| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
OSAMOSVOJITVENE TEŽNJE V ŠPANIJI IN V ZDRUŽENEM KRALJESTVU
David Mirosavljević, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je analizirana možnosti nastanka novih držav na ozemlju današnje Španije in Velike Britanije. Opredelil in analiziral sem vse bistvene elemente, ki so relevantni za nastanek novih držav na teh področjih. Osredotočil sem se na tiste ozemeljske celovite enote v obeh državah, kjer so omenjene tendence po samostojnosti najmočnejše in kjer je izpolnjenih največ pogojev za eventualno samostojnost, odcepitev, oziroma prekrojitev meja. V Španiji sem se osredotočil na avtonomne skupnosti Baskijo, Katalonijo in Galicijo, v Veliki Britaniji pa na dežele Škotsko, Wales in Severno Irsko.
Ključne besede: Avtonomija, samoodločba, devolucija, samostojnost, odcepitev, gospodarstvo, religija, kultura, politika, narodno gibanje, pripadnost, identiteta, simboli, interesi, pravo, načela, pravice, red, vpliv, tendence.
Objavljeno: 24.06.2016; Ogledov: 985; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (1,44 MB)

2.
3.
4.
5.
6.
7.
IZGRADNJA DRUGEGA TIRA DIVAČA-KOPER IN POMEN ZA NARODNO GOSPODARSTVO
Grega Pistotnik, 2011, diplomsko delo

Opis: Železnici so včasih pravili hrbtenica kopenskega prevoza, a se je ta trditev v zadnjih dvajsetih letih postopoma razblinila. Večina transporta je sedaj na plečih cestnega prometa, predvsem zaradi boljših povezav, modernejše infrastrukture, lažje manipulacije tovora ter časovne učinkovitosti. Evropska Unija pa si je zamislila izgradnjo panevropskih koridorjev, ki bodo z modernizacijo obstoječih železniških prog in izgradnjo novih doprinesli k večji povezanosti evropskega železniškega omrežja. Projekt je dober in pomeni velik napredek v smislu trajnostnega razvoja prometa, ampak žal še ni v celoti realiziran, saj je Evropa še vedno v finančnem krču, ki ga je povzročila svetovna gospodarska kriza. Slovenija bi si z izgradnjo drugega tira Divača-Koper zagotovila pomembno mesto v evropskih blagovnih tokovih, saj je ta povezava označena kot 6. prednostni projekt na področju prometne infrastrukture EU. Izgradnja bi pomenila oživitev narodnega gospodarstva, saj bi s tem oživelo tudi slovensko gradbeništvo, ki nujno potrebuje takšen velik nacionalni projekt, da izplava iz rdečih številk.
Ključne besede: železnice, transport, drugi tir, narodno gospodarstvo, trajnostni promet
Objavljeno: 18.10.2011; Ogledov: 3650; Prenosov: 364
.pdf Celotno besedilo (1,47 MB)

8.
Analiza strukturnih sprememb narodnega gospodarstva na primeru Danske in Nizozemske : diplomsko delo
Andreja Kandolf, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo o strukturnih spremembah narodnega gospodarstva zajema kvantitativno medsektorsko analizo na primeru Nizozemske in Danske. Izhodišče analize predstavljajo input-output tabele za leta 1995, 2000, 2002 in 2004, ki smo jih agregirali na 23 sektorjev. S pomočjo računalniškega programa Matlab smo nato določili ključne sektorje, ki imajo najintenzivnejše proizvodno-multiplikacijske učinke na narodno gospodarstvo, v naslednjem delu pa analizirali vpliv povečanja uvoznih cen enega izmed inp
Ključne besede: narodno gospodarstvo, Danska, Nizozemska, ekonomska politika, cene, ekonomski razvoj, input-output, ekonometrija, kvantitativna analiza
Objavljeno: 06.02.2009; Ogledov: 2075; Prenosov: 253
.pdf Celotno besedilo (707,27 KB)

9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici