| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Dejavniki davčnega umika
Franc Žibert, 2008, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: davčni sistem, siva ekonomija, davčna zatajitev, nevtralni davek, davčni umik
Objavljeno: 04.06.2012; Ogledov: 2198; Prenosov: 128
URL Povezava na celotno besedilo

2.
3.
Obdavčitev prenosa podjetja samostojnega podjetnika in deležev družbenikov osebnih družb pri dedovanju
Vlasta Horvat, 2016, magistrsko delo

Opis: Prenos premoženja podjetja, ker podjetje v obstoječi obliki več ne more poslovati je lahko v določenih primerih neizogiben. Že načrtovano prenehanje opravljanja dejavnosti ob upokojitvi je povezano s številnimi problemi in odprtimi vprašanji, toliko bolj pa se dileme odpirajo v primeru prenehanja dejavnosti zaradi smrti davčnega zavezanca. Ob davčnih je potrebno upoštevati tudi ostale dejavnike – od družinskih, finančnih, delovnih kot tudi tehnoloških in organizacijskih. Sam prenos je potrebno izpeljati v zakonsko določenih časovnih okvirjih, ob upoštevanju zakonodaje iz različnih področij. Pri odločanju o tem, v kakšni pravnoorganizacijski obliki bodo dediči delovali, morajo ob svojih interesih in željah upoštevati tudi veljavno zakonodajo, ki predpisuje možne načine prenosa. V nalogi so analizirane zakonske možnosti prenosa podjetja samostojnega podjetnika in deleža družbenika osebne družbe na dediče predvsem z davčnega vidika. Država z davčnimi ukrepi ob zakonsko predpisanih pogojih omogoča davčno nevtralni prenos, vendar ob neizpolnjevanju pogojev nastopajo za zavezanca davčne posledice. V prvem delu naloge je opisana pravno ureditev, ki obravnava dedovanje tako v EU, kot v Sloveniji. V nadaljevanju so analizirani možni načini prenosa. Pri dedovanju podjetja samostojnega podjetnika so predstavljeni postopek in davčne posledice prenosa v primeru prenehanja, prenosu na drugo osebo in preoblikovanju. Pri osebnih družbah je predvsem zaradi povezanosti družbenikov osebne družbe nadaljnja usoda družbe odvisna od vsebine družbene pogodbe ob tem pa tudi pripravljenosti družbenikov, kot tudi dedičev. Od tega je odvisno, v kakšni obliki bo družba nadalje poslovala. V zaključnem delu naloge je opisana ureditev dedovanja podjetja samostojnih podjetnikov in deležev družbenikov osebnih družb v Nemčiji. Enotnega odgovora o tem, kako naj ravnajo dediči in v kakšni pravnoorganizacijski obliki naj nadaljujejo dejavnosti, če se za to odločijo, ni mogoče posredovati. Pri svoji odločitvi morajo dediči ob uveljavljanju svojih interesov in želja, ne glede na to, ali bodo dejavnost nadaljevali kot pravna oseba ali pa bo dejavnost nadaljeval samo en dedič, kot fizična oseba upoštevati vse zakonske in podzakonske predpise, saj lahko le tako planirajo tekoče kot tudi bodoče zakonske obveznosti, ki so posledica izbrane možnosti. Ob tem morajo upoštevati, da izplačila ostalim dedičem lahko vodijo do izčrpavanja podjetja in s tem do njegovega prenehanja.
Ključne besede: dedovanje, samostojni podjetnik, osebne družbe, podjetje, delež družbenika, davčne olajšave, davčna osnova, davčno nevtralni prenos.
Objavljeno: 09.12.2016; Ogledov: 820; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

4.
JEZIKOVNI SEKSIZEM IN UPORABA GENERIČNIH OSEBNIH ZAIMKOV V ANGLEŠČINI
Amadej Bogovič, 2016, magistrsko delo

Opis: Težnja po vključenosti in politični korektnosti na vseh ravneh, še posebej na jezikovni, je v zadnjih letih vedno bolj prisotna. Jezik namreč velja za temeljno sredstvo sporazumevanja, kjer so spolna diskriminacija in seksizmi vseh vrst še vedno močno zakoreninjeni. Neenakopravnost med spoloma se opazi tudi v angleškem jeziku, kjer pa je pereč problem tudi odsotnost uradnega generičnega osebnega zaimka v ednini, ki bi se navezoval tako na ženski kot moški spol. Magistrsko delo se osredotoča na jezikovni seksizem in uporabo generičnih osebnih zaimkov v angleščini. Zaradi lažjega razumevanja celotnega poteka naloge je bilo potrebno najprej v teoretičnem delu naloge predstaviti zgodovino feminizma ter opredeliti nekaj ključnih pojmov povezanih z jezikovnimi značilnostmi. Temu sledi analiza različnih besedil, kjer smo se osredotočili na uporabo generičnih osebnih zaimkov (he, she in they) tako v družboslovnih kot v naravoslovnih delih. Pomemben del magistrske naloge pa predstavlja tudi opravljena anketa, ki prikazuje dojemanje pomena uporabe generičnih zaimkov. Prišli smo do zaključka, da kljub številnim gibanjem in prizadevanjem posameznikov za jezikovno enakopravnost, uporaba zaimkov še vedno temelji na presoji posameznika, zato ni nekega konsenza o uradnem osebnem zaimku za osebe v ednini, ki ne bi nakazoval na določen spol.
Ključne besede: jezikovni seksizem, feminizem, semantični spol, osebni zaimki z generično referenco, spolno nevtralni jezik
Objavljeno: 04.08.2016; Ogledov: 858; Prenosov: 156
.pdf Celotno besedilo (1,72 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici