| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv plevelov na rast, razvoj in kakovost hmelja
Andrej Simončič, znanstvena monografija

Opis: V petletni raziskavi na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v Žalcu je bil preučevan vpliv zastopanosti različnih plevelnih vrst na rast hmelja ter količino in kakovost pridelka. V poljskih poskusih je bila opravljena raziskava vpliva vrste in števila plevelov ter časa trajanja zapleveljenosti na količino in kakovost pridelka ter razvoj hmelja. Iz rezultatov je razvidno, da enoletni pleveli v prvih dveh letih izvajanja poskusov ne glede na število in čas trajanja zapleveljenosti niso statistično značilno vplivali na količino in kakovost pridelka, medtem ko se je pozneje, z leti, negativen vpliv pri beli metliki in srhkodlakavem ščiru večal. Pri zapleveljenosti z večletnimi pleveli, kot so navadni gabez, topolistna kislica in njivski slak, so bili slabša rast ter manjši in manj kakovosten pridelek hmelja ugotovljeni že od drugega leta raziskave dalje. Pri triletnem preučevanju vpliva različnih načinov namakanja na razvoj plevela ter hmelja in posledično vpliva na pridelek hmelja je bilo ugotovljeno, da lahko različni načini namakanja vplivajo na razvoj plevela. Vendar pa kljub razlikam v masi plevela vpliv različnih sistemov namakanja na pridelek hmelja ni bil statistično značilen.
Ključne besede: hmelj, pleveli, interakcija plevel-hmelj, zatiranje plevelov, namakanje hmelja in pleveli, pridelek hmelja, kakovost hmelja
Objavljeno v DKUM: 13.12.2019; Ogledov: 888; Prenosov: 119
URL Povezava na datoteko
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Pametni namakalni sistem
Tilen Gorečan, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: Namen diplomskega dela je bil sestaviti in nastaviti pametni namakalni sistem, ki bi sam prožil začetek namakanja v primeru primanjkljaja vlage v tleh ali v primeru previsoke temperature omogočil hlajenje. Sistem je bil sprogramiran za dve poljščini, koruzo in krompir, ob uporabi dveh različnih tipal, vlage in temperature, ter nastavljen za lahka in srednje težka tla. Glavna enota pametnega namakalnega sistema je bila platforma Waspmote, ki je krmilila elektromagnetni ventil in nadzirala meritve senzorjev vlažnosti tal in temperature. Vse to je bilo doseženo s pomočjo dodatnih elektronskimi komponentami kot so aktivni USB razdelilnik, rele, DC – DC pretvornik in 12 V usmernik. Prišli smo do zaključka, da sistem pri nastavljenih parametrih vlage in temperature deluje avtonomno in primerno odreagira na izmerjene vhodne parametre.
Ključne besede: Namakanje, pametni namakalni sistem, vlaga v tleh, odločitveno drevo.
Objavljeno v DKUM: 12.09.2018; Ogledov: 2544; Prenosov: 153
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

3.
Sodoben namakalni sistem za majhne in srednje velike zelenjavne vrtove
Vito Vinkovič, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je predstavljen problem načrtovanja in izdelave sodobnega namakalnega sistema, primernega za majhne in srednje velike vrtove. Predstavljene so splošne informacije o namakanju vrtnin, zbrane iz raziskav in objav drugih ved. Podane so pomembne informacije o delovanju, gradnji in programiranju namakalnega sistema s komercialnim krmilnikom Arduino ter navodila za uporabo namakalnega sistema. V magistrski nalogi najdemo tudi informacije o delovanju in kalibriranju senzorjev za merjenje vlažnosti zemlje, senzorju tlaka, senzorju za merjenje temperature in vlažnosti zraka ter senzorju pretoka tekočine. Prav tako je pojasnjeno delovanje in programiranje LCD zaslona na dotik in elektromagnetnega ventila za krmiljenje cevovoda. Programska koda je napisana v programskem jeziku C. Uporabljeni so še drugi računalniški programi, ki pomagajo k boljšemu prikazu delovanja namakalnega sistema: Excell, Fritzing, FluidSim in odprtokodno razvojno okolje Arduino IDE.
Ključne besede: namakanje vrtnin, namakalni sistem, mikrokrmilnik, Arduino, programiranje
Objavljeno v DKUM: 27.10.2017; Ogledov: 1637; Prenosov: 166
.pdf Celotno besedilo (4,98 MB)

4.
5.
6.
MOŽNOST ODJEMA VODE IZ REKE MURE ZA NAMAKANJE KMETIJSKIH ZEMLJIŠČ V KATASTRSKI OBČINI GORNJA BISTRICA
Tomaž Ciglar, 2014, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi se obravnava možnost odjema vode iz reke Mure in njenih rokavov za namakanje kmetijskih zemljišč v katastrski občini Gornja Bistrica. Prav tako se obravnava potreba po namakanju poljščin, saj rastline s padavinami v času vegetacije ne dobijo zadostne količine vode. Količina padavin se v zadnjih šestih letih manjša; v letu 2009 je padlo v vegetacijskem obdobju nekaj več kot 600 mm padavin, v letu 2013 pa samo še 430 mm. Velik problem predstavlja neenakomerna porazdelitev padavin, za katero je dober primer leto 2013, ko je celo leto padlo 912 mm, kar je nadpovprečje zadnjih nekaj let, vendar je julija, ko je bilo povprečje temperatur najvišje, padlo zgolj 14,8 mm padavin. To je povzročilo na poljščinah nepopravljivo škodo in s tem tudi velik izpad pridelka¸ ter posledično izpad prihodka. Da bi se temu izognili, je potrebno zgraditi namakalne sisteme, s katerimi bi lahko nadomestili pomanjkanje padavin. Katastrska občina Gornja Bistrica ima 250 ha obdelovalnih površin od tega bi se namakalo 160 ha. Za namakalni sistem takega obsega je potrebno zagotoviti vodni pretok 160 l/s. Ugotovili smo, da bi lahko obnovljena stara struga reke Mure zagotavljala potrebno količino vode za namakalni sistem z minimalnim vplivom na vodni režim.
Ključne besede: reka Mura, namakanje, padavine, temperatura, namakalni sistemi, vodni pretok, kmetijska zemljišča
Objavljeno v DKUM: 30.06.2014; Ogledov: 2199; Prenosov: 320
.pdf Celotno besedilo (2,99 MB)

7.
VPLIV DUŠIKA NA VEGETATIVNE IN GENERATIVNE PARAMETRE PRI SORTI 'GALA'
Klavdija Podgorelec, 2012, diplomsko delo

Opis: Poskus ugotavljanja vpliva dušika na vegetativne in generativne parametre pri sorti 'Gala' smo zastavili na Univerzitetnem kmetijskem centru (UKC) Pohorski dvor v letu 2010, v rodnem nasadu jablan sorte 'Gala' s 4.100 drevesi na hektar. V poskus smo vključili 4 dušikova gnojila (Apneni dušik, Kan, Urea in Biosol), ki smo jih aplicirali v dveh odmerkih glede na skupno količino dušika na hektar (120kgN/ha in 60kgN/ha) ter kontrolo, kjer pa gnojenja nismo uporabljali. Iz dobljenih rezultatov lahko zaključimo, da gnojenje z Biosolom poveča število plodov, vsebnost skupnih titracijskih kislin in delež plodov, obarvanih nad 50 %. Največ topne suhe snovi in najnižji škrobni indeks smo zabeležili v plodovih iz obravnavanj, kjer smo uporabili Apneni dušik. Uporaba Uree pa je rezultirala z najvišji trdoto mesa plodov in največjo povprečno maso plodov. Pri kapljičnem namakanju imamo boljšo zunanjo in notranjo kakovost plodov. Večji odmerek dušika je statistično značilno povečal kumulativni pridelek.
Ključne besede: jablana, 'Gala', kapljično namakanje, dušik, integrirana pridelava
Objavljeno v DKUM: 02.04.2012; Ogledov: 2904; Prenosov: 259
.pdf Celotno besedilo (751,71 KB)

8.
OBLIKOVANJE PRODAJNIH CEN NAMAKALNIH KOMPLETOV HOBI PROGRAMA V PODJETJU LEGO D.O.O. BREŽICE
Maša Pečnik, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: V današnjem času, ko je konkurenca tako velika, je za podjetje zelo pomembno, da na trgu ponudi takšno prodajno ceno izdelkov oziroma storitev, ki bo privabila potrošnike in ustvari takšne izdelke oziroma storitve, ki so kvalitetni in pri katerih ima najmanjše stroške. Diplomski seminar obravnava oblikovanje prodajnih cen namakalnih kompletov hobi programa v podjetju Lego d.o.o. Brežice. Diplomski seminar zajema dva poglavja, deli se na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu najprej predstavim metode oblikovanja prodajnih cen, kjer se spoznamo z različnimi avtorji in njihovimi teorijami o prodajnih cenah ter njihovem oblikovanju, kalkulacijo stroškovne cene in dejavnike, ki vplivajo na prodajno ceno. V praktičnem delu pa predstavim namakalne komplete hobi programa, ki jih prodaja obravnavano podjetje, s katerimi stroški se srečuje skozi njihov življenjski cikel, to je od nabave do prodaje in kako do sedaj oblikujejo prodajne cene. Osredotočila sem se tudi na analizo trga in konkurence. Kasneje sem naredila kalkulacijo stroškovne cene in določila optimalno prodajno ceno, za katero menim, da bi lahko izboljšala poslovanje podjetja.
Ključne besede: stroški, kalkulacije, prodajna cena, namakanje, namakalni kompleti
Objavljeno v DKUM: 28.11.2011; Ogledov: 2265; Prenosov: 146
.pdf Celotno besedilo (1,30 MB)

9.
MOŽNOST VEČKRATNE UPORABE T-TAPE CEVI V VRTNARSTVU
Katja Bedrač, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo preučevali možnost večkratne uporabe T-tape cevi v vrtnarstvu, ki so po svoji zgradbi zelo enostavne in cenovno dostopne velikemu številu uporabnikov. Žal so zaradi enostavnih kapljačev tudi nezanesljive. V poskusu smo možnost večkratne uporabe cevi preučevali tako, da smo merili pretok posameznih kapljačev stare in nove cevi pri različnih naklonih položene cevi (0°, 1,5°, 10° in 15°). Pretok vode je bil pri novi cevi najmanjši pri naklonu 15º (11,44 ml/min) in največji pri naklonu 10º (13,78 ml/min), kar pomeni, da so kapljači občutljivi na preveliko hitrost vode. Pri stari cevi so pretoki statistično značilno manjši in znašajo pri naklonu 1,5º (8,53 ml/min) in pri naklonu 10º (9,94 ml/min). Iz rezultatov poskusa lahko zaključimo, da T-tape cevi zaradi prevelikih razlik v pretokih kapljačev in poškodb, ki nastajajo pri navijanju, niso primerne za večkratno uporabo, saj je namakanje preveč neenakomerno.
Ključne besede: namakanje, kapljično namakanje, T-tapeR cevi, vrtnarstvo
Objavljeno v DKUM: 13.10.2011; Ogledov: 2597; Prenosov: 346
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici