| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 65
Na začetekNa prejšnjo stran1234567Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Model ocenjevanja delovne uspešnosti v javni upravi
Stojan Boštjančič, 2009, magistrsko delo

Opis: Javna uprava je imela pomembno vlogo v vseh mejnikih razvoja Slovenije, od njene osamosvojitve, vključitve v EU, pa do uvedbe evra in predsedovanja EU. Javno upravo pa tudi v prihodnosti čakajo pomembne naloge kot na primer dosledno izvajanje zakonodaje in predpisov, informatizacija dela, uvajanje elektronskega oziroma brezpapirnega poslovanja, izboljšanje učinkovitosti dela, odpravljanje administrativnih ovir, strokovno, moderno in prijazno servisiranje državljank in državljanov v okviru projekta »prijazna uprava« in še veliko drugih nalog in projektov. Nadaljnji razvoj javne uprave je odvisen od strategije razvoja in jasno postavljenih ciljev, predvsem pa od zadovoljnih in motiviranih javnih uslužbencev, ki naj bi te cilje tudi dosegli. Raziskava in analiza petnajstletnega obdobja na področju napredovanja in ocenjevanja javnih uslužbencev je pokazala, da je v prvem obdobju sistem temeljil predvsem na zbiranju točk, ki jih je javni uslužbenec v glavnem dosegel izven delovnega mesta oziroma z udeležbo na raznih seminarjih, tečajih, delovnih skupinah ali projektih. Pogoji za napredovanje so bili izpolnjeni, če je javni uslužbenec v triletnem napredovalnem obdobju zbral zadostno število točk in predložil ustrezna dokazila. Po uvedbi Zakona o javnih uslužbencih (ZJU) je sistem postal odvisen predvsem od subjektivne ocene osebe, ki javnega uslužbenca ocenjuje. Od ocenjevalca, ki je običajno uslužbenčev neposredno narejeni, je odvisno, ali bo javni uslužbenec napredoval v višji plačni razred, ali bo napredoval v nazivu in ali bo delovno uspešen. Lahko bi sklepali, da zakon o javnih uslužbencih izhaja iz predpostavke, da so vsi ocenjevalci strokovni, objektivni in pošteni. Analiza obstoječega stanja sama po sebi narekuje potrebo po zamenjavi obstoječega sistema ocenjevanja, ki temelji na nestrukturiranih in togih točkovnih metodah in je preveč odvisen od subjektivne presoje ocenjevalca. Bolj ustrezna rešitev bi bila uporaba večparametrskega odločitvenega modela, ki bi odločevalcu pomagal, da bi na sistematičen, organiziran in enostaven način prišel do kvalitetne odločitve. Sistem bi omogočal izbiro najustreznejše variante z jasno določeno strukturo kriterijev, opisom zalog vrednosti za posamezne kriterije, določanjem funkcije koristnosti, vrednotenjem in analizo variant ter oblikovanjem poročil.
Ključne besede: javna uprava, napredovanje in ocenjevanje javnih uslužbencev, sistemi za podporo odločanja, metode večparametrskega odločanja
Objavljeno: 01.10.2009; Ogledov: 5741; Prenosov: 1325
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

8.
DEJAVNIKI, KI VPLIVAJO NA PLANIRANJE KADROV V PODJETJU SAVATECH D.O.O.
Tina Antolin, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi SMO predstavili dejavnike, ki vplivajo na planiranje kadrov v podjetju Savatech d.o.o.. Podrobneje smo se seznanili s celotno kadrovsko politiko, s kadri, s kadrovsko funkcijo, s procesi planiranja, pridobivanja in uvajanja kadrov. Ko govorimo o planiranju kadrov ne moremo mimo dejstva, da na planiranje vplivajo absentizem, fluktuacija in napredovanje. Predstavili smo podjetje Savatech, njihovo dejavnost, organizacijsko strukturo in strukturo zaposlenih (po spolu, stopnji izobrazbe, starosti). V diplomski nalogi smo analizirali absentizem in napredovanje ter izračunali odstotek fluktuacije v gumarski organizaciji Savatech in sicer v obdobju od leta 2005 do leta 2007.
Ključne besede: kadrovska funkcija, planiranje kadrov, absentizem, fluktuacija, napredovanje
Objavljeno: 25.09.2009; Ogledov: 2221; Prenosov: 229
.pdf Celotno besedilo (481,43 KB)

9.
VPLIV NAPREDOVANJA IN MOTIVIRANJA NA ZAPOSLENE V PODJETJU KD FINANČNA TOČKA
Špela Hudobivnik, 2009, diplomsko delo

Opis: Naslov diplomske naloge »Vpliv napredovanja in motiviranja zaposlenih v podjetju KD Finančna točka« sem si izbrala zato, ker tudi sama delam v tem podjetju in se mi zdi sistem motiviranja in napredovanja nekaj posebnega. Namen raziskave, ki sem jo opravila, je raziskati, kako napredovanje in motiviranje vplivata na zaposlene v KD Finančni točki, kako vplivata na način dela in kakšno je zadovoljstvo zaposlenih z motiviranjem in možnostmi napredovanja. Današnji čas in hiter temo življenja zahtevata veliko motiviranost in prilagodljivost zaposlenih. Vse pomembnejša postaja kariera, ki pa zahteva veliko odrekanja tudi prostemu času, zato so potrebni različni motivacijski dejavniki, ki spodbudijo zaposlene k boljšemu delovanju. Diplomska naloga je razdeljena na teoretični in praktični del. V prvem delu opisujem, kako motivirati zaposlene, da bodo čim bolj kakovostno in učinkovito opravljali svoje delo v podjetju. Napredovanje kot zelo pomemben dejavnik v tej diplomski nalogi je opisan v drugem poglavju. Sledi karierni sistem, iz katerega je razvidno, kaj je potrebno za napredovanje in kakšne spodbude nam pri tem nudi podjetje. V raziskovalnem delu pa je predstavljeno podjetje KD Finančna točka, v katerem je bila narejena raziskava. Prva tri vprašanja se nanašajo na demografske značilnosti, naslednja pa se navezujejo na zadovoljstvo zaposlenih v podjetju KD Finančna točka, na možnosti zaposlenih pri napredovanju, na dejavnike, ki vplivajo na napredovanje in motivacijo. Skozi anketni vprašalnik ugotovimo, da je v podjetju KD Finančna točka starostna struktura anketiranih zelo raznolika, saj smo anketirali zaposlene od 20 let pa vse tja do 50 let in več. Največ anketiranih spada med starostno skupino od 20 do 30 let. Velika večina anketiranih ima končano srednjo šolo in vsaj enega podrejenega. Brez podrejenega zaposlenega pa so anketiranci, ki so v podjetju pravkar začeli delati. Največ anketiranih je v podjetju zaposlenih eno leto ali več. Vsi anketirani so se pripravljeni izobraževati zato, da bi napredovali, prav tako pa je velika večina anketiranih tekmovalna. Trdimo lahko, da so zaposleni večinoma zadovoljni z delom, ki ga opravljajo, da jih podjetje spodbuja pri napredovanju in da podjetje skrbi tudi za motiviranost svojih zaposlenih. Anketirane pa najbolj motivira denar, nagrada, želja po uspehu in pohvala.
Ključne besede: motivacija, napredovanje, karierni sistem
Objavljeno: 29.09.2009; Ogledov: 2594; Prenosov: 221
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

10.
IZOBRAZBA IN KARIERA
Dejan Begović, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu analiziramo vpliv različnih dejavnikov na uspešnost kariere. Raziskovali smo, kateri dejavniki so pomembnega značaja pri ustvarjanju in razvoju kariere. Zanimalo nas je tudi, v kolikšni meri dosežena stopnja izobrazbe vpliva na neto osebni dohodek, napredovanje in število podrejenih delavcev. Ugotavljali smo vpliv dosežene stopnje izobrazbe posameznika in njegovih staršev, družbeni razred staršev, spol, starost, trajanje študija, čas do redne zaposlitve, pogostost napredovanja na kariero. Diplomsko delo je razdeljeno na teoretični in empirični del. V teoretičnem delu smo podrobneje obdelali osnovne pojme ter korelacije med njimi. V empiričnem delu smo opisali problemsko stanje. Po opravljenih raziskavah ter analizi teh raziskav smo prikazali rezultate svojih spoznanj in ugotavljali prednosti dosežene višje stopnje izobrazbe. Raziskava je vključevala 307 naključno izbranih redno zaposlenih ljudi. Na osnovi rezultatov raziskave smo pritrdilno odgovorili na svoje osnovno raziskovalno vprašanje: »Ljudje z višjo stopnjo izobrazbe imajo uspešnejšo kariero kot ljudje z nižjo stopnjo izobrazbe«. Ugotovili smo, da je eden ključnih dejavnikov uspešne kariere dosežena stopnja izobrazbe, pomembna pa je tudi dosežena stopnja izobrazbe staršev in njun družbeni razred.
Ključne besede: izobrazba, kariera, družbeni razred, napredovanje, neto osebni dohodek
Objavljeno: 29.09.2009; Ogledov: 2088; Prenosov: 318
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici