| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 19
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Javni red in nogometno navijaštvo v EU
Vasja Čepič, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu skušam pojasniti vpliv primarne in sekundarne evropske zakonodaje na izjeme iz razlogov javnega reda in javne varnosti, ki jih države članice lahko navedejo pri omejitvah gibanja državljanov Unije. Katere ukrepe lahko slednje sprejmejo v primerih organiziranih nogometnih navijaških skupin, kako obravnavajo posameznike — državljane Unije, ali upoštevajo splošno prepoved diskriminacije med lastnimi državljani in državljani Unije in kako ta prepoved dejansko vpliva na postopke, ki jih država članica gostiteljica vodi zoper osebe, katerih gibanje omejujejo na podlagi izjeme javnega reda in/ali javne varnosti. Predmet raziskave je tudi, kako organi držav članic v praksi upoštevajo primarno in sekundarno zakonodajo EU (torej Pogodbo o ES in Direktivo 2004/38 in druge dokumente) in kako države članice implementirajo evropsko zakonodajo v svoj pravni red. Zaradi nujne skladnosti primarne in sekundarne zakonodaje je uporaba ukrepov zavrnitve vstopa ali izgona proti državljanom druge države članice skrajno sredstvo, ki ga lahko država članica gostiteljica uporabi; kajti državljan Unije je tudi »njen« državljan in je v očeh zakona popolnoma enakopraven državljanom države članice gostiteljice, zato mora biti deležen tudi enakega obravnavanja. Poleg tega poskušam razložiti, kdaj navijaštvo preraste v huliganstvo in kdaj je v nasprotju z javnim redom ali ogroža javno varnost; opisujem tudi nekaj tipičnih primerov neprimernega osebnega obnašanja, ki škoduje samim temeljem družbe in je lahko podlaga za zavrnitev vstopa ali deportacijo državljana Unije in kako se države članice, njihove policije in Interpol borijo proti huliganom, ki kvarijo nogomet. Kje je meja med varovanjem javnega reda države članice in diskriminacijo državljana EU? Kje so meje suverenosti držav članic in meje veljavnosti Pogodbe o ES in ostale zakonodaje EU? Odgovore na ta vprašanja ponuja sodna praksa Sodišča ES, ki je s sodbami v preteklih zadevah poskušalo napolniti pravne praznine in ponuditi bolj jasno definicijo pojem javni red. Mednarodne nogometne tekme predstavljajo državljanom Unije možnost udejanjanja pravice gibanja po prostoru EU, prav tako omogočajo državam članicam krepiti sodelovanje, na preizkušnjo pa postavljajo tudi policiste držav članic gostiteljic in Nacionalne nogometne informacijske točke, ki so tisti, ki morajo skrbeti, da pravo EU ni zgolj črka na papirju. Vse to pa tlakuje pot novi, bolj tesni obliki povezanosti držav EU — Združenim državam Evrope!
Ključne besede: Pravo EU, Sodišče ES, Pogodba o ES, Direktiva 2004/38, javni red, državljanstvo EU, enakopravno obravnavanje, državna suverenost, nogometni navijači, mednarodne nogometne tekme, Nacionalna nogometna informacijska točka, huligani
Objavljeno: 14.12.2009; Ogledov: 2206; Prenosov: 215
.pdf Celotno besedilo (1,05 MB)

2.
3.
Navijači - dogajanje na športnih prireditvah : (raziskava z udeležbo)
David Duh, 2009, diplomsko delo

Ključne besede: športne prireditve, navijači, odklonsko vedenje, nasilje, diplomske naloge
Objavljeno: 10.06.2010; Ogledov: 2134; Prenosov: 259 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

4.
5.
6.
7.
8.
9.
VAROVANJE ŠPORTNIH PRIREDITEV V RS IN TUJINI
Lucija Sodin, 2012, magistrsko delo

Opis: Na športnih prireditvah se po navadi zbira večja množica ljudi, še posebej so obiskovane nogometne in košarkaške prireditve. Zaradi večje množice ljudi je potrebna dobra organizacija tudi na področju varnosti, saj nihče ne želi, da bi kak incident uničil ugled športne prireditve ali organizatorja. V magistrski nalogi smo podali definicijo športne prireditve, opredelili športno navijanje ter opisali, kako je urejeno varovanje športnih prireditev. V zadnjem delu smo predstavili zakonodajno primerjavo med Republiko Slovenijo, Hrvaško in Veliko Britanijo. Opravili smo tudi nekaj intervjujev, in sicer s predstavnikom podjetja Varnost Maribor, d. d., NK Maribor, pomočnikom komandirja policijske postaje Maribor in nogometnim igralcem.
Ključne besede: šport, športna prireditev, navijači, varovanje, zakonodaja.
Objavljeno: 11.09.2012; Ogledov: 2311; Prenosov: 409
.pdf Celotno besedilo (2,47 MB)

10.
Nasilje na športnih stadionih : diplomsko delo univerzitetnega študija
Jani Valda, 2012, diplomsko delo

Opis: Nasilje na športnih stadionih je znano in prisotno že skoraj v vsaki državi, zato je tudi pomembno, kako to nasilje zmanjšati in kontrolirati. V svoji diplomski nalogi bom posvetil pozornost navijaškim skupinam, huliganstvu, delovanju policije in varnostnih služb ter nekaterim zakonodajam na tem področju. Čeprav je največ nasilja prisotnega na nogometnih tekmah, pa se nasilje med navijači pojavlja tudi v drugih športih kot je hokej, vaterpolo, košarka in podobno. Strokovnjaki trdijo, da je vzrokov za združevanje v navijaške skupine in tako nasilno vedenje na stadionih veliko, med najpomembnejšimi pa so vsekakor skupinska identifikacija navijačev in občutek brezperspektivnosti, ki ga vidijo mladi navijači v trenutni družbi. Čeprav nasilje ni več tako pogosto kot je bilo včasih pa se še vedno pojavlja predvsem na velikih derbijih. Na teh tekmah pa je varnost navijačev in vseh gledalcev še bolj pomembna saj se pretepi med nasprotnimi navijači lahko hitro končajo s hudimi poškodbami. Zato sem se tudi odločil, da si ogledam nogometno tekmo med NK Olimpijo in NK Mariborom in se tudi sam prepričam o delu varnostne službe in policije. Danes je izkazovanje podpore svojemu klubu za navijaške skupine nekaj povsem običajnega in samoumevnega. Med to izkazovanje podpore spada predvsem glasno navijanje, petje navijaških pesmi, izvajanje koreografije z različnimi transparenti in bučna podpora s tribun. Problem pa nastane kadar se nekateri navijači preveč trudijo pridobiti pozornost sovrstnikov ali pa preprosto padejo na nekatere provokacije s strani nasprotnih navijačev. Takim navijačem nasilje ne pomeni le izzivanje nasprotnih navijačev ampak pomeni tudi način dokazovanja in napredovanja na hierarhični lestvici znotraj navijaške skupine s pomočjo nekaterih nasilnih dejanj. Med ta nasilna dejanja spadajo predvsem žaljenje nasprotnih navijačev in igralcev, metanje pirotehnike, uničevanje tribun in pretepanje z nasprotnimi navijači, kadar jim to okoliščine dopuščajo.
Ključne besede: šport, športne prireditve, nasilje, navijači, navijaške skupine, nogomet, diplomske naloge
Objavljeno: 08.03.2013; Ogledov: 1733; Prenosov: 357
.pdf Celotno besedilo (1,97 MB)

Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici