| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Neobvezno cepljenje predšolskih otrok
Janja Šmigoc, 2020, diplomsko delo

Opis: Pomembno vlogo pri cepljenju predšolskih otrok ima medicinska sestra, saj ima prav ona prvi stik s starši v otroški posvetovalnici. Starši vse več berejo, se posvetujejo z drugimi starši, prijatelji in sorodniki ter pridobivajo informacije, zato je zelo pomembno, da jim medicinska sestra razloži pomen neobveznega cepljenja. Z raziskavo smo ugotavljali ozaveščenost staršev o neobveznem cepljenju in ali bi se starši odločili za neobvezno cepljenje, če to ne bi bilo plačljivo.
Ključne besede: Medicinska sestra, predšolski otroci, neobvezno cepljenje, neželeni stranski učinki, otroški dispanzer.
Objavljeno: 01.12.2020; Ogledov: 96; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (776,31 KB)

2.
Učinki fototerapije pri zdravljenju luskavice
Urška Gosak, 2020, diplomsko delo

Opis: Uvod: Fototerapija je metoda zdravljenja zmerne do hude oblike luskavice, ki temelji na uporabi pozitivnih učinkov ultravijolične svetlobe. S pravilno zdravstveno obravnavo in skrbno zdravstveno nego ter rednim sledenjem napredku zdravljenja je možno v relativno kratkem času doseči remisijo bolezni. Namen zaključnega dela je raziskati učinkovitost in varnost fototerapije pri zdravljenju luskavice ter ukrepe za lajšanje neželenih učinkov zdravljenja. Metode: Uporabljena je bila deskriptivna metoda dela, za sistematični pregled in analizo podatkov o opredeljeni temi smo iskali znanstvene in strokovne članke v angleškem jeziku v podatkovnih bazah CINAHL, MEDLINE, PubMed, ScienceDirect in Google Scholar. Iskanje smo omejili na literaturo publicirano v letih od 2009 do 2019. Rezultati: V raziskavo smo zajeli 14 študij. Raziskava je potrdila, da je fototerapija varna in učinkovita metoda zdravljenja luskavice. Pri tem so prisotni minimalni neželeni učinki, ki se najpogosteje kažejo kot eritem, srbečica, bolečina, ob večletni uporabi fototerapije pa se lahko pojavi pigmentacija kože, prezgodnje staranje kože, katarakta in zvišana možnost za nastanek melanoma. Zgoraj naštete neželene učinke je mogoče preprečevati in lajšati z natančnim upoštevanjem navodil. Razprava in sklep: Najučinkovitejša vrsta fototerapije je PUVA, saj je za očiščenje kože potrebno manj obiskov terapij kot pri ostalih vrstah fototerapij, obdobje remisije bolezni je daljše in zagotavlja nižjo stopnjo ponovljivosti. Vendar zdravljenje s PUVA fototerapijo povzroča več neželenih učinkov kot druge vrste fototerapij. Na podlagi raziskave smo spoznali, da je ozkopasovna UVB fototerapija najvarnejša.
Ključne besede: psoriaza, zdravljenje z ultravijolično svetlobo, neželeni učinki
Objavljeno: 19.06.2020; Ogledov: 502; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (1,05 MB)

3.
Prepričanja in praksa staršev glede obvladovanja vročine pri predšolskih otrocih
Žiga Korošec, 2019, magistrsko delo

Opis: Izhodišča: Vročina je pogost pojav pri otroku do dopolnjenega šestega leta starosti. Neodvisno od otrokove stopnje prizadetosti in prisotnosti spremljajočih simptomov lahko pri starših vzbuja občutek strahu in nemoči, kar lahko vodi v nepremišljeno prakso obvladovanja vročine. Namen raziskave je ugotoviti prepričanja staršev iz splošne populacije glede vročine pri predšolskem otroku in njihovo prakso pri njenem obvladovanju. Raziskovalna metodologija in metode: Izvedli smo presečno raziskavo z metodo anketiranja, v kateri je sodelovalo 114 staršev. Podatke smo zbrali s pomočjo validiranega anketnega vprašalnika. S pomočjo metode zbiranja podatkov in uporabe statističnih metod, pri čemer smo uporabili deskriptivno in sklepno metodo, smo preverili zastavljeni hipotezi in odgovorili na raziskovalna vprašanja. Rezultati: Ugotavljamo, da se starši odločajo za uporabo antipiretikov predvsem z namenom zniževanja povišane telesne temperature ter lajšanja spremljajočih bolečin in nelagodja. Za aplikacijo antipiretika se odločijo, kadar pri otroku izmerijo telesno temperaturo med 38 °C in 39 °C. Za zniževanje vročine pri otroku najraje uporabijo kombinacijo sirupa in svečk. Spoznali smo, da v prepoznavanju neželenih zdravstvenih učinkov ne obstajajo razlike glede na spol. Prav tako ugotavljamo, da pridobljena izobrazba staršev ne vpliva na stopnjo vročine pri otroku, ob kateri se odločijo za aplikacijo antipiretika (p = 0,964). Diskusija in zaključek: Starši imajo dobro znanje in prakso, ki je v skladu z mednarodnimi priporočili, glede obvladovanja vročine pri predšolskem otroku. Vendar pa zaradi premajhnega vzorca anketiranih staršev rezultata ne moremo posploševati.
Ključne besede: Povišana telesna temperatura, znanje, antipiretiki, neželeni učinki, stopnja izobrazbe.
Objavljeno: 19.07.2019; Ogledov: 480; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (937,41 KB)

4.
Energijske pijače med osnovnošolci: uživanje in osveščenost o neželenih učinkih
Petya Prodanova, 2019, magistrsko delo

Opis: Energijske pijače so na voljo v več kot 140 državah po svetu in polovico potrošnikov teh pijač predstavljajo otroci in mladostniki. Magistrska naloga preučuje pogostost uživanja energijskih pijač z visoko vsebnostjo kofeina med osnovnošolci, razloge za njihovo uživanje ter osveščenost osnovnošolcev o neželenih učinkih teh pijač na zdravje. Raziskava obsega anonimno anketiranje osnovnošolcev v starosti 11-14 let v letu 2018, v skupnem številu 141 učencev na dveh osnovnih šolah (mestni in podeželski) v Sloveniji. Rezultati raziskave so pokazali, da je 63 % anketirancev poskusilo energijsko pijačo, vsak peti osnovnošolec (20 % od vseh anketirancev) uživa eno pločevinko 250 ml energijske pijače dnevno, 4 % anketirancev poroča, da so zaužili energijsko pijačo v zadnjih 24 urah, 11 % pa v zadnjih 7 dneh. Uživanje več kot ene 500 ml pločevinke, ki presega največji priporočljivi vnos za zdrave, odrasle osebe, smo ugotovili pri 1 % anketirancev. 67 % anketirancev ne ve, da energijske pijače vsebujejo kofein. Več kot 90 % osnovnošolcev se zaveda, da so energijske pijače zdravju škodljive, le tretjina pa jih je označila, da so prebrali deklaracijo na energijski pijači. Uporabili smo test Hi-kvadrat za ugotavljanje povezanosti dveh spremenljivk in Spearmanov koeficient korelacije rangov, za ugotavljanje stopnje monotone povezanosti izbranih spremenljivk. Raziskava opozarja na problem prekomernega uživanja energijskih pijač med osnovnošolci. Kaže tudi na potrebo po izobraževalnih programih o energijskih pijačah in njihovem vplivu na zdravje. Izobraževalni programi bi bili potrebni za večjo osveščenost v skupnosti ter za morebitne nove zakonske okvire glede omejitev uživanja energijskih pijač med otroki in mladostniki.
Ključne besede: energijske pijače, osnovnošolci, kofein, neželeni učinki, osveščenost
Objavljeno: 15.07.2019; Ogledov: 608; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (1,41 MB)

5.
Osveščenost strašev o pomenu cepljenja otrok proti pnevmokoknim okužbam
Tajda Garmut, 2019, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Veliko vlogo pri odločanju staršev o cepljenju svojih otrok ima diplomirana medicinska sestra. Starši vse več raziskujejo, berejo, se pogovarjajo in se tako vsakodnevno srečujejo z različnimi mnenji glede cepljenja. Veliko staršev meni, da je cepljenje nepotrebno. Ne samo to, menijo celo, da je nesprejemljivo, da so nekatera cepljenja obvezna. Potrebno pa se je zavedati, da smo s cepljenjem izkoreninili smrtonosne bolezni. Raziskovalna metode: Za teorijo smo uporabili deskriptivno metodo dela. V raziskavi smo uporabili kvantitativno metodologijo ter izvedli anketo. Raziskovalni vzorec je zajemal 54 staršev predšolskih otrok, ki smo jih anketirali v enem iz med zdravstvenih domov na Koroškem. Rezultate smo obdelali s programom Excel in jih podali opisno in grafično. Rezultati: Ugotovili smo, da so starši dovolj osveščeni s strani zdravstvenega osebja, a še vedno dobro ne poznajo pomena cepljenja otrok proti pnevmokoknim okužbam. Vendar so se kljub temu v več kot 50 % odločili za cepljenje proti tem okužbam. Diskusija in zaključek: Pomembno je, da starši zaupajo osebnim zdravnikom svojih otrok in seveda diplomiranim medicinskim sestram. Menimo, da je boljša kot kurativa preventiva. Za slednjo veliko pripomore cepljenje, saj za nekatere bolezni zdravilo še ne obstaja.
Ključne besede: vloga diplomirane medicinske sestre, otroški dispanzer, posvetovalnica, precepljenost, neželeni stranski učinki
Objavljeno: 15.03.2019; Ogledov: 653; Prenosov: 132
.pdf Celotno besedilo (776,90 KB)

6.
Vloga zdravstveno-vzgojnega dela patronažne medicinske sestre pri neželenih učinkih bioloških zdravil pri onkološkem bolniku
Patricija Greif, 2016, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: V diplomskem delu smo predstavili vlogo patronažne medicinske sestre pri pojavu neželenih učinkov bioloških zdravil pri onkološkem pacientu. Ugotoviti smo želeli osveščenost patronažnih medicinskih sester o poznavanju možnih neželenih učinkov bioloških zdravil in pravilnem ukrepanju ob pojavu le-teh. Raziskovalne metode: V diplomskem delu smo uporabili deskriptivno metodo dela. Za empirični del smo uporabili kvantitativno metodo dela. Za teoretični del smo uporabili domačo in tujo strokovno literaturo. Poiskali smo jo v bibliografskih bazah, COBISS in MEDLINE, ter v knjižnicah. Rezultati: Z opravljeno raziskavo smo ugotovili, da se patronažne medicinske sestre z neželenimi učinki bioloških zdravil redko srečujejo. Menijo, da so premalo ozaveščene o pravilnem ukrepanju ob pojavu le-teh na terenu. Z odgovori na zastavljene trditve, so se v večini odločile za odgovore, ki jih zasledimo z prebiranjem literature, kar pomeni, da imajo znanje za ukrepanje ob pojavu neželenih učinkov bioloških zdravil. Diskusija in zaključek: Po opravljeni raziskavi menimo, da bi patronažne medicinske sestre potrebovale več možnosti za obisk izobraževanj o neželenih učinkih bioloških zdravil, saj so se v večini same pozanimale o možnih pravilnih ukrepih.
Ključne besede: tarčna zdravila, neželeni učinki, medicinska sestra, onkološki pacient
Objavljeno: 07.02.2017; Ogledov: 965; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (797,57 KB)

7.
MNENJE STARŠEV OTROK PREDŠOLSKEGA IN ŠOLSKEGA DISPANZERJA O CEPLJENJU V OBČINI KRŠKO
Mojca Ajdišek, 2016, diplomsko delo

Opis: V zadnjem času se sprašujemo ali je v Sloveniji pomanjkanje zavesti med starši o pomembnosti cepljenja otrok. Vse več je posameznikov in društev, kateri burijo javnost s svojimi izjavami proti obveznemu cepljenju. Vse pogosteje pa smo ne nazadnje priča tudi številnim spletnim stranem in občasno do cepljenja negativno nastrojenih medijev, ki dvomijo o njihovi varnosti. Zato smo želeli izvedeti, kakšno je mnenje staršev predšolskih in šoloobveznih otrok o cepljenju v naši občini. Zanimalo nas je, kdo jim poda največ pomembnih in koristnih informacij v zvezi s cepljenjem, ali se jim zdi cepljenje pomembno in ali bi cepili svoje otroke, če cepljenje ne bi bilo obvezno. V diplomi smo uporabili deskriptivno in kvalitativno metodo dela. V mesecu juliju 2016 smo tako izvedli anonimno anketno raziskavo o mnenju staršev predšolskih in šoloobveznih otrok do cepljenja. V anketi je sodelovalo 99 staršev predšolskih in šoloobveznih otrok, ki so prišli v tem času na preventivni ali kurativni pregled v predšolski in šolski dispanzer Zdravstvenega doma Krško ali v Zdravstveni postaji Senovo. Rezultati ankete so pokazali, da se večina staršev (89,7 %) predšolskih in šoloobveznih otrok v občini Krško strinja, da je cepljenje potrebno. Le manjši delež staršev (10,3 %) temu nasprotuje. V primeru, da cepljenje ne bi bilo obvezno, bi kljub temu večino staršev cepilo svoje otroke. Na vprašanje, kdo jim poda največ koristnih informacij glede cepljenja, pa so se starši opredelili skoraj izenačeno, le z 1 % razlike, da so to medicinske sestre, takoj za njimi so odgovorili, da je to zdravnik.
Ključne besede: cepljenje, precepljenost, neželeni učinki cepljenja, mnenje staršev o cepljenju, obvezno cepljenje, vakcinacija.
Objavljeno: 08.11.2016; Ogledov: 1311; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (871,32 KB)

8.
Osveščenost starejših občanov o uporabi zdravil
Maja Krepek, 2016, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča. S staranjem se pojavi vse več kroničnih bolezni. Posledično starejši prejemajo več zdravil hkrati, to je razvidno tudi iz raziskav v literaturi. Iz različnih razlogov prihaja do neustreznega jemanja zdravil, kar predstavlja tveganje za neučinkovito zdravljenje ali celo pojav neželenih učinkov. Namen raziskave je bil, ugotoviti osveščenost starejših občanov o uporabi zdravil. Metodologija raziskovanja. Teoretični del diplomskega dela smo predstavili s pomočjo naše in tuje strokovne literature ter internetnih virov. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji. Za zbiranje podatkov smo uporabili anketni vprašalnik, ki je vseboval 28 vprašanj. Uporabili smo opisno in sklepno statistiko in pridobljene ugotovitve ponazorili z grafi. Pri tem smo uporabili Microsoft Word in Microsoft Excel. Rezultati. Na podlagi raziskave smo ugotovili, da starejši v večini berejo in razumejo navodila za uporabo zdravil. Večina sama meni, da zdravila jemljejo v skladu z navodili zdravnika ali farmacevta, ampak se je s podvprašanji izkazalo, da to vedno ne drži. Osveščeni so tudi o pravilnem shranjevanju zdravil in ravnanju z odpadnimi zdravili. Največ informacij o uporabi zdravil dobijo od zdravnika in farmacevta. Pri več kot polovici anketirancev so se že pojavili stranski učinki, od tega jih je 66 odstotkov neželene učinke poročalo zdravstvenim delavcem. Starejši si želijo pomoči pri izdelavi seznama zdravil, ki jih uporabljajo in več znanja o pravilni uporabi zdravil. Sklep. Prvi korak k varnemu in učinkovitemu zdravljenju sta dovolj velika osveščenost in znanje o pravilni in varni uporabi zdravil. Starejši morajo prevzeti aktivno vlogo v procesu zdravljenja z zdravili, tudi na tak način, da svoja zdravila dobro poznajo. Tudi medicinska sestra je pomemben člen, ki z zdravstveno vzgojo in promocijo zdravja pozitivno vpliva na proces zdravljenja. Poznavanje zdravil bo vodilo v pravilno, varno in učinkovito uporabo.
Ključne besede: Zdravila, starejši, uporaba zdravil, neželeni učinki, medicinska sestra.
Objavljeno: 12.10.2016; Ogledov: 1209; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (3,38 MB)

9.
POZNAVANJE IN UPORABA ZDRAVIL V NUJNI MEDICINSKI POMOČI
Grega Šober, 2016, diplomsko delo

Opis: Aplikacija zdravil je ena najpomembnejših in temeljnih nalog reševalcev s katerimi se vsakodnevno srečujejo. Izrednega pomena je, da imajo dovolj ustreznega znanja s tega področja. V procesu uporabe zdravil je vedno nujno potrebno varovanje kakovosti, varnosti in uspešnosti z doslednim spoštovanjem »10P« dobre prakse aplikacije zdravil. Osnovna naloga, ki jo z aplikacijo terapije po zdravnikovem naročilu reševalci v zdravstvu želijo doseči, je lajšanje akutnih težav, ki mnogokrat ogrožajo življenje pacienta. Zdravstveni reševalci pri tem prevzemajo odgovornost za poseg, ki ga pri pacientu opravijo, kljub temu, da s tem mnogokrat presegajo svoja pooblastila za delo. Namen diplomskega dela je predstaviti zdravila in njihovo uporabo v nujni medicinski pomoči ter z raziskavo ugotoviti poznavanje in uporabo zdravil s strani reševalcev. Uporabili smo kvantitativno metodologijo z deskriptivno metodo dela. Podatke smo zbrali s pomočjo anonimne ankete z vprašanji zaprtega in odprtega tipa, ki ga je izpolnilo 60 zaposlenih v Službi za nujno medicinsko pomoč. Rezultati raziskave so pokazali, da zaposleni v nujni medicinski pomoči prihajajo v stik z različnimi zdravili. Najpogosteje uporabljajo zdravila za lajšanje bolečine, reanimacijska zdravila in antihistaminike. Le te so že v 81 % aplicirali samostojno brez zdravnikovega naročila in prisotnosti. Kljub temu pa si le 44 % vseh anketiranih želi višjih kompetenc pri dajanju zdravil. Ugotovili smo tudi dobro poznavanje zdravil glede na preverjanje znanja o le teh. Ravnanje z zdravili je v nujni medicinski pomoči vsakodnevno opravilo in je uporaba zdravil vključena v samo oskrbo pacienta. Le ta velikokrat presega njihovo znanje in kompetence. Iz tega razloga je nujno potrebno vključiti v izobraževanja zaposlenih osnovna znanja s področja farmakologije.
Ključne besede: zdravila, aplikacija, nujna medicinska pomoč, neželeni učinki, znanje.
Objavljeno: 13.04.2016; Ogledov: 2152; Prenosov: 480
.pdf Celotno besedilo (1,24 MB)

10.
Darifenacin v praksi
Tine Hajdinjak, Jurij Leskovar, 2013, izvirni znanstveni članek

Opis: Izhodišča: Zdravljenje simptomov čezmerno aktivnega sečnega mehurja (PASM) bolniki marsikdaj prekinejo, poročajo o neželenih učinkih (NU) in menjajo zdravila. Kateri dejavniki vplivajo na to, smo za novejši M3 selektivni antiholinergik darifenacin preučevali v razmerah vsakodnevne klinične prakse. Metode: Opazovalna prospektivna 24-tedenska multicentrična raziskava IV. faze. Bolnikom s PASM je bil predpisan darifenacin. Ocenjevali so se NU in sodelovanje pri zdravljenju. Uspeh zdravljenja se je ocenjeval kot sprememba na 6-stopenjski lestvici ocene stanja. Rezultati: 710 bolnikov: 218 moških in 492 žensk, povprečna starost 61 let. 19,2 % bolnikov je odstopilo ali ni opazilo izboljšanja, 48,2 % je poročalo o izboljšanju za 12 stopnji in 32,7 % o izboljšanju za 3 stopnje ali več. Večje izboljšanje je bilo ugotovljeno pri tistih, ki so na začetku poročali o hujših težavah in pri mlajših. Spol, predhodno zdravljenje z antiholinergikom ali pojav NU niso bili povezani z uspehom zdravljenja. Darifenacin je prejemalo 6 mesecev 581 (81,8 %) bolnikov, 542 (76,3 %) pa jih je nadaljevalo z zdravljenjem po koncu raziskave. Napovedni dejavniki za prekinitev zdravljenja so bili: pojav NU, starost (mlajši so pogosteje prenehali zdravljenje) in trajanje simptomov (tisti s krajšim trajanjem težav so pogosteje prekinili zdravljenje). Stopnja težav, jemanje antiholinergika pred tem ali spol niso bili povezani s prenehanjem jemanja zdravila. O NU je poročalo 192 (27 %) bolnikov, ženske pogosteje kot moški. Trajanje simptomov ali stopnja težav niso bili povezani z NU. Zaključki: Darifenacin je enako učinkovit pri obeh spolih in je lahko antiholinergik prve izbire in enako koristi po neuspehu zdravljenja z drugim antiholinergikom.
Ključne besede: sečni mehur, čezmerno aktivni, antiholinergična zdravila, neželeni učinki, kakovost življenja, sodelovanje bolnika
Objavljeno: 30.12.2015; Ogledov: 860; Prenosov: 42
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.29 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici