SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ANALIZA ROJSTEV NEDONOŠENČKOV IN NJIHOVA OBRAVNAVA V MARIBORSKI BOLNIŠNICI
Anita Aceska, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so opisane značilnosti prezgodaj rojenih otrok in nevarnosti, ki so jim nedonošenčki izpostavljeni. Predstavljeni so najpogostejši vzrok, ki privedejo do prezgodnjega poroda ter analiza rojstev nedonošenčkov in njihovo obravnava. Metodologija in metode. V diplomskem delu smo analizirali podatke o številu rojstev nedonošenčkov za obdobje osmih let (od 1997 do 2005). Analizirane podatke smo računalniško prikazali v obliki grafov s pomočjo programa Microsoft Word. Rezultati. Rezultati analize podatkov so pokazali, da se je število rojstev nedonošenčkov od leta 1997 do leta 2005 povečalo za 3,82 %. Sklep. Kljub številnim prizadevanjem na področju perinatologije ostaja rojstvo prezgodaj rojenih otrok oziroma rojstvo nedonošenčkov še vedno problem, ki je prisoten povsod po svetu, vendar v različnem obsegu. Rojstvo prezgodaj rojenih otrok predstavlja zdravstveni problem, saj na njegov nastanek in reševanje vpliva širše družbeno okolje z mnogimi dejavniki, zato je tudi način in uspeh pri reševanju tega problema v posameznih delih zelo različen. Z novimi spoznanji bodo prišli v poštev tudi drugačni načini odkrivanja in preprečevanja prezgodnjega poroda.
Ključne besede: Ključne besede: nedonošenček s povečanim tveganjem, vzroki za prezgodnje rojstvo nedonošenčkov, zdravstvena nega nedonošenčkov, komunikacija s starši prezgodaj rojenih otrok.
Objavljeno: 25.11.2009; Ogledov: 2313; Prenosov: 776
.pdf Celotno besedilo (703,13 KB)

2.
HIŠNI OBISK PATRONAŽNE MEDICINSKE SESTRE PRI NEDONOŠENČKU
Zvezdana Kupnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Patronažna zdravstvena nega je specialno področje zdravstvene nege, ki se ukvarja s posameznikom, družino in lokalno skupnostjo v vseh oblikah zdravja in bolezni. Nosilka patronažne zdravstvene nege je patronažna medicinska sestra. Odnos, ki ga vzpostavi patronažna medicinska sestra z družino, je ključnega pomena pri izvajanju aktivnosti zdravstvene nege. Namen je ugotoviti življenjski slog družine z nedonošenim otrokom ter predstaviti vlogo patronažne medicinske sestre pri delu z družino. Hkrati želimo prikazati kakovost življenja nedonošenčka v domačem okolju. Diplomska naloga je omejena na študijo primera ene družine z nedonošenim otrokom. Uporabili smo metode preučevanja, intervjuja, opazovanja in analize. Temeljna metoda dela patronažne medicinske sestre je hišni obisk, kjer poleg negovalnih intervencij izvaja tudi zdravstveno vzgojno delo, s katerim pri posamezniku razvija sposobnost za ohranjanje in krepitev zdravja. V diplomski nalogi smo predstavili navodila za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni. Spoznali smo vlogo patronažne medicinske sestre pri zdravstveno vzgojnem delu z družino ter pri delu z nedonošenčkom. Ugotovili smo da je v skrb za nedonošenčka poleg mame vključena širša družina. Nedonošenčki so otroci, ki v mnogih temeljnih življenjskih aktivnostih potrebujejo posebno pozornost patronažne medicinske sestre. Zdravstvena nega prezgodaj rojenih otrok je zelo zahtevna in kompleksna, zahteva veliko znanja in spretnosti.
Ključne besede: primarno zdravstveno varstvo, patronažno varstvo, patronažni obiski, nedonošenček, družina.
Objavljeno: 28.06.2010; Ogledov: 2075; Prenosov: 440
.pdf Celotno besedilo (6,51 MB)

3.
Vloga medicinske sestre pri prehranjevanju nedonošenčka
Sanja Mrkonjić, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo govori o vlogi medicinske sestre pri prehranjevanju nedonošenčka. Namen diplomskega dela je opisati značilnosti nedonošenčka, predstaviti dojenje, načine prehranjevanja nedonošenčka ter predstaviti zdravstveno vzgojno delo medicinske sestre pri prehranjevanju nedonošenčka. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, ki smo jo izvedli s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika. V raziskavo je bilo vključenih 20 medicinskih sester s Klinike za pediatrijo — odsek za intenzivno nego in terapijo v UKC Maribor. Na podlagi analize pridobljenih rezultatov smo ugotovili, kateri so najpogostejši načini hranjenja nedonošenčka, s kakšnim mlekom (materino mleko ali mlečne formule) so najpogosteje hranjeni ter kako medicinske sestre izvajajo zdravstveno vzgojno delo staršev pri prehranjevanju nedonošenčkov.
Ključne besede: nedonošenček, prehranjevanje nedonošenčka, dojenje, zdravstveno vzgojno delo medicinske sestre.
Objavljeno: 16.11.2010; Ogledov: 2497; Prenosov: 455
.pdf Celotno besedilo (2,02 MB)

4.
Lajšanje akutne bolečine pri nedonošenčku na neprekinjeni podpori s pozitivnim tlakom
Tamara Ekart Stojanović, 2012, diplomsko delo/naloga

Opis: Pravočasna prepoznava akutne bolečine je za medicinsko sestro zahtevna, celovita in težka naloga. Pomemben del procesa zdravstvene nege pri otrocih je prepoznati akutno bolečino z opazovanjem otroka in negovalno anamnezo. V diplomskem delu smo predstavili značilnosti nedonošenčka, kako uporabljamo aparat, ki je namenjen neprekinjeni podpori s pozitivnim tlakom in njegove značilnosti, opisali smo vrste bolečine in na kakšen način jo lajšamo pri nedonošenčku na neprekinjeni podpori s pozitivnim tlakom (v nadaljevanju besedila NCPAP) ter pomembno vlogo medicinske sestre pri prepoznavi in lajšanju akutne bolečine pri nedonošenčka na NCPAP-u. Raziskovalna metodologija. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji. Podatke smo pridobili s pomočjo delno strukturiranega anketnega vprašalnika. Z raziskavo smo želeli ugotoviti, ali imajo člani negovalnega tima dovolj izkušenj za prepoznavanje akutne bolečine pri nedonošenčku na NCPAP-u, na kakšen način prepoznajo in lajšajo akutno bolečino pri nedonošenčku na NCPAP-u ter ali uporabljajo člani negovalnega tima tudi kakšno lestvico za oceno bolečine pri nedonošenčku na NCPAP-u. Rezultati. Ugotovili smo, da imajo člani negovalnega tima dovolj izkušenj za prepoznavo akutne bolečine pri nedonošenčku na NCPAP-u, vendar bi si radi pridobili dodatna znanja o ocenjevanju jakosti bolečine, kajti v svoji praksi ne uporabljajo nobene lestvice za oceno bolečine pri nedonošenčku na NCPAP-u. Sklep. Medicinska sestra je strokovnjakinja pri opazovanju in ocenjevanju prisotnosti bolečine. Izhodišče za učinkovito lajšanje akutne bolečine je ocenjevanje bolečine in izbira primernih načinov lajšanja, zato morajo imeti člani negovalnega tima dovolj znanja in izkušenj.
Ključne besede: nedonošenček, akutna bolečina, lajšanje akutne bolečine, NCPAP, vloga, medicinska sestra
Objavljeno: 15.02.2013; Ogledov: 1233; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (1,07 MB)

5.
ZDRAVSTVENA VZGOJA STARŠEV O PRAVILNEM ROKOVANJU NEDONOŠENČKA
Natalija Šraj, 2016, diplomsko delo

Opis: Teoretično izhodišče: Zdravstvena vzgoja staršev nedonošenčka ima velik pomen, saj s pravilnim handlingom normalni razvoj otroka vzpodbudimo in pospešimo. Diplomsko delo predstavlja nedonošenčka in zdravstveno vzgojno delo medicinske sestre o tem kako naj starši pravilno rokujejo nedonošenčka. Opisani so pravilni prijemi in položaji nedonošenčka, vpliv pravilnega handlinga na razvoj nedonošenčka, metoda kenguru in pomen timskega dela. Metode: Raziskava je temeljila na kvalitativni metodologiji. Opravili smo študijo primera nedonošenčka po enajstih funkcionalnih vzorcih avtorice Marjory Gordon. Rezultati: Študija primera je pokazala, da je mati uporabljala handling metodo rokovanja nedonošenčka. Za handling se je odločila po nasvetu znancev in medicinske sestre v šoli za bodoče starše. Prepričana je, da handling pozitivno vpliva na razvoj njenega otroka. Razprava: Pomembno je, da so starši poučeni o pravilnem handlingu takoj, ko pričnejo sami negovati svojega nedonošenčka in da tedaj pridobijo praktično znanje ter zaupanje v svojo vlogo starševstva. Razlika med tem ali je rokovanje pravilno ali ne je zelo majhna, vendar zelo pomembna. O pravilnim rokovanju mora biti seznanjena vsa otrokova okolica. V porodnišnici je to zdravstveni tim, doma pa starši in tisti, ki pomagajo pri negi otroka.
Ključne besede: handling, nedonošenček, zdravstvena vzgoja, starši.
Objavljeno: 16.02.2016; Ogledov: 719; Prenosov: 254
.pdf Celotno besedilo (481,69 KB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici