| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 575
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Nadzor kakovosti revizij računovodsih izkazov za obdobje od 2012 do 2021
Patricija Koprivšek, 2023, magistrsko delo

Opis: Razprave o kakovostni reviziji računovodskih izkazov so vedno aktualne. V magistrski nalogi navajamo enega najbolj spornih računovodskih škandalov v zadnjem desetletju, ki je skrhal zaupanje v revizijsko delo, in sicer škandal družbe Enron v ZDA. Skrb vzbuja delo nekaterih pooblaščenih revizorjev, ki niso opozorili na napake v letnem računovodskem poročanju o poslovanju družbe. Kriteriji za kakovostno revizijo so merila, ki kažejo na pomanjkljivosti ali nepravilnosti v postopku revizije. Revizija je sicer ključnega pomena za zagotavljanje zanesljivosti računovodskih izkazov in drugih poslovnih poročil. Od leta 2019 je nadzornik nad delovanjem revizijskih družb in pooblaščenih revizorjev v Sloveniji Agencija za javni nadzor nad revidiranjem. Nadzor nad kakovostjo revidiranih izkazov obsega pregled izbranih revizijskih poslov za preverjanje skladnosti s pravili revidiranja in pregledovanje postopkov notranjega nadzora kakovosti v revizijskih družbah. Namen magistrske naloge je raziskati stanje kakovosti revidiranja računovodskih izkazov z vidika nadzora, ki ga v Sloveniji izvaja Agencija za javni nadzor nad revidiranjem (ANR). Analizirani podatki o izrečenih ukrepih, ki jih je izrekel ANR v desetih letih, in sicer od leta 2012 do leta 2019, razkrivajo, da zaradi kratkega obdobja pregleda izvedenih nadzorov ni mogoče realno oceniti napredka kakovosti revidiranja računovodskih izkazov. Izsledki analize za zadnja leta napovedujejo skrb vzbujajoč trend upadanja števila pooblaščenih revizorjev. Ta pomanjkljivost vpliva na kakovostno opravljeno revizijo. Za ohranjanje strokovnosti in kredibilnosti revizijske stroke predlagamo, da bi se ANR aktivno lotil ukrepov, kot so spodbujanje študentov za vpis v program za pridobitev licence pooblaščenega revizorja, uvajanje mentorstva za mlade revizorje, organiziranje strokovnih izobraževanj in seminarjev za revizorje itd.
Ključne besede: kakovost revidiranja računovodskih izkazov, nadzor, Agencija za javni nadzor nad revidiranjem, kriteriji za kakovost revidiranja računovodskih izkazov
Objavljeno v DKUM: 18.06.2024; Ogledov: 131; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (3,59 MB)

2.
Pritožbeni postopki v slovenski policiji : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Špela Škoporc, 2024, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se ukvarja z načinom reševanja pritožbenih postopkov v Republiki Sloveniji. Slovenska policija je pod nenehnim drobnogledom javnosti. Prizadeva si vzpostaviti dober odnos z državljani in lokalno skupnostjo. Na drugi strani pa svoboda omogoča posamezniku spontano udejanjenje temeljnih ustavnih vrednot Republike Slovenije, za kar morata v družbi obstajati red in mir, ki ga morajo pogosto s poseganjem v človekove pravice vzpostavljati policisti. Osnovno poslanstvo policije in z njim povezano uspešno opravljanje nalog sta odvisna od zgledne komunikacije med državljanom in policistom ter dobrega poznavanja dovoljenega praga posegov v človekove pravice. Zaključno delo prikaže, kako je urejen nadzor nad slovensko policijo, in sicer v normativnem okvirju. Posebni poudarek pa zaključno delo daje pritožbenim postopkom v slovenski policiji, ki dajejo državljanom pravico, da povedo svoje nestrinjanje z ravnanjem ali opustitvijo ravnanja policistov. S tem se krepi zaupanje ljudi v policiste, saj je možnost vlaganja pritožb velik korak k strokovnemu, zakonitemu in odnosnemu delu policije, državljani pa imajo možnost aktivnega sodelovanja v nadzoru nad delom policije. Analiza diplomskega dela je usmerjena v pritožbene postopke, in sicer na ugotavljanje odgovorov na raziskovalna vprašanja, kakšni so končni epilogi utemeljenih pritožbenih postopkov, v kateri fazi se pritožbeni postopek najpogosteje konča in na katerih področjih dela policisti prejmejo največ pritožb. Analiza zajema pregled statistike pritožb v Republiki Sloveniji med letoma 2018 in 2022. Ugotovljeno je bilo, da se večina obravnavanih pritožb konča s pomiritvenim postopkom. Najpogosteje se občani pritožijo zaradi neprimerne komunikacije policistov, in sicer po navadi na področju cestnoprometnih prekrškov. S policisti se zaradi utemeljene pritožbe najpogosteje opravi razgovor, v katerem se jih ustno opozori na njihovo dejanje.
Ključne besede: slovenska policija, pritožbeni postopki, nadzor nad policijo, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 17.06.2024; Ogledov: 94; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (650,52 KB)

3.
Spletna aplikacija za usklajen nadzor varoje
Dino Mrvalj, 2022, magistrsko delo

Opis: V čebelarstvu med težavami izstopa varoza, ki jo povzroča parazitska pršica Varroa destructor. Veliko pozornosti se namenja tretiranju proti varoji, sorazmerno malo pa preprečevanju reinvaziji varoje v čebelje družine. Možnost reinvazije želimo zmanjšati z usklajenim nadzorom varoje. V ta namen smo razvili spletno aplikacijo, ki čebelarjem olajša usklajevanje datumov tretiranja proti varoji. Omogoča tudi zbiranje podatkov, ki so pomembni za nadzor varoje. Možno uporabo podatkov smo prikazali z modelom, ki določi reinvazijski potencial čebelnjaka. S prikazom razvoja in demonstracijo končnega izdelka smo prikazali uporabo spletne aplikacije za usklajen nadzor varoj. Pri razvoju smo se posvetili predvsem fazi analize, kjer smo določili funkcionalne zahteve za razvoj aplikacije. Manj pozornosti je namenjeno tehnološkemu vidiku razvoja. Demonstracija izdelka je narejena s prikazom spletnih strani, na katerih so opisane nekatere funkcionalnosti in rešitve za uporabniku prijazno aplikacijo. V diskusiji smo omenili nekatere probleme, na katere smo naleteli med razvojem.
Ključne besede: čebelarstvo, varoja, reinvazija, nadzor, spletna aplikacija
Objavljeno v DKUM: 13.06.2024; Ogledov: 87; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (4,93 MB)

4.
Svoboda ali varnost : začarani krog neke vsiljene dileme
Matic Zupan, 2007, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: družba, varnost, zasebnost, svoboda, nadzor
Objavljeno v DKUM: 30.05.2024; Ogledov: 83; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (652,14 KB)

5.
Giddensovi in Beckovi pogledi na družbo tveganja
Matjaž Drev, 2007, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: družba tveganja, kultura strahu, varnost, nadzor, kriminaliteta, terorizem
Objavljeno v DKUM: 30.05.2024; Ogledov: 64; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (609,04 KB)

6.
Nadzor izvajanja nalog policije - med teorijo in prakso
Andrej Anžič, 2007, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Ključne besede: policija, policijsko delo, nadzor
Objavljeno v DKUM: 29.03.2024; Ogledov: 129; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (611,52 KB)

7.
Nadzor nad slovensko vojsko - dileme in perspektive civilno vojaških [!] razmerij
Denis Čaleta, Andrej Anžič, 2006, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: slovenska vojska, nadzor, civilna družba
Objavljeno v DKUM: 29.03.2024; Ogledov: 109; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (358,41 KB)

8.
Vzpostavitev učinkovitega schengenskega nadzora zunanje meje Republike Italije - evalvacijske ugotovitve
Ernest Bedek, Andrej Anžič, 2006, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: državne meje, nadzor, Italija, Schengen, evalvacija
Objavljeno v DKUM: 29.03.2024; Ogledov: 122; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (454,82 KB)

9.
Zadovoljstvo predstavnikov javnosti z delom senatov za reševanje pritožb zoper delo policistov
Matjaž Sem, Srečko Krope, 2006, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Ključne besede: policija, policisti, policijsko delo, nadzor, pritožbe, javnost
Objavljeno v DKUM: 29.03.2024; Ogledov: 146; Prenosov: 4
.pdf Celotno besedilo (321,81 KB)

10.
Pritožbe zoper policiste : analiza primerov rešenih v pomiritvenem postopku
Vesna Koderman, Miroslav Žaberl, 2006, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Ključne besede: policija, policisti, javnost, nadzor, pritožbe, pritožbeni postopek, pomiritveni postopek, analize
Objavljeno v DKUM: 29.03.2024; Ogledov: 131; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (314,69 KB)

Iskanje izvedeno v 11.93 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici