| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 29
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza izmeta na montažni liniji zadnjih avtomobilskih svetil Audi C8
Amadeja Kajba, 2023, diplomsko delo

Opis: Proizvodni izmet je zelo problematičen za avtomobilsko industrijo, saj povzroča nepotrebne stroške. Ker je dan danes zelo visoka konkurenca na trgu, se vsa podjetja zavzemajo za čim nižjo stopnjo izmeta. Zmanjšanje izmeta je eden izmed glavnih ciljev Lean proizvodnje. Definiranje, analiziranje, nadzorovanje in odkrivanje vzrokov za nastanek proizvodnega izmeta pozitivno vpliva na stroške podjetja. Proizvodni izmet nastaja zaradi nepravilne montaže, neustreznih nastavitev na strojih, slabega vzdrževanja orodja, slabe kakovosti materialov in drugih vplivnih faktorjev. V diplomskem delu je prikazana uporaba metod analize proizvodnega izmeta na končni montažni liniji. Glavni cilji diplomskega dela so bili zmanjšanje količine izmeta, odkrivanje vzrokov za njegov nastanek ter iskanje učinkovitih kratkoročnih in dolgoročnih ukrepov za preprečitev ponovitve napake pri procesu montaže.
Ključne besede: proizvodni izmet, zadnja avtomobilska svetila, lean proizvodnja, končna montažna linija
Objavljeno v DKUM: 09.10.2023; Ogledov: 100; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (1,61 MB)

2.
Delna avtomatizacija linije za sestavo bencinskih filtrov : diplomsko delo
Klemen Rajter, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja novo montažno linijo, katero smo izdelali v podjetju AUTOTECH d.o.o.. Na tej liniji se bodo sestavljali novi filtri različnih velikosti. Spoznali bomo delovanje linije in proces sestave filtrov. Poglobili se bomo v zasnovo krmilja s pomočjo Siemensovega krmilnika serije S7-1200 in njegovimi razširitvami, osnove komunikacije PROFINET, ki jo uporabljamo za komunikacijo med napravami ter v PLK program napisan v namenskem programu TIA portal. Opisali bomo glavni manipulator, robot ABB za manipulacijo sestavnih delov po napisanem robotskem programu v programskem okolju Robotstudio ter ostale uporabljene komponente, katere pripomorejo k lažji in kvalitetni sestavi sestavnih delov do željenega polizdelka. Za lažjo nastavitev parametrov in upravljanje z linijo je bil po meri izdelan tudi uporabniški vmesnik.
Ključne besede: Robot ABB, TIA portal, montažna linija
Objavljeno v DKUM: 25.11.2022; Ogledov: 638; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (2,58 MB)

3.
Optimizacija planiranja montažnih linij za izdelavo modularnih bivalnih enot v podjetju Arcont d.d. : diplomsko delo
Nuša Šüklar, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prikazan predlog posodobitve planiranja montažnih linij za izdelavo modularnih bivalnih enot v podjetju Arcont d.d. s profesionalnim orodjem zunanjega ponudnika. Primerjali smo sedanji način dela s predlaganim. Podatke za primerjavo smo pridobili na osnovi eksperimenta. Zaradi uporabe testne verzije programa ni bilo možno uporabiti vseh njegovih funkcij. Iz tega razloga so uporabljene funkcije predstavljene na praktičnem primeru, ostale pa opisane teoretično. Prednosti in slabosti novega načina dela so prikazane v omejeni meri, kar trenutno še ne omogoča, da bi z gotovostjo trdili, da bo nov način planiranja bistveno boljši od dosedanjega.
Ključne besede: modularne bivalne enote, montaža, montažna linija, optimizacija, planiranje
Objavljeno v DKUM: 16.02.2022; Ogledov: 761; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (1,84 MB)

4.
Zasnova montažne linije za montažo vakuumskih sesalcev v podjetju 5R Duravar : diplomsko delo
Matic Založnik, 2021, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil zasnovati montažno linijo za montažo vakuumskih sesalcev, ki bi bila čim enostavnejša ter cenovno ugodna. Oblikovali smo delovna mesta, ki se izvajajo v štirih taktih, na vsakem taktu pa se bo izvajalo točno določeno delo. Vsako montažno delovno mesto je opremljeno z orodjem in delovnimi pripravami, ki ga določeno delovno mesto zahteva. Montažno linijo smo optimizirali tako, da je maksimalno izkoriščena. Proučili smo najpomembnejše značilnosti montažne linije ter rešili probleme, ki so predstavljali največje ovire pri postopku montaže.
Ključne besede: montaža, montažna linija, optimizacija, montažna delovna mesta, vakuumski sesalci
Objavljeno v DKUM: 05.10.2021; Ogledov: 856; Prenosov: 0

5.
Prenova oskrbovanja montažnih linij
Dejan Martinc, 2019, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrskem delu smo analizirali oskrbovanje montažnih linij in samih delovnih mest s komponentami v opazovanem podjetju. Čeprav je obstoječ način oskrbovanja zanesljiv, pa ni najboljši, saj ima kar nekaj pomanjkljivosti. Skladiščni transporterji, kateri montažne linije oskrbujejo z viličarji, imajo delež pripeljanih logističnih enot na vožnjo dokaj majhen. To posledično pomeni veliko število voženj, visoko potrebo po viličarjih in visoke stroške. Linijski transporterji, ki s komponentami oskrbujejo delovna mesta, pri tem naredijo veliko nepotrebnih korakov in prelaganj logističnih enot. Te bi v primeru bolj povezanega dela med linijskimi in skladiščnimi transporterji lahko v veliki meri odpravili. V magistrskem delu smo našli rešitev izboljšanja obstoječega načina oskrbovanja in sicer s spremembo postavitve delovnih mest na samih montažnih linijah in z vpeljavo metode milk run. Metoda milk run je omogočila, da se je število pripeljanih logističnih enot na enoto vožnje povečalo, s tem pa se je zmanjšalo število voženj, potrebnih za oskrbovanje montažnih linij. S spremembo delovnih mest, ki so po novem postavljena tik ob transportnih poteh, smo omogočili, da se komponente z vlakci milk run dostavljajo bliže delovnim mestom oziroma kar na sama delovna mesta, kar olajšuje delo linijskih transporterjev.
Ključne besede: montažna linija, oskrbovanje, transporterji, milk run, materialni tok
Objavljeno v DKUM: 13.01.2020; Ogledov: 1032; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (2,77 MB)

6.
Optimizacija montažne linije za sesalne enote v podjetju Domel d.o.o.
Jure Kavčič, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo obravnavali optimizacijo montažne linije za sesalne enote v podjetju Domel d.o.o. s spremljanjem zastojev na liniji in iskanjem vzrokov zanje. Pri montaži nastajajo zastoji, kar pomeni večji strošek na sesalno enoto. Da bi se temu izognili, je bilo potrebno izdelati računalniško simulacijski model, ter z njim izvesti eksperimente, ter ugotoviti ali bi bilo moč del proizvodnega procesa optimirati. Na podlagi ugotovitev, povezanih z zvišanjem učinkovitosti, smo prišli do spoznanja, da bo potrebno zmanjšati zastoje, da se bomo lahko približali planirani delovni normi. Iz opažanj smo spoznali, da z zastojem na delovnem mestu, posledično prihaja do zastojev tudi na prejšnjih delovnih mestih. Na določenem delovnem mestu z največjim številom zastojev bi bilo potrebno vpeljati novo programsko rešitev, katera je namenjena izboljšavi doziranja lepila na spojne točke sestava sesalne enote. Za najprimernejšo izbiro programske rešitve smo uporabili program za pomoč pri večkriterijskem odločanju DEXi. S pomočjo večkriterijskega odločitvenega modela smo se na podlagi skupne pomembnosti atributov odločili za najkoristnejšo varianto, kjer je najpomembnejši atribut bil čas implementacije programske rešitve. Z implementacijo izbrane programske rešitve pričakujemo zmanjšanje izmeta na omenjenem delovnem mestu, posledično pa tudi malce krajši čas operacije.
Ključne besede: modeliranje, simulacija, proizvodni proces, optimizacija, montažna linija
Objavljeno v DKUM: 22.10.2019; Ogledov: 1125; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (2,77 MB)

7.
Implementacija tečajev tipa mf 45/60 in bio mw 45 v proizvodni proces
Tilen Štefane, 2017, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo z naslovom Implementacija tečajev tipa MF 45/60 in BIO MW 45 v proizvodni proces je sestavljeno iz dveh delov. V prvem delu je predstavljen zagonski elaborat projekta z naslovom Implementacije tečajev tipa MF 45/60 in BIO MW 45 v proizvodni proces in vsebuje namen projekta, rezultate projekta, analizo namenskih in objektnih ciljev projekta ter plane projekta. V drugem delu magistrskega dela so izvedene posamezne aktivnosti projekta, ki so bile definirane in načrtovane v zagonskem elaboratu. Izvedli smo podrobno preučitev tečajev, njihovo sestavo, delovanje in uporabljene materiale. Po preučitvi tečajev je sledilo normiranje časov posameznih delovnih operacij montaže in ergonomska ureditev delovnih mest. Nato smo uravnotežili montažno linijo in razmestili delovna mesta na predvidenem proizvodnem prostoru. Določili smo tudi dimenzije zabojev sestavnih delov na montažni liniji in ob njej.
Ključne besede: zagonski elaborat, ergonomija, norme, montažna linija
Objavljeno v DKUM: 04.10.2017; Ogledov: 780; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (3,37 MB)

8.
UVEDBA TPM IN METODE 5S NA MONTAŽNI LINIJI 7 V PODJETU DOMEL, D. O. O.
Janez Šmid, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je prikazati, kako se lahko s pomočjo metode Celovito Produktivno Vzdrževanje (CPV)in metode 5S izboljšata preglednost ter varnost. Z metodo 5S se zmanjšajo določeni časi in znižajo stroški, Celovito Produktivno Vzdrževanje (CPV) pa je temelj sodobne vitke proizvodnje. Celovito Produktivno Vzdrževanje zagotavlja velike proizvodne dosežke, spreminja delovno okolje oziroma izboljšuje pogoje na delovnih mestih inhkrati povišuje zadovoljstvo delavca. Metoda 5S vključuje zniževanje stroškov v proizvodnji s prihrankom časa in zajema pet korakov, ki skupaj zagotavljajo uspeh. Tehnološki predpisi urejajo postopke dela, velik poudarek pa je na urejanju, redu in disciplini na delovnih mestih. Optimiziranje proizvodnje, Celovito Produktivno Vzdrževanje (CPV) in metoda 5S zagotovijo čista terurejena delovna mesta. Z analizo bomo preučili obstoječe stanje na montažni liniji, rezultati pa bodo pokazali,kje so težavepovzročale zastoje. V zaključku bomo ocenili, da se bo metoda v prihodnosti še izvajala, ker je priporočljiva za vse proizvodne obrate v katerikoli industriji. Pridobljeno novo stanje predstavlja izboljšanje delovnih pogojev, sodelovanje z zaposlenimi in dvig učinkovitosti opreme. Zaposleni s svojim znanjem in izkušnjami največ pripomorejo k ureditvi delovnih mest, kjer bo delo še varnejše in kakovostnejše.
Ključne besede: Celovito Produktivno Vzdrževanje (CPV), 5S, montažna linija, organizacija proizvodnje, vzdrževanje.
Objavljeno v DKUM: 15.09.2016; Ogledov: 2101; Prenosov: 323
.pdf Celotno besedilo (2,83 MB)

9.
Ergonomsko oblikovanje delovnih mest na montažni liniji
Aleksander Karlovčec, 2016, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je bil s pomočjo preproste in preverjene metode raziskati možnosti za izboljšanje na področju počutja pri delu ter s tem dvig kakovosti in produktivnosti, na montažni liniji za montažo prikolic. Z uporabo metode OWAS, analiza pokaže jasne vzroke za obremenitve in nakaže smernice, ki odpravljajo vzroke za nastanek napačnih telesnih drž. V diplomskem delu smo preučevali delo, oziroma značilne drže teles zaposlenih, ki opravljajo delo na montažni liniji. Montažno linijo, ki je v podjetju obravnavana kot delovna celota ali enota, smo za potrebe podrobne analize razdelili v štiri delovne postaje. Delovne postaje smo nadalje razdelili na posamezna delovna mesta. Tako smo skupno opazovali deset delavcev razporejenih na obeh straneh tekočega traku. S pomočjo podrobnih video zapisov smo s pomočjo metode OWAS v izbranem časovnem intervalu opravili več kot tisoč minut video zapisov. S pomočjo teh smo v ocenjevalne tabele zabeležili več kot 2500 položajev telesnih drž, specificiranih v preglednicah metode. Telesne drže smo s pomočjo histogramov meritev pretvorili v grafične prikaze deležev posameznih drž, kar nas je vodilo do dobljenih zaključkov in predlogov za izboljšanje
Ključne besede: oblikovanje delovnega mesta, montažna linija, OWAS, ergonomija
Objavljeno v DKUM: 29.08.2016; Ogledov: 1582; Prenosov: 158
.pdf Celotno besedilo (4,14 MB)

10.
POSODOBITEV MERILNIKA MOMENTA HOMOKINETIČNEGA ZGLOBA S KRMILNIKOM S7-1200
Jani Koprivnik, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisana posodobitev merilnika momenta homokinetičnega zgloba, ki sem jo izvedel v podjetju GKN. Meritev momenta je izvedena s pomočjo BURSTER merilnika, Siemens SIWAREX modula in Siemens krmilnika S7-1200, uporabniški vmesnik pa je realiziran na zaslonu na dotik TP 700 COMFORT proizvajalca Siemens. Programi za krmilnik in uporabniški vmesnik so bili realizirani v razvojnem okolju TIA PORTAL V13. Končni program nam omogoča avtomatizacijo celotne meritve. Merilnik je bil umerjen s strani ZAG.
Ključne besede: montažna linija, SIWAREX modul, krmilnik S7-1200, merilna celica
Objavljeno v DKUM: 04.07.2016; Ogledov: 1114; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (3,64 MB)

Iskanje izvedeno v 0.79 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici