| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 55
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
Pokojninske reforme v Sloveniji
Petra Gnidovec, 2020, diplomsko delo

Opis: V Sloveniji sistem pokojninskega zavarovanja ureja Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki se z leti spreminja in dopolnjuje. Staranje prebivalstva, upad rodnosti, prezgodnje upokojevanje, slabšanje razmerja med aktivnim in neaktivnim delom prebivalstva. Vse to vpliva na nevzdržnost pokojninske blagajne in nas sili k nenehnim spremembam. Demografske napovedi so za v prihodnje vse slabše, zato bodo potrebni zaostreni ukrepi na tem področju. Trenutna demografska in makroekonomska slika Slovenije nam pove, da je sistem v primerjavi z drugimi državami nujno potreben reforme. Tako država z različnimi ukrepi pokojninskega sistema skuša ohraniti vzdržen sistem, ki bo upokojencem zagotovil dostojno življenje po končani aktivni dobi. Le dolgoročno vzdržen sistem lahko zagotavlja ustrezno višino pokojnin upokojencem. Javni pokojninski sistem je nastal v času, ko je bilo veliko več zaposlenih kot pa upokojencev, danes pa se zaradi napredka medicine to razmerje hitro obrača. To povzroča vse večji pritisk na pokojninsko blagajno, saj le iz te ne moremo pokrivati tekočih izplačil za pokojnine s prispevki zaposlenih. Z raziskavo v empiričnem delu smo ugotovili, da bo nova predlagana pokojninska reforma zakona ZPIZ-2 sicer povišala pokojnine novih upokojencev, vendar pa ta ne bo zaustavila trenda naraščanja odhodkov za pokojnine, kar je posledica nizke stopnje rodnosti in dolge življenjske dobe. Čeprav se razmerje med zavarovanci in upokojenci počasi izboljšuje, upokojitvena starost za oba spola pa postopno dviguje, se po ocenah ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti napoveduje, da naj bi imel zakon negativne finančne posledice šele po letu 2030. O dolgoročnih učinkih ZPIZ-2 sicer ne moremo govoriti, vendar pa bomo morali pri naslednji pokojninski reformi biti bolj restriktivni.
Ključne besede: pokojninski sistem, ZPIZ-2, reforma, pokojnina, starost, modernizacija pokojninskega sistema
Objavljeno: 22.10.2020; Ogledov: 428; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (462,88 KB)

2.
Nadgradnja izsekovalne linije za rondele
Žan Štern, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena nadgradnja izsekovalne linije za rondele na način avtomatizacije sortiranja in zlaganja rondel v stolpce, ko te prispejo iz udarnega kladiva po transportnem traku. Delo, ki ga trenutno opravljajo trije delavci, se tako popolnoma avtomatizira oziroma avtomatizira do stopnje, kjer je za delo in nadzor potreben samo en delavec. Predstavljeni so tudi razlogi za izbor takšne avtomatizacije in prednosti, ki jih prinesejo podjetjem. Sistem je bil zmodeliran s pomočjo CAD programske opreme Autodesk Inventor Professional. Praktični del diplomskega dela je bil izveden v podjetju Talum, poslovna enota Rondelice.
Ključne besede: avtomatizacija, rondela, izsekovalna linija, modernizacija, modeliranje
Objavljeno: 11.09.2019; Ogledov: 384; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (5,47 MB)

3.
VPLIV INTERAKTIVNE TABLE NA UČNO USPEŠNOST IN MOTIVACIJO UČENCEV V SKLOPU POUČEVANJA TUJEGA JEZIKA NA OSNOVNI ŠOLI
Gabriela Maja Grivec, 2016, diplomsko delo

Opis: Splošno znano je, da IKT igra vse bolj in bolj pomembno vlogo v kulturnih, znanstvenih in socialnih področjih našega življenja. Poučevanje z interaktivno tablo naj bi pripomoglo k večji pozornosti in motivaciji vseh učencev v razredu, ti pa naj bi bili očarani nad videnim ter slišanim. V diplomskem delu je predstavljena uporaba interaktivne table pri poučevanju tujega jezika ter kako uporaba interaktivne table vpliva na učno uspešnost in motivacijo učencev v osnovnih šolah.
Ključne besede: informacijsko-komunikacijska tehnologija (IKT), interaktivna tabla, motivacija, učna uspešnost, modernizacija, učna ura, metodika poučevanja
Objavljeno: 09.09.2016; Ogledov: 943; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (2,41 MB)

4.
PRIMERJAVA REFORM V RAZVOJU PRAVA DRUŽBE Z OMEJENO ODGOVORNOSTJO MED NEMČIJO, FRANCIJO, ITALJO, VELIKO BRITANIJO IN SLOVENIJO
Tina Ristić, 2016, diplomsko delo

Opis: Začetki oblike družbe z omejeno odgovornostjo se pojavijo že leta 1892. Ustanovitelji se v veliki meri odločajo za to obliko in je tako najpogostejša oblika družbe v večini evropskih držav. Z naraščanjem pogostosti teh družb se veča tudi pomembnost dobro urejenih pravnih podlag s katerimi so urejene. Pravni okviri za delovanje družb morajo biti jasno določeni, da se odpravi pravna negotovost. V Nemčiji, Franciji, Italiji in Veliki Britaniji so pravne negotovosti in težave, ki so se pojavljale v praksi z reformami ustrezno odpravili. Z reformami so želeli poenostaviti ustanovitev družb, odpraviti težave in pravne negotovosti, omejiti nevarnosti, povečati število družb, pospešiti njihov razvoj, jih modernizirati, ter spodbujati podjetništvo. S smiselnimi spremembami so dodatno uredili razna področja prava, ter tako dosegli zastavljene cilje. Po predstavitvi praks, ki se pojavijo v proučevanih državah, v nalogi prikažem spremembe, ki so se v državah zgodile. Med raziskavo sem opazila tako podobnosti kot razlike med državami. Te ugotovitve so bile podlaga za končno mnenje ali so imele spremembe pozitivne ali negativne posledice, ter katere izmed njih bi bilo smiselno uvesti v Sloveniji. Podjetniki se na reforme pozitivno odzovejo, kar se kaže v velikem številu novoustanovljenih družb. Družbe so uspešno modernizirane in tako lahko dobro poslujejo v sodobnem svetu.
Ključne besede: pravo družbe z omejeno odgovornostjo, spodbujanje podjetništva, reforme prava, modernizacija prava
Objavljeno: 06.09.2016; Ogledov: 621; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (999,46 KB)

5.
O indigenizaciji modernizacije in modernosti
Vesna V. Godina, 2010, izvirni znanstveni članek

Ključne besede: kulturna antropologija, postsocializem, modernizacija
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 1133; Prenosov: 112
URL Povezava na celotno besedilo

6.
7.
Sledenje mestnemu avtobusu z GPS-orodji
Tea Kos, 2012, diplomsko delo

Ključne besede: GPS sledenje, mestni avtobus, modernizacija, diplomska dela
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 695; Prenosov: 40
URL Povezava na celotno besedilo

8.
MODERNIZACIJA MALOPROMETNIH CEST V HRIBOVITEM OKOLJU: PRIMER CESTE NA SLOVENJEGRAŠKEM POHORJU
Jernej Karničnik, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno področje modernizacije maloprometnih cest v hribovitem okolju. Osnovna značilnost maloprometnih cest je, da po njih poteka promet manjših prometnih volumnov. Predstavljajo večino cestnega omrežja določene države, pogosto se načela njihovega načrtovanja, projektiranja, gradnje in vzdrževanja razlikujejo od načel za ceste drugih kategorij oz. lastnosti. Pojem modernizacije maloprometne ceste v tem diplomskem delu predstavlja načrtovanje in izvedbo obnove voziščne konstrukcije ter korekcijo projektno-tehničnih elementov obstoječe ceste. Predstavljen je konkretni primer modernizacije cestnega odseka na Slovenjegraškem Pohorju. Obravnavan odsek se priključuje na lokalno cesto Slovenj Gradec – Pungart. V sklopu diplomskega dela je izdelan idejni projekt modernizacije obstoječe maloprometne ceste, pri čemer so izboljšani projektno-tehnični elementi obstoječe ceste, prav tako je predvidena obnova voziščne konstrukcije. Modernizirana cesta bo voznikom zagotavljala večjo varnost in udobnost vožnje, hkrati bo obstojnejša in bo bolje kljubovala vremenskim razmeram.
Ključne besede: maloprometne ceste, rekonstrukcija in modernizacija maloprometnih cest, projektno-tehnični elementi maloprometnih cest, voziščne konstrukcije maloprometnih cest
Objavljeno: 24.04.2014; Ogledov: 1276; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (19,93 MB)

9.
AVTOMATIZACIJA LUČI IN SENČIL V POSLOVNI ZGRADBI
Alen Krošelj, 2013, diplomsko delo

Opis: Pri diplomskem delu sem se osredotočil na avtomatizacijo luči in senčil ter razložil delovanje le-teh na ravni podjetja. Diplomsko nalogo sem naredil ob pomoči podjetja Elektro Pirnat, ki se ukvarja z elektroinštalacijami, avtomatizacijo, programiranjem, računalniškimi mrežami in montažo protivlomnih sistemov. V današnjih časih, ko je energetska učinkovitost stavb zelo aktualna tema, sem se osredotočil na omejitev porabe električne energije. V diplomskem delu sem podal svoje ideje za izboljšanje obstoječega stanja v podjetju. Modernizirali smo objekt tako, da smo zamenjali obstoječa svetila z varčnejšimi ter okolju bolj prijaznimi lučmi, kot so LED in cree svetila. Primerjal sem svetila med seboj in izbral najboljšo opcijo. Že s samo zamenjavo svetil bi lahko podjetje prihranilo do 50 % električne energije v pisarnah. Opisal sem KNX sistem, ga primerjal s klasično električno inštalacijo in razložil topologijo KNX sistema. Predstavil sem elemente, s katerimi sem praktično izvedel primer na panelu. Predstavil sem tudi način programiranja elementov. V diplomskem delu sem se osredotočil na problematiko energetske učinkovitosti v podjetju. Predstavil sem rešitev za zmanjšanje porabe električne energije ter avtomatizacijo svetil in senčil, kar bi dodatno pomagalo zmanjšati nepotrebne stroške v podjetju. V diplomskem delu je predstavljena LED tehnologija, njene lastnosti, prihranek, strošek avtomatizacije, pozitivne lastnosti avtomatizacije ter investicija pri modernizaciji in avtomatizaciji podjetja.
Ključne besede: avtomatizacija, modernizacija, LED svetila, KNX sistem
Objavljeno: 24.09.2013; Ogledov: 1929; Prenosov: 313 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (4,15 MB)

10.
Faze razvoja in življenjski cikel tanka M-84
Mladen Lujić, 2012, magistrsko delo

Opis: V literaturi praktično ne zasledimo zbranega ter medsebojno povezanega pisnega gradiva s področja razvoja tanka M-84, njegovega življenjskega cikla, vzdrževanja in modernizacije. Cilj tega magistrskega dela pa je prav povezovanje prej navedenih področij. V prvem delu so opredeljene teoretične osnove. Sledi obdelava faz razvoja in življenjskega cikla tanka M-84 ter njegovo vzdrževanje, modernizacija in primerjava s sodobnimi tanki. Na posameznih primerih tako lahko opažamo pozitivna in negativna dejstva na področju uporabe tankov M-84 in njihove logistične podpore. Na osnovi pridobljenih ugotovitev sledi del, v katerem so opredeljene možne rešitve posameznih problemov logistične podpore tankov predvsem na področju modernizacije. Magistrsko delo dokazuje nujnost kontinuiranega in usklajenega razvoja načina uporabe tankov in logistične podpore le-teh, hkrati pa opozarja tudi na nujnost usklajenega delovanja »strateških načrtovalcev« in predvsem logistike v vojaških enotah.
Ključne besede: tank, vzdrževanje, modernizacija, materialna sredstva
Objavljeno: 28.10.2012; Ogledov: 1559; Prenosov: 174
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici