| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 19
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
GRADNJA S KONOPLJO
Tomaž Sekolovnik, 2016, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obsega področje uporabe konoplje v gradbeništvu. V teoretičnem delu smo predstavili najbolj pogoste naravne materiale, ki se uporabljajo za gradnjo. V praktičnem delu smo izdelali beton z dodatkom konopljinega pezdirja, ki bi dosegal zastavljeno tlačno trdnost (10 MPa). Kot vezivo smo pri izdelavi betona uporabili naravno hidravlično apno (NHL) ter cement (CEM I), ki je edini cement brez dodatkov. Na teh vezivih smo najprej opravili standardne preizkuse, na podlagi katerih smo lahko kasneje dobili primerno recepturo za izdelavo betona. Nato smo izdelali vzorce betona različnih receptur. Na podlagi teh receptur smo kasneje izdelali vzorce betona s konopljinim pezdirjem. To smo naredili tako, da smo prejšnjim recepturam odvzemali groba zrna agregata in tega glede na maso nadomeščali s konopljinim pezdirjem. Na vseh vzorcih smo nato opravili preizkus tlačne trdnosti, katerih rezultati so se ujemali z našimi predpostavkami. V ekonomskem delu pa smo naredili stroškovno ter vrednostno analizo izdelave zidakov iz betona s konopljinim pezdirjem.
Ključne besede: beton, konoplja, konopljin beton, naravni materiali, gradnja z naravnimi materiali.
Objavljeno: 09.03.2016; Ogledov: 1365; Prenosov: 352
.pdf Celotno besedilo (1,90 MB)

3.
OBLIKOVANJE KOLEKCIJE SVETIL IZ NARAVNIH MATERIALOV - NATURA
Ingrid Koren, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo Oblikovanje kolekcije svetil iz naravnih materialov — NATURA, temelji na oblikovanju štirih serij svetil s poudarkom in inspiracijo na letnih časih ter materialov, ki jih najdemo v naravi. Vsaka serija je realizirana s tremi svetili. Za serijo Natura Spring sem uporabila materiale, značilne za pomlad: posušene cvetlice, mah ter bombaž. Serija Natura Summer vsebuje materiale kot so pesek, školjke in kokos, ki nas spominjajo na poletni čas. Posušene buče, juta in glina sestavljajo serijo Natura Fall in naznanjajo jesen. Serijo Natura Winter sestavljajo materiali, ki spominjajo na zimsko hladnost, to so kamni, jajčne lupine ter volna.
Ključne besede: tekstil, interjer, svetila, ekološko oblikovanje, naravni materiali
Objavljeno: 24.11.2010; Ogledov: 1879; Prenosov: 235
.pdf Celotno besedilo (6,58 MB)

4.
STANDARD TRAJNOSTNE ARHITEKTURE: BIO - EKOLOŠKA HIŠA
Mojca Kac, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je uvodoma opisan termin bio-ekološka hiša in izpostavljena razlika med biološko in ekološko hišo. Po ugotovitvah analize standardov trajnostne arhitekture smo bio-ekološko hišo definirali kot hišo grajeno iz naravnih, človeku neškodljivih materialov in hkrati hišo, ki je energetsko varčna in se opira na alternativne vire energije. Za gradnjo se uporabljajo predvsem kamen, les, zemljina ter drugi klimatsko omejeni materiali kot so bambus, trave in šibje. V drugem poglavju je opisan kratek zgodovinski pregled vse od prvobitnih prebivališč v prazgodovini do današnjih, že precej komercialnih bio-ekoloških hiš. Načrtovanje bio-ekološke hiše smo opisali skozi štiri vidike: vidik sožitja objekta z okolico, vidik obnovljivih virov energije, vidik zdrave hiše in vidik materialov. Pri vsakem izmed vidikov smo izpostavili primer hiše in jo analizirali. Proučili smo izkušnje bio-ekološke gradnje v Sloveniji in ugotovili, da je ekološka zavest in zanimanje za bio-ekološko gradnjo iz dneva v dan večja. Ljudje vse več razmišljajo o naravnih gradbenih materialih ter o zdravem in sonaravnem domu. Izpostavili smo tri slovenske primere bio-ekoloških hiš. Na koncu smo proučili primer počitniškega kompleksa Esserhof, in ga analizirali skozi vse štiri vidike načrtovanja pri čemer smo ugotovili, da jim ustreza. Počitniški kompleks Esserhof smo tako ovrednotili kot dober primer bio-ekološke hiše.
Ključne besede: bio-ekološka hiša, biološka hiša, ekološka hiša, naravni materiali
Objavljeno: 13.10.2010; Ogledov: 2918; Prenosov: 313
.pdf Celotno besedilo (33,71 MB)

5.
ANALIZA OKOLJSKE USTREZNOSTI IZBIRE GRADBENIH MATERIALOV PRI GRADNJI PASIVNIH MONTAŽNIH HIŠ
Sintija Verglez, 2010, diplomsko delo

Opis: Pasivne hiše zaradi nizke toplotne prevodnosti prinašajo velike energetske prihranke. Pasivna hiša mora ustrezati določenim standardom pasivne gradnje, kot so zrakotesnost, nizka toplotna prevodnost id., standardi pa ne določajo iz kakšnih gradbenih materialov mora biti stavba zgrajena. Načelom trajnostne arhitekture najbolj ustreza pasivna hiša, ki je zgrajena iz naravnih gradbenih materialov, ki imajo minimalne negativne vplive na okolje in zdravje ljudi. Za proizvodnjo nekaterih gradbenih materilov se porabi veliko energije in sprosti ogromna količina emisij CO2. Pri monatžni pasivni gradnji se kot nosilec konstrukcije uporablja les, ki ima pozitivne vplive na okolje, saj v procesu fotosinteze veže CO2. Okoljska ustreznost zgradbe tako ni odvisna le od količine energije, ki se porabi za ogrevanje v času obratovanja zgradbe, ampak tudi od porabljene energije in vplivov na okolje v času proizvodnje gradbenih materialov, ki so vgrajeni v stavbo. V empiričnem delu smo z vidika CO2 odtisa analizirali gradbene materiale v zunanji steni večjega števila ponudnikov slovenskih montažnih pasivnih hiš. Rezulati raziskave, kažejo, da so okoljsko ustreznejše zunanje stene montažnih pasivnih hiš tiste, ki uporabljajo večji delež naravnih gradbenih materialov — predvsem lesa ter izolacije iz celuloze. Trend gradje pasivnih hiš naraša v tujini in v zadnjih letih tudi v Sloveniji. Ozaveščenost graditeljev in investirtorjev je trenutno bolj na strani zmanjšanja porabe energije za ogrevanje v času obratovanja stavbe. Čedalje več pa je tudi takšnih, ki se zavedajo pozitivnega vpliva na okolje in zdravlje ljudi, ki ga imajo naravni gradbeni materiali. Gradnja z naravnimi materiali je za 20-30% dražja od tiste z konvencionalnimi gradbenimi materiali. S povečanjem povpraševanja se bo spremenila tudi cenovna konkurečnost ponudnikov, ki gradijo z naravnimi gradbenimi materiali. Montažna pasivna gradnja iz naravnih materilov lahko postane izdelek množične proizvodnje, za kar pa je potrebno ozavestiti ljudi in proizvajalce. V diplomskem delu so predstavljene prednosti in slabosti gradnje z naravnimi gradbenimi materiali.
Ključne besede: pasivna hiša, naravni gradbeni materiali, okoljska ustreznost gradbenih materilaov, montažna hiša, trajnostna arhitektura, energetsko varčna gradnja, analiza življenskega cikla proizvoda
Objavljeno: 10.01.2011; Ogledov: 3055; Prenosov: 341
.pdf Celotno besedilo (1,58 MB)

6.
ENERGIJSKA IN STATIČNA ANALIZA EKO HIŠE V KRAJU OBERSTORCHA
Dejan Malek, 2010, diplomsko delo

Opis: Eko pasivne hiše so hiše, ki temeljijo na okolju prijazni gradnji. Pri tem so uporabljeni obnovljivi viri energije in naravni gradbeni materiali. S takšnim načinom gradnje dosežemo velike dobitke in učinkovito izrabo energije. Vse to pa zagotavlja pasivni hiši vodilno mesto med načini gradnje v prihodnosti. V diplomskem delu so predstavljene pomembnejše značilnosti pasivne hiše, podani so kriteriji za pasivno gradnjo, pozornost pa je namenjena tudi naravnim materialom, uporabljenim pri eko pasivni gradnji. Na podlagi teoretičnih znanj je v diplomskem delu predstavljena in natančneje analizirana eko pasivna hiša v Oberstorchi. Z izračunom s programom PHPP je bilo ugotovljeno, da obravnavana eko hiša izpolnjuje vse kriterije za pasivno gradnjo, s statično analizo pa je dokazana njena stabilnost na vertikalno in horizontalno obtežbo po evropskih predpisih Evrokod 5. Ugotovili smo torej, da je potrebno eko pasivno gradnjo spodbujati, saj predstavlja velik korak k čistejšemu okolju.
Ključne besede: pasivna hiša, eko gradnja, naravni gradbeni materiali
Objavljeno: 14.12.2010; Ogledov: 2256; Prenosov: 256
.pdf Celotno besedilo (35,36 MB)

7.
HIŠA IZ SLAME
Sara Kopše, 2011, diplomsko delo

Opis: V uvodnem delu diplomske naloge je opisan koncept naravne gradnje ter naravni gradbeni materiali. Med temi je podrobno analiziran naravni gradbeni material, slama. V poglavjih ki sledijo, je teoretično razložena gradnja iz slamnatih bal. Poudarek je predvsem na tem, kakšne bale so za gradnjo ustrezne, kakšne vrste konstrukcij poznamo ter njihove značilnosti. Literature s tega področja ni ravno veliko, ker se gradnja iz slamnatih bal šele razvija. Najbolj zanimiv je zadnji del diplomskega dela, kjer je opisan potek gradnje hiše iz slame na primeru iz prakse. Prikazan in predstavljen je nenosilni sistem gradnje. Pri takšnem sistemu gradnje, bale same ne prevzemajo obtežb, ampak služijo kot izolacija med skeletno leseno konstrukcijo.
Ključne besede: hiša iz slame, naravni gradbeni materiali, slama, ilovica
Objavljeno: 10.11.2011; Ogledov: 3664; Prenosov: 1014
.pdf Celotno besedilo (8,31 MB)

8.
Toplotna izolacija počitniške hiše iz nežganih zidakov
Rebeka Živkovič, 2012, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Zemljina kot gradbeni material je prisotna že od začetka človeštva, njena raba pa dobiva vedno večji pomen tudi v sodobnejšem času. Gradnja z zemljino je značilna predvsem za severovzhodni del Slovenije, kjer je zaloga materiala na mestu samem zadostna, da le-tega ni potrebno transportirati in s tem povzročati dodatnih stroškov. Zaradi dobrih lastnosti ima zid iz nežganih zidakov v ustrezni debelini veliko termično maso in ni potrebna dodatna obdelava. Ker pa živimo v času, ko se debeline posameznih elementov objekta vedno bolj reducirajo, je za zagotovitev predpisanih standardov potrebno vgraditi takšen fasadni sistem, ki izpolnjuje vedno večje pogoje s področja učinkovite rabe energije. Na tržišču najdemo široko paleto fasadnih sistemov in toplotnih izolatorjev. Potencialni naročnik objekta (Šmigoc, 2010) je okoljsko ozaveščen, zato želi uporabiti fasadni sistem, ki bo temeljil na naravnih materialih in se tako skladal z osnovno konstrukcijo. Diplomska naloga tako obravnava fasadne sisteme in toplotnoizolativne materiale, kjer je poudarek predvsem na naravnih gradivih. Zraven analize tehničnih karakteristik sta izvedeni še stroškovna in vrednostna analiza. Na osnovi rezultatov sem v praktičnem delu naloge izdelala fasadni sistem na maketi počitniške hiše v merilu 1:10. Omejila sem se na steno brez odprtin in jo obdelala z prezračevanim fasadnim sistemom z lesenim zaključnim slojem in toplotno izolacijo iz ovčje volne. Zaradi zagotavljanja termičnega udobja v prostorih sem se odločila za ilovnati notranji omet.
Ključne besede: naravni izolacijski materiali, gradnja z nežgano opeko
Objavljeno: 12.09.2012; Ogledov: 1432; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (2,33 MB)

9.
ZASNOVA SODOBNE PANONSKE HIŠE
Nina Kolarič, 2013, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi je izdelana idejna zasnova sodobne panonske hiše iz naravnih materialov. Predstavljene so značilnosti tipične panonske hiše v preteklosti in naravni materiali, ki so se uporabljali v preteklosti in ki se uporabljajo še danes. Podrobneje so predstavljeni naravni materiali les, ilovica in slama, ki so uporabljeni kot gradniki zasnovane hiše. Hiša je zasnovana za štiričlansko družino in povzema tradicionalno arhitekturo panonske hiše, vendar je prilagojena potrebam sodobne družine. V osnovi ima hiša eno bivalno enoto in eno delovno enoto, je pa zasnovana tako, da jo je možno modificirati v dve bivalni enoti in eno prostočasno enoto, ko otroci odrastejo.
Ključne besede: arhitektura, panonska hiša, naravni materiali, slama, les, ilovica
Objavljeno: 28.08.2013; Ogledov: 2975; Prenosov: 311
.pdf Celotno besedilo (16,58 MB)

10.
HIŠA PO BIO-EKOLOŠKIH PRINCIPIH
Polona Sever, 2014, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V diplomskem izpitu je predstavljena idejna zasnova sodobne enodružinske hiše, ki je zasnovana po bio-ekoloških principih. Hiša s svojo tehnologijo grajenja, sestavo ter uporabo minimalno škodi okolici ter za svoje delovanje uporablja izključno alternativne vire energije. V veliki meri se posvečamo gradnji z nekdaj zelo razširjeno slamo in ilovico, ki imata izjemne lastnosti ter bogato zgodovino. Materiala sta zelo obstojna ter v izobilju, lahko ju ponovno uporabimo, recikliramo ali pa enostavno pustimo, da se razgradita v naravnih ciklih okolja. Pri gradnji združujemo zahteve sodobnega človeka in izročilo preteklosti ter človeku nudimo dom za dušo in telo.
Ključne besede: bio-ekološka hiša, biološka hiša, ekološka hiša, naravni materiali, slama, ilovica, les
Objavljeno: 11.09.2014; Ogledov: 1069; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (4,37 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici