| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
IZBOLJŠANJE RAVNI PROMETNE VARNOSTI VOZNIKOV KOLES Z MOTORJEM IN MOTORNIH KOLES
Boštjan Slana, 2010, diplomsko delo

Opis: V zadnjih letih je na slovenskih avto- in hitrih cestah v promet vključenih vedno več enoslednih motornih vozil, predvsem motornih koles. S povečanjem števila motornih koles na naših cestah imajo vozniki teh vozil vedno večjo vlogo v cestnem prometu ter velik vpliv na prometno varnost. Prometno varnost motoristov v letu 2009 lahko v primerjavi z letom 2008 ocenimo kot uspešno. Vzrok je morda tudi zadnja sprememba Zakona o varnosti cestnega prometa v aprilu 2008. Kljub zmanjšanju števila prometnih nesreč in posledic, v katerih so bili udeleženi vozniki enoslednih motornih vozil, se delež poškodovanih in delež udeleženih voznikov nista spremenila, zmanjšal se je le delež umrlih voznikov. Pričujoča diplomska naloga obsega zraven statistike prometnih nesreč z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil in prodaje motornih koles še poglavja, ki so pomembna za vožnjo motornega kolesa, vključno s pripravo in opremo pred samo vožnjo. Z namenom, da bi se okrepil občutek odgovornosti do udeležencev v prometu in izboljšalo ravnanje motoristov, je obravnavan psihološki vidik obnašanja v prometu, ki zajem atudi prometno kulturo voznikov. Predstavljeni so nekateri pristopi ter nove tehnične in tehnološke rešitve na področju zagotavljanja večje varnosti voznikov enoslednih motornih vozil s stališča voznika, vozila in okolja (ceste). V zaključku je podanih še nekaj predlogov in ukrepov za dvig ravni prometne varnosti voznikov enoslednih motornih vozil s področja vseh treh glavnih dejavnikov prometne varnosti.
Ključne besede: prometna varnost, vozniki enoslednih vozil, motoristi, mopedisti
Objavljeno: 10.05.2010; Ogledov: 2647; Prenosov: 486
.pdf Celotno besedilo (8,35 MB)

2.
Varnost motoristov v cestnem prometu : diplomsko delo univerzitetnega študija
Domen Hodnik, 2012, diplomsko delo

Opis: V zadnjih letih število registriranih motornih koles zelo močno narašča. S povečevanjem števila motornih koles imajo vozniki teh vozil vedno večjo vlogo v cestnem prometu ter velik vpliv na prometno varnost. Republika Slovenija namenja vedno več sredstev in časa izboljšanju prometne varnosti motoristov in tudi ostalih udeležencev v prometu. Nekateri rezultati so že vidni, saj se po preučenih statističnih podatkih nivo prometne varnosti v Sloveniji izboljšuje, pri tem pa je seveda potrebno upoštevati, da se število motornih koles veča. Pomemben element, ki vpliva na varnost motoristov, pa niso samo oni sami, ampak tudi cestna infrastruktura, ki je ponekod še vedno neprimerna in predstavlja dejavnik tveganja. Seveda imajo vpliv na (ne)varnost še vremenski pogoji in pa dejavniki, na katere ima vpliv tudi sam motorist. Zelo pomembno je redno vzdrževanje motornega kolesa, pregledi in ob vsaki vožnji uporaba zaščitne opreme. V okviru Ministrstva za notranje zadeve Policija vsako leto določi cilje in namene prometne varnosti motoristov, ki se nanašajo predvsem na zmanjšanje števila umrlih in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah. Namen prometne varnosti je predvsem vzpostaviti enakovreden odnos med motoristi in ostalimi udeleženci v prometu. Predlaganih ukrepov in nasvetov, ki bi pripomogli k večji varnosti motoristov, je veliko, vendar pa je pogosto problem v njihovi uresničitvi, predvsem zaradi pomanjkanja časa in sredstev. Večina bi tudi rada videla učinke ukrepov v zelo kratkem časovnem obdobju, kar pa je na žalost nemogoče.
Ključne besede: promet, cestni promet, prometna varnost, motorna kolesa, motoristi, diplomske naloge
Objavljeno: 24.10.2012; Ogledov: 1570; Prenosov: 313
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)

3.
Ukrepi za prometno varno načrtovanje cest in opremljanje obcestja s poudarkom na motoristih
Jan Jelenc, 2019, magistrsko delo

Opis: Ob hitro naraščajočem cestnem prometu je problematika prometne varnosti na cestah tako v Sloveniji kot v svetu že nekaj let med najbolj izpostavljenimi. Prometna varnost je odvisna od vrste dejavnikov. Infrastruktura je samo eden izmed elementov prometne varnosti in zagotavlja osnovni nivo varnosti oziroma temeljno varnost. Načelo odpuščanja napak voznikov predstavlja temelj koncepta “odpuščajočih cest”, gre namreč za sodoben pristop zagotavljanja varnejših cest, s katerim je mogoče preprečiti ali znižati določen odstotek prometnih nesreč, katerih vzroki so napake voznikov. Koncept je inženirski pristop, ki na način ureditve cestne infrastrukture in obcestja (ob upoštevanju fizičnih omejitev ter zmožnosti) izključi možnosti za človeške napake do neke mere in tako zagotovi zmanjšanje števila prometnih nesreč oziroma preprečitev njihovih hudih posledic. V magistrskem delu smo proučili osnovna izhodišča problema prometnih nesreč motoristov, namen in rešitve koncepta “odpuščajočih cest”. Na podlagi teh podatkov smo določili nekatere ukrepe načrtovanja varne cestne infrastrukture in obcestja za motoriste, ki izhajajo iz primerov dobrih praks evropskih držav s področja zagotavljanja varnejše cestne infrastrukture.
Ključne besede: gradbeništvo, prometna varnost, motoristi, varnostni ukrepi, odpuščajoče ceste
Objavljeno: 23.09.2019; Ogledov: 50; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (3,85 MB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici