SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
PRIMERJAVA NEFELOMETRIČNE IN TURBIDIMETRIČNE DOLOČITVE C-REAKTIVNEGA PROTEINA
Mira Habjanič, 2011, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je primerjava rezultatov koncentracij C-reaktivnega proteina z dvema različnima rutinskima metodama nefelometrično in turbidimetrično. Uporabljeni vzorci so serumi, dobljeni iz krvi pacientov v Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča na Ptuju. Analizirali smo 90 vzorcev C-reaktivnega proteina (CRP) in 90 vzorcev C-reaktivnega proteina visoke občutljivosti (hs-CRP). Vsak vzorec smo analizirali na dveh različnih instrumentih, nefelometričnem analizatorju BN ProSpec in spektrofotometričnem analizatorju Dimensions RxL Max. Priozvajalec instrumentov je bil za oba enak Dade Behring. Iz statističnega ovrednotenja rezultatov lahko zaključimo, da je nefelometrična metoda bolj natančna, ker je metoda bolj občutljiva in specifična. Iz rezultatov linearnih regresijskih koeficientov, Passing Bablokove regresijske premice in iz rezultatov parametričnih statističnih testov lahko zaključimo, da turbidimetrično metodo lahko zamenjamo z nefelometrično metodo in da sta metodi medsebojno primerljivi.
Ključne besede: proteini, C-reaktivni protein, C-reaktivni protein visoke občutljivosti (hs-CRP), nefelometrija, turbidimetrija
Objavljeno: 21.04.2011; Ogledov: 2451; Prenosov: 414
.pdf Celotno besedilo (1,63 MB)

3.
PRIMERJAVA METOD DOLOČANJA CISTATINA C NA RAZLIČNIH ANALIZATORJIH
Mateja Senekovič, 2011, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je dokazati, ali nov analizator Siemens Dimension Vista 1500® daje primerljive rezultate nefelometru Siemens BN ProSpec. Na obeh analizatorjih smo merili koncentracije cistatina C v krvnem serumu z nefelometrično meritvijo, ki temelji na nastanku serumskih kompleksov med antigenom (cistatin C) in protitelesi. Analizirali smo 779 vzorcev zamrznjenega krvnega seruma v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Metoda merjenja na analizatorju BN ProSpec velja kot ˝referenčna metoda˝, saj je daleč najbolj uveljavljena in se skoraj vsi laboratoriji zgledujejo po njej. Vista pa je prvi kompleksen analizator, ki ima dodatno vgrajeno nefelometrično metodo, je hitrejši ter priročnejši. Iz statističnega ovrednotenja rezultatov, statističnih testov, rezultatov linearnih regresijskih koeficientov, Passing Bablokove regresijske premice in Bland Altmanove metode lahko zaključimo, da je metoda, ki jo uporablja nov kompleksen analizator Siemens Dimension Vista 1500® primerljiva referenčni metodi, in da lahko analize cistatina C preselimo na nov instrument.
Ključne besede: cistatin C, nefelometrija, glomerulna filtracija
Objavljeno: 07.02.2012; Ogledov: 2049; Prenosov: 201
.pdf Celotno besedilo (3,11 MB)

4.
SERUMSKE PROSTE LAHKE VERIGE PRI DIAGNOSTIKI DISEMINIRANEGA PLAZMOCITOMA
Martina Kolbič, 2012, diplomsko delo

Opis: Serumske (monoklonske) proste lahke verige kapa (PLV κ) in lambda (PLV λ) so pomemben tumorski označevalec diseminiranega plazmocitoma. Vrednosti prostih lahkih verig se uporabljajo za ugotavljanje in napovedovanje bolezni, spremljanje asimptomatskih bolnikov ter za oceno odgovora na zdravljenje. Poliklonske proste lahke verige določamo v serumu pri splošnem imunskem odzivu, kroničnih infekcijah in ledvičnih boleznih. Namen diplomske naloge je bil primerjava dveh različnih laboratorijskih testov za določanje prostih lahkih verig v serumu. V delu smo primerjali rezultate nove nefelometrične metode N Latex FLC nemškega proizvajalca Siemens, z v rutinski diagnostiki že uveljavljeno nefelometrično metodo Freelite angleškega proizvajalca The Binding Site. Obe metodi temeljita na imunokemijski reakciji med antigenom in specifičnimi protitelesi. Metoda Freelite uporablja za detekcijo prostih lahkih verig poliklonska, metoda N Latex FLC pa monoklonska protitelesa. Cilj diplomske naloge je dokazati, ali daje nova metoda N Latex FLC primerljive rezultate metodi Freelite. Za namen diplomske naloge smo analizirali 85 vzorcev seruma naključno izbranih preiskovancev, ki so imeli v času opravljanja diplomske naloge naročeno preiskavo za določitev koncentracije prostih lahkih verig v serumu. Primerljivost dobljenih rezultatov (koncentracije κ in λ prostih lahkih verig z izračunom količnika κ/λ) smo ugotavljali z različnimi statističnimi orodji. Pri primerjavi rezultatov PLV κ smo ugotovili dobro korelacijo in ujemanje (rs = 0,947, 76,4 %), prav tako pri primerjavi količnikov κ/λ (rs = 0,846, 81,1 %). Nekoliko slabše ujemanje in korelacijo smo zaznali le pri primerjavi koncentracij PLV λ (rs = 0,775, 61,2 %). Vzrok za to je najverjetneje slaba specifičnost protiteles in polimerizacija, značilna za PLV lambda. S statistično analizo podatkov smo ugotovili, da med metodama ni signifikantnih razlik, ki bi bistveno vplivale na končno interpretacijo rezultatov, zato smo zaključili, da je testna metoda N Latex FLC primerljiva z referenčno metodo Freelite. Ker je bila naša študija izvedena na manjšem številu vzorcev in ker je trenutno še premalo strokovne literature o primerljivosti obeh metod (metoda N Latex FLC je na tržišču šele 1 leto), priporočamo še nadaljnje raziskave na tem področju. Določiti bi morali še njen klinični pomen pri posameznih obolenjih, predvsem pri nekaterih redkih oblikah plazmocitoma in drugih monoklonskih gamopatijah.
Ključne besede: serumske proste lahke verige, diseminirani plazmocitom, nefelometrija, imunoglobulin, monoklonska protitelesa, poliklonska protitelesa
Objavljeno: 05.11.2012; Ogledov: 4662; Prenosov: 323
.pdf Celotno besedilo (2,64 MB)

Iskanje izvedeno v 0.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici