| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Obravnava in izvedba muzikala v 4. in 5. razredu osnovne šole
Maja Sitar, 2021, magistrsko delo

Opis: V teoretičnem delu magistrskega dela smo predstavili glasbeno obliko muzikal, danes poznano po celem svetu. Predstavili smo njegove začetke, razvoj ter njegovo vlogo danes. V empiričnem delu smo želeli raziskati, ali učitelji razrednega pouka, ki poučujejo v 4. in 5. razredu, pri pouku glasbene umetnosti obravnavajo in izvajajo glasbeno obliko muzikal. V raziskavi je sodelovalo 100 osnovnošolskih učiteljev 4. in 5. razreda. Podatke smo zbirali v mesecu septembru 2020 s pomočjo anketnega vprašalnika, ki je bil ustvarjen v aplikaciji za spletno anketiranje 1ka. Podatke smo statistično obdelali v programu SPSS. S pomočjo tabel smo prikazali dobljene rezultate in jih interpretirali. Odgovore na odprta vprašanja smo kategorizirali, kategorije smo nato tabelarično predstavili. Pri analizi rezultatov smo uporabili naslednje statistične metode: absolutne (f) in odstotne frekvence (f %), ꭓ² preizkus hipoteze in Kullbackov test. Rezultati so pokazali, da je izvedba muzikala odvisna od okolja poučevanja učitelja. Ugotovili smo, da poučevanje, izvedba in število ur, ki jih učitelji namenijo obravnavi in izvedbi muzikala, niso odvisni od starostne skupine učitelja. Raziskava je pokazala, da učitelji na razredni stopnji obravnavajo in izvajajo glasbeno obliko muzikal.
Ključne besede: glasbena umetnost, muzikal, obravnava in izvedba muzikala, muzikal za otroke, razredna stopnja
Objavljeno: 25.01.2021; Ogledov: 235; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (2,53 MB)

2.
Muzikal Mojca Pokrajculja
Zala Hrastnik, 2018, magistrsko delo

Opis: Glavni namen magistrskega dela je bil po literarni predlogi ustvariti avtorski muzikal za otroke, ki bi ga lahko izvajali tako odrasli kot otroci. Teoretično smo predstavili muzikal in glasbeno pravljico. Muzikal je odrska zvrst, v katero so vključeni ples, glasba in dramska igra. Na oder lahko postavimo tudi glasbene pravljice, ki vključujejo podobne elemente kot muzikal, vendar je ta kompleksnejši. Pri pripravi in izvajanju muzikalov oziroma glasbenih pravljic razvijamo učenčeve sposobnosti in ustvarjalne potenciale ter izpolnjujemo cilje na različnih področjih. V praktičnem delu smo ustvarili, podrobno predstavili in uprizorili muzikal Mojca Pokrajculja. Pričujoče delo omogoča, da lahko učitelji (in drugi) s pomočjo tega magistrskega dela poustvarijo muzikal Mojca Pokrajculja, saj so v delu vsa besedila pesmi, notni zapisi, scenarij ter opis scen in posameznih delov priprave tega muzikala. Muzikal Mojca Pokrajculja smo izvedli pred osnovnošolskim občinstvom in si s pomočjo empirične raziskave pridobili povratne informacije o predstavi. Rezultati so pokazali, da je bila predstava všeč vsem gledalcem, ne glede na spol in starost, in da bi učenci želeli sodelovati v takšnih predstavah.
Ključne besede: Mojca Pokrajculja, muzikal, muzikal za otroke, glasbena pravljica.
Objavljeno: 22.01.2018; Ogledov: 1938; Prenosov: 474
.pdf Celotno besedilo (2,63 MB)

3.
MUZIKALI, KI TEMELJIJO NA RESNIČNIH ZGODBAH ZNAMENITIH ŽENSK
Petra Čebulj, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je predstavljena glasbeno gledališka oblika muzikal: preko začetkov glasbenega gledališča v Grčiji, do prvih celovečernih predstav v Ameriki in do razvoja muzikala od začetka 20. stoletja pa do danes. Poleg zgodovine, se naloga posveča tudi njegovim značilnostim in žanrom. Bolj poglobljeno je predstavljeno sedem izbranih muzikalov, ki so nastali na podlagi resnične zgodbe posamezne znamenite ženske. Ti sicer v osnovi sledijo biografiji posamezne ženske, vendar za potrebe uspešnice in ugajanju publiki in kritikom zgodbe, velikokrat ne vsebujejo pravih podatkov, oziroma so dogodki v muzikalih izmišljeni. Predvsem to velja za ameriške muzikale, kjer je muzikal velik posel in za potrebe uspešnice zgodbe prilagodijo, na drugi strani pa so verjetno Avstrijci in Nemci želeli z muzikalom narediti poklon svojim znamenitim osebam.
Ključne besede: muzikal, Annie Get Your Gun, Gypsy, The Sound od Music, Funny Girl, Evita, Elisabeth, Marie Antoinette
Objavljeno: 22.09.2016; Ogledov: 657; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (758,34 KB)

4.
MUZIKAL
Irena Lisjak, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo zgodovino muzikala, njegovo razširjenost, aktualnost po svetu in pri nas; zvrsti muzikala ter njegovo uporabnost v zgodnjem obdobju otroštva. Potrjevali smo cilje oz. predpostavke, da je muzikal bolj razširjen po svetu kot pri nas; da je bolj aktualen v angleško govorečih državah ter da je odrska in filmska umetnost modernega časa. Muzikal je odrska umetnost, ki združuje področje plesa, igre in petja v nerazdružljivo celoto. Ne le igra, ampak tudi petje in ples, sta uporabljena kot elementa pripovedovanja zgodbe. Muzikal je bil sprva zgolj gledališka umetnost, po prvih tridesetih letih filmske industrije pa je postal tudi filmski žanr. Poznamo ga celo v obliki animiranega filma oziroma risanke. V zaključnem delu so opisane glasbene dejavnosti v vrtcu in tudi primer iz prakse: muzikal za otroke Levji kralj, ki smo ga na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru pripravljali v okviru predmeta glasbene dejavnosti v vrtcu.
Ključne besede: muzikal, vrste muzikala, zgodnje otroštvo
Objavljeno: 04.01.2016; Ogledov: 2409; Prenosov: 476
.pdf Celotno besedilo (625,92 KB)

5.
PRAIZVEDBA KOMORNE OPERE ASTEROID 62
David Hojsak, 2014, diplomsko delo

Opis: Komorna opera, Asteroid 62, se ne razlikuje dosti od same definicije komorne opere. Asteroid 62 je glasbeno scensko delo, v katerem je petje in recitiranje teksta podprto z manjšim orkestrom. Najtežji del priprav na praizvedbo so bile prve muzikalne vaje, ne samo zaradi novih vokalnih tehnik, temveč predvsem zaradi izredno komplicirane notacije, tako bi v bodoče, pri podobnih modernih opernih projektih svetoval, da se posebna pozornost posveti čim enostavnejšemu notnemu zapisu, ki že ob prvem pogledu deluje dosti bolj prijazno in predvsem razumljivo. V bodočih opernih kompozicijah bi omejil uporabo mikrofonov in vokalnih tehnik, ki tovrstno ojačanje zvoka, ter šumov tudi potrebujejo.
Ključne besede: ASTEROID 62, OPERA, OPERETA, MUZIKAL, KOMORNA OPERA, PETJe.
Objavljeno: 15.07.2014; Ogledov: 897; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (3,15 MB)

6.
PLESNO IZOBRAŽEVANJE BODOČIH VZGOJITELJEV NA ODDELKU PREDŠOLSKE VZGOJE
Luka Belej, 2013, diplomsko delo

Opis: Delo spremlja nastanek otroške spevoigre Kresniček avtorja Radovana Gobca in temelji na preučevanju skupinske dinamike ter samega nastajanja omenjene spevoigre. Za to zvrst gledališke predstave je značilno, da so glasba, pesem, ples in drama v njej tesno povezani. Z namenom raziskovanja tega pojava so bile uporabljene metode kvalitativnega raziskovanja ter študija primera. V postopek nastajanja spevoigre Kresniček so bili v študijskem letu 2011/2012 vključeni študenti tretjega letnika predšolske vzgoje, ki so obiskovali izbirni predmet Plesna dramatizacija v vrtcu. Z raziskavo nastajanja spevoigre smo prišli do rezultatov, iz katerih je razvidno, da je delo v skupini odvisno predvsem od kvalitetne skupinske dinamike – čuta za skupino, vztrajnosti udeležencev, odnosov v skupini ...
Ključne besede: Radovan Gobec, Kresniček, spevoigra, muzikal, skupinska dinamika, predšolska vzgoja, ples
Objavljeno: 06.11.2013; Ogledov: 1386; Prenosov: 157
.pdf Celotno besedilo (365,36 KB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici