| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Planiranje in spremljanje proizvodnega procesa izdelave orodij v orodjarni podjetja talum d.d.
Gregor Cafuta, 2020, magistrsko delo

Opis: Planiranje, spremljanje in nadzor proizvodnje so eni izmed ključnih procesov, ki potekajo znotraj vsakega uspešnega podjetja. V magistrskem delu smo se osredotočili na izboljšanje obstoječega stanja v Orodjarni podjetja Talum d.d. V teoretičnem delu magistrskega dela predstavljamo podjetje, programska okolja, črtne kode in teoretična ozadja planiranja, vodenja ter nadzora proizvodnje. Empirični del magistrskega dela pa sestoji iz predstavitve planiranja v programskem okolju Microsoft Project in vseh narejenih izboljšav, ki smo jih izvedli v podjetju.
Ključne besede: Planiranje proizvodnje, spremljanje proizvodnje, nadzor proizvodnje, Microsoft Project, Infor LN, QR koda
Objavljeno: 11.01.2021; Ogledov: 119; Prenosov: 0

2.
Optimizacija procesa avtomatskega nanosa 2d kod za sledenje končnim izdelkom v proizvodni liniji podjetja lek d.d.
Jan Krneža, 2020, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava proces optimizacije avtomatskega nanosa 2D kod za sledenje končnim izdelkom v proizvodnji liniji podjetja Lek d. d. Predstavljen sta sistema kanban in e-kanban ter primerjava med sistemoma. Opisan je proces zagotavljanja sledljivosti in tehnologije povezane z zagotavljanjem sledljivosti. Prikazan je pomen programske opreme za vodenje proizvodnje, povezava med njimi in princip načina vodenja proizvodnje v podjetju Lek d. d. V nalogi je predstavljen proces poteka pakiranja in različne tehnologije označevanja za sledenje končnim izdelkom, kar je predmet obravnave naloge.
Ključne besede: Kanban, e-kanban, sledljivost, sistem načrtovanja virov v podjetju, SAP, sistem za upravljanje proizvodnje, Werum, sistem za nadzor, vodnje in zbiranje podatkov, označevanje, označba tiskanje, brizgalni tisk, lasersko označevanje
Objavljeno: 15.10.2020; Ogledov: 221; Prenosov: 0

3.
Analiza procesa vodenja proizvodnje v podjetju DANI AFC d.o.o.
Domen Rotovnik, 2020, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je izdelati analizo trenutnega stanja na področju vodenja proizvodnje v podjetju DANI AFC, d. o. o. Vkljub turbulentnim časom, ki jih je doživljajo podjetje skozi svoj obstoj, se jim je uspelo obdržati na trgu, ker so zelo optimistični in odprti za nove rešitve in predloge. V podjetju se zavedajo, da je avtomobilski trg trenutno v zelo nezavidljivem položaju in če postanejo za kupca predragi in nezanimivi, je vprašljiv obstoj podjetja in tako so ogrožena delovna mesta. Zato je zanje toliko bolj pomembno, da imajo čim boljši sistem nadzora, ki jim zagotavlja kakovost in pravočasnost informacij, ki jih potrebujejo za uspešno vodenje. V diplomskem delu se bom osredotočil predvsem na proces planiranja in terminiranja proizvodnje, poskušal sem tudi ugotoviti negativne dejavnike, ki vplivajo na doseganje zastavljenih ciljev.
Ključne besede: vodenje proizvodnje, krojenje, šivanje, planiranje, nadzor, procesi, SAP
Objavljeno: 15.09.2020; Ogledov: 165; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (3,68 MB)

4.
Analiza procesa vodenja proizvodnje v podjetju Riedl CNC d. o. o.
Uroš Mendaš, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja tematiko, ki v trenutnem času močno vpliva na konkurenčnost proizvodnih podjetij po vsem svetu. Naloga je v grobem sestavljena iz dveh delov. Prvi del se začne z uvodom in predstavitvijo podjetja Riedl CNC d. o. o., sledijo mu teoretične osnove na podlagi načrtovanja in vodenja proizvodnje ter pomenu komunikacije v proizvodnji. V drugem delu sem se osredotočil na trenutno stanje v podjetju Riedl CNC d. o. o. in analizo celotnega proizvodnega procesa. V analizi je opisan postopek načrtovanja procesa proizvodnje, opisan je celoten postopek od prejetja naročila izdelka do odpreme izdelka h kupcu, sledi proces vodenja proizvodnje z lansiranjem in nadzorom nad proizvodnjo, opis ERP-sistema, ki ga trenutno le v delni obliki uporabljajo, izvajanje dela službe zagotavljanja kakovosti v podjetju in predstavitvijo merilne opreme, ki jo uporabljajo. Opisan je tudi trenuten potek komunikacije v podjetju in možnosti izboljšave na področju komunikacije. Na koncu pred zaključkom pa so našteti in opisani še predlogi izboljšav na področju načrtovanja in vodenja proizvodnje v podjetju.
Ključne besede: vodenje proizvodnje, organizacija, načrtovanje, nadzor, poslovna komunikacija.
Objavljeno: 08.09.2020; Ogledov: 204; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (2,41 MB)

5.
IZDELAVA IN VPELJAVA APLIKACIJE ZA INFORMACIJSKO PODPORO V KEMIJSKI PROIZVODNJI
Roman Kelhar, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan postopek izdelave in kasnejše vpeljave računalniške aplikacije za pomoč pri vodenju kemijske proizvodnje. Opisani so osnovni deli ali podprogrami programa Vpisovanje, pristop k sami izdelavi, njihov namen, uporaba in sama izdelava. Ravno tako je opisan postopek validacije po znanem »V« modelu. Program Vpisovanje je namenjen planiranju kemijske proizvodnje aktivnih učinkovin, sledenju materialnih tokov v proizvodnji ter vodenju in usmerjanju proizvodnje. Sledljivost od vstopnih surovin in vse do končnega proizvoda zagotavlja transparentnost proizvodnje ter hitro odkrivanje in preprečevanje napak. Analiziranje proizvodnje je tako hitrejše, hkrati pa nam omogoča hitrejše odkrivanje ozkih grl , ki jih lahko nato odpravimo in s tem pospešimo sam proces od naročila do izdelave izdelka. Program Vpisovanje je nastal kot pripomoček, ki zagotavlja dostop do vseh potrebnih informacij v pripravi proizvodnje na enem samem mestu. S tem se prihranil čas in predvsem zmanjša strošek zaradi zmanjšanja števila licenc na ostalih programih, ki so potrebni v dobri informacijsko podprti proizvodnji. Današnja proizvodnja, kemijska ali katerakoli druga, je lahko sodobna, varčna in uspešna samo s solidno informacijsko podporo.
Ključne besede: Informacijska podpora v proizvodnji, kemijska proizvodnja, računalniška aplikacija, nadzor kemijske proizvodnje, sledenje materialnih pretokov.
Objavljeno: 11.05.2020; Ogledov: 343; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

6.
Analiza procesa vodenja proizvodnje v podjetju sems d.o.o.
Saša Stojko, 2017, diplomsko delo

Opis: V gospodarstvu se še vedno občuti kriza, zato je zelo pomembno, da podjetja na trgu ostanejo konkurenčna, ob tem pa dosegajo svoje temeljne proizvodne cilje. Receptov za doseganje teh ciljev je več, eden izmed glavnih pa je prav gotovo uspešno vodenje proizvodnje, ki predstavlja v podjetju temeljno funkcijo, okoli katere se nadalje odvijajo vse ostale aktivnosti. Prav zaradi tega razloga sem se odločila, da opravim analizo procesa vodenja v podjetju, v katerem sem zaposlena. Tako sem v prvem delu diplomske naloge predstavila teoretične osnove vodenja proizvodnje. Najprej je predstavljeno podjetje, nato so opisane še druge teme, kot sta priprava in nadzor proizvodnje. Nato sem se osredotočila na proces vodenja proizvodnje, pri čemer so podane bistvene stvari od prihoda naročila, do načrtovanja proizvodnega programa. Drugi del diplomskega dela zajema trenutno stanje v podjetju Sems d. o. o., kamor je vključen tudi program JobDISPO. Postopek je prikazan od predaje dokumentacije do izdelave končnega izdelka. S to nalogo bi želela podjetju prikazati metode, ki bi jih bilo možno vpeljati v podjetje in bi bile v pomoč pri proizvodnem procesu.
Ključne besede: priprava proizvodnje, delovna dokumentacija, nadzor, terminsko planiranje, razvrščanje, delovni nalog, JobDISPO
Objavljeno: 12.09.2017; Ogledov: 716; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (2,64 MB)

7.
SISTEM ZA NADZOR DELOVANJA STROJEV V INDUSTRIJI
Jure Hundrić, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen daljinski nadzor strojev v industriji. Sistem zajema podatke oziroma stanja strojev s pomočjo namensko izdelane strojne opreme in programske opreme. Naprave so s programsko opremo preko lokalnega omrežja ethernet povezane na bazni sistem. Oprema, imenovana M-SPY, za določeno časovno obdobje obdeluje podatke, pridobljene iz strojev. Podatkovno bazo grafično prikazujemo na mobilnih napravah ali osebnih računalnikih. Proces omogoča prikaz in izračun različnih statistik, kot so: število dobrih kosov, odstotki statusov, delovanje, nedelovanje, izklop, zasedenost ter produktivnost proizvodnje.
Ključne besede: daljinski nadzor, kosovna proizvodnja, ethernet mrežni protokol, statistika proizvodnje
Objavljeno: 06.11.2015; Ogledov: 958; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (3,24 MB)

8.
SISTEM ZA HKRATNI NADZOR UNIKATNE IN MALOSERIJSKE PROIZVODNJE
Igor Majer, 2013, magistrsko delo

Opis: V proizvodnem procesu, kjer glavnino proizvodnje predstavlja izdelava izdelkov po naročilu v količini odvisni od velikosti projekta, se serije izdelkov ne ponavljajo, soočamo se tudi z velikim številom izdelkov, sestavljenih iz večjega števila komponent. Glede na projektni način dela so izdelki z vsakim projektom drugačni, delovni proces pa ostaja nespremenjen. Zahtevnost, raznolikost ter veliko število različnih izdelkov zahteva sistem, ki bo omogočal nadzor proizvodnega delovnega procesa. Zato smo primerjali več informacijskih sistemov, ki bi jih lahko uporabili za nadzor proizvodnje. S pomočjo primerjalne analize smo ugotovili, da je najprimernejša implementacija Preactor-ja v kombinaciji s programskim orodjem Wonderware. Z implementacijo navedenih programskih rešitev v celoten informacijski sistem proizvodnje bo omogočen nadzor ter sledenje obdelovancev v proizvodnem procesu, hkrati pa bomo prešli na dinamično obliko planiranja proizvodnega procesa. S pomočjo informacijske podpore v povezavi s strojno opremo nameščeno v oddelkih proizvodnje bomo omogočili zajem podatkov, s katerimi bomo zagotavljali sledljivost obdelovancev v proizvodnem procesu ter pridobili podatke o proizvodnem času za posamezno komponento izdelka. Zbrani podatki iz proizvodnega procesa bodo omogočali takojšnjo simulacijo plana proizvodnje glede na terminsko definirane čase izdelave določene komponente, oziroma na spremembe na samih izdelkih, ki se zgodijo, ko je izdelek že v delovnem procesu. S simulacijo plana proizvodnje zagotovimo hiter in optimalni prikaz poteka delovnih operacij glede na nastale spremembe. S takojšnjim odpravljanjem neskladnosti v proizvodnem procesu zagotavljamo minimalne stroške, ki jih lahko povzročijo napake storjene v proizvodnem procesu. Optimalen delovni proces znižuje lastno ceno proizvoda ter zvišuje dodano vrednost izdelka.
Ključne besede: Nadzor proizvodnje, Optimizacija proizvodnje, Planiranje proizvodnje, Simulacija planskih scenarijev, Preactor
Objavljeno: 19.07.2013; Ogledov: 1074; Prenosov: 217
.pdf Celotno besedilo (1,76 MB)

9.
NAČRTOVANJE IN VODENJE PROIZVODNJE V ORODJARNI KOBAN D.O.O.
Aleš Petrovič, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomi je opisan problem, ki ga je imelo podjetje z nadzorom nad celotno proizvodnjo. Ta problem je podjetje Koban d. o .o. rešilo z uvedbo programa Perftech Largo. Program izpiše podatke iz povpraševanj, ponudb, naročil, kosovnic in nabavnih nalogov ter omogoča dobro sledljivost dokumentacije, ki je bila podjetju v veliko pomoč pri uvedbi standarda ISO 9001. Rezultat uvedenega programa je boljši nadzor nad samo dokumentacijo, delavci in celotno proizvodnjo. Dobro poznavanje programa in pravilna uporaba sta ključnega pomena, da se na zbrane podatke lahko zanesemo.
Ključne besede: načrtovanje proizvodnje, nadzor in vodenje proizvodnje, delovna dokumentacija.
Objavljeno: 06.07.2011; Ogledov: 2867; Prenosov: 337
.pdf Celotno besedilo (2,76 MB)

10.
ANALIZA PROCESA VODENJA PROIZVODNJE V GORENJU, D.D., KUHALNI APARATI
David Javornik, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: V času svetovne gospodarske krize je še kako pomembno, da znajo podjetja na trgu ostati konkurenčna in da ob tem dosegajo seveda tudi temeljne proizvodne cilje. Receptov za dosego teh ciljev je več, eden izmed njih je prav gotovo uspešno vodenje proizvodnje, ki predstavlja v podjetju temeljno funkcijo, okoli katere se odvijajo vse ostale aktivnosti. Prav zaradi tega razloga sem se odločil, da opravim analizo procesa vodenja tudi v podjetju Gorenje, d.d., svetovno znanemu proizvajalcu gospodinjskih aparatov. Tako sem predstavil nekaj teoretičnih in praktičnih metod, ki bi jih v podjetje bilo možno vpeljati in za katere sem prepričan, da bi doprinesle k bolj kakovostnemu proizvodnemu procesu.
Ključne besede: Vodenje proizvodnje, planiranje, nadzor, terminiranje, prednostna pravila, terminski plan, delovni nalog, SAP.
Objavljeno: 01.10.2010; Ogledov: 2666; Prenosov: 409
.pdf Celotno besedilo (9,49 MB)

Iskanje izvedeno v 0.33 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici