| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Odprava posledic neupravičene obsodbe : diplomsko delo univerzitetnega študija
Nika Oražem, 2013, diplomsko delo

Opis: Odprava posledic neupravičene obsodbe je urejena v 32. poglavju Zakona o kazenskem postopku (2013), [v nadaljevanju ZKP] in določa postopek za povrnitev škode, rehabilitacijo, ter uveljavitev drugih pravic oseb, ki so bile neupravičeno obsojene ali jim je bila neutemeljeno vzeta prostost. Neupravičeno obsojene osebe imajo po ZKP pravico do povrnitve škode, pravico do javne objave sporočila o novi odločbi, možnost izbrisa neupravičene obsodbe iz kazenske evidence, pravico do priznanja delovne oziroma zavarovalne dobe in pravico, da zahtevajo prepoved uporabe podatkov iz spisov, ki se nanašajo na neupravičeno obsodbo. Poleg zakonske ureditve je odprava posledic neupravičene obsodbe urejena tudi v 30. členu Ustave Republike Slovenije (2013), [v nadaljevanju Ustava RS]. Ustava RS v tem členu zaradi možnosti primerov krivih obsodb predvideva pravico do rehabilitacije in odškodnine. Pravico do rehabilitacije, do povrnitve škode in druge pravice po zakonu ima vsak, ki je bil po krivem obsojen za kaznivo dejanje ali mu je bila prostost neutemeljeno odvzeta. Zaradi svoje zgodovine Slovenija pozna tudi Zakon o popravi krivic (2007), ki je v razmerju do ZKP lex specialis in se uporablja samo za osebe, katerim je priznan status političnega zapornika. Ugotovili smo, da brez vzrokov, zaradi katerih je prišlo do neupravičene obsodbe, tudi posledic ne bi bilo. Zaradi tega je glavna naloga države, da sprejme reforme, ki bi take napake zmanjšale. Potrebna je tudi ustrezna ozaveščenost ljudi s problemom neupravičene obsodbe. V Sloveniji raziskav glede neupravičene obsodbe nismo zasledili, kar pomeni, da se temu problemu posveča premalo pozornosti.
Ključne besede: kazenski postopek, neupravičena obsodba, povrnitev škode, diplomske naloge
Objavljeno: 25.10.2013; Ogledov: 763; Prenosov: 161
.pdf Celotno besedilo (330,36 KB)

2.
DENARNA ODŠKODNINA ZA NEUPRAVIČEN ZAPOR
Julija Labotar, 2013, diplomsko delo

Opis: Včasih se zgodi, da je nekdo obsojen storitve kaznivega dejanja, kasneje pa se izkaže, da je bil neupravičeno zaprt. Preživetih let v zaporu se ne da povrniti, oškodovancu pa pripada vsaj pravična odškodnina. Oškodovani lahko na temelju neupravičene obsodbe zahteva povrnitev premoženjske in nepremoženjske škode. Njegov zahtevek se nanaša na državo, saj odgovarja objektivno za nastalo škodo. Neupravičena obsodba je objektivna okoliščina na kateri temelji odgovornost države. Odškodninska odgovornost je odgovornost odgovorne osebe oz. oškodovalca povrniti škodo, ki je nastala oškodovancu, oškodovanec pa je upravičen zahtevati povrnitev nastale škode. Njegov zahtevek se imenuje odškodninski zahtevek. Odškodninsko pravo je del civilnega prava in zato se o odškodnini odloča v okviru pravdnega postopka. Za odškodninsko odgovornost morajo biti izpolnjene štiri predpostavke in sicer: nedopustno ravnanje ali škodljivo dejstvo, nedopustna škoda, vzročna zveza in odgovornost. Ker je neupravičena obsodba objektivna okoliščina, ni potrebno dokazovati odgovornosti države, saj se pri objektivni odgovornosti vzročna zveza domneva. Najpomembnejši vir, od koder se črpajo človekove pravice in temeljne svoboščine je Ustava Republike Slovenije. Tematiko odškodninsko pravo pa podrobneje urejajo številni zakoni. Najpomembnejši med njimi je zagotovo Obligacijski zakonik, ki pa se dopolnjuje z Zakonom o kazenskem procesu, Zakonom o pravdnem postopku in drugimi.
Ključne besede: Neupravičen zapor, neupravičena obsodba, oškodovanec, povzročitelj škode, škoda, odškodnina, objektivna odgovornost, odgovornost države, civilno pravo.
Objavljeno: 13.01.2014; Ogledov: 1838; Prenosov: 339
.pdf Celotno besedilo (514,06 KB)

Iskanje izvedeno v 0.06 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici