| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 48
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Napoved proizvodnje električne energije sončnih elektrarn podjetja dem
Branimir Žvajker, 2019, diplomsko delo

Opis: S pomočjo načrtovane proizvodnje električne energije iz sončnih elektrarn se lahko načrtuje dejansko potrebno proizvodnjo električne energije iz vseh ostalih virov, ki jih lahko reguliramo. Zanesljivo napovedovanje bo v prihodnosti vedno pomembnejše, saj nas bo zanimala informacija o napovedani proizvodnji sončne elektrarne za naslednji dan oz. naslednje dni. Z večanjem velikosti sončne elektrarne je pomembnost napovedovanja proizvodnje električne energije še toliko večja, saj se veča tudi vpliv na elektroenergetski sistem. Razvili smo metodo napovedovanja, ki temelji na napovedi sončnega sevanja za naslednji dan za posamezno sončno elektrarno. Napovedani meteorološki podatki se spreminjajo vsako uro, zato je negotovost napovedi relativno visoka. Kljub temu smo v predstavljenem pristopu dobili zadovoljivo natančno napoved proizvodnje električne energije, saj je absolutna vrednost pogreška manjša od 5% v vsaj šestini opazovanega obdobja in manjša od 10% v vsaj tretjini opazovanega obdobja.
Ključne besede: sončne elektrarne, sončni moduli, napovedovanje, proizvodnja električne energije, elektroenergetski sistem
Objavljeno: 15.01.2020; Ogledov: 963; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (10,74 MB)

2.
Presoja primernosti računalniškega programa maop za računovodstvo v ukc maribor
Anemari Brumec, 2018, diplomsko delo

Opis: Zaradi hitrih sprememb v poslovanju organizacije in določenih sprememb v zakonodaji se morajo temu prilagajati računalniški informacijski sistemi v računovodstvu. Na podlagi tega je v UKC Maribor v računovodstvu nastala novejša različica informacijskega sistema, katerega namen je izogibanje podvajanju podatkov. Da bi preprečili ali zmanjšali nastale napake je v računovodstvu izrednega pomena računovodska kontrola. Informacijski sistem je zelo pomemben za računovodstvo in vso organizacijo. Informacijski sistem je skupek ljudi, postopkov in naprav. Na podlagi tega se je kasneje razvil integriran informacijski sistem. Pri tem sistemu je prednost, da je povezan med moduli, je hitrejši in lažje se odkrijejo napake. Informacije morajo biti popolne, saj se le tako lahko uspešno vodijo poslovne knjige. V diplomskem projektu smo opisali podjetje MAOP. Zapisali in opisali smo tudi prednosti in slabosti programa MAOP ter morebitne izboljšave. Opisali smo tudi interni program MEDIS ter zakaj je pomemben za računovodstvo v UKC Maribor. Ugotovili smo, da na podlagi pridobljenih podatkov iz internega programa MEDIS lahko računovodstvo izstavlja računa za opravljene zdravstvene storitve. Pri tem se pojavi slabost, da ni direktne povezave med internim programom MEDIS in programom MAOP, saj bi se s tem lajšalo delo, ki nastane pri prenosu. Na podlagi anketiranja zaposlenih smo prišli tudi do statističnih podatkov.
Ključne besede: informacijski sistem, računovodstvo, računalniški informacijski sistem, program MAOP, interni program MEDIS, računovodska kontrola, UKC Maribor, moduli.
Objavljeno: 24.10.2018; Ogledov: 533; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (2,90 MB)

3.
Analiza konkurentov in razvoj hibridnih fotonapetostnih modulov
Uroš Kurnik, 2018, diplomsko delo

Opis: V času množične uporabe sončnih sistemov kot so sončni toplotni moduli in fotonapetostni moduli, kateri proizvajajo ali toplotno energijo ali električno energijo posebej, na trg prodirajo hibridni fotonapetostni moduli, ki sončno energijo pretvorijo v električno in toplotno energijo hkrati. V diplomskem delu je prikazana analiza posameznih podjetji, katera se ukvarjajo z razvojem in proizvodnjo hibridnih fotonapetostnih modulov glede na izdelek, ceno, marketinških poti in promocijo. V zaključku naloge je prikazan pregled trga hibridnih fotonapetostnih modulov.
Ključne besede: sončna energija, hibridni fotonapetostni moduli, trg, konkurenti
Objavljeno: 26.09.2018; Ogledov: 609; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (1,91 MB)

4.
Empirical correlation between the shear-wave velocity and the dynamic probing heavy test
Stjepan Strelec, Davor Stanko, Mario Gazdek, 2016, izvirni znanstveni članek

Opis: Varaždin is located in the north-western part of Croatia in shallow quaternary alluvial sediments of the Drava River basin. Local site effects due to the alluvial soft sediments can play a crucial role in the amplification of seismic-wave ground motions. The shear-wave velocity (VS) is one of the most important parameters for determining dynamic soil properties and ground-response analyses. The seismic surface wave method (MASW) is the simplest and a very efficient way of measuring the shear-wave velocity in the field. The Dynamic Probing Heavy (DPH) test is suited to determining the soil strength and the soil deformation properties. However, there are a lack of correlations between the shear-wave velocity and the DPH tests (VS - NDPH) in the literature. In this paper we present empirical correlations between the shear-wave velocity VS and the soil penetration resistance NDPH with: a) raw (original) NDPH data: VS = 97.839·NDPH0.395, (R2 = 0.723); b) a groundwater correction NDPH data: VS = 92.998·NDPH0.363 (R2 = 0.815). From the measured DPH data, the shear-wave velocity (VS), the shear modulus (Go) and the Young’s modulus (Eo and Er) were estimated. Two different approaches (low vs. high strain) were compared, and the results were found to be in good agreement when the relative difference between the velocities is small and smooth. Dynamic probing tests are good for studying a discrete point of interest in a large field area based on preliminary seismic tests. The suggested correlation VS - NDPH can be used for a rough estimation of VS from NDPH (they are site-specific, and so not applicable worldwide). In this way valuable information about dynamic soil properties can be extracted for ground-response analyses and the study of local site effects.
Ključne besede: shear-wave velocity, MASW, DPH, empirical correlations, dynamic elastic moduli, dynamic soil properties
Objavljeno: 15.06.2018; Ogledov: 786; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Integracija obnovljivih virov za večjo samooskrbo ACB Vransko
Martin Stožir, 2018, magistrsko delo/naloga

Opis: Integracija obnovljivih virov za večjo samooskrbo ACB Vransko Podjetje DRAS d. d. se ukvarja z vzdrževanjem in obnovo avtocest in hitrih cest v Republiki Sloveniji. Prav tako pa ima v lasti tudi veliko nepremičnin, s katerimi mora gospodarno ravnati. Zaradi vse večjega pomena trajnostno delovanje v svetu se je tudi to netipično logistično podjetje odločilo podpreti projekte, ki temeljijo na obnovljivih virih energije. Nekateri tako naravnani projekti že potekajo znotraj podjetja, pa vendar bi si jih želeli še več. Z izdelavo te naloge raziskujemo možnosti za vpeljavo izkoriščanja sončne energije s pomočjo izgradnje sončnih elektrarn. Osredotočili smo se predvsem na že obstoječe objekte, ki se nahajajo v Avtocestni bazi Vransko. Le-te bi uporabili kot glavno izhodišče, saj bi jih s pomočjo strešnih konstrukcij opremili s solarnimi moduli. Pri tem pa ne smemo pozabiti na podjetje BISOL, ki je z nami delilo svoje strokovno znanje in veščine, ki so jih pridobili z večletnimi izkušnjami pri gradnji na tem področju. S pomočjo kakovostne izvedbe montažnih del bi tako pridobljeno električno energijo v prvi vrsti uporabili za samooskrbo naših potreb, morebitne nastale viške pa bi nato prodali v obstoječe omrežje. Prav tako pa bodo opravljeni nekateri izračuni o smotrnosti izgradnje takšne elektrarne. Vse tako nastale rešitve bodo podane s smernicami in usmeritvami podjetja. Torej, če povzamemo, se podjetje DARS d. d. zaveda vedno večje družbene odgovornosti do integracije trajnostnega delovanja v svojem okolju. S pomočjo inovativnih idej svojih zaposlenih preko projektne pisarne, zadolžene ravno za kasnejšo realizacijo, se le-te praktično uporabijo na terenu. Ključne besede: električni modul, sončna energija, obnovljivi viri, investicija, ACB Vransko, DARS d. d.
Ključne besede: Integracija obnovljivih virov za večjo samooskrbo ACB Vransko Podjetje DRAS d. d. se ukvarja z vzdrževanjem in obnovo avtocest in hitrih cest v Republiki Sloveniji. Prav tako pa ima v lasti tudi veliko nepremičnin, s katerimi mora gospodarno ravnati. Zaradi vse večjega pomena trajnostno delovanje v svetu se je tudi to netipično logistično podjetje odločilo podpreti projekte, ki temeljijo na obnovljivih virih energije. Nekateri tako naravnani projekti že potekajo znotraj podjetja, pa vendar bi si jih želeli še več. Z izdelavo te naloge raziskujemo možnosti za vpeljavo izkoriščanja sončne energije s pomočjo izgradnje sončnih elektrarn. Osredotočili smo se predvsem na že obstoječe objekte, ki se nahajajo v Avtocestni bazi Vransko. Le-te bi uporabili kot glavno izhodišče, saj bi jih s pomočjo strešnih konstrukcij opremili s solarnimi moduli. Pri tem pa ne smemo pozabiti na podjetje BISOL, ki je z nami delilo svoje strokovno znanje in veščine, ki so jih pridobili z večletnimi izkušnjami pri
Objavljeno: 24.05.2018; Ogledov: 539; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (1,86 MB)

6.
Razredi konjugiranih elementov v nekaterih klasičnih linearnih grupah
Danijela Stojko, 2018, magistrsko delo

Opis: Cilj magistrskega dela je preučiti razrede konjugiranih elementov v nekaterih klasičnih linearnih grupah. V uvodnem poglavju magistrske naloge najprej predstavimo nekaj osnovnih pojmov in definicij iz teorije grup, ki so potrebni za razumevanje nadaljnje vsebine. Definiramo pojem modula in predstavimo nekaj osnovnih lastnosti modulov. V nadaljevanju predstavimo splošne in specialne linearne grupe ter izračunamo njihovo moč. Definiramo tudi razrede konjugiranih elementov v poljubni grupi. V osrednjem delu magistrskega dela opišemo razrede konjugiranih elementov v splošni linearni grupi $GL_n(\FF_q)$. Konstrukcija konjugiranih razredov $GL_n(\FF_q)$ temelji na teoriji o nerazcepnih polinomih in particijah števila $i \in \{1,2, \cdots, n\}$. Na koncu poiščemo in predstavimo razrede konjugiranih elementov grup $GL_2(\FF_q)$ in $GL_3(\FF_q)$.
Ključne besede: grupe, moduli, linearne grupe, konjugirani razredi
Objavljeno: 10.05.2018; Ogledov: 491; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (522,57 KB)

7.
Uporaba sončne energije in energije vetra za pogon toplotne črpalke
Ana Hrlec, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga temelji na reševanju primera ogrevanja manjšega enostanovanjskega objekta in njegove sanitarne vode. Najprej so določene toplotne izgube enostanovanjske hiše, s pomočjo programa Knauf Insulation Energija 2014, na podlagi teh ter moči obstoječega toplovodnega kotla pa je izbrana moč toplotne črpalke. Slednji sta nato določeni še velikost in vrsta sončnih modulov, ki jo poganjajo v dnevnem času, za nočno obratovanje pa so določeni hišna vetrnica in izbrani akumulatorji. Toplotna črpalka ogreva prostore in sanitarno vodo v enostanovanjski hiši.
Ključne besede: toplotna črpalka, sončni moduli, hišna vetrnica
Objavljeno: 17.01.2018; Ogledov: 922; Prenosov: 179
.pdf Celotno besedilo (2,19 MB)

8.
Razvoj in integracija brezžičnih vhodno/izhodnih modulov v sistem hišne avtomatizacije openhab
Dominik Sedonja, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava razvoj in izdelavo brezžičnih vhodno/izhodnih modulov ter njihovo integracijo v odprtokoden sistem hišne avtomatizacije openHAB. Celoten sistem hišne avtomatizacije je zgrajen hierarhično, pri čemer centralna enota (računalnik Raspberry Pi 3) s poslanimi sporočili vpliva na delovanje vhodno/izhodnih modulov. Komunikacija med centralno enoto in moduli je izvedena z uporabo brezžičnega Wi-fi omrežja in MQTT-protokola. Centralna enota, na kateri se izvaja sistem hišne avtomatizacije openHAB, mora biti za delovanje priključena v internetno omrežje. S tem je posledično omogočen oddaljen dostop preko mobilne aplikacije do programa openHAB in oddaljeno upravljanje izdelanih vhodno/izhodnih modulov.
Ključne besede: hišna avtomatizacija, openHAB, brezžični moduli, ESP8266, MQTT
Objavljeno: 04.09.2017; Ogledov: 1293; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (1,95 MB)

9.
FINANČNI INFORMACIJSKI SISTEM V MAJHNEM PROIZVODNEM PODJETJU NA PRIMERU PODJETJA STRUC KOVAČIJA MUTA D.O.O.
Nataša Dobnik, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se teoretično in praktično lotili opisovanja informacijske rešitve, ki jo uporabljajo v podjetju Struc Kovačija Muta d.o.o. Prav na tem problematičnem trgu nenehne konkurence in nasičenih informacij so podjetja primorana v inovativne tehnično-tehnološke rešitve, da bi delo, ki ga opravljajo, lahko steklo hitreje, napake bi se zmanjšale in ne podvajale. Iskanje primerne informacijske rešitve so namenjene predvsem boljšemu in hitrejšemu poslovanju, vodenju poslovanja in kot temeljna značilnost hitrejši obdelavi podatkov, ki jih imajo podjetja ob vse večjih dotokih informacij in podatkovnih bazah, ki jih zbirajo. Najti primerno in ustrezno rešitev, ki bi na enem mestu ponujala več hkratnih rešitev, je sicer veliko, vendar jih je treba predhodno dobro poznati, da nam nudi vse, kar potrebujemo za boljše poslovanje. Prav to pa je rdeča nit diplomskega dela. V njem smo namreč predstavili finančno računovodsko informacijski sistem Perftech.Largo, ki ga uporablja podjetje Struc Kovačija Muta d. o. o., ter module, ki jih ob tem delu tudi podpira. Podjetje se je odločilo za program, ki nudi več hkratnih možnosti obdelave podatkov, ki jih podjetje in zaposleni imajo. Tematika, ki smo jo izbrali, ni samo aktualna, ampak tudi izredno zanimiva, saj je prav napačen izbor informacijsko-tehnoloških rešitev v podjetjih ključni dejavnik, ki zavira uspešnost poslovanja.
Ključne besede: obravnavano podjetje, informacijska rešitev Perftech, računovodsko informacijski moduli, obdelava podatkov.
Objavljeno: 27.10.2016; Ogledov: 656; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (2,02 MB)

10.
MOŽNOSTI POSTAVITVE SONČNE ELEKTRARNE NA CENTRU ZA RAVNANJE Z ODPADKI SPODNJI STARI GRAD
Aleš Levičar, 2016, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga obravnava možnost postavitve sončne elektrarne na centru za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad. Pokazali smo uporabnost programskega orodja PV*SOL, s katerim sta načrtovana dva tipa postavitve fotonapetostnih modulov na zgradbah zbirnega centra Spodnji Stari Grad. Primerjali smo orientacijo modulov skladno s streho ter postavitev z orientacijo modulov na strehi v smeri jug. Sledil je izračun stroškov investicije za oba primera postavitve ter ekonomska upravičenost investicije.
Ključne besede: fotovoltaika, sončna elektrarna, PV*SOL, fotonapetostni moduli
Objavljeno: 26.10.2016; Ogledov: 1327; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (2,68 MB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici