| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv medijev na propagando navijaške kulture : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Varstvoslovje
Žan Luka Konjar, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo ugotavljali, na kakšen način mediji s svojim poročanjem o navijaških skupinah ter z njimi povezanih incidentih in neredih vplivajo na delovanje in prepoznavnost teh navijaških skupin v družbi. V današnjem svetu so mediji del našega vsakdanjega življenja, ki ga usmerjajo in nam ustvarjajo osebno mnenje. Mediji so prisotni vsepovsod in na vsakem koraku poskušajo s svojim poročanjem pritegniti čimveč občinstva. Bolj so pri tem uspešni, če objavljajo o stvareh, ki občinstvo privlačijo. Nasilje je zagotovo eno izmed področij, ki privablja pozornost ljudi, saj gre pri tem za željo posameznika po informiranju. Ljudje se najbolj zanimajo za stvari, ki jih lahko na kakršenkoli način ogrožajo. Mediji predvsem o kriminaliteti poročajo na senzacionalističen način; navadno poročajo o najbolj spektakularnih obikah nasilja. Zato se radi osredotočajo na incidente, ki jih povzročijo navijaške skupine in se dogajajo na športnih prireditvah ali v nekaterih primerih tudi izven stadionov in športnih dvoran. Na drugi strani tovrstno poročanje izkoriščajo navijaške skupine za svoj temeljni cilj, in sicer za (samo)promocijo. Ko določen medij poroča o nasilju navijaške skupine, se o njem veliko govori in razpravlja. S tem se navijaške skupine dokazujejo drugim navijaškim skupinam in preostalemu občinstvu, saj so zelo rade v središču pozornosti. Ugotovili smo, kakšno je stanje v Evropi na tem področju in kako se različne države spopadajo s tovrsnim problemom, primerjali smo države celinske Evrope z Veliko Britanijo, ki je ubrala poseben način v boju proti huliganizmu in nasilju na športnih prireditvah, in sicer s strogim pristopom velikih zapornih in denarnih kazni ter izkaznicami za vse udeležence športnih prireditev. V Sloveniji problem huliganizma ni tako problematičen, kot je bil na Otoku, in sicer zaradi manjšega zanimanja za nogomet, so pa tudi pri nas uvedli ukrep prepovedi udeležbe na športnih prireditvah in prekinitev potovanja nasilnim posameznikom. Mediji največ pozornosti namenijo nasilju v nogometu, kajti gre za najbolj priljubljen šport na svetu, kar še dodatno poveča možnost za zanimanje občinstva, to pa seveda vodi v večji dobiček, ki je eden izmed glavnih ciljev množičnih medijev.
Ključne besede: navijanje, kršitve javnega reda in miru, vpliv medijev, navijaške skupine, navijaška kultura, huliganizem, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 26.09.2022; Ogledov: 439; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (802,22 KB)

2.
KRMILJENJE STROJA ZA NAVIJANJE PROFILNEGA TOPLOTNEGA MENJALNIKA
Darko Grivec, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je opisana izvedba krmiljenja stroja za navijanje profilnega toplotnega menjalnika okoli akumulacijskega hranilnika vode. Zaradi potrebe po hitrejšem delovnem procesu je bil stroj nadgrajen s krmiljem proizvajalca Siemens, model LOGO! 8, ki krmili frekvenčna pretvornika. Dodatno so bile nameščene komponente: prikazovalnik sporočil z upravljanjem, stikala za upravljanje, inkrementalna dajalnika, induktivno tipalo in fotoelektrični senzor. Napisan je bil algoritem za hrambo različnih modelov, opravljena so bila testiranja in meritve nameščenih komponent. Rezultat nadgradnje je: natančnejši in hitrejši proces ovijanja z zanemarljivim pogreškom, cenovna ugodnost, ustvarjeni temelj za prihodnje nadgradnje transportnega sistema na stroj.
Ključne besede: navijanje toplotnega menjalnika, model Siemens LOGO!, nadgradnja stroja, frekvenčni pretvornik
Objavljeno v DKUM: 28.09.2016; Ogledov: 1653; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (3,42 MB)

3.
Optimizacija navijalnega sistema vitla
Dušan Amon, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno delovanje izboljšanega navijalnega sistema gozdarskega vitla, ki je montiran na modelu 8,5 DH. Predstavljeni so problemi, ki so nastajali že pri obstoječih modelih vitlov, iskanje novih rešitev in sam potek konstruiranja. Cilj je bil poiskati optimalne rešitve, katere bi nam omogočile lažje, učinkovitejše in varnejše delo. Izdelava izboljšanega vitla je temeljila na visoki kakovosti, čim boljši funkcionalnosti in ekonomičnosti izdelave.
Ključne besede: vitel, jeklena vrv, navijalni boben, navijanje
Objavljeno v DKUM: 16.09.2016; Ogledov: 1345; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (3,30 MB)

4.
Konstruiranje naprave za navijanje tlačnih gasilskih cevi
Boštjan Zver, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen potek snovanja in konstruiranja naprave za navijanje gasilskih tlačnih cevi. Praktična in uporabna naprava je lastna ideja, na trgu podobne še ni zaslediti. Opisan je celoten postopek snovanja in izdelave 3D modelnega prototipa vse od ideje do končnega izdelka. V celoti je izdelana tudi tehnična dokumentacija, priložena pa so tudi navodila za varno delo z napravo in njeno vzdrževanje.
Ključne besede: konstruiranje, navijanje, tlačne gasilske cevi
Objavljeno v DKUM: 14.12.2015; Ogledov: 1665; Prenosov: 150
.pdf Celotno besedilo (3,74 MB)

5.
Pregled sodobnih CNC-strojev za upogibanje žice
Stanko Kolarič, 2012, diplomsko delo

Opis: Osrednja tema diplomskega dela je predstavitev sodobnih CNC-strojev in tehnologij za izdelavo vzmeti in upogibanje žice v maloserijski in množični proizvodnji. Podrobneje so predstavljeni CNC-stroji za izdelavo tlačnih vzmeti, CNC-stroji za izdelavo nateznih in torzijskih vzmeti in CNC-stroji za krivljenje žice. Za vse stroje so predstavljeni načini delovanja, krmiljenja in programiranja.
Ključne besede: CNC-stroji, žica, upogibanje žice, navijanje žice, izdelava vzmeti.
Objavljeno v DKUM: 12.11.2012; Ogledov: 2996; Prenosov: 313
.pdf Celotno besedilo (5,34 MB)

6.
Konstrukcija previjalno navijalnega stroja : diplomsko delo
Vladimir Bač, 1995, diplomsko delo

Ključne besede: transport papirja, rezanje papirja, navijanje papirja, zavijanje papirnega svitka
Objavljeno v DKUM: 26.07.2007; Ogledov: 1679; Prenosov: 0

Iskanje izvedeno v 7.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici