| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 64
Na začetekNa prejšnjo stran1234567Na naslednjo stranNa konec
1.
Nasilje nad otroki
Mojca Lukančič, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Nasilje nad otroki je sestavljeno v celoti iz teoretičnega dela. Znotraj tega smo navedli in opisali različne ter najpogostejše oblike nasilja nad otroki, pomoč žrtvam in deklaracijo o otrokovih pravicah. Nasilje nad otroki je pojav, ki se je dodobra razkril v sodobni družbi.
Ključne besede: Nasilje nad otroki, nasilje v družini, oblike nasilja, posledice nasilja, predsodki in stereotipi o nasilju, soočanje in pomoč žrtvam nasilja, Konvencija o otrokovih pravicah.
Objavljeno: 10.03.2009; Ogledov: 4271; Prenosov: 1489
.pdf Celotno besedilo (464,23 KB)

2.
Preprečevanje nasilja v družini : diplomsko delo
Petra Bogša, 2009, diplomsko delo

Ključne besede: nasilje, nasilje v družini, viktimizacija, zakonodaja, diplomske naloge
Objavljeno: 24.08.2009; Ogledov: 4633; Prenosov: 1221
.pdf Celotno besedilo (359,58 KB)

3.
MEDVRSTNIŠKO NASILJE V PREDŠOLSKEM OBDOBJU
Ksenija Poklič, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo Medvrstniško nasilje v predšolskem obdobju je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. Znotraj tega smo navedli in opisali, kaj je pojav medvrstniškega nasilja, kaj vpliva nanj, na kaj moramo biti pozorni. Pomemben poudarek smo dali tudi na vrtec, kot vzgojno-izobraževalno ustanovo in vzgojiteljico, kot pomemben dejavnik v otrokovem življenju v predšolskem obdobju. To smo v empiričnem delu tudi raziskali. Nasilje med vrstniki ni nov, je pa na žalost vedno pogostejši pojav. Agresiven otrok predstavlja za družbo posebno skrb, ki pa se je premalo zavedamo. Za obravnavo določenih oblik nasilja med šolajočo se mladino je najbolj specifičen in pogosto uporabljen izraz "bullying", ki ga različno prevajamo. Pri nas se uporabljata dva prevoda besede "bullying", in sicer ustrahovanje ali trpinčenje. V vseh postopkih in odločitvah naj bi bila korist otroka nadrejena vsem drugim interesom. Nasilje nad otroki terja celovite rešitve in prizadevanja, ki bi morala vključiti šolstvo, zdravstvo, policijo, pravosodje, socialne službe, pa tudi nevladne organizacije. Odločitve o možnih rešitvah pogosto presegajo meje in domet različnih strok, ki se s to problematiko ukvarjajo.
Ključne besede: Nasilje med otroki, nasilje v družini, nasilje v vrtcu, posledice nasilja, soočanje in pomoč žrtvam nasilja, vpliv okolja, mediji, možne rešitve.
Objavljeno: 25.03.2010; Ogledov: 4416; Prenosov: 830
.pdf Celotno besedilo (738,81 KB)

4.
5.
NASILJE NAD OTROKI V VELENJSKI REGIJI
Vesna Novak, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Nasilje nad otroki v Velenjski regiji je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu je napisanih nekaj besed o tem, kaj nasilje je, opisane so oblike nasilja: spolno nasilje, fizično nasilje, psihično nasilje, zanemarjanje kot oblika nasilja, nekaj besed pa je napisanih tudi o nasilju v družini in nasilju med vrstniki. V empiričnem delu želim z vprašalnikom, ki sem ga posredovala Centru za socialno delo Velenje, ugotoviti, kako pogosto je nasilje nad otroki v Velenjski regiji, in sicer za obdobje od leta 2004 do leta 2008, za vsako leto posebej. Ugotoviti želim tudi, katera oblika nasilja je bila največkrat zabeležena, ali nasilje iz leta v leto narašča, kdo je v večini primerov storilec in ali so pogostejše žrtve deklice ali dečki.
Ključne besede: nasilje nad otroki, fizično nasilje, spolno nasilje, psihično nasilje, zanemarjanje, nasilje v družini, nasilje med vrstniki, žrtve, storilci, posledice 
Objavljeno: 18.11.2010; Ogledov: 2423; Prenosov: 311
.pdf Celotno besedilo (386,54 KB)

6.
PSIHIČNO NASILJE V DRUŽINI
Janja Lipovača, 2011, diplomsko delo

Opis: Družina je zaradi velike čustvenosti in psihičnih razmerij, ki so značilna za družinske odnose, veliko bolj stresna kot druge socialne skupine. Vsak zakon opredeljuje družino glede na namen urejanja razmerij med posamezniki, ki so tam zajeti. Podobno je tudi z opredelitvijo nasilja v družini, kjer mora definicija zajemati vse pojavne oblike nasilja, na primer fizično, psihično, spolno…, kot tudi določiti krog oseb, ki so kot družinski člani lahko žrtve nasilja. Psihično nasilje v družini opredeljujemo kot ravnanja, s katerimi povzročitelj nasilja pri družinskem članu povzroči strah, ponižanje, občutek manjvrednosti, ogroženosti in druge duševne stiske, ne glede na obliko dejanj. Mednarodni pravni akti izrecno ne omenjajo psihičnega nasilja v družini, vendar žrtve ščitijo s splošnimi določbami, ki predstavljajo osnovo za nadgradnjo znotraj nacionalnih zakonov in drugih aktov. Slovenska zakonodaja je na tem področju postavila temelje s sprejetimi zakoni, ki jih je potrebno dosledno spoštovati. V zadnjih letih največje breme nosijo centri za socialno delo, ki koordinirajo in povezujejo skupinsko delo različnih državnih organov in nevladnih organizacij. Policija pa je tista, ki je na terenu najpogosteje v stiku s psihičnim družinskim nasiljem.
Ključne besede: družina, nasilje v družini, psihično nasilje v družini, mednarodna ureditev nasilja v družini, ureditev psihičnega nasilja v slovenski zakonodaji, center za socialno delo, policija
Objavljeno: 01.02.2011; Ogledov: 5164; Prenosov: 561
.pdf Celotno besedilo (538,24 KB)

7.
DELOVANJE CENTRA ZA SOCIALNO DELO, KADAR JE OTROK ŽRTEV NASILJA V DRUŽINI
Jovita Kovač, 2011, diplomsko delo

Opis: Marca l. 2008 je začel veljati Zakon o preprečevanju nasilja v družini, ki definira družinsko nasilje in vlogo ter naloge državnih organov, nosilcev javnih pooblastil in javnih služb ter nevladnih organizacij, ki imajo zakonsko dolžnost prijaviti nasilje in kasneje sodelovati pri obravnavi žrtev nasilja. Zakonodaja določa posebno varstvo otrok, ki so žrtve nasilja tudi, kadar niso neposredno napadeni. V letih 2009 in 2010 sprejeti pravilniki, določajo pravila postopanja ob zaznavi družinskega nasilja za organe in organizacije, ki se najpogosteje srečajo s tovrstnim nasiljem in jim nalagajo dolžnost medsebojnega obveščanja in sodelovanja. Večinoma je reševanje te problematike le eno izmed delovnih področij pristojnih institucij, zato jim zakon predpisuje dolžnost prednostne obravnave nasilja v družini. Področje nasilja v družini ureja več zakonov in podzakonskih aktov, žrtev mora sprožati različne postopke pred različnimi institucijami za izstop iz nasilnega odnosa. Otroci večinoma nimajo procesne sposobnosti. V primerih, ko iz objektivnih razlogov otroka ne more zastopati starš, zakonodaja predvideva različne vrste zastopanja. Glavna vloga centra za socialno delo je koordinacija med vsemi institucijami pri pomoči in reševanju socialnih in materialnih stisk žrtve ter organizacija multidisciplinarnih timov. Center za socialno delo pomaga tako žrtvi, kot povzročitelju nasilja, preko socialnovarstvenih storitev. Kadar je žrtev družinskega nasilja otrok, center lahko ukrepa po družinski zakonodaji. Nov Družinski zakonik bo centrom odvzel pristojnost za odločanje o odvzemu otrok staršem, prinesel pa bo nekatere nove ukrepe za pomoč ogroženim otrokom.
Ključne besede: družinsko pravo, nasilje v družini, otrok, otrokove pravice, center za socialno delo, socialnovarstvene storitve, ukrepi po družinski zakonodaji, multidisciplinarno sodelovanje
Objavljeno: 20.01.2011; Ogledov: 3081; Prenosov: 432
.pdf Celotno besedilo (431,43 KB)

8.
MUNCHAUSNOV SINDROM
Simona Balek, 2011, diplomsko delo

Opis: V svojem diplomskem delu z naslovom Munchausnov sindrom opisujem vrsto duševne motnje, ko se nekdo, ki rabi pozornost, pretvarja, da je bolan ali pa se namenoma poškoduje. Predvsem pa sem se osredotočila na Munchausnov sindrom po namestniku, ko neka oseba, večinoma je to mati, namerno povzroči bolezen pri svojem otroku oziroma druge prepriča z lažmi, da je bolan. Skozi diplomsko delo so analizirani vzroki, simptomi, posledice in zdravljenje tega sindroma. V začetku diplomskega dela je opisano nasilje v družini, katero se nato opredeli na nasilje nad otroki in potem konkretno na Munchausnov sindrom. Ker je naslov diplomskega dela marsikomu nepoznan, se je prepoznavnost tega sindroma ugotavljala z anketo, ki tako sestavlja zadnji del diplomskega dela. Prav tako je opisanih nekaj primerov, s katerimi so navedbe o Munchausnovem sindromu tudi podkrepljene.
Ključne besede: nasilje v družini, nasilje nad otroki, Munchausnov sindrom, Munchausnov sindrom po namestniku.
Objavljeno: 10.05.2011; Ogledov: 7581; Prenosov: 505
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

9.
NASILJE V DRUŽINI IN POLICIJSKA POOBLASTILA V REPUBLIKI SLOVENIJI
Mateja Krajnc, 2011, diplomsko delo

Opis: Nasilje v družini predstavlja v prvi vrsti kršenje temeljnih človekovih pravic: pravice do življenja, do dostojanstva in do varnosti. Zavedati se moramo tudi, da je to problem celotne družbe in ne le posameznika ter da smo zato vsi odgovorni za preprečevanje oziroma odpravljanje tega pojava. Še posebej države, ki so dolžne varovati človekove pravice, morajo poskrbeti za posebno obravnavo tega družbenega problema, saj ima družina kot temeljna celica družbe pravico do družbenega in državnega varstva. Kot vsako drugo nasilje mora biti tudi nasilje v družini pravno urejeno. Tega se zaveda tudi Republika Slovenija, ki je v letu 2008 sprejela Zakon o preprečevanju nasilja v družini, s katerim je naredila pomemben korak naprej pri opozarjanju na ta družbeni problem, prav tako pa se je v istem letu spremenil tudi Kazenski zakonik, ki nasilje v družini inkriminira v samostojnem členu (191. Člen KZ-1). Država torej preko zakonodaje določa okvire za delovanje in ukrepanje v primeru nasilja in s tem zavezuje določene institucije, da sodelujejo pri zaščiti žrtve nasilja oziroma nudenju pomoči tako žrtvi kot tudi storilcem nasilja. Vendar pa sama zakonodaja ni zagotovilo za uspešno obravnavo in odpravo nasilja, če država ne poskrbi, da se zakoni tudi učinkovito izvajajo. Zato je potrebno na različnih področjih spremeniti tudi prakso dela posameznih organov oziroma institucij in poskrbeti za njihovo izobraževanje za delo na tem področju, saj se v primeru nasilja v družini prepletajo vloge vladnih in nevladnih organizacij, med katerimi so posebej pomembne policija, pravosodje, socialne službe.
Ključne besede: Nasilje v družini, Zakon o preprečevanju nasilja v družini, policijska pooblastila, ukrep prepovedi približevanja določenemu kraju oziroma osebi.
Objavljeno: 31.05.2011; Ogledov: 2773; Prenosov: 352
.pdf Celotno besedilo (780,91 KB)

10.
Stališča Slovencev do nasilja v družini : magistrsko delo
Miha Marinko, 2011, magistrsko delo/naloga

Opis:
Ključne besede: nasilje, družine, nasilje v družini, stališča, Slovenija, vprašalniki, magistrska dela
Objavljeno: 18.11.2011; Ogledov: 1881; Prenosov: 242
.pdf Celotno besedilo (1,50 MB)

Iskanje izvedeno v 0.22 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici