| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 77
Na začetekNa prejšnjo stran12345678Na naslednjo stranNa konec
1.
Uporaba strojnega učenja za zaznavo kibernetskih napadov : magistrsko delo
Benjamin Steiner, 2024, magistrsko delo

Opis: Strojno učenje se vse več uporablja v povezavi z zaznavo kibernetskih napadov, saj lahko s tem načinom zaznamo tudi bolj napredne kibernetske napade kot z drugimi načini zaznave. Glavni element učenja algoritmov nadzorovanega strojnega učenja za katero koli domeno uporabe so ustrezno označeni učni podatki, prek katerih se algoritem uči in kasneje tudi deluje. Ne vemo pa, točno koliko podatkov ti algoritmi potrebujejo za učenje, da postanejo učinkoviti. V magistrskem delu je bila uporabljena podatkovna zbirka UNSW-NB15, ki vsebuje več milijonov paketkov simuliranega omrežnega prometa in devet različnih kibernetskih napadov, kjer je vsak paketek že označen kot običajen mrežni promet ali kibernetski napad. Izvedeno je bilo učenje sedmih najpogostejših algoritmov strojnega učenja pri različnih deležih uporabljenih podatkov, da se je lahko določilo, pri katerih deležih učnih podatkov se merjene metrike normalizirajo. Rezultati so pokazali, da se je v povprečju metrike izbranih algoritmov normaliziralo okoli 10 % uporabljenih učnih podatkov (8233 vnosov), kar lahko pripomore k izdelavi bolj učinkovitih algoritmov za zaznavo kibernetskih napadov.
Ključne besede: kibernetski napadi, strojno učenje, lokalna omrežja, Python, UNSW-NB15, magistrska dela
Objavljeno v DKUM: 05.07.2024; Ogledov: 76; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (1,41 MB)

2.
Pojavnost ribarjenja v slovenskih podjetjih : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Aleš Matjaž, 2024, diplomsko delo

Opis: Spletno ribarjenje je vrsta kibernetskega napada, pri katerem napadalec načrtno zavede žrtev, da napadalcu razkrije različne občutljive podatke. Z napadi si napadalci prilastijo zaupne podatke, ki predvsem za podjetja predstavljajo veliko vrednost. Napadalci pri napadih ribarjenja uporabljajo metode socialnega inženiringa, pri tem pa po raznih e-poštnih sporočilih, SMS-i, glasovnimi sporočili in mnogo drugimi metodami zavajajo žrtev. Ciljne tarče napadov ribarjenja niso le posamezniki, temveč tudi vsa podjetja, ki težko zagotovijo celovito informacijsko varnost in s tem preprečijo napad. V diplomskem delu je bila opravljena raziskava o pojavnosti napadov ribarjenja v slovenskih podjetjih, v katero je bilo zajetih 77 podjetij, ki delujejo na ozemlju Slovenije. Ugotovitve kažejo, da so podjetja v Sloveniji konstantno na udaru napadov ribarjenja, prav tako pa so uspešna pri njihovem preprečevanju. Z nenehnim izobraževanjem zaposlenih, ob urejanju varnostne politike in ob urejenem oddelku za informacijsko varnost so podjetja uspešna pri preprečevanju uspešnosti napadov ribarjenja, na kar kaže tudi podatek, da 93 % vprašanih še ni utrpelo finančne izgube ob napadih ribarjenja. Slovenska podjetja so najpogosteje tarča napadov ribarjenja po e-pošti, sledijo napadi po SMS-sporočilih in napadi glasovnega ribarjenja.
Ključne besede: ribarjenje, napadi, informacijska varnost, podjetja, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 10.06.2024; Ogledov: 71; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (1,46 MB)

3.
Agresivno vedenje zapornikov do zaposlenih v zaporih
Bojan Majcen, Aleš Tibljaš, 2007, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Ključne besede: zapori, prestajanje kazni, zaporniki, napadi, grožnje
Objavljeno v DKUM: 30.05.2024; Ogledov: 63; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (782,87 KB)

4.
Poškodbe policistov z vidika napadov na policiste v letih 2004 in 2005
Matjaž Mravlja, Srečko Krope, 2007, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Ključne besede: policija, napadi na policiste, poškodbe pri delu, statistika, varstvo pri delu, izjava o varnosti, preventivni ukrepi
Objavljeno v DKUM: 29.03.2024; Ogledov: 251; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (972,17 KB)

5.
Moderno piratstvo
Vasja Gorjup, 2007, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: pomorski promet, pirati, ladje, napadi
Objavljeno v DKUM: 29.03.2024; Ogledov: 92; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (751,88 KB)

6.
Vpliv terorističnih napadov na turizem
Martina Ciperle, 2006, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: terorizem, teroristični napadi, turizem, varnostni ukrepi, krizni management
Objavljeno v DKUM: 29.03.2024; Ogledov: 140; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (305,52 KB)

7.
Pripravljenost sistema zaščite, reševanja in pomoči ob terorističnih pojavih
Zvezdan Božič, 2006, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: terorizem, teroristični napadi, zaščita in reševanje
Objavljeno v DKUM: 29.03.2024; Ogledov: 237; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (371,20 KB)

8.
Vpliv stereotipov in mitov na raziskavo kaznivega dejanja spolnega napada na osebo mlajšo od 15. let
Katja Bašič, 2002, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: spolni napadi, posilstvo, spolno nasilje, otroci, kazniva dejanja
Objavljeno v DKUM: 11.03.2024; Ogledov: 156; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (193,16 KB)

9.
Možnosti za preprečevanje strelskih napadov v izobraževalnih ustanovah : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Elma Kuduzović, 2023, diplomsko delo

Opis: Hudo nasilje v šolah in drugih izobraževalnih ustanovah je v zadnjih letih postalo vse večja skrb v mnogih državah. Veliko je razprav o tem, kako se spopasti s tem problemom. Velik del razprav je usmerjen v splošne probleme v družbi, kulturne spremembe in kako reagirati na napade, ko do njih pride, in kaj storiti po tem. Ta vprašanja sprožajo precejšnje število različnih razvojnih projektov, vendar se veliko projektov ne osredotoča na taktično in operativno raven preventive ali na natančno in pravočasno preprečevanje hudega ciljnega šolskega nasilja. Glede na razširjenost takšnih strelskih napadov so se številne novinarske in znanstvene raziskave osredotočile na prepoznavanje glavnih dejavnikov tveganja. Večina študij je kot ključni dejavnik tveganja opredelila ekstremno družbeno zavračanje. Drugi dejavniki tveganja, ki jih ugotavljajo raziskave, so vključevali razpoložljivost orožja in uporabo nasilnih medijev, zlasti nasilnih videoiger, pa tudi nasilne glasbe, televizijskih oddaj in filmov. Poleg tega je bilo ugotovljeno, da so nekateri strelci imeli psihične težave. Rasa, spol in razred prav tako predstavljajo velik vpliv na strelce. Kot odgovor na množična streljanja v šolah večina šol uvaja in krepi vrsto varnostnih ukrepov, kot je povečana varnost v šolskih kampusih in aktivno strelsko usposabljanje za osebje. Ti ukrepi vključujejo nadzorovan dostop do šole, zgradbe ali zemljišča med šolskim časom, zahteve, uporabo varnostnih kamer, zagotavljanje telefonov v učilnicah in zahtevo po šolskih uniformah. V večini šol so uvedli princip ničelne tolerance do nasilja. Princip ničelne tolerance pomeni, da se v šolah ne dopušča nikakršnega neprimernega vedenja in nasilja, če pa se pojavi, sledijo kazni.
Ključne besede: nasilje, strelski napadi, strelno orožje, izobraževalne ustanove, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 06.10.2023; Ogledov: 390; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (2,07 MB)

10.
Napad na Kapitol: študija primera : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Varstvoslovje
Maj Ulčnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Napad na Kapitol, sedež ameriškega Kongresa, ki se je zgodil 6. januarja 2021, je bil prelomen dogodek tako v ameriški kot svetovni zgodovini in je jasno opozoril na vse hujšo krizo demokracije, ki v zadnjih letih dobiva pandemične razsežnosti. Nasilni vdor podpornikov takratnega predsednika Donalda Trumpa v Kapitol je bil groba kršitev demokratičnih načel, na katerih naj bi temeljila ameriška družba kot ena izmed najstarejših modernih demokratičnih držav, Združene države Amerike je postavil v družbene in politične okoliščine, s kakršnimi se niso srečale že vse od državljanske vojne. Zahteval je več smrtnih žrtev, povzročil občutno materialno škodo, predvsem pa je izpostavil tako krhkost demokracije kot tudi njeno presenetljivo odpornost proti populizmu in avtoritarnosti. Posledice napada in celotnega z njim povezanega političnega, družbenega in pravnega dogajanja predstavljajo nevaren precedens, ki nam kot demokratičnim družbam postavlja mnoge izzive in je morda ena izmed hujših groženj demokratični ureditvi v moderni dobi. V tem diplomskem delu smo poskušali odgovoriti na vprašanja, kako je do napada na Kapitol sploh prišlo, kaj se je dogajalo in kaj lahko po njem pričakujemo. Proučili smo vlogo teorij zarote, ekstremističnih skupin, družbenih sprememb ter političnih in pravnih dogajanj. Zaradi nedavnosti dogodka in ogromne količine literature, relevantnih oseb, dogodkov in dejstev, pričujoče diplomsko delo ni izčrpen pregled vseh, temveč poskuša na področje raziskovanja vpeljati kritične kriminološke uvide ter postaviti ustrezen raziskovalni okvir za bodoče delo.
Ključne besede: Kapitol, napadi, vstaje, teorije zarote, Trump, Donald, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 21.09.2023; Ogledov: 324; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (1,28 MB)

Iskanje izvedeno v 16.35 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici