| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 27
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Projekt obnove rezervoarja za skladiščenje naftnih derivatov po standardu API 653 : magistrsko delo
Aljoša Gregorinčič, 2022, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo se poglobljeno ukvarja z raziskavo področja obnove rezervoarjev zgrajenih po standardu API (American Petroleum Institute) 650, po katerem so grajeni varjeni rezervoarji za skladiščenje naftnih derivatov. V magistrskem delu je predstavljen postopek obnove po standardu API 653 od izvedbe samega pregleda, ocene stanja pred prenovo, do izdelave predloga obnove rezervoarja, z vključenimi spremembami in posodobitvami. Magistrsko delo se ukvarja tudi z vodenjem projekta izvedbe prenove rezervoarja od same organizacije, terminskega načrtovanja, analize tveganj ter do finančnih in nefinančnih resursov.
Ključne besede: projekt, obnova, rezervoar, naftni derivati, API 653
Objavljeno v DKUM: 07.09.2022; Ogledov: 385; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (9,00 MB)

2.
Skladiščenje naftnih derivatov
Aljaž Kramberger, 2021, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo smo zaradi lažje preglednosti razdelili na tri sklope: uvodni, teoretični in praktični del. V uvodnem delu opredeljujemo osnovne značilnosti pričujočega dela (obravnavano področje, cilje, teze, predpostavke/omejitve, kakor tudi uporabljene raziskovalne metode). V teoretičnem delu diplomskega dela pojasnjujemo skladiščno poslovanje, kjer posebej izpostavljamo temeljne skladiščne procese in skladiščenje blaga. Prav tako opišemo naloge skladiščenja, transport in lokacijo skladišč, vrste skladišč ter tudi potrebno skladiščno evidentiranje, ki se pojavlja v skladiščnem procesu. Zajeli smo tudi posebnosti pri skladiščenju nevarnega blaga in snovi. Praktični del vsebuje analizo in ugotovitve, ki so narejene na primeru podjetja BS Petrol Lormanje AC d.d., ki smo ga proučevali. V izbranem podjetju se pojavlja več skladiščnih procesov, za različno vrsto blaga, a mi smo se osredotočili in podrobneje predstavili posebnosti procesa skladiščenja naftnih derivatov, z vso potrebno dokumentacijo. Na osnovi tega, smo podali tudi kritično analizo omenjenega skladiščnega procesa. Temu sledijo tudi predlogi rešitev, za izboljšavo obstoječega stanja skladiščenja naftnih derivatov v proučevanem podjetju.
Ključne besede: skladiščenje, blago, prevzem/shranjevanje blaga, naftni derivati, BS Petrol Lormanje AC d.d.
Objavljeno v DKUM: 05.11.2021; Ogledov: 825; Prenosov: 116
.pdf Celotno besedilo (1,60 MB)

3.
Verižni učinek za požar in eksplozijo pri skladiščenju naftnih derivatov
Amanda Ferlež, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo obravnavali problematiko verižnega učinka v skladiščih naftnih derivatov. Izraz verižni učinek opisuje nezgode, pri katerih primarni dogodek povzroči enega ali več sekundarnih dogodkov, katerih posledice so enako hude ali hujše kot posledice primarnega dogodka. Zakonodaja predvideva, da podjetja, ki ravnajo z večjimi količinami nevarnih snovi, ocenijo možnost za nastanek verižnega učinka, vendar ne predpisuje postopkov in metod za izvedbo takšne ocene. Zato smo v diplomskem delu izdelali metodologijo za preliminarno oceno, ali je verižni učinek pri danih pogojih možen. Metodologija temelji na metodi preliminarne analize nevarnosti, ki uporablja vnaprej določene mejne vrednosti učinkov, pod katerimi tarčni objekti ne bi bili poškodovani oz. ne bi prišlo do verižnega učinka. Vključuje definiranje primarnega scenarija, analizo tega scenarija za napoved razdalj do mejnih vrednosti in primerjavo izračunanih razdalj z dejansko oddaljenostjo tarčnih objektov. Uporabo metodologije smo prikazali na primeru iztekanja goriva iz večjega rezervoarja naftnih derivatov. Rezultati kažejo, da je nastanek verižnega učinka možen pri večini izidov, ki jih napove računalniški program, to so požar luže ali curka goriva in eksplozija hlapov, saj izračunane razdalje do mejnih vrednosti večinoma presegajo oddaljenost bližnjih rezervoarjev. Če bi bila razdalja med večjimi rezervoarji nekoliko večja, npr. za 10 m, bi se število napovedanih izidov z verižnimi učinki znatno zmanjšalo.
Ključne besede: verižni učinek, analiza, skladišče, naftni derivati
Objavljeno v DKUM: 16.09.2016; Ogledov: 1266; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

4.
ANALIZA LOGISTIKE NAFTNIH DERIVATOV V SKLADIŠČU INSTALACIJA SERMIN
Romina Oblak, 2016, diplomsko delo

Opis: Skladiščenje, pretovor in prevoz naftnih derivatov predstavljajo posebno nevarnost za okolje in za vse udeležence, ki rokujejo z njimi. Samo s strogim upoštevanjem vseh predpisov in standardov se lahko zmanjša možnost nastanka nezgod. Največje skladišče naftnih derivatov, ki je v lasti družbe Petrol, je skladišče Instalacija Sermin, ki preko svojega tankerskega terminala v Luki Koper sprejema gorivo v svoje suhozemne rezervoarje, od koder se vrši odprema preko železniške in kamionske polnilnice. S sodobno kakovostno opremo, usposobljenim kadrom ter s sodobno podprtimi računalniškimi in tehnološkimi sistemi zagotavlja varno in kakovostno skladiščenje ter pretovor naftnih derivatov. Nemoteno delovanje procesa dejavnosti je pogojeno s procesom rednega vzdrževanja. Prevozna sredstva, v katerih se prevažajo nevarne snovi, morajo biti tehnično brezhibna ter izdelana in opremljena v skladu s predpisanimi standardi in ustrezno označena na vidnem mestu. Zaradi narave dejavnosti daje družba velik pomen skrbi za okolje. Temeljni ukrep za zmanjšanje varnostnih tveganj je redno in strokovno usposabljanje zaposlenih za izvajanja varnostnih postopkov in ukrepov.
Ključne besede: naftni derivati, skladiščenje, distribucija, okoljska odgovornost
Objavljeno v DKUM: 03.06.2016; Ogledov: 2248; Prenosov: 364
.pdf Celotno besedilo (2,42 MB)

5.
6.
7.
8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici