| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 107
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj in izdelava naprave za izdelavo naseda na dimnih ceveh
Kevin Reberšak, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen proces razvoja in izdelave naprave za izdelovanje nasedov na dimnih ceveh. Za izdelavo naprave so bili uporabljeni postopki kot so razrez materiala, struženje valjev, rezkanje utorov, varjenje ohišja, brušenje, pred barvanje, razmaščevanje in barvanje. Pred izdelavo sem pripravil delavniško risbo in potem začel z izdelavo, ker je bil to prototip so bile potrebne korekcije. Po odpravljenih napakah sem preizkusil delovanje naprave in izdelal načrt. V diplomski nalogi so predstavljene naprave za preoblikovanje pločevine. Nato je predstavljeno snovanje naprave, ki vključuje iskanje informacij, snovanje sestavnih delov, podsklopov ter sklopa konstrukcije ter izdelave tehnologije. Vsaka izmed tehnologij je tudi splošno predstavljena. Zaključek celotne naloge je da se da izdelati napravo zelo poceni ampak je potrebna dobra ideja.
Ključne besede: dimne cevi, konstruiranje naprave, izdelava naprave, montaža
Objavljeno v DKUM: 01.06.2022; Ogledov: 91; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

2.
Optimizacija planiranja montažnih linij za izdelavo modularnih bivalnih enot v podjetju Arcont d.d. : diplomsko delo
Nuša Šüklar, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prikazan predlog posodobitve planiranja montažnih linij za izdelavo modularnih bivalnih enot v podjetju Arcont d.d. s profesionalnim orodjem zunanjega ponudnika. Primerjali smo sedanji način dela s predlaganim. Podatke za primerjavo smo pridobili na osnovi eksperimenta. Zaradi uporabe testne verzije programa ni bilo možno uporabiti vseh njegovih funkcij. Iz tega razloga so uporabljene funkcije predstavljene na praktičnem primeru, ostale pa opisane teoretično. Prednosti in slabosti novega načina dela so prikazane v omejeni meri, kar trenutno še ne omogoča, da bi z gotovostjo trdili, da bo nov način planiranja bistveno boljši od dosedanjega.
Ključne besede: modularne bivalne enote, montaža, montažna linija, optimizacija, planiranje
Objavljeno v DKUM: 16.02.2022; Ogledov: 186; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (1,84 MB)

3.
Optimizacija procesa planiranja in vodenja montaže v podjetju Reflex Gornja Radgona d.o.o. : magistrsko delo
Kaja Seško, 2021, magistrsko delo

Opis: Podjetja se danes srečujejo z dinamičnim okoljem, ki se mu morajo hitro prilagajati in se odzivati na spremembe, ki se v njem dogajajo. Od sposobnosti odzivanja na spremembe in njihovega obvladovanja je odvisna konkurenčnost podjetja. Za zagotavljanje konkurenčnosti pa ni dovolj samo hitro odzivanje na spremembe, ampak njihovo predvidevanje, še preden se zgodijo. Postopek obvladovanja projektov zajema štiri glavne sklope opravil, in sicer: načrtovanje, organiziranje, vodenje in kontrolo izvajanja projektov. V magistrski nalogi smo opravili posnetek trenutnega stanja managementa projektov v sklopu montaže v podjetju Reflex Gornja Radgona d. o. o. in na podlagi analize rezultatov podali predloge za izboljšanje in optimizacijo procesa managementa montaže.
Ključne besede: projekt, projektni management, funkcija planiranja, funkcija organiziranja, funkcija vodenja, funkcija kontroliranja, montaža
Objavljeno v DKUM: 17.01.2022; Ogledov: 229; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (3,31 MB)

4.
Razvoj sistema za interaktivno upravljanje procesov montaže : magistrsko delo
Uroš Vincetič, 2021, magistrsko delo

Opis: V okviru magistrskega dela smo razvili in izdelali sistem za interaktivno upravljanje procesov montaže. Namen sistema je, da montažerju pomaga pri sestavi kompleksnih izdelkov ter pospeši uvajanje na nove sestave. Z uporabo aplikacije na osebnem računalniku se izvaja vizualna predstavitev sestave izdelka, krmiljen prikaz na LCD zaslonih in algoritem strojnega vida pa zagotavljata, da montažer pravilno sestavlja izdelek. Z izdelanim sistemom se zmanjša število napak med procesom sestave, hkrati pa se skrajša čas sestave in s tem tudi ekonomičnost postopka.
Ključne besede: montaža, interaktivno, vizualno, krmilnik
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 216; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (2,39 MB)

5.
Načrtovanje proizvodnega procesa standardizirane montaže optike za puško blaser r8 v podjetju optics trade d.o.o. : diplomsko delo
Luka Črnčič, 2021, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je bil načrtovanje proizvodnega procesa za izdelek, ki smo ga modelirali v sklopu projektne naloge, pri predmetih Razvoj izdelka, Upravljanje proizvodnje in Projektni praktikum v sodelovanju s podjetjem Optics trade d. o. o.. Ker podjetje Optics trade nima lastne proizvodnje, je bil proizvodni proces načrtovan na splošno, s pomočjo programske opreme Solidworks. Določili smo potrebne operacije za posamezne komponente izdelka in predlagali orodja ter stroj, s katerim bi proizvodni proces lahko izvedli. S pomočjo tega smo predvideli čas trajanja in stroške načrtovanega proizvodnega procesa ter ocenili predlagane rešitve iz različnih zornih kotov. Glede na predvidene stroške smo predvideli prodajno ceno izdelka ter podali nekaj predlogov za optimizacijo procesa.
Ključne besede: Proizvodni proces, delovne operacije, montaža, čas trajanja, določitev stroškov, Optics trade d. o. o.
Objavljeno v DKUM: 13.10.2021; Ogledov: 215; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (3,08 MB)

6.
Konstruiranje pnevmatskega vpenjalnega sistema za obdelavo profilov : diplomsko delo
Tomaž Strelec, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo zasnovali, zmontirali in pokazali uporabo pnevmatskega vpenjalnega sistema za 5-osni CNC stroj, na katerem se bodo obdelovali različni ekstruzijski profili iz aluminija. Pokazali smo način vpetja obdelovanca, ki se bo obdeloval na omenjenem stroju. Pri snovanju pnevmatske vpenjalne priprave smo pazili na to, da je priprava čimbolj prilagodljiva, toga in, da ima čim višje stopnjo avtomatizacije. Predstavili smo vse sklope, ki sestavljajo omenjeno pripravo in njihovo končno montažo. Na koncu smo končan sistem ovrednotili in poiskali možnosti za napredek.
Ključne besede: Vpenjalna priprava, pnevmatika, konstruiranje, montaža, odrezovanje
Objavljeno v DKUM: 13.10.2021; Ogledov: 214; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (4,38 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Zasnova montažne linije za montažo vakuumskih sesalcev v podjetju 5R Duravar : diplomsko delo
Matic Založnik, 2021, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil zasnovati montažno linijo za montažo vakuumskih sesalcev, ki bi bila čim enostavnejša ter cenovno ugodna. Oblikovali smo delovna mesta, ki se izvajajo v štirih taktih, na vsakem taktu pa se bo izvajalo točno določeno delo. Vsako montažno delovno mesto je opremljeno z orodjem in delovnimi pripravami, ki ga določeno delovno mesto zahteva. Montažno linijo smo optimizirali tako, da je maksimalno izkoriščena. Proučili smo najpomembnejše značilnosti montažne linije ter rešili probleme, ki so predstavljali največje ovire pri postopku montaže.
Ključne besede: montaža, montažna linija, optimizacija, montažna delovna mesta, vakuumski sesalci
Objavljeno v DKUM: 05.10.2021; Ogledov: 228; Prenosov: 0

8.
Konstrukcijska izvedba tesnjenja sklopov zaganjalnika : diplomsko delo
Ana Marinič, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so prikazane konstrukcijske izvedbe tesnjenja sklopa ohišja zaganjalnika. Te informacije naj bi bralcu pomagale pri soočanju s podobnim problemom in mu olajšale izbiro pri novi zasnovi, optimizaciji obstoječe zasnove ali raziskavi alternativne metode tesnjenja z zneslivejšo in cenejšo rešitvijo. Poleg čisto teoretičnih informacij, pa je opisan še postopek montaže na samodejni liniji, ki zadeva tesnjenje in postopek preverjanja tesnjenja z napravo za preverjanje vodotesnosti.
Ključne besede: zaganjalnik, tesnjenje, tesnilo, vodotesnost, montaža
Objavljeno v DKUM: 24.09.2021; Ogledov: 194; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (2,27 MB)

9.
Tehnološke smernice za izboljšavo montažne linije mlina za kavo : diplomsko delo
Andraž Bosilj, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen postopek snovanja tehnoloških smernic za avtomatizacijo montažne linije za izdelavo kavnih mlinov. Z avtomatizacijo linije pripomoremo k zmanjšanju napak ter zagotovimo večjo produktivnost in ponovljivost. S pomočjo metod kot sta LoA in ABC analiza pridobimo sliko trenutnega stanja linije in vpogled v zmožnost avtomatizacije linije. Iz predhodnih tehnoloških smernic pridobimo zahteve za posamezni sestavni del in tako podamo tehnološke smernice zunanjim izvajalcem, ki glede na naše zahteve in rezultate posodobijo linijo. V diplomski nalogi sem podal oceno možnosti avtomatizacije proizvodnje izdelka in tehnološke smernice za popolno ali delno avtomatizacijo montažne linije. S posodobitvijo linije bomo povečali produktivnost, natančnost in zmanjšali število delovnih mest.
Ključne besede: montaža, kavni mlin, posodobitev, tehnološke smernice, raven avtomatizacije (angl. LoA), ABC analiza
Objavljeno v DKUM: 10.09.2021; Ogledov: 298; Prenosov: 0

10.
Oblikovanje in konstrukcija delovnega mesta za sestavo venturi adapterja na g1g170 ventilator : magistrsko delo
Dejan Pivk, 2021, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga obravnava načrtovanje, oblikovanje in konstrukcijo delovnega mesta na montažni liniji v podjetju ebm-papst d.o.o v Podskrajniku pri Cerknici. V podjetju so zaradi zahteve kupca sprejeli odločitev za montažo venturi ohišja na ventilator G1G170. V ta namen je bilo treba izdelati delovno mesto, na katerem bo mogoče čim hitreje in enostavneje opraviti sestavo venturi ohišja in ventilatorja. V prvem delu magistrske naloge je predstavljeno podjetje ebm-papst d.o.o., opisane so teoretične osnove načrtovanja, oblikovanja in konstrukcije delovnega mesta, podan pa je tudi pogled v obstoječe stanje linije. V nadaljevanju smo v okviru naloge zasnovali in predstavili novo delovno mesto, določili način pakiranja izdelka in delovno mesto umestili v proizvodnjo linijo. V zadnjem delu pa so predstavljene ugotovitve in zaključki.
Ključne besede: konstruiranje, montaža, FMEA, ergonomija
Objavljeno v DKUM: 09.09.2021; Ogledov: 286; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (8,32 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici