| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpeljava črtne kode v skladišče podjetja mark metal
David Kozel, 2021, diplomsko delo/naloga

Opis: Čas je eden od pomembnejših dejavnikov pri merjenju uspešnosti vsakega podjetja, saj je edina konstantna komponenta. Zato je še kako pomembno, kako podjetje razporedi razpoložljiv čas, saj se vsaka pridobitev ali izguba časa pozna potem tudi v bilanci podjetja. Zato smo se osredotočili na rešitve problema, kako pridobiti nekaj časa oz. kako neko opravilo opraviti hitreje kot se trenutno opravlja. Priložnosti za to smo iskali v oddelku logistike podjetja Mark Metal d.o.o., kjer smo dobili vpogled v nekatere procese dela. Opazovali smo zaposlene pri delu, ter z metodo merjenja merili porabljen čas za opravilo priprave dobavnice za izvoz gotovega materiala. Ugotovili smo, da je trenutna metoda izpolnjevanja tabele na listu papirja zamudna, zato smo iskali predloge za izboljšanje trenutnega procesa. Vpeljava črtne kode se nam je zdela zanimiva in inovativna rešitev, katero smo podrobneje predstavili in preučili vpliv te rešitve na opazovan proces.
Ključne besede: časovna neučinkovitost, črtna koda, logistika, skladišče, wms
Objavljeno: 12.11.2021; Ogledov: 132; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (2,14 MB)

2.
Določitev priložnosti za skrajšanje skladiščnih procesov
Benjamin Podpadec, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga opisuje probleme s katerimi se srečujejo zaposleni v podjetju I.H.S. d. o. o., ki se ukvarja s transportno, pakirno in paletirno tehniko. Namen diplomske naloge je prikazati težave v dislociranem skladišču in podati možne rešitve z namenom skrajšanja skladiščnih procesov. Najprej sta predstavljena opažena problema, in sicer uporaba informacijskega sistema na stacionarnem računalniku ter prenatrpanost skladiščnega prostora in odlagališč. Za lažje razumevanje so opisane tudi teoretične osnove skladišča, vrste skladišč in postopek komisioniranja. Temu sledi prikaz dejanskega stanja v podjetju, pri čemer so opisana različna delovna sredstva, informacijski sistem in dokumentacija. Diplomska naloga obsega na koncu še kritično analizo in predloge, kako bi bilo zaznana problema v skladišču podjetja najbolje rešiti. Predlagani rešitvi sta vpeljava prenosne naprave z informacijskim sistemom in pa uvedba dodatnih skladiščnih regalov. Obema predlogoma sledi tudi utemeljitev in dodatni izračuni, ki dokazujejo, da sta podani rešitvi najbolj optimalni.
Ključne besede: Skladišče, procesi, neučinkovitost, prenova in študij časa
Objavljeno: 02.07.2018; Ogledov: 668; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (2,42 MB)

3.
ZAKONSKE OMEJITVE UPRAVIČENJ ZAKONITIH ZASTOPNIKOV IN NJIHOVI UČINKI NA PRAVNE POSLE
Miha Lubej, 2016, diplomsko delo

Opis: Zakoniti zastopniki so osebe, katerih upravičenje za zastopanje temelji neposredno na podlagi zakona ali drugega pravnega akta v skladu z zakonom. Slednji so tudi korporacijski zastopniki, ki so nujen organ pravne osebe, kajti same kot umetne tvorbe ne morejo na enak način kot fizične osebe izjavljati in oblikovati volje, iz česa izhaja, da so poslovno sposobne samo po svojih organih. Voljo pravne osebe tako v pravnem prometu oblikujejo in izjavljajo njeni korporacijski zastopniki. Upravičenja za zastopanje korporacijskih zastopnikov načeloma ne morejo biti omejena in lahko samostojno opravljajo vsa pravna dejanja, ki spadajo v pravno sposobnost pravne osebe prav tako pa posamezne notranje (oz. statutarne) omejitve upravičenj ne posegajo v pravne učinke poslov s tretjimi osebami. Obstajajo pa primeri kadar zakon, ki ureja gospodarske subjekte, kot tudi posamezna področna zakonodaja (npr. Zakon o zavodih), s posameznimi določbami izrecno omejujejo njihova upravičenja (t.i. zakonske omejitve), s tem, da njihove odločitve vežejo na soglasje drugih organov. Neupoštevanje teh omejitev s strani korporacijskih zastopnikov ima učinke ne samo v notranjem razmerju med posameznimi organi pravne osebe, temveč posega tudi v zunanjo razmerje oz. razmerje s tretjimi osebami. Iz tega sledi, da lahko takšne pravne posle, ki jih je korporacijski zastopnik sklenil s tretjimi, zaradi neupoštevanja oz. kršitve zakonskih omejitev, zadenejo sankcije neveljavnosti ali neučinkovitosti.
Ključne besede: zastopanje, zakoniti zastopniki, korporacijski zastopnik, omejitve, neveljavnost, neučinkovitost
Objavljeno: 18.11.2016; Ogledov: 1118; Prenosov: 150
.pdf Celotno besedilo (858,83 KB)

4.
Prenova procesa sortiranja v podjetju Mark Metal d.o.o.
Maja Taciga, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Raziskavo smo naredili v podjetju Mark Metal d.o.o., ki se ukvarja s kovinskimi izdelki in z opremo za avtomobilsko industrijo, medicino, elektroniko, elektrotehniko, gradbeništvo in potrošniško blago. Problem, s katerim se srečujejo v podjetju, je časovna neučinkovitost, ki pa smo ga z diplomsko nalogo poskušali rešiti. Problematike smo se najprej lotili z opazovanjem in nato z merjenjem časa zaposlenih v sortirnici. Zaposlene smo spremljali in jim merili čas premikov na vsakem njihovem koraku. Rezultate merjenja in opazovanja smo prikazali v tabeli. Da bi skrajšali delovne postopke, smo predlagali nakup štirih novih tehtnic vrste Kern. Zaposlene so razdeljene v štiri skupine in v vsaki skupini je največ pet oseb, zato smo se odločili, da ima vsaka skupina eno tehtnico. Predlagali smo namestitev zaboja zraven tehtnic, kjer bi odlagale pregledane kose, v zaboj, kjer imajo zaposlene svoje osebne stvari in pripomočke za opravljanje delovnih nalog, pa še namestitev slikovnega kataloga napak. Na koncu smo naredili izračune in ugotovili, da se bo strošek nakupa tehtnic povrnil najkasneje v roku dveh mesecev.
Ključne besede: Časovna neučinkovitost, proces, sortiranje, prenova, notranja logistika
Objavljeno: 18.11.2016; Ogledov: 886; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (3,52 MB)

5.
Proces nabave materiala ter obvladovanje neskladnosti izdelkov v podjetju Kostak d.d.
Jožica Lusavec, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prestavljen problem časovne neučinkovitosti nabavnega procesa. Osredotočili smo se predvsem na prvi del nabavnega procesa, torej na nabavo materiala z obvladovanjem neskladnosti izdelkov. V teoretičnem delu diplomskega dela je opisan nabavni proces ter reševanje reklamacij z ocenjevanjem dobaviteljev. Praktični del diplomskega dela zajema opis procesa nabave materiala ter obvladovanje neskladnosti izdelkov v praksi. Tok informacij za opazovane procese smo zapisali s procesno karto. Prikazani so tudi predlogi za rešitev problema, kot so uvedba elektronskega poslovanja podjetja z elektronskim dokumentiranjem ter preučevanje oz. ocenjevanje dobaviteljev za proces obvladovanja neskladnosti izdelkov. Tako bi zmanjšali časovno neučinkovitost nabavnega procesa ter imeli nadzor nad dobavitelji.
Ključne besede: nabava materiala, obvladovanje neskladnosti izdelkov, časovna neučinkovitost, elektronsko poslovanje, ocenjevanje dobaviteljev
Objavljeno: 19.12.2013; Ogledov: 1867; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (1,70 MB)

6.
Prenova skladiščnih procesov v podjetju Steklarna Rogaška d.d.
Peter Plevčak, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen problem neurejenega skladiščnega poslovanja na oddelku skladišča polizdelkov v podjetju Steklarna Rogaška, d. d. V omenjenem podjetju se srečujejo predvsem s problemom skladiščnega poslovanja. Osredotočili smo se na izdajo polizdelkov iz skladišča polizdelkov v nadaljnjo proizvodnjo. Predstavili smo način izdaje ter vse probleme in omejitve, ki zavirajo optimalno skladiščno poslovanje. Neoptimalno skladiščno poslovanje predstavlja časovno neučinkovitost in možnost poškodbe izdelka. S preučitvijo obstoječega stanja in celotnega problema smo prišli do rešitve, ki bi izboljšala skladiščno poslovanje v skladišču polizdelkov. Prikazane so rešitve s pomočjo uvedbe mikrolokacij na zunanje skladiščne lokacije in ureditvijo prostora za izdajo. Tako bi zmanjšali časovno neučinkovitost ter omogočili lažje delovne pogoje zaposlenim.
Ključne besede: skladiščno poslovanje, mikrolokacije, časovna neučinkovitost.
Objavljeno: 01.11.2012; Ogledov: 1483; Prenosov: 145
.pdf Celotno besedilo (4,67 MB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici