| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
THERA-BAND KOT PRIPOMOČEK ZA RAZVOJ GIBALNIH SPOSOBNOSTI
Tamara But, 2012, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela z naslovom Thera-band kot pripomoček za razvoj gibalnih sposobnosti je bil otrokom eksperimentalne skupine povečati telesno moč ter izboljšati ravnotežje in koordinacijo s pomočjo elastičnega traku Thera-band. V teoretičnem delu je predstavljen elastični trak Thera-band, njegova uporaba, lastnosti ter vaje, ki jih lahko izvajamo s pomočjo elastičnega traku. Prav tako so podrobno predstavljene tri motorične sposobnosti, to so moč, ravnotežje in koordinacija. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati pedagoškega eksperimenta, v katerem je sodelovalo 20 otrok, starih pet let. Izvajali smo začetno in končno testiranje motoričnih testov, pri katerih smo s pomočjo Thera-band elastičnega traku razvijali moč, koordinacijo in ravnotežje. Potekalo je 12-tedensko izvajanje različnih vaj s Thera-band elastičnim trakom. Rezultati testiranj so nam pokazali, da obstajajo razlike med kontrolno in eksperimentalno skupino, saj so otroci eksperimentalne skupine dosegali boljše rezultate ob končnem izvajanju motoričnih testov kot otroci kontrolne skupine.
Ključne besede: predšolski otrok, pedagoški eksperiment, motorični test, Thera-band elastični trak, motorične sposobnosti.
Objavljeno: 27.09.2012; Ogledov: 1925; Prenosov: 207
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

2.
OSVEŠČENOST STARŠEV O MOTORIČNEM RAZVOJU OTROKA DO 9. MESECA STAROSTI
Sandra Žibrat, 2016, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Motorični razvoj otroka do 9. meseca starosti je najbolj izrazita oblika psihofizičnega razvoja otroka. Motorični razvoj predstavljajo dinamične in kontinuirane spremembe v motoričnem vedenju. Prenos vsebine priporočil o ustreznem gibalnem razvoju otroka ter osveščanje staršev o vsebini le teh sta v okviru zdravstveno-vzgojnega dela glavni nalogi patronažne medicinske sestre ter medicinske sestre v dispanzerju za otroke. Z raziskavo smo želeli ugotoviti ali so starši osveščeni o motoričnem razvoju otroka do 9. meseca starosti ter od kod dobijo največ informacij o motoričnem razvoju otroka. Raziskovalna metodologija: V diplomskem delu je bila uporabljena deskriptivna metoda dela. V empiričnem delu smo uporabili kvantitativno metodo, uporabili smo anketni vprašalnik. Rezultate smo analizirali in jih grafično prikazali s pomočjo računalniškega programa Microsoft Word in Microsoft Excel. Rezultati: Starši otrok do 9. meseca starosti so dobro informirani o motoričnem razvoju otroka do 9. meseca starosti. Večino informacij o motoričnem razvoju otroka dobijo iz množičnih medijev, kot so internet, televizija, revije, itd. Zdravstveni delavci, kot posredniki zdravstveno-vzgojnih priporočil, žal niso v ospredju. Ugotovili smo, da kljub temu, da so starši dobro informirani o motoričnem razvoju otroka do 9. meseca starosti, večkrat naredijo v praksi drugače. Informacije s strani zdravstvenih delavcev so pogosto premalo cenjene. Starši se pogosteje poslužujejo informacij z interneta, katere so premalokrat strokovne in podprte s primeri. Zaključek: Kljub temu, da so starši dobro informirani glede motoričnega razvoja svojih otrok, je pomembno nadaljevati z zdravstveno-vzgojnim delom. Vseživljenjsko učenje je temelj zdravstveno- vzgojnega dela. Z raznimi spletnimi aplikacijami, kjer bi bile vse informacije strokovne, pravilne in preverjene bi lahko zdravstveni delavci posredovali širši množici svoje znanje. Tudi razne učne delavnice o gibalnem razvoju otroka v vrtcih, materinskih šolah, šolah,… bi bile zelo dobrodošle.
Ključne besede: motorični razvoj, otrok do 9. meseca starosti, medicinska sestra, otroška posvetovalnica, Denver II test
Objavljeno: 16.06.2016; Ogledov: 629; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (1,60 MB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici