| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 59
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
Nabavna logistika v izbranem podjetju
David Šalamija, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Z diplomskim delom smo predstavili nabavno logistiko v izbranem podjetju in predvsem to kaj se je v nabavnem procesu spremenilo, ko so prešli na franšizni način poslovanja. V teoretičnem delu smo predstavili nabavo različnih avtorjev. Opredelili smo kakovost nabave in nabavne postopke ter podrobneje opisali nabavni proces. Ker je izbrano podjetje prešlo na franšizni način poslovanja, smo pri teoretičnem delu opredelili franšizing in podrobneje opisali povezavo med franšizo, nabavno funkcijo in kakovostjo v podjetju. V nadaljevanju smo na kratko predstavili izbrano podjetje in podrobneje opisali posnetek stanja v podjetju pred prehodom na franšizo ter nato še po prehodu na franšizni način poslovanja. Zajeli smo organiziranost podjetja in nabavnega oddelka, proces nabavnih aktivnosti in dobavitelje podjetja. Da bi lažje ugotovili do kakšnih sprememb je prišlo, smo izvedli še anketo in opisali postopek anketiranja ter rezultate ankete. Pri kritični analizi smo izpostavili vse slabosti, ki smo jih pri pisanju diplomske naloge v izbranem podjetju zaznali in so se nam zdele najbolj pomembne. Vse predloge, za rešitev kritične analize smo podali v predlogu izboljšav.
Ključne besede: nabava, nabavna logistika, franšizing, nabavni proces, dobavitelji
Objavljeno: 18.01.2017; Ogledov: 942; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (1,21 MB)

2.
LOGISTIČNI PROCESI V PODJETJU OCEAN ORCHIDS D. O. O.
Martin Cipot, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je vsebinsko razdeljeno na dva dela: na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu smo najprej predstavili logistiko in jo opredeliti, v praktičnem delu smo pa prikazali, kako logistični procesi delujejo v izbranem podjetju. V prvem delu smo s pomočjo različnih avtorjev opredelili pojem logistike, opisali njen zgodovinski razvoj ter opisali cilje logistike. Opredelili smo elemente logističnega sistema v proizvodnem podjetju, zanimala nas je pa tudi razdelitev logističnega podsistema. V praktičnem delu smo se osredotočili na logistične procese, ki potekajo v izbranem podjetju Ocean Orchids d.o.o.. Podjetje se ukvarja s proizvodnjo in prodajo tropskih orhidej rodu Phalaenopsis. Predstavili smo logistične procese kateri skrbijo za nemoteno proizvodnjo. Prav tako smo opisali tudi logistične podsisteme nabavno, notranjo, distribucijsko, razbremenilno logistiko.
Ključne besede: Ocean Orchids, orhideje, manipuliranje z blagom, logistika, logistični procesi, logistični podsistemi, nabavna logistika, notranja logistika, distribucijska logistika, poprodajna logistika, razbremenilna logistika.
Objavljeno: 03.11.2016; Ogledov: 819; Prenosov: 128
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

3.
Dejavnosti nabavne logistike v podjetju Uteksol d.o.o.
Marjetka Robin, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomski delo je sestavljeno iz uvoda, teoretičnega ter praktičnega dela. V uvodu je opredeljeno področje, ki je predmet raziskave, namen, cilji in osnovne trditve, predpostavke, omejitve raziskave in predvidene metode raziskovanja. Teoretični del opisuje logistiko, njene podsisteme in natančneje nabavno logistiko. Skozi vse te navedene elemente pa je v praktičnem delu to prikazano še na podlagi izbranega podjetja Uteksol.d.o.o.
Ključne besede: Logistika, nabava, logistični podsistemi, nabavna logistika, Uteksil d.o.o.
Objavljeno: 08.08.2016; Ogledov: 679; Prenosov: 79
.pdf Celotno besedilo (1,09 MB)

4.
Izboljšanje nabavnega procesa v podjetju Merkur Markt
Ines Tadić, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Potreba po konkurenčnosti podjetij in njihova borba za obstanek na trgu v današnjem času, ki je poln velikih in hitrih sprememb, se kažeta tudi v pomembnosti vloge nabavnega procesa v podjetjih. Podjetja vedno več denarja in časa namenjajo uspešnemu izvajanju nabavnega procesa in z njim povezanih funkcij, saj je to pogosto glavno merilo uspešnosti poslovanja v proizvodnih in storitvenih podjetij. Sam nabavni proces spada med najpomembnejša področja v organizaciji, saj mora podjetje zaradi globalizacije trgov, odnosov do dobaviteljev, nenehnega razvoja novih tehnologij in velike zahtevnosti kupcev spremljati, pravočasno oceniti ter obvladovati naštete poglavitne smeri na trgu. V prvem delu diplomske naloge so predstavljeni pojem logistike in elementi logističnega sistema ter njihovi cilji in naloge, v nadaljevanju pa je predstavljeno delovanje nabavnega procesa v podjetju. Jedro diplomske naloge zajema predstavitev trenutnega poteka procesa nabave v avstrijskem podjetju Merkur Markt. V zaključnem delu je predstavljena nova zasnova proces nabave obravnavanega trgovinskega podjetja, kjer se kaže, da ima nabava v teh podjetjih pomembno funkcijo. Ker delovanje nabavnega procesa vpliva na učinkovitost poslovanja v podjetjih, si menedžment prizadeva, da bi nabavnemu procesu namenjali več poudarka in s tem posledično izboljšali delovanje celotnega podjetja ter pripomogli k lažjemu doseganju ciljev.
Ključne besede: logistika, nabavna funkcija, nabavni proces, storitveno podjetje, podjetje Merkur Markt.
Objavljeno: 08.04.2016; Ogledov: 1075; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

5.
Nabavna logistika v podjetju VAR d.o.o.
Miha Ketiš, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem projektu smo preučili pomen logistike s poudarkom na nabavi ter nabavni logistiki kot eno izmed podvrst logistike. Nabavo in nabavno logistiko smo kasneje natančneje preučili v konkretnem podjetju VAR d.o.o., proizvodnem podjetju v avtomobilski industriji s sedežem v Gornji Radgoni. V prvem delu smo najprej opredelili teoretični del logistike, kateri obsega informacije o opredelitvi in pojmovanju logistike, zgodovini ter pomenu logistike. V naslednjem delu diplomskega projekta smo zapisali nekaj informacij o nabavi, jo opredelili ter opisali njeno dejavnost. Izpostavili smo tudi cilje nabave, ter kako s različnimi strategijami doseči le te. Temu je sledilo poglavje o dobaviteljih, kateri so v delu opisani kot ključni pomen pri uspešnosti v nabavnem procesu. V zadnjem delu diplomskega seminarja pa smo predstavili nabavni proces v konkretnem podjetju. Da bi dobili občutek o podjetju in njegovem poslovanju smo le tega najprej predstavili, opisali njegove začetke poslovanja. Kasneje smo za to podjetje opisali njihov nabavni proces, organiziranost nabavnega oddelka.
Ključne besede: logistika, nabava, nabavna logistika, zunanji viri, VAR d.o.o.
Objavljeno: 23.03.2016; Ogledov: 666; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (1,09 MB)

6.
Proces nabave z vidika kakovosti označevanja in opremljanja pošiljk
Simona Kovač, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: V današnjem času, ko si podjetja predstavljajo veliko medsebojno konkurenco, se morajo podjetja še kako zelo potruditi, da ustrežejo zahtevam kupcev, še posebej, ko gre za prodajo. Ker imajo kupci na razpolago veliko drugih ponudnikov, je od njih odvisno, za katerega ponudnika se bodo odločili. Ker kupci najbolj gledajo na ceno in kakovost, je potem podjetje tisto, ki mora najbolje ugoditi željam njihovih strank. Ker se vse najprej prične v podjetju, je potrebna tudi dobra nabava in čim hitrejša časovna odzivnost. Dandanes to za podjetja ne predstavlja več prevelikega problema, saj imajo na razpolago različne informacijske sisteme, ki vse beležijo in široko informacijsko tehnologijo, s katero je priprava pošiljk hitrejša in enostavnejša. Prišli smo do ugotovitve, da pri kakovostni nabavi velikokrat prihaja do nepravilnega označevanja in opremljenosti pošiljk, zato bi bilo lažje, če bi se dobavitelji uskladili z označevanjem. S tem bi povečali kakovost v nabavi in zmanjšali predolgo časovno odzivnost ter stroške podjetja.
Ključne besede: kakovost, nabavna logistika, označevanje, globalni jezik poslovanja GS1
Objavljeno: 11.12.2015; Ogledov: 628; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (1,88 MB)

7.
Proces nabave materialov v podjetju Pivovarna Laško, d.d.
Tadeja Lah, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo je namenjeno predstavitvi problematike procesa nabave materialov v podjetju Pivovarna Laško, d. d. V teoretičnem delu diplomskega dela smo predstavili teorijo nabavnega poslovanja in nabave različnih avtorjev. Opredelili smo kaj zajema samo nabavno poslovanje in kaj vse spada pod nabavo. Le to smo podrobneje proučevali in opisali, kaj pomeni centralizirana, decentralizirana in kombinirana nabava, katere so najpomembnejše naloge nabavne službe in s katerimi vprašanji se nabava najpogosteje srečuje. V nadaljevanju smo opisali posnetek stanja v proučevanem podjetju. Podrobni opis smo podali za pridobivanje ponudb, pisanje nabavnih nalogov, kako se opremljajo materiali z identi, kako potekajo prevzemi v skladišču in samo skladiščenje materialov, spremljanje zalog s pomočjo programa, na kakšen način se rešujejo reklamacije in kako poteka reševanje logističnih problemov. Pri kritični analizi smo podali vse slabosti, ki smo jih skozi raziskovanje naloge opazili in so najbolj izstopale. V predlog izboljšav pa smo podali vse predloge za izboljšanje stvari, ki smo jih v kritični analizi izpostavili kot slabe.
Ključne besede: nabava, nabavno poslovanje, nabavna logistika, reklamacija, skladišče
Objavljeno: 21.01.2015; Ogledov: 1147; Prenosov: 175
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

8.
Učinkovitost nabave v podjetju : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Kristjan Slokar, 2014, diplomsko delo

Opis: V zadnjih nekaj letih se je svetovni trg zelo razširil. Pojavilo se je ogromno sprememb na vseh segmentih trga, hkrati pa stalno nastajajo nova področja in nove priložnosti. Nenehno se pojavljajo tudi novi ponudniki materialov in storitev, ki si med seboj konkurirajo. Cilj vsakega podjetja, ki želi te storitve uporabljati, je med ponudniki poiskati tistega, ki je glede na odzivnost, kakovost, cene in logistiko najprimernejši za zadovoljitev potreb podjetja. Stalno večanje produktivnosti, učinkovitosti dela in zaslužek so glavni cilji vsakega podjetja. Neprestano prizadevanje za uspeh zahteva nenehne spremembe, izboljšave, razvoj in druge ukrepe znotraj podjetja pa tudi prilagajanje podjetja delu trga, v katerem se nahaja. Hkrati je nenehni razvoj pogoj za obstanek podjetja in njegovo konkurenčnost na trgu. Eden od najpomembnejših delov podjetja je nabavna služba, od katere sta odvisni učinkovitost in celotna produktivnost podjetja. Za uspešno organiziranje nabavne službe potrebujemo dobre menedžerje, saj je od nabavnega oddelka velikokrat odvisen tudi obstoj podjetja. Nabavna služba je del proizvodne verige, ki vključuje vse procese, potrebne, da iz osnovnega materiala naredimo končni prodajni izdelek. Proizvodna veriga tako predstavlja celoten proces, ki sega vse od nakupa materiala (surovin) do izdelave končnega/prodajnega izdelka. S stalnim razvojem podjetja se ta veriga veča in postaja vse bolj kompleksna, zaradi česar je potreben tudi ustrezen nadzor nad cenami, količinami, kakovostjo in dobavnimi roki ter ostalimi fazami proizvodnega procesa.
Ključne besede: podjetje, poslovanje, nabava, nabavna politika, nabavna služba, logistika, skladiščno poslovanje, diplomske naloge
Objavljeno: 20.10.2014; Ogledov: 923; Prenosov: 212
.pdf Celotno besedilo (924,79 KB)

9.
LOGISTIČNI PODSISTEMI V PODJETJU RONDAL
Mateja Unterlehner, 2014, diplomsko delo

Opis: Delo diplomskega seminarja je vsebinsko razdeljeno na dva dela: na teoretični in praktični del. Najprej smo v teoretičnem delu opredelili in predstavili logistiko, v drugem delu pa smo prikazali, kako logistika deluje v našem izbranem podjetju. V prvem delu smo s pomočjo različnih avtorjev opredelili pojem logistike in opisali njen zgodovinski razvoj, katerega smo razdelili na tri pomembna obdobja. Prikazali smo osnovne cilje dobrega vodenja logističnih storitev in ker je naše izbrano podjetje proizvodnega tipa, smo opisali logistične cilje v proizvodnem podjetju. V nadaljevanju smo glede na osnovne funkcije v podjetju prikazali logistične podsisteme z mikrologističnega oz. podjetniškega vidika. S tega vidika smo logistične podsisteme razdelili na nabavno, notranjo, distribucijsko ter poprodajno logistiko, glavne značilnosti in naloge teh podsistemov pa smo prikazali v tretjem poglavju. Za lažje razumevanje bomo v začetku drugega (praktičnega) dela predstavili dejavnost podjetja Rondal d. o. o. in na kratko predstavili podjetje. V nadaljevanju pa smo teorijo o logističnih podsistemih iz tretjega poglavja, povezali s praktičnim delovanjem posameznega podsistema v podjetju Rondal d. o. o.
Ključne besede: Rondal, logistični podsistemi, nabavna logistika, notranja logistika, distribucijska logistika, poprodajna logistika.
Objavljeno: 13.10.2014; Ogledov: 1142; Prenosov: 192
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

10.
Uvedba skupne nabave na nivoju občinske uprave
Matej Španinger, 2013, magistrsko delo

Opis: Uvedba skupne nabave na nivoju občinske uprave Obvladovanje nabavne logistike kot pomembnega dela celotnega sistema je v času trenutnih gospodarskih razmer izrednega pomena. Gospodarske družbe se tega že nekaj časa zavedajo, podobno miselnost pa je potrebno prenesti tudi v javne zavode. V magistrskem delu smo se osredotočili na delovanje nabavne logistike javnih zavodov v Občini Slovenska Bistrica, kjer zaradi decentralizacije nabave po zavodih prihaja do višjih stroškov. Uvedba predlaganega sistema skupne nabave bi zavodom in občini prinesla ekonomske in organizacijske učinke ob nezmanjšanem nivoju storitev za svoje odjemalce. Kljub temu pa je za dosego skupne nabave potrebna tudi pripravljenost s strani občine in odgovornih v posameznih zavodih.
Ključne besede: Ključne besede: logistika, nabavna logistika, javni zavodi, javna naročila.
Objavljeno: 12.12.2013; Ogledov: 1178; Prenosov: 175
.pdf Celotno besedilo (3,78 MB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici