| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
PRENOVA PROCESA KUPČEVEGA NAROČILA V PODJETJU LEOPOLD METHANS S.P.
Mojca Methans, 2009, diplomsko delo

Opis: Za uspešno podjetje je potrebna vsakodnevna pozornost dogajanju v zunanjem okolju podjetja ter prilagajanje notranjega okolja zunanjim vplivom. Konkurenčni pritisk in boj za obstanek sili podjetja v temeljit premislek in analizo obstoječega poslovanja ter iskanja načinov, kako izboljšati poslovne rezultate podjetja. Spremembe so del našega vsakdana in pomembno je, da jih sprejmemo kot izziv in ne kot grožnjo, saj je prav obvladovanje in soočanje s spremembami eden izmed ključnih pogojev za uspešnost podjetja. V diplomski nalogi bo predstavljeno majhno podjetje Methans Leopold s.p., ki se ukvarja s predelavo, prodajo in montažo naravnega kamna. V prvem delu bodo predstavljene teoretične osnove prenove poslovnega procesa kupčevih naročil. Temu bo sledil opis obstoječega stanja, predstavljeni bodo problemi, s katerimi se podjetje sooča v procesu kupčevih naročil. Probleme bomo analizirali z ozirom na teoretične osnove procesa in jih skušali odstraniti. Prišli bomo do spoznanja, da je ustrezna rešitev v nabavi ustreznega računalniškega programa. Slednji nam pomaga skrajšati proces realizacije kupčevega naročila, obenem pa omogoča hitrejši priklic potrebnih podatkov.
Ključne besede: • Prenova poslovnega procesa • Realizacija kupčevega naročila • Podjetje Methans Leopold s.p. • Naravni kamen • Program Fakturiranje
Objavljeno: 22.01.2010; Ogledov: 1451; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (1,56 MB)

4.
POHORSKI TONALIT V SLOVENSKI ARHITEKTURI
Tea Urh, 2011, diplomsko delo

Opis: Pohorski tonalit je eden izmed mnogih naravnih virov, ki jih pridobivamo v Sloveniji. Zaradi dobrih fizikalnih lastnosti se lahko kot naravni kamen uporablja zunaj za različne obloge, tlakovanje in tudi spomenike, vse več pa je tudi poseganja po njem za obloge v notranjih prostorih kljub njegovi monumentalnosti. Diplomsko delo zajema predstavitev lastnosti pohorskega tonalita, nahajališča v Sloveniji in načine pridobivanja. Glede na te podatke smo povzeli možnosti njegove uporabe v arhitekturi. Osrednji del naloge je opis večjega števila objektov v Sloveniji, kjer je ta naravni vir uporabljen, z mnenjem o primernosti uporabe glede na okolje, tip objekta, kombinacijo vzorcev kamnine, načine obdelave kamnine itd. Glede na znane lastnosti kamnine smo analizirali tako smotrnost uporabe na danem mestu kot estetski učinek.
Ključne besede: kamnina, naravni kamen, granodiorit, Cezlak I, Josipdol
Objavljeno: 29.09.2011; Ogledov: 3670; Prenosov: 147
.pdf Celotno besedilo (75,78 MB)

5.
SLOVENSKI NARAVNI KAMEN
Andreja Hohnjec, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo podaja pregled kamnolomov naravnega kamna v Sloveniji. V uvodu se spoznamo z nameni in cilji diplomske naloge. V drugem poglavju so kamnine razdeljene v vrste, opisan je nastanek ter nahajališča naravnih kamnin v Sloveniji. V tretjem poglavju je natančneje opisano pridobivanje kamnin, kako se obdelujejo ter za kaj vse se lahko uporabljajo. S slikovnim gradivom so prikazani primeri te uporabe slovenskega naravnega kamna na domačih tleh. Četrto poglavje opisuje slovenske delujoče kamnolome. Opisane so vrste kamnin, ki jih pridobivajo ter njihove fizikalne in kemijske lastnosti. Podane so lokacije kamnolomov, njihova velikost in izplen ter informacije kako oziroma za kaj se te kamnine lahko uporabljajo.
Ključne besede: kamnine, naravni kamen, kamnolomi, geologija Slovenije
Objavljeno: 29.09.2011; Ogledov: 4161; Prenosov: 551
.pdf Celotno besedilo (2,99 MB)

6.
UPORABNOST POHORSKEGA TONALITA V ARHITEKTURI
Zofija Vrečko, 2012, diplomsko delo

Opis: Pohorski tonalit je avtohton slovenski naravni kamen in hkrati edina magmatska vrsta, ki jo pridobivamo v Sloveniji. Zaradi svojih izjemno dobrih fizikalno-mehanskih lastnosti je tonalit uporaben na vseh področjih rabe kamna v arhitekturi. V diplomski nalogi so predstavljene geološke razmere na območju Pohorja, kjer se pojavljajo največje količine tonalita v Sloveniji. Prikazana je mineralna sestava te kamnine, strukturne in teksturne značilnosti ter fizikalno-mehanske lastnosti. Predstavljeni so načini pridobivanja tonalita skozi zgodovino in danes ter načini obdelave. Glede na zbrane podatke so povzete možnosti uporabe tonalita v arhitekturi. Ob zaključku naloge so podani trije primeri najzanimivejše uporabe pohorskega tonalita v arhitekturi.
Ključne besede: kamnina, naravni kamen, granodiorit, Cezlak I
Objavljeno: 26.09.2012; Ogledov: 2819; Prenosov: 290
.pdf Celotno besedilo (7,19 MB)

7.
KAMEN IN KAMNITI LOK
Matej Selinšek, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema sklop poglavij o naravnem kamnu in gradnji s tem naravnim materialom. Prvi del govori o njegovem pridobivanju, oblikovanju, tehničnih lastnostih in obdelavi kamna – splošno, v drugem delu pa o projektiranju in obdelavi kamna v kamnoseški obrti. Gradnja s kamnom, natančneje gradnja kamnitega loka, ki je bil do nedavnega nepogrešljiv element v arhitekturi in gradbeništvu je prikazana v tretjem delu. Na primeru največjega železniškega ločnega mostu s klesanega kamna – Solkanskega mostu, smo naredili grafično analizo loka s konstantnim prerezom in preverili notranje napetosti na posameznih delih ločne konstrukcije.
Ključne besede: gradbeništvo, kamnine, naravni kamen, kamniti lok, Solkanski most, grafična analiza…
Objavljeno: 14.03.2013; Ogledov: 1395; Prenosov: 283
.pdf Celotno besedilo (10,83 MB)

Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici