| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
Odločitveni model za podporo pri izdelavi informacijske varnostne politike
Egon Milanič, 2009, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava proces ocenjevanja varnosti informacijskih sistemov na področju nadzora dostopa. V programskem orodju DEXi, lupini ekspertnega sistema za interaktivno gradnjo baze znanja, ocenjevanja variant in razlago dobljenih rezultatov, smo razvili prototip večkriterijskega hierarhičnega odločitvenega modela za vrednotenje varnosti informacijskih sistemov državnega organa. Pri gradnji odločitvenega modela smo upoštevali Priporočila za pripravo informacijske varnostne politike ter standard ISO/IEC 27002:2005 (pred preimenovanjem ISO/IEC 17799:2005), ki sta služila kot osnova za identifikacijo in strukturiranje kriterijev. Nadzor dostopa je ključen za vzpostavitev ustrezne informacijske varnosti saj z njim zagotavljamo ustrezen dostop pooblaščenim uporabnikom ter hkrati preprečujemo dostop nepooblaščenim. Predstavljeni računalniško podprti prototip odločitvenega modela je namenjen organu državne uprave v pomoč pri pripravi informacijske varnostne politike v fazi iskanja ukrepov, ki bistveno prispevajo k povečanju varnosti informacijskih sistemov na področju nadzora dostopa.
Ključne besede: Informacijska varnost, informacijska varnostna politika, nadzor dostopa, sistemi za podporo odločanju, večparametrsko odločanje, DEXi
Objavljeno: 15.12.2009; Ogledov: 2410; Prenosov: 327
.pdf Celotno besedilo (3,12 MB)

4.
ODDALJENO UPRAVLJANJE DOSTOPA V PROSTOR S POMOČJO MIKRORAČUNALNIKA RASPBERRY PI
Jernej Detela, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se ukvarjali z razvojem sistema za oddaljeno upravljanje dostopa v prostor, katerega v celoti krmili in upravlja mikroračunalnik Raspberry Pi, ki lahko s svojimi splošno namenskimi vhodno/izhodnimi pini posnema mikrokrmilnik. Diplomsko delo obravnava oddaljeno upravljanje dostopa v prostor s pomočjo mikroračunalnika Raspberry Pi, ki omogoča prepoznavanje uporabnika z radiofrekvenčno identifikacijo. Ob uspešni identifikaciji se vrata odklenejo s pomočjo električne ključavnice. Vsak poskus dostopa se zabeleži v podatkovno bazo. Vsi potrebni programi in krmiljenje poteka na Raspberry Pi, vhodna enota za prepoznavanje uporabnika pa je RFID bralnik. Na mikroračunalniku prav tako teče spletni servis, ki omogoča urejanje in pregled dostopov v prostor posameznim uporabnikom.
Ključne besede: Nadzor dostopa, vgrajeni sistemi, Raspberry Pi, spletna aplikacija, podatkovna baza
Objavljeno: 18.07.2014; Ogledov: 1275; Prenosov: 297
.pdf Celotno besedilo (3,14 MB)

5.
Nadzor dostopa in overjanje s pomočjo pametnih ključev USB
Denis Zver, Igor Bernik, 2012, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Ključne besede: informacijski sistemi, informacijska varnost, nadzor dostopa, USB ključi
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 306; Prenosov: 41
URL Povezava na celotno besedilo

6.
PROTOKOL IEEE 802.1x ZA NADZOR DOSTOPA V LOKALNEM OMREŽJU
Aljaž Cokan, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je demonstrirati koncept dodatnega varovanja omrežja podjetja z uporabo protokola IEEE 802.1x. Diplomsko delo opisuje postavitev strežnika, z aktiviranim NAP DHCP in NAP 802.1x skupaj s stikalom in odjemalcem. Na strežniku je nameščen operacijski sistem Windows 2008r2, za stikalo je uporabljen Cisco Catalyst 2950, ter računalnik oz. mobilni telefon kot odjemalec. Cilj uporabe mobilne naprave je bil spoznati podporne funkcije strežnika RADIUS, delovanje skupinske politike, komunikacija med napravami in zaščita omrežja. Osnovni sistem se lahko nadgradi, ker je protokol 802.1x zelo obširen. Osnovni sistem, ki smo ga postavili, je primeren za manjša podjetja ali spoznavanju protokola IEEE 802.1x.
Ključne besede: protokol IEEE 802.1x, IEEE 802.1x, nadzor dostopa v lokalnem omrežju, Vlani
Objavljeno: 10.02.2016; Ogledov: 1191; Prenosov: 150
.pdf Celotno besedilo (5,35 MB)

7.
UPRAVLJANJE DOSTOPNIH PRAVIC UPORABNIKOV S POMOČJO APLIKACIJE KADRIS 4
Mojca Hafner Jereb, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Informacije in podatki so osnova za upravljanje ključnih procesov v podjetjih. Učinkovito upravljanje pravic uporabnikov za dostop do občutljivih podatkov in informacij predstavlja enega od temeljev informacijske varnosti. Osnovni cilj diplomskega dela je posodobiti obstoječi način upravljanja dostopnih pravic uporabnikov informacijskega sistema v podjetju Četrta pot, d. o. o. Nadzor nad dostopnimi pravicami se izvaja s pomočjo informacijske rešitve KADRIS 4. Trenutno se dostopne pravice vnašajo ročno, za vsakega uporabnika posebej. Tak način je dokaj zamuden, zaradi precejšnje verjetnosti napak pa predstavlja tudi resno varnostno tveganje. Zato bomo v nalogi predlagali nadgradnjo obstoječega stanja z avtomatiziranim sistemom, ki bo temeljil na ustreznih avtorizacijskih skupinah. Centralno upravljanje dostopnih pravic s pomočjo avtorizacijskih skupin omogoča celovito upravljanje in nadzor informacijskih virov. Avtorizacijske skupine omogočajo lastnikom procesov in administratorjem enostaven vpogled in kontrolo nad pravicami uporabnikov, kar znižuje možnost napak, povečuje učinkovitost in posledično vpliva na višji nivo informacijske varnosti.
Ključne besede: nadzor dostopa, pravice uporabnikov, fizični dostop, logični dostop, avtorizacijske skupine
Objavljeno: 20.04.2016; Ogledov: 874; Prenosov: 149
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici