SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
UPORABA AFM SONDE ZA POTREBE NANOROBOTIKE
Marko Bratuša, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Na področju nanorobotike se za potrebe mikroskopije vse bolj pogosto uporablja AFM metoda. To je metoda mikroskopije, kjer uporabljamo fizikalni efekt Van der Waals-ove sile. AFM nam v navezi z različnimi vrstami sond omogoča izris slike, izris topografije in meritve 3D objekta v nanomerilu. Ena izmed sond, ki se uporablja za to vrsto mikroskopije, je Akiyamo sonda. Slednja je sestavljena iz nihajnih vilic in tipala ter deluje po principu razlike v frekvenci nihanja tipala in zaznavanju sil med sondo in merjenim vzorcem.
Ključne besede: nanorobotika, AFM metode, Akiyamo sonda
Objavljeno: 23.09.2011; Ogledov: 1072; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (2,59 MB)

2.
Gradnja 3D mikrostruktur
Boštjan Namar, 2014, diplomsko delo

Opis: Nanorobotika kot ena izmed tehnik mladega in še dokaj neraziskanega področja zajema premikanje in gradnjo 3D-mikrostruktur s tako imenovanim postopkom ‘’pick and place’’. Sam postopek poteka s premikanjem zlate konice znotraj vakuumske komore, kjer se nahajajo objekti za sestavo mikrostrukture. Pri tem so v veliko pomoč tudi van der Waalsove sile, ki se ustvarijo med objekti in samo gradnjo deloma tudi olajšajo. V diplomskem delu je gradnja 3D-mikrostruktur prikazana preko dokazovanja, ali se v vakuumski komori pri tlaku okoli 150 µbar res lahko sestavi objekt iz silicijeve osi s približnim premerom 10 µm ter zobnika, katerega luknja za osovino je premera približno 10 µm, pri čemer sta uporabljena dva načina, in sicer vstavljanje osi v zobnik in natikanje zobnika na samo os.
Ključne besede: nanorobotika, van der Waalsova sila, mikrostrukture
Objavljeno: 21.11.2014; Ogledov: 592; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

3.
Gradnja rigidnih 3D mikrostruktur
Primož Lešnik, 2016, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomskega dela je bilo potrebno razviti postopek, s katerim bi lahko sintrali mikrostrukture iz polistirenskih kroglic, katere gradimo z nanorobotsko celico, ki je v vakuumski komori. Za gradnjo mikroobjektov uporabljamo na osnovi van der Waalsove sile ledno prijemalo. Način oziroma postopek sintranja mora biti takšen, da lahko zagotovimo ponovljivost postopka. V diplomski nalogi je opisana laboratorijska oprema, predelava robotske celice, gradnja konstrukcije z nanorobotsko celico, ki ima obliko piramide, iz steklenih kroglic (velikosti 50–100 µm, 10–30 µm) sintranje objektov iz polistirenskih kroglic velikosti 30 µm. Opisane pa so tudi težave, s katerimi sem se soočal pri sintranju objektov.
Ključne besede: robotika, nanorobotika, mikrostrukture, sintranje, gradnja
Objavljeno: 26.09.2016; Ogledov: 206; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (1,89 MB)

4.
Sintranje polistirenskih mikrometrskih kroglic za gradnjo mikrostruktur z nano-preciznim robotom
Rene Fujs, 2017, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je toplotna obdelava (sintranje) mikrostruktur oz. mikrometrskih kroglic iz polistirena. Najprej je bilo potrebno ugotoviti pravilen način dovajanja toplote, kasneje pa izdelati peč za sintranje mikrometrskih konstrukcij. Pred postopkom sintranja je bilo potrebno sestaviti konstrukcije iz polistirenskih kroglic (dvodimenzionalne, tridimenzionalne). To sem naredil s pomočjo nano-preciznega robota. Glavni izziv pa je bil določiti najboljše časovne in temperaturne intervale za spajanje mikrometrskih kroglic iz polistirena. Najprej sem določil intervale, ki veljajo za dvodimenzionalne konstrukcije, nato pa sem še preizkusil vpliv toplotne obdelave (sintranje) na tridimenzionalnih objektih.
Ključne besede: mehatronika, sintranje, polistirenske mikrometrske kroglice, nanorobotika, nano-precizni robot, mikrostruktura
Objavljeno: 14.09.2017; Ogledov: 61; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (4,63 MB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici