| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 21
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Montaža notranjega dela cisterne za tekoči kisik : diplomsko delo
Robert Broz, 2007, diplomsko delo

Ključne besede: rezervoar, utekočinjen kisik, nerjavno jeklo, montaža, korozija
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 3505; Prenosov: 0

2.
3.
4.
5.
ŠTUDIJA PROTIKOROZIJSKE ZAŠČITE NERJAVNEGA JEKLA "1.4057" z različnimi inhibitorji
Ina Vogel, 2009, diplomsko delo

Opis: Preučevali smo korozijsko obnašanje nerjavnega jekla W. Nr. 1.4057 v raztopini H2SO4, s koncentracijo, c = 0.075 mol/L, ob dodatkih inhibitorjev različnih koncentracij. Uporabili smo štiri različne inhibitorje (Na3PO4, NaNO2, Na2O7Si3, Na2B4O7) in kombinacijo dveh (NaNO2/Na2B4O7). Poskuse smo opravili z gravimetrično metodo v skladu z ASTM G31 standardom. Določali smo izgubo mase, iz katere smo izračunali hitrost korozije in učinkovitost inhibitorjev. Opravili smo tudi elektrokemijske meritve, ob dodatku inhibitorja NaNO2 različnih koncentracij. Z analizo rezultatov smo ugotovili, da se z večanjem ustrezne koncentracije inhibitorja, zmanjša korozijski proces izbranega jekla.
Ključne besede: korozija, nerjavno jeklo, inhibitorji, gravimetrična metoda, hitrost korozije, učinkovitost inhibitorjev.
Objavljeno: 22.12.2009; Ogledov: 2573; Prenosov: 402
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

6.
VITAMIN C KOT INHIBITOR KOROZIJSKIH PROCESOV V KISLEM MEDIJU
Tanja Kondić, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo proučevali korozijsko obnašanje nerjavnega jekla PROKRON 1 v različnih koncentracijah HCl (c = 0,01; 0,1; 1,0 M HCl), ter ob različnih dodatkih inhibitorja (c = 0,0005; 0,001; 0,005; 0,01 M). Pri eksperimentalnem delu smo uporabili samo eno vrsto inhibitorja, in sicer vitamin C. Meritve so bile opravljene s potenciodinamsko polarizacijsko metodo, kjer smo primerjali inhibitorni učinek izbranega inhibitorja v prisotnosti različnih koncentracij vitamina C in HCl. V zaključnem delu meritev je bilo ugotovljeno, da se vitamin C obnaša z dvojnim delovanjem, saj ponekod deluje kot inhibitor, ponekod pa kot aktivator.
Ključne besede: nerjavno jeklo, korozija, inhibitor, vitamin C, klorovodikova kislina
Objavljeno: 16.10.2012; Ogledov: 1272; Prenosov: 186
.pdf Celotno besedilo (2,64 MB)

7.
INHIBICIJSKA UČINKOVITOST STEARINSKE KISLINE V KISLEM MEDIJU
Natalija Grah, 2013, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil preučiti inhibicijsko učinkovitost nastale plasti, načeloma hidrofobnega karakterja. V ta namen smo uporabili karboksilno maščobno kislino; stearinsko kislino. Feritnemu nerjavnemu jeklu PK2 smo modificirali lastnosti površine s predhodno potopitvijo v etanolno raztopino stearinske kisline. Vse meritve smo izvedli pri sobni temperaturi. Kot korodirni medij smo izbrali klorovodikovo kislino, z naslednjimi koncentracijami; c = 0,1; 0,5; in 1,0 mol L-1. Ker je bila dosežena zaščita pri višje izbranima koncentracijama minimalna, smo v nadaljevanju izvedli meritve le pri c = 0,1 mol L-1. Prav tako smo izbrali tri različne koncentracije stearinske kisline; c = 0,01; 0,05; in 0,1 mol L-1. Nižja koncentracija ni bistveno spremenila lastnosti površine v smislu zaščite, medtem ko se je pri višji koncentraciji na površini vzorca ustvarila zdrizasta plast, ki jo je raztopina HCl takoj odplaknila. Iz tega razloga smo uporabili le koncentracijo 0,05 mol L-1. Ker smo želeli inhibicijsko učinkovitost nastale plasti povečati, karakteristike plasti pa izboljšati, smo v etanolno raztopino stearinske kisline dodali še vitamin E v različnih koncentracijah in sicer: w = 0,25; 0,5; 0,75; 1,0 in 2,0 %. Vse izbrane koncentracije vitamina E so dodatno povečale inhibicijsko učinkovitost. Tako pripravljene vzorce smo izpostavili korodirnemu mediju v različnih časovnih intervalih, za 2,5 ure, 4 in 8 ur. Iz podatkov, dobljenih z gravimetrično metodo izgube mase, smo izračunali korozijsko hitrost in inhibicijsko učinkovitost. Glede na rezultate lahko zaključimo, da je stearinska kislina z dodatkom vitamina E uspešno spremeni lastnosti površine (iz hidrofilnega stanja v hidrofobno) in jo relativno dobro zaščiti v izbranem časovnem intervalu. Dolgotrajnejšo zaščito bi dosegli v manj agresivnem korodirnem mediju. Za potrditev hidrofobnosti površine bi bilo potrebno opraviti meritve kontaktnega kota.
Ključne besede: korozija, stearinska kislina, inhibicija, vitamin E, nerjavno jeklo
Objavljeno: 02.10.2013; Ogledov: 934; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (2,26 MB)

8.
ŠTUDIJA SINERGIJSKEGA UČINKA INHIBITORJEV V RAZTOPINI H2SO4
Ina Vogel, 2013, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil preučiti sinergijski učinek kombinacije inhibitorjev na potek korozije na nerjavnem jeklu W. Nr. 1.4057 v raztopini H2SO4, s koncentracijo, c = 0.075 mol/L. Uporabili smo dva različna inhibitorja NaNO2 in Na2B4O7, ter kombinacijo obeh. Pri poskusih smo uporabljali gravimetrično metodo v skladu z ASTM G31 standardom. Testiranja smo izvajali pri različnih koncentracijah in različnih temperaturah. Določali smo izgubo mase, iz katere smo izračunali hitrost korozije, aktivacijsko energijo, Arrheniusov predeksponentni faktor in učinkovitost. Iz dobljenih rezultatov smo prišli do zaključka, da hitrost korozije z dvigovanjem temperature narašča in z višanjem koncentracije inhibitorjev pada. Pomembna je ugotovitev, da kombinacija inhibitorjev v korozijskem mediju poveča učinkovitost zaviranja hitrosti korozije jekla. Inhibitorni učinek sinergije je večji, kot pri posameznem inhibitorju.
Ključne besede: korozija, nerjavno jeklo, inhibitorji, gravimetrična metoda, hitrost korozije, učinkovitost inhibitorjev, aktivacijska energija, sinergija.
Objavljeno: 10.01.2014; Ogledov: 981; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (1,58 MB)

9.
Projektiranje 0,5 l tlačnega reaktorja
Jakob Strašek, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je opisano projektiranje majhnega tlačnega reaktorja, v katerem pod visokim tlakom in temperaturo potekajo kemične reakcije. Njegova majhna izvedba je pri projektiranju zahtevala drugačne konstrukcijske rešitve kot pri večjih tlačnih reaktorjih. V prvem delu naloge je opisana zakonodaja ter nerjaveča jekla, iz katerih so izdelane tlačne komponente. Nato je predstavljena teorija preračuna tlačnih posod. Trdnostni preračun ter konstruiranje je izvedeno po navodilih standarda "AD 2000 Regelwerk". Posamezni analitični izračuni so izvedeni s programom podjetja "Lauterbach verfahrenstechnik GmbH", numerični preračun pa s programom "ABAQUS 6.10". CAD model reaktorja je bil narejen v "PTC Pro ENGINEER Wildfire 4.0". V zadnjem delu so predstavljeni rezultati analitičnega in numeričnega preračuna.
Ključne besede: tlačni reaktor, tlačna posoda, nerjavno jeklo
Objavljeno: 20.10.2014; Ogledov: 938; Prenosov: 186
.pdf Celotno besedilo (3,82 MB)

10.
Določitev temperaturnega procesnega okna za kovanje vijakov iz nerjavnega jekla
Gregor Ortl, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema področje vročega kovanja cilindričnih vijakov z notranjim vtiskom (inbus) iz nerjavnega jekla. Predstavljen je sodoben način izdelave vijakov, kjer je podrobno opisan načrt raziskave. Zbrani in ovrednoteni so podatki meritev temperatur surovcev za kovanje, narejeni so natezni preskusi vijakov in določeni sta temperaturni procesni okni za enostopenjsko oziroma dvostopenjsko kovanje. Prikazane so tudi simulacije kovanja in metalografske preiskave.
Ključne besede: vijak, temperatura kovanja, nerjavno jeklo, natezni preskus, mikrostruktura.
Objavljeno: 23.09.2016; Ogledov: 725; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (4,32 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici