| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Tikanje in vikanje v angleščini in slovenščini
Andreja Golob, 2009, diplomsko delo

Opis: Pričujoče diplomsko delo ponuja vpogled v dokaj zapostavljeno področje sociolingvistike – naslavljanje. Uvodoma so zapisane definicije in oblike naslavljanja, čemur sledi pregled razvoja zaimkov naslavljanja v angleščini in slovenščini. Diplomsko delo se dotakne tudi nekaterih posebnosti v slovenskem naslavljanju, npr. vikanja in vplivov dvojine na zaimkovno naslavljanje. Delo vključuje tudi poglavje o naslavljanju v drugih jezikih. Nadalje obravnava še dejavnike, ki vplivajo na izbor oblike naslavljanja ter strategije pridobivanja pozornosti, ki je predpogoj za naslavljanje. Novejše okolje, kjer se srečamo z dilemo naslavljanja so blogi ter naslavljanje na svetovnem spletu. V nalogi obravnavam še dramsko delo G. B. Shawa v angleščini in njegov prevod v slovenščino z vidika medsebojnega naslavljanja književnih oseb.
Ključne besede: Naslavljanje, vikanje, tikanje, naslavljanje z zaimki, moč, solidarnost, sociolingvistika
Objavljeno: 29.08.2009; Ogledov: 5537; Prenosov: 477
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

3.
UVAJANJE MEDMREŽNEGA PROTOKOLA IPV6
Boris Krajnc, 2010, diplomsko delo

Opis: Tema diplomske naloge je prehod na IPv6. Delo obravnava novi protokol in izpostavi vprašanje, zakaj je potreben prehod na novi protokol. Poudari pomembnost interneta v vsakdanjem življenju in v gospodarstvu ter njegovo razširjenost v svetu, kar je tudi pripeljalo do pomanjkanja naslovov IP. Prehod z IPv4 na IPv6 je nujen za obstoj interneta in pomembno je, da se prehod prične izvajati čim prej in brez vpliva na delovanje interneta. V diplomskem delu so opisane prednosti in novosti, ki jih prinaša IPv6: hitrejše usmerjanje, večji naslovni prostor, boljša uporaba opcij in večja varnost. Najenostavnejša in najhitrejša rešitev za prehod na IPv6 je tuneliranje, ki omogoča istočasno delovanje obeh protokolov, kar je v praktičnem delu tudi uspešno prikazano.
Ključne besede: internet, IPv6, naslavljanje, razširitvena glava, ICMPv6, posrednik tunelov
Objavljeno: 16.09.2010; Ogledov: 2363; Prenosov: 178
.pdf Celotno besedilo (20,41 MB)

4.
JEZIKOVNO-STILNE ZNAČILNOSTI POROČEVALNIH BESEDIL V ČASOPISU SLOVENKA
Polonca Fijavž, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Jezikovno-stilne značilnosti poročevalnih besedil v časopisu Slovenka so na kratko predstavljeni ženski časopisi, ki so na Slovenskem izhajali do leta 1950, natančneje pa je obravnavan časopis Slovenka, namen njegovega izhajanja in tudi delo obeh urednic, Marice Nadlišek Bartol ter Ivanke Anžič Klemenčič. Diplomska naloga zajema problematiko ženskega vprašanja, ki je bila v času izhajanja časopisa, tj. v letih 1897–1902, še kako pereča. Težišče raziskovanja so predstavljale jezikovno-stilne značilnosti poročevalnih besedil. Zanimale so me zlasti vesti in novice, ki so se pojavljale znotraj časopisnih rubrik. Razmeroma pogosto se pojavljajo avtomatizmi, in sicer sklicevalni, ki so najpogostejši, pa tudi popravki. Slovenka je poznala tudi avtomatizirane obrazce vesti v obliki vesti o imenovanju, osmrtnic in naznanil. Za časopise, ki so izhajali na prehodu iz 19. v 20. stoletje, so bili značilni dopisi; v Slovenki so bila najpogostejša pisma bralcev, ki so se odzivali na vsebino revije. Zaradi lažjega izbiranja med informacijami se je razvijalo grafično izpostavljanje jezikovnih znakov; raziskala sem, katere vrste naslovov so značilne za Slovenko ter njihovo uvrščanje glede na ločila.
Ključne besede: časopis Slovenka, Marica Nadlišek Bartol, Ivanka Anžič Klemenčič, novice, avtomatizem, dopisništvo, naslavljanje
Objavljeno: 26.10.2011; Ogledov: 2044; Prenosov: 216
.pdf Celotno besedilo (6,90 MB)

5.
NASLAVLJANJE V IPv6
Manja Frece, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Namen diplomske naloge je bil preučiti koncept naslavljanja v IPv6, opisati osnovne značilnosti in izpostaviti novosti. Poleg tega smo izpostavili vzporednice z IPv4 in raziskati vzroke za njegovo nadgradnjo z IPv6. Prvi del diplomske naloge je tako sestavljen iz teoretičnih predpostavk, katere smo v drugem delu tudi praktično preverjali z demonstracijo tipičnih značilnosti tako s simulacijskim orodjem kot tudi na realnih napravah v laboratoriju.
Ključne besede: IPv4, IPv6, naslavljanje, konfiguracija, ICMPv6, DHCPv6
Objavljeno: 25.09.2011; Ogledov: 2170; Prenosov: 220
.pdf Celotno besedilo (1,92 MB)

6.
VODENJE RAZSVETLJAVE LED S KOMUNIKACIJSKIM PROTOKOLOM DALI
Simon Matjašec, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu želim prikazati prednosti razsvetljave LED, kako se upravlja in kaj vse je potrebno za sisteme vodenja le-te. Poudarek je na komunikacijskem protokolu DALI. Opisana je zgodovina svetlobnih virov, tehnologija LED, mrežni protokoli in krmilni protokoli, preko katerih so naprave povezane in jih lahko krmilimo. Prikazan je praktični sistem vodenja razsvetljave v DALI protokolu s strojno in programsko opremo XAL DALI Iphone Gateway in opremo podjetja Lunatone v programu DALI Cockpit.
Ključne besede: tehnologija LED, razsvetljava LED, DALI, naslavljanje naprav
Objavljeno: 07.07.2016; Ogledov: 584; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (12,28 MB)

7.
Vpliv sociolingvističnih dejavnikov pri prevajanju nominalnega naslavljanja iz angleščine v slovenščino (v filmih Hue and Cry in Indiscreet)
Eva Rosič, 2016, magistrsko delo

Opis: Namen magistrske naloge je predstaviti, analizirati in primerjati izraze nominalnega naslavljanja pri prevajanju iz angleškega v slovenski jezik. Nominalno naslavljanje je naslavljanje s samostalnikom ter pridevnikom, ki samostalnik dopolnjuje. Ločimo formalne in neformalne oblike nominalnega naslavljanja. Na izraze naslavljanja in njihovo prevajanje vplivajo sociolingvistični dejavniki, kot so spol, starost in družbeni status. Vsak dejavnik sestavljajo različne skupine in člani teh skupin se glede na jezikovne zvrsti, ki jih uporabljajo, med seboj razlikujejo. Pri prevajanju je pomembno upoštevati tudi čustveno in družbeno razmerje med sporočevalcem in naslovnikom. Osebe v prijateljskem odnosu uporabljajo pogovorni jezik, narečja ali celo slengovske izraze, naslavljajo se z osebnim imenom ali vzdevkom. Med neznanci je vzpostavljen formalni odnos in uporabljajo splošni pogovorni jezik, naslavljajo se z vljudnostnimi izrazi. Pri prevajanju nominalnih izrazov so pomembni tudi kvalifikatorji oziroma pojasnila. V empiričnem delu naloge je podana analiza izrazov nominalnega naslavljanja iz filmov Hue and Cry (slo. Vik in krik) ter Indiscreet (slo. Nediskretna). Cilj naloge je ugotoviti vpliv sociolingvističnih dejavnikov pri prevajanju nominalnega naslavljanja iz angleščine v slovenščino.
Ključne besede: naslavljanje, nominalno naslavljanje, kvalifikatorji, sociolingvistični dejavniki, podnaslavljanje, jezikovne zvrsti
Objavljeno: 09.12.2016; Ogledov: 450; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (4,03 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici