| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Kromosomske nepravilnosti pri neplodnosti : raziskovalna naloga
Mateja Smogavec, 2008, raz. nal. na višji ali visoki šoli

Ključne besede: neplodnost, kromosomske nepravilnosti
Objavljeno: 07.04.2011; Ogledov: 2549; Prenosov: 372
.pdf Celotno besedilo (636,95 KB)

2.
Pravni in etični vidiki darovanja spolnih celic
Metka Šarfer, 2013, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo z naslovom Pravni in etični vidiki darovanja spolnih celic opisuje aktualno in zanimivo tematiko sodobnega časa. Dobiti otroka, pravijo, je nekaj najbolj normalnega na svetu. Vendar to ne velja za vsakogar, saj ima vse več ljudi težave z neplodnostjo, ki je dandanes postala že resna težava. V zgodovini je plodnost veljala za cenjeno vrednoto, medtem ko je bila neplodnost nezaželen in zaničevan pojav, ki so ga reševali predvsem s posvojitvami in ločitvami, danes pa imata veliko vlogo pri reševanju problema napredek v znanosti in medicini ter tudi večja osveščenost družbe. Neplodnost sicer ni več obsojana, še vedno pa ostaja tabu tema in je deležna pomilovanja, predvsem s strani tistih, ki niso imeli problemov pri načrtovanju družine. Nekateri med nami, ki trpijo za neplodnostjo, nikoli v življenju ne bi občutili veselja ob rojstvu otroka brez pomoči širokosrčnih posameznikov, ki so bili pripravljeni darovati spolne celice. Metodologija raziskovanja: v magistrskem delu smo uporabili deskriptivno metodo zbiranja podatkov. S pomočjo ustrezne domače in tuje literature ter internetnih virov smo predstavili teoretična izhodišča z medicinskega, etičnega in pravnega področja darovanja spolnih celic in oploditve z biomedicinsko pomočjo. Za zbiranje, analizo in interpretacijo podatkov v raziskovalnem procesu smo kot raziskovalni instrument uporabili kvantitativno metodologijo. Tehnika zbiranja podatkov je bila anketni vprašalnik, ki je bil namenjen anketiranju splošne javnosti, in sicer med naključno izbranimi prebivalci Maribora in okolice. Rezultati: v raziskavi je sodelovalo 60 anketiranih, v starosti nad 18 let. Rezultati raziskave so pokazali, da več kot polovica anketiranih ni dovolj ozaveščena o darovanju spolnih celic. Sicer imajo v večjem številu pozitiven odnos do omenjene tematike. Vsi anketirani pa podpirajo možnost zanositve z biomedicinsko pomočjo. Sklep: z analizo podatkov smo ugotovili, da je potrebna boljša informiranost splošne javnosti o darovanju in prejemanju darovanih spolnih celic. Kot razvita družba moramo skrbeti za obveščenost javnosti, saj je neplodnost v današnjem času velik problem. Treba je povečati število darovalcev ter darovalk spolnih celic in na ta način zmanjšati čakalni seznam za prejemanje celic, s čimer bomo pripomogli k večji rodnosti v svoji državi.
Ključne besede: oploditev z biomedicinsko pomočjo, neplodnost, darovanje spolnih celic, oploditev samskih žensk, postmortalna oploditev, nadomestno materinstvo.
Objavljeno: 30.05.2013; Ogledov: 1715; Prenosov: 340
.pdf Celotno besedilo (2,08 MB)

3.
Zdravstvena obravnava neplodnega para
Aleksandra Voršič, 2013, diplomsko delo

Opis: Izhodišča: Neplodnost velja za vse pogostejšo težavo današnjega časa. Velik razvoj in napredek v reproduktivni medicini nudi neplodnim parom najustreznejše zdravljenje, najpogosteje možnost zanositve z biomedicinsko pomočjo. Vendar se nekateri pari v času zdravljenja spopadajo s številnimi težavami tako na fizičnem, kot na psihološkem področju. Namen: Namen diplomskega dela je opisati neplodnost in načine zdravljenja neplodnosti ter s pomočjo študije primera predstaviti pomen zdravstvene nege in vlogo medicinske sestre pri obravnavi neplodnega para. Raziskovalna metodologija: Izvedli smo študijo primera, v kateri smo obravnavali neploden par v postopku zdravljenja neplodnosti in postopku oploditve z biomedicinsko pomočjo. Kot instrument raziskave smo uporabili dva delno strukturirana vprašalnika. Podatke o paru smo tako pridobili s pomočjo intervjuja obeh partnerjev ter iz njune medicinske dokumentacije. Rezultati: Na podlagi analize pridobljenih podatkov smo ugotovili, da se neploden par v času zdravljenja sooča s številnimi problemi, kot so pomanjkanje znanja, strah, nevarnost za nemoč, zmedenost, težave z aplikacijo hormonske terapije, razdražljivost in slabo počutje ter izogibanje socialnim stikom. Ugotovili smo, da so najtežje obvladljivi negovalni problemi vezani predvsem na čustveno področje. Sklep: Menimo, da je v procesu zdravstvene obravnave neplodnega para izredno pomembna tudi vloga medicinske sestre, katera mora imeti veliko znanja, dobre komunikacijske spretnosti in visoko stopnjo empatije. Prepoznati mora potrebe, ki jih ima neploden par ter jima v okviru svojih kompetenc svetuje. Delovati mora zdravstveno vzgojno, motivirati in spodbujati paciente k aktivnem sodelovanju v času zdravljenja ter zdravemu načinu življenja.
Ključne besede: reprodukcija, neplodnost, zdravljenje, oploditev z biomedicinsko pomočjo, medicinska sestra
Objavljeno: 21.02.2013; Ogledov: 1593; Prenosov: 439
.pdf Celotno besedilo (571,27 KB)

4.
Pot do zanositve je lahko naporna
Ines Belšak, 2013, diplomsko delo

Opis: Izhodišča: Načrtovanje družine je sestavni del življenjskega procesa. Vendar pa se pri določenem odstotku populacije pojavljajo reproduktivne motnje. V takih primerih je potrebna dobra osveščenost populacije o samem problemu neplodnosti in čimprejšnje ukrepanje. Namen: Namen diplomskega dela je podrobneje predstaviti problematiko neplodnosti v Sloveniji in drugih evropskih državah. Metodologija: Za izdelavo teoretičnega diplomskega dela nam je bila v pomoč slovenska in tuja literatura, vezana na opisano problematiko. Strokovno literaturo smo iskali v domačih (COBISS) in tujih bibliografskih zbirkah. Podatke smo zbrali z analizo primarnih in sekundarnih virov ter analizo uradnih statistik. Iz pridobljenih podatkov smo izbrali najrelevantnejše in jih uporabili za sumacijo najnovejših raziskovalnih dognanj in spoznanj ter jih predstavili v strukturirani obliki. Diplomsko delo je strokovnega tipa, uporabljena je deskriptivna metoda dela. Rezultati: Ugotovili smo, da je v Sloveniji odstotek ženske in moške neplodnosti popolnoma enak, in da je rodnost med najnižjimi v evropskem prostoru. Pari so kljub številnim informacijam o neplodnosti premalo informirani oziroma osveščeni o sami problematiki neplodnosti. Razprava: Srž problema je v tem, da večina parov v današnjem času nosečnost načrtuje do podrobnosti, tako časovno kot finančno in karierno, zato je lahko pot do zanositve zaradi kasnejše odločitve za otroka zelo dolga in psihično naporna. Potrebnih bi bilo več informacij o problemu neplodnosti, namenjenih splošni ciljni populaciji in ne samo neplodnim parom.
Ključne besede: neplodnost, zdravljenje, oploditev z biomedicinsko pomočjo, doživljanje neplodnosti, etika
Objavljeno: 10.10.2013; Ogledov: 1223; Prenosov: 334
.pdf Celotno besedilo (976,22 KB)

5.
Sindrom policističnih jajčnikov v reproduktivnem obdobju
Sabina Korošec, 2013, diplomsko delo

Opis: Izhodišča. Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS), se pri ženski populaciji pojavlja v vedno večjem obsegu, ter s svojimi simptomi povzroča težave tako na psihičnem, kot fizičnem področju. Prizadane lahko ženske vseh starosti, vedno pogosteje se pojavlja že pri mladostnicah. Zaradi same specifike simptomov, mnogokrat ženske obiskujejo druge specialiste, ter poskušajo odkriti vzrok zanje, vendar nazadnje šele obisk ginekologa razjasni izvor težav. Namen. Podrobneje predstaviti sindrom policističnih jajčnikov in na osnovi analize literature ugotoviti negovalne probleme, ki se lahko pojavijo pri teh pacientkah, ter predstaviti preventivno vlogo medicinske sestre. Metodologija raziskovanja. Diplomsko delo je izdelano na osnovi deskriptivne (opisne) metode dela, in kvalitativne metodologije, kjer smo pridobljene podatke analizirali, kodirali, sintetizirali, ter jih predstavili v strukturirani obliki. Diskusija. Z zdravstveno vzgojo pacientke, ki ima PCOS, se začne že pri mladostnici ob obisku pri ginekologu. Potrebno ji je nuditi vsa spoznanja o bolezni, ji pomagati pri premagovanju težav, ter jo pripraviti na aktivno sodelovanje pri zdravljenju. S tem ji pripomoremo, da bo lahko na tem področju že veliko naredila sama s primernim načinom življenja. Učinkovitost njenega sodelovanja je odvisna od ciljev, ki jih želi z zdravljenjem doseči, razširjenosti simptomatike, ter odpravi vidnih znakov bolezni, ki jo morda motijo z estetskega vidika in poučenosti o raznih preiskavah ter morebitnih posegih, ki bi jih potrebovala. Sklep. Medicinska sestra se mora zavedati, da lahko z zdravstveno vzgojnim delovanjem veliko pripomore k poučenosti, ter kvalitetnemu življenju pacientke. Obenem je lahko v veliko oporo njej, ter njenemu partnerju v primeru težav, še posebej z neplodnostjo. Pacientka se mora zavedati, da kljub bolezni lahko ostane njeno življenje zelo kakovostno, če bo pri zdravljenju aktivno sodelovala.
Ključne besede: sindrom policističnih jajčnikov (PCOS), neplodnost, motnje menstrualnega ciklusa, zdravljenje PCOS, oploditev z biomedicinsko pomočjo, zdravstvena nega.
Objavljeno: 12.12.2013; Ogledov: 1534; Prenosov: 406
.pdf Celotno besedilo (561,37 KB)

6.
ZUNAJTELESNA OPLODITEV Z DAROVANIMI SPOLNIMI CELICAMI
Ana Vilčnik, 2013, diplomsko delo

Opis: Razvoj medicine in razvoj vedno novih tehnik v medicini je na področju oploditve in zanositve prinesel velike inovacije in spremembe. Pred tem razvojem je par otroka lahko spočel le po naravni poti, če pa sta pri tem naletela na težave, jim zdravstvo ni ponujalo nobenih rešitev, razen možnosti posvojitve otroka. Vendar pa je tako potreben razvoj ponudil hormonsko zdravljenje neplodnosti in postopke oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP). Število neplodnih parov je iz leta v leto večje. Darovanje spolnih celic pa pomeni nadvse altruistično dejanje ljudi, ki omogoča, da ženska rodi otroka, ki je vsaj z enim iz med staršev tudi biološko povezan in za par pomeni uresničitev njunih sanj in ciljev. Darovanje mora biti brezplačno in anonimno, razen v primeru hudih zdravstvenih težav otroka. V Sloveniji imamo pravno ureditev, ki upošteva razmere v našem prostoru. Čeprav je bila pozno sprejeta, pa gre v korak z razvojem medicine. Naša zakonodaja je usklajena z mednarodnimi dokumenti, ker je svet vedno bolj povezan, se pojavlja potreba po poenotenju posameznih področji.
Ključne besede: neplodnost, oploditev z biomedicinsko pomočjo, zdravljenje neplodnosti, darovanje spolnih celic, nadomestno materinstvo, oploditev samskih žensk, postmortalna oploditev.
Objavljeno: 06.02.2014; Ogledov: 1085; Prenosov: 329
.pdf Celotno besedilo (463,42 KB)

7.
ORGANIZACIJSKI DEJAVNIKI SOCIALNO VARSTVENEGA UKREPA POSVOJITVE OTROK IN NJIHOVA PROTISLOVNOST
Viktorija Bevc, 2014, doktorska disertacija

Opis: V doktorski disertaciji smo skozi celoten analitično raziskovalni del sledili namenu posvojitve v Sloveniji in protislovju samega socialno varstvenega ukrepa pomoči otroku. Rezultati so pokazali, da obstaja v sedanji organizaciji posvojitve otrok vrsta spregledanih dejavnikov, ki vplivajo na strokovno ravnanje v smeri protislovja posvojitve in tako ni omogočeno, da bi posvojitev optimalno sledila koristi otroka. Pomenljiv je tudi podatek raziskave, da sedanja organizacija posvojitev pri nas ne omogoča strokovnemu delavcu ustreznega znanja in usposobljenosti za kakovostno izpeljavo posvojitve. Prav tako ne omogoča bodočim posvojiteljem ustreznih informacij, znanja in usposobljenosti za kakovostno odločitev glede posvojitve, posvojencu in posvojiteljskim staršem pa ne omogoča podpore po posvojitvi. Bodoče posvojitelje pušča brez ustreznih informacij in motivacijskega poriva za vključitev v skupinsko pripravo na posvojitev otroka, ob stran vsej posvojiteljski dejavnosti pa je postavljena tudi pomoč biološkim staršem posvojenca. Ugotovitve doktorske disertacije kažejo, da sedanja organizacijska izvedba posvojitve otrok pri nas ne upošteva dejavnikov, ki so napovedniki uspešnosti posvojitve in tudi ne sledi sodobni strokovni doktrini. Rezultati porajajo vrsto nerazumljivih dilem in protislovij. Na eni strani velika večina strokovnih delavcev izraža, da razumejo, kako pomembne so za posvojenega otroka skupinske priprave bodočih posvojiteljev na posvojitev, na drugi strani praksa kaže, da isti strokovni delavci dajejo otroke v posvojitev parom brez ustreznih priprav. Tako njihova izražena mnenja o tem, kako pomembna da je priprava, vzbujajo dvom, saj porajajo bistveno protislovje, ki pomeni odmik od prvenstvenega namena posvojitve. Prav tako je z upoštevanjem neplodnosti in njenih posledic v postopku posvojitve. Rezultati pokažejo visoko stopnjo ozaveščenosti o pomembnem vplivu nepredelane bolečine zaradi neplodnosti in njenih posledic, torej o stiski, ki jo doživlja neploden par, hkrati pa rezultati pokažejo, da strokovni delavci kljub temu ne svetujejo, naj si poiščejo psihosocialno pomoč zaradi posledic neplodnosti, da bi s posvojenim otrokom lažje vzpostavili družinsko skupnost. Kljub poznavanju posledic, jim strokovni delavci brez priprave dodeljujejo otroke v posvojitev. Tudi njihovo večinsko mnenje, da je posvojitev pomoč otroku brez staršev, nakazuje protislovje v primeru posvojitve, ko potrebe bodočih posvojiteljev postavijo kot prvenstveno upoštevane pri naših posvojitvah in hkrati na načelni ravni menijo, da se s posvojitvijo sledi koristi otroka. Rezultati tudi kažejo, da strokovni delavci s posvojitvijo pomagajo paru rešiti bolečo situacijo neplodnosti in odpraviti strah in dolgočasje, ki ga prinaša življenje brez otroka, da prevzemajo rešiteljsko vlogo za par brez otroka. Otroka na ta način instrumentalizirajo. Protislovnost organizacijskih dejavnikov posvojitve v Sloveniji, ki smo ji sledili z rezultati raziskave, je teoretska konceptualna osnova za raziskovanje protislovnosti organizacijskih modelov posvojitve drugod v svetu, hkrati pa inicira variable, na katere moramo biti pozorni v postopku posvojitve otroka, še posebej, ko gre za posvojitev otroka s strani parov in posameznikov, ki imajo izkušnjo neplodnosti. Rezultati doktorske disertacije ponujajo na aplikativni ravni izvirno rešitev za tak model organizacije posvojitev, ki vključuje organizacijske dejavnike, kakršnih do sedaj v slovenski praksi, kot tudi v praksi v svetu, še ni vključeval. Posebej širi možnosti za dograjevanje modela priprave na posvojitev, ki ga hkrati tudi izpostavi kot pomembnejši člen pri izvedbi socialno-varstvenega ukrepa za otroka in od katerega je pogosto odvisen uspeh posvojitve. S tem ponuja nadgradnjo doktrine ne le strokovnega dela na področju posvojitev otrok, da se teorija in praksa posodobi ter obrne od tradicionalnih pristopov k sodobnejšim, otroku koristnejšim, pač pa pomeni tudi doktrinarno nadgradnjo spoznanj znanstvene misli na področju posvojitve o
Ključne besede: organizacijski dejavniki, posvojitev, korist otroka, priprava na posvojitev, neplodnost para, protislovje posvojitve
Objavljeno: 26.03.2015; Ogledov: 984; Prenosov: 273
.pdf Celotno besedilo (2,61 MB)

8.
NEPLODNOST – SODOBNA BOLEZEN MOŠKEGA
Dejan Robar, 2015, diplomsko delo

Opis: Neplodnost opredeljujemo kot nezmožnost zanositve po enem letu rednih nezaščitenih spolnih odnosih. Moška neplodnost je prirojena ali pridobljena. Dejavniki, ki vplivajo na kakovost semena in s tem na plodnost so tobak, alkohol, droge, debelost, stres in šport. Poznamo veliko načinov zdravljenja moške neplodnosti, ki so v veliki meri uspešne, kar pomeni veliko spodbudo za slovensko nataliteto. Zato je pomembno že mladostnike poučevati o škodljivosti teh razvad na njihovo plodnost. Medicinska sestra ima pomembno vlogo pri obravnavi neplodnega moškega. Z njim se sreča na prvem pregledu v ambulanti, zato je njena naloga, da si vzame čas, mu prisluhne in svetuje. Pri diplomskem delu smo opravili pregled domače in tuje literature ter elektronske vire, ki zajemajo temo moška neplodnost ter zdravljenje. Uporabili smo deskriptivno metodo. Raziskava je temeljila na kvalitativni metodi dela, izvedli smo študijo primera in uporabili tehniko intervjuja, ki je vsebovala vprašanja odprtega tipa. Nanašala se je na podatke v sklopu ugotavljanja anamneze in potreb po zdravstveni negi glede na 11 funkcionalnih stanj in vzorcev zdravega obnašanja avtorice Marjory Gordon. Namen diplomske naloge je predstaviti moško neplodnost in njeno zdravljenje ter ugotoviti negovalne probleme. V raziskovalnem delu smo za študijo primera uporabili pacienta, ki se zdravi za neplodnostjo. Ugotovili smo štiri negovalne probleme: nevarnost infekcije operativnega mesta, bolečina po operativnem posegu, strah pred izidom kirurškega posega in obvladovanje, izogibanje obvladovanju stresa. Ugotovili smo, da 11 funkcionalnih vzorcev po Marjory Gordon zagotavlja popolno obravnavo pacienta, ki se zdravi za neplodnostjo.
Ključne besede: neplodnost, moška neplodnost, zdravljenje, medicinska sestra, vzroki moške neplodnosti.
Objavljeno: 22.10.2015; Ogledov: 1271; Prenosov: 198
.pdf Celotno besedilo (681,78 KB)

9.
10.
AKTIVNOSTI MEDICINSKE SESTRE PRI AMBULANTNI OBRAVNAVI NEPLODNEGA PARA
Lidija Pirš, 2016, diplomsko delo

Opis: Izhodišča:O neplodnosti kot bolezenskem stanju govorimo takrat, ko pri paru po enem letu rednih in nezaščitenih spolnih odnosih ne pride do zanositve. Vzroke za neplodnost vedno iščemo pri obeh partnerjih, tako v diagnostiko vedno poleg ženske vključujemo tudi moškega.Medicinska sestra predstavlja v postopku zdravljenja neplodnosti pomembno vez med vsemi, ki se vključujejo v proces zdravljenja neplodnega para.Namen diplomskega dela je predstaviti pojem neplodnosti, vzroke zanjo in zdravljenje, ter opisati aktivnosti medicinske sestre pri obravnavi neplodnega para od prvega naročanja do konca zdravljenja v centru za reproduktivno medicino. Metodologija:Diplomsko delo je teoretično, nastalo na osnovi študija in tuje literature. Uporabili smo deskriptivno metodo dela. Zbrane podatke smo pregledali, grupirali, uporabili smo metodo analize in kompilacije, ter na osnovi sinteze oblikovali ugotovitve na zastavljena raziskovalna vprašanja. Rezultati:Ugotovili smo, da je ustrezna komunikacija pomemben dejavnik pri obravnavi neplodnega para v vseh fazah zdravljenja,od prvega stika v centru za naročanje do zaključka zdravljenja. Informacije morajo biti posredovane na razumljiv način in to takrat, ko jih pacienti potrebujejo. Medicinska sestra ima zelo pomembno vlogo tudi pri učenju – edukaciji pacientk o pripravi in samoaplikaciji predpisane hormonske terapije. Učenje poteka individualno, medicinska sestra mora biti natančna, razumljiva in potrpežljiva. Delo medicinske sestre se ob edukaciji prepleta z zdravstveno-vzgojnim delom.Ena pomembnejših aktivnosti medicinske sestre je prav tako priprava in urejanje zdravstvene dokumentacije pacientov, v kateri se nahajajo vsi podatki in izvidi, ki so potrebni za celovito obravnavo neplodnega para. Sklep:Medicinska sestra je pri obravnavi neplodnega paranepogrešljiv člen, saj predstavlja vez med pacienti, zdravniki, biologi in ostalimi sodelavci, ki sodelujejo v timu.
Ključne besede: reprodukcija, neplodnost, zunajtelesna oploditev, medicinska sestra, zdravstveno-vzgojno delo, komunikacija
Objavljeno: 27.10.2016; Ogledov: 765; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici