| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 639
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Načrtovanje in izvajanje plesnih dejavnosti v vrtcu
Ajda Podlesnik, 2021, diplomsko delo

Opis: Skozi plesno vzgojo skušajo vzgojitelji otroke vzgajati s plesom, pri čemer je glavna naloga vzgojiteljev ustvariti pogoje, v katerih se otroška ustvarjalnost in njihova sposobnost izražanja z gibom kontinuirano nadaljuje do odraslosti. Glavni namen diplomske naloge je raziskati načrtovanje in izvajanje plesnih dejavnosti v slovenskih vrtcih. V teoretičnem delu smo se osredotočili na ples in njegov pomen za razvoj predšolskega otroka. Opredelili smo različne vrste plesnih dejavnosti ter izpostavili teoretična izhodišča načrtovanja in izvajanja teh v vrtcu. Poudarili smo tudi vlogo vzgojitelja z vidika spodbujanja ustvarjalnosti in razvoja plesnosti pri predšolskem otroku. V empiričnem delu smo raziskali načrtovanje in izvajanje plesnih dejavnosti v vrtcu. Pri tem nas je zanimalo, katere vrste plesnih dejavnosti se v vrtcih najpogosteje izvajajo, kako jih vzgojitelji načrtujejo ter s kakšnimi težavami se ob tem srečujejo. Zanimalo nas je prav tako čemu dajejo vzgojitelji poudarek pri izvajanju plesnih dejavnosti z otroki ter kako ocenjujejo lastno usposobljenost na področju plesne vzgoje. V raziskavo je vključenih 115 vzgojiteljev, zaposlenih v slovenskih vrtcih. Podatke, ki smo jih zbrali z anketnim vprašalnikom, smo obdelali s pomočjo programa SPSS.
Ključne besede: plesne dejavnosti, plesna ustvarjalnost, načrtovanje, izvajanje, vzgojitelj
Objavljeno: 25.11.2021; Ogledov: 63; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (924,56 KB)

2.
Integracija plesa in matematike v predšolskem obdobju
Maja Urlep, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili načrtovane plesne dejavnosti, v integraciji z matematiko v predšolskem obdobju. Želeli smo ugotoviti in raziskati, kakšne so možnosti integracije plesa in matematike v drugem starostnem obdobju. V diplomski nalogi smo v teoretičnem delu diplomske naloge predstavili značilnosti plesa v predšolskem obdobju, predstavili smo učenje in učne pristope, otroško igro, pomen igre za otrokov razvoj, osnovne značilnosti igre in vrste otroških iger. Dotaknili smo se področja matematike v predšolskem obdobju, spoznavanje in učenje matematike skozi igro, vsebinska področja matematike, ki jih otroci spoznavajo pri zgodnjem učenju matematike. Posebej smo v teoretičnem delu poudarili integracijo plesa in matematike v predšolskem obdobju, matematične cilje, ki jih lahko s pomočjo plesnih dejavnosti uresničujemo in vlogo vzgojitelja pri načrtovanju plesnih dejavnosti v povezavi z matematiko. V praktičnem delu smo na osnovi osnovnih teoretičnih izhodišč pripravili osem priprav, ki vključujejo plesne dejavnosti v integraciji z matematiko in jih izvedli v vrtcu. Na podlagi evalvacij, smo ugotovili, da se področje plesa in matematike odlično medsebojno integrirata, ter da obstaja veliko možnosti, kako pripraviti raznolike dejavnosti v integraciji s plesom in matematiko v predšolskem obdobju. Otroci so v plesnih dejavnostih v integraciji z matematiko spoznavali pojem števila, geometrijo in prostorsko orientacijo.
Ključne besede: plesna vzgoja, matematika, plesne dejavnosti v integraciji z matematiko, načrtovanje plesnih dejavnosti v predšolskem obdobju
Objavljeno: 24.11.2021; Ogledov: 54; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (5,63 MB)

3.
Posodobitev skladiščnega poslovanja podjetja kurz cosmetics
Mitja Meško, 2021, diplomsko delo/naloga

Opis: Podjetje Kurz Cosmetics se ukvarja s proizvodnjo kozmetičnih izdelkov. V okviru diplomskega dela smo predstavili skladiščno poslovanje izbranega podjetja. Na podlagi posnetka obstoječega stanja smo predlagali predlog učinkovitejše rešitve pri skladiščenju blaga. Tako smo predlagali, da se talno skladiščenje nadomesti z regalnim skladiščenjem. V primeru uporabe regalnega skladišča smo pridobili več prostih mest za skladiščenje blaga ter večji pregled nad uskladiščenim materialom. Predlagali smo regalni skladiščni sistem in potrebno mehanizacijo za uspešno delovanje skladišča. Z rezultati diplomskega dela smo dosegli cilj, in sicer smo povečali velikost skladišča ob upoštevanju istega tlorisa skladiščnega objekta.
Ključne besede: logistika, skladišča, regalno skladiščenje, načrtovanje, analiza učinkovitosti.
Objavljeno: 12.11.2021; Ogledov: 80; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

4.
Možnosti zmanjšanja količin odpadne hrane v šolskih kuhinjah
Ana Čebulj, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava tematiko zavržene hrane po svetu in v Sloveniji, razloge in posledice tovrstnega ravnanja. Zanimalo nas je tudi, s katerimi ukrepi bi količino odpadne hrane v šolah lahko zmanjšali. Ugotovili smo, da posamezniki nimamo ustreznega odnosa do hrane, saj letno zavržemo 1,3 milijarde ton hrane. Razlogi za to so različni, v največji meri pa v gospodinjstvih k temu prispevata neprimerno načrtovanje in nakupi prevelikih količin hrane. V šolah pa je glavni dejavnik ta, da dijakom ponujena hrana ne ugaja. Zaradi tega se vsako leto zavrže veliko hrane, kar ima negativen vpliv na okolje (npr. sproščanje metana in manjša biotska raznolikost). Ob preučevanju literature smo opravili tudi intervju z vodstvom Biotehniškega centra Naklo in ugotovili, da se vedenje dijakov sklada z ugotovitvami raziskav, ki kažejo na to, da dijaki v večji meri hrano zavržejo zato, ker jim ni všeč. Poleg vzrokov smo poiskali tudi ukrepe, s katerimi bi tovrstno vedenje v prihodnje lahko preprečili. Na šolski ravni bi dijake vključili v izbiro ponudbe hrane in upoštevali njihove želje pri pripravi ali naročanju malic. Na individualni ravni pa bi moral vsak posameznik premisliti, katero hrano mora kupiti, in narediti načrt priprave obrokov. Prav tako bi morali ozavestiti, kaj storiti s hitro pokvarljivo hrano, in s tem pripomoči k manjšim količinam odpadne hrane. V prihodnje bi bilo smiselno urediti tudi zakonodajo na tem področju, ki bi omogočala prodajo določenih izdelkov nepopolne oblike in uvedla strožji nadzor nad ločevanjem odpadkov.
Ključne besede: zavržena hrana, ukrepi, negativne posledice, neprimerno načrtovanje
Objavljeno: 11.11.2021; Ogledov: 75; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (689,31 KB)

5.
Plesne dejavnosti za predšolske otroke v zasebni plesni šoli
Dolores Ivanušić, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu je opredeljen ples in njegov pomen za predšolskega otroka. Osredotočili smo se na načrtovanje plesnih dejavnosti, pri čemer smo izhajali iz plesnih ciljev, ki so opredeljeni v Kurikulumu za vrtce in v učnem načrtu za plesne pripravnice, ter ugotovili podobnost le-teh. Predstavili smo tudi različne pristope in modele za izvajanje plesnih dejavnosti, ki smo jih kasneje uporabili v praktičnem delu naloge. Le-ta zajema osem plesnih dejavnosti, ki smo jih izvedli s predšolskimi otroki v Plesnem studiu Plohl, skozi katere so se otroci pripravljali na nastop za starše. Plesne dejavnosti so pripravljene tako, da se lahko izvajajo v različnih dopolnilnih programih v popoldanskem času kot tudi v programu javnega vrtca v Sloveniji. Ugotovili smo, da je pri pripravi in izvedbi plesnih dejavnosti vloga vzgojitelja izjemno pomembna. Od odraslih je namreč odvisno, kako bomo dejavnosti otrokom predstavili in jih zanje motivirali, saj so otroci sami po sebi željni znanja in aktivnega vključevanja v različne aktivnosti.
Ključne besede: načrtovanje, plesna vzgoja, plesne dejavnosti, predšolski otroci, zasebna plesna šola
Objavljeno: 10.11.2021; Ogledov: 97; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

6.
Vpliv četrte industrijske revolucije na funkcije managementa
Marsel Kolar, 2021, diplomsko delo

Opis: Vstopamo v novo dobo četrte industrijske revolucije ali drugače imenovane industrije 4.0, v tej dobi pa bomo priča nastanku veliko novih tehnologij, ki bodo imele vpliv na naša vsakdanja življenja in tudi na delovanje samih organizacij. Prav tako bomo te nove tehnologije opisali, saj bodo podjetja v prihodnosti brez uporabljanja teh tehnologij,težko ostala konkurenčna na svojih trgih. V tem diplomskem delu se bomo osredotočili na vpliv četrte industrijske revolucije na funkcije managementa, ki pa so: načrtovanje, organiziranje, vodenje ter nadzorovanje oziroma kontroling. Te funkcije bomo najprej opisali in predstavili ter tudi omenili njihove aktivnosti, ki se izvajajo v vsaki iz posamičnih funkcij managementa. Opisali bomo tudi vse industrijske revolucije, ki smo jim bili priča do sedaj, pri tem bomo omenili še tehnologije in posledice, ki so jih prinesle industrijske revolucije s svojimi novimi tehnologijami. Najbolj pa se bomo osredotočili na industrijsko revolucijo, ki nam sledi oziroma se že dogaja, to pa je četrta industrijska revolucija. Tako bomo spoznali tehnologije, ki jih le-ta prinaša, kakšne so njene glavne prednosti in s kakšnimi izzivi se bodo morale soočiti organizacije, ki bodo industrijo 4.0 implementirale.V zadnjem poglavju bomo odgovorili na naš izpostavljen problem, kako bo četrta revolucija vplivala na funkcije managementa. Pri tem bomo opisali, kakšen bo vpliv na aktivnosti, ki se izvajajo v funkcijah managementa; kakšni bodo morali biti managerji oziroma vodje, da bodo kos tem spremembam in tudi kakšne ljudi bodo iskali, da bodo ti lahko doprinesli svoj maksimum podjetju, ki jih zaposluje oziroma jih bo zaposlovalo. Ta diplomska naloga nam bo pomagala pri pripravi na spremembe, ki jih prinaša četrta industrijska revolucija. Razložili pa bomo tudi, kako si lahko s to novo tehnologijopomagamo pri funkcijah managementa, ki jo prinaša četrta industrijska revolucija, da bomo z njo lahko izvajali funkcije managementa na najlažji možni način.
Ključne besede: industrija 4.0, Četrta industrijska revolucija, tehnologija četrte industrijske revolucije, vodja, manager, načrtovanje, organiziranje, vodenje, nadzor, kontroling
Objavljeno: 28.10.2021; Ogledov: 115; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

7.
Načrtovanje prodaje izdelka Marketplace v podjetju Škoda Avto a. s.
Tine Eržen, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Načrtovanje prodaje za izdelek Marketplace v organizaciji Škoda Auto a.s. je sestavljen iz teoretičnega ter praktičnega dela. V teoretičnem delu smo predstavili teorijo, ki pojasnjuje pojme kot so marketing, izdelek, management prodaje, prodaja ter načrtovanje prodaje. V praktičnem delu smo predstavili podjetje Škoda Auto a. s., svetovno znani proizvajalec avtomobilov, ki je že tri desetletja del koncerna Volkswagen. Spoznali smo tudi njihovo strategijo delovanja za prihodnje desetletje ter cilje, ki jih nameravajo doseči. Eden izmed njihovih ciljev je tudi ustvarjanje prihodkov z naslova storitev, ki so tesno povezane z mobilnostjo ter e – mobilnostjo. Podrobneje smo obravnavali izdelek Marketplace, ki ga podjetje Škoda Auto trži kot medij za pospeševanje prodaje partnerskih podjetji svojim voznikom osebnih vozil. Prišli smo do spoznanj, da so bolj uspešni kuponi, ki so povezani s samo vozniško izkušnjo. Sam namen aplikacije Marketplace pa je prav v tem, da podjetje poizkuša voznikom izboljšati samo izkušnjo uporabe njihovih vozil.
Ključne besede: Marketing, izdelek, prodaja, načrtovanje prodaje, Škoda Auto, Marketplace.
Objavljeno: 27.10.2021; Ogledov: 105; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (1,05 MB)

8.
Strateški marketinški načrt za izdelek podjetja x
Jan Ošlak, 2021, diplomsko delo

Opis: Živimo v obdobju digitalizacije in globalizacije. Podjetja se iz dneva dan večajo in na novo ustanavljajo. Zaradi tega število konkurentov na posameznih trgih iz dneva v dan povečuje. Podjetja, ki želijo biti uspešna na dolgi rok, morja vse več sredstev vlagati v strateško načrtovanje in vedeti kaj bo jutri in ne kaj je danes. V teoretičnem delu je podrobneje opisan proces strateškega načrtovanja marketinga. Zajeli smo najpomembnejše faze: strateška analiza, strateška diagnoza, strateško načrtovanje in izdelava strateškega marketinškega načrta. V praktičnem delu smo izdelali marketinški načrt ta podjetje v povezavi z njihovim izdelkom. Podjetje Struc Muta, kmetijska mehanizacija s svojo blagovno znamko Struc Muta prodaja izdelke male kmetijske mehanizacije. V praktičnem delu so predstavljene prednosti in slabosti podjetja ter priložnosti in nevarnosti, ki se navezujejo na notranje in zunanje okolje podjetja.
Ključne besede: Ključne besed: strateški marketing, strateško načrtovanje marketinga, kmetijska mehanizacija, rotacijski mulčer
Objavljeno: 18.10.2021; Ogledov: 116; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

9.
Uporaba domensko vodenega načrtovanja in vzorcev mikrostoritvenih arhitektur
Eftimije Tomovski, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo opisali uporabo vzorca domensko vodenega načrtovanja in drugih vzorcev mikrostoritvenih arhitektur pri načrtovanju informacijskih sistemov na osnovi mikrostoritvene arhitekture. Osredotočili smo se na načela in taktične vzorce domensko vodenega načrtovanja in njihov prispevek pri načrtovanju mikrostoritvene aplikacije. Postopek domenskega vodenega načrtovanja smo uporabili pri implementaciji praktičnega primera ter prikazali uporabo vzorcev lastna podatkovna baza, CQRS in dogodkovni vir.
Ključne besede: informacijski sistemi, programska oprema, arhitekture, domensko vodeno načrtovanje, mikrostoritve, načrtovalski vzorci
Objavljeno: 18.10.2021; Ogledov: 55; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

10.
Načrtovanje kurikularnih dejavnosti v vrtcu
Moris Baša, 2021, magistrsko delo

Opis: Vzgojitelji in pomočniki vzgojiteljev imajo pri svojem delu veliko svobode. Prav to jim omogoča izvajanje predšolske vzgoje na zelo različne načine. Ne glede na to, kaj bodo izvajali in na kakšen način, pa morajo svoje dejavnosti ustrezno načrtovati. Naša magistrska naloga se nanaša prav na načrtovanje dejavnosti in iz tega izhajajočih učnih priprav. Cilji zaključnega dela so spoznati načine načrtovanja dejavnosti v vrtcu, ugotoviti, katere so najpogosteje načrtovane oblike priprav, preveriti, katere elemente vsebujejo dnevne priprave vzgojiteljev in njihovih pomočnikov, ter kako pogosto se ti pojavljajo v njihovih učnih pripravah. V povezavi s tem smo izvedli raziskavo, v izhodiščni del katere smo vključili 403 in v dopolnitveni 327 vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev iz naključno izbranih javnih vrtcev. Ugotovili smo, da se pri načrtovanju dejavnosti nekoliko več kot polovica vzgojiteljev in pomočnikov kljub možnosti uporabe različnih spletnih in računalniških programov za pisanje priprav poslužuje obrazcev za načrtovanje, same priprave pa jih večina piše v fizični obliki. Rezultati prav tako kažejo, da so najpogostejši element v učnih pripravah vzgojiteljev in pomočnikov poleg teme in področja dejavnosti globalni cilji, ki jih več kot polovica oblikuje samostojno v kombinaciji s povzemanjem iz Kurikuluma za vrtce, pri čemer jih pogosteje povzemajo iz Kurikuluma.
Ključne besede: elementi učne priprave, javni vrtec, načrtovanje dejavnosti, procesna raven, učni načrt
Objavljeno: 14.10.2021; Ogledov: 83; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (2,41 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici