| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Finančna analiza gradnje novega hleva na srednje veliki kmetiji
Mojca Zavišek, 2020, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga temelji na analizi ekonomike za srednje veliko mešano kmetijo. V prvem delu naloge je predstavljena ekonomska analiza kmetijske proizvodnje, kjer je osrednja metodologija metoda kalkulacij skupnih stroškov. Kalkulacija je razdeljena na dva dela, in sicer ekonomska analiza prireje pitancev in ekonomska analiza pridelave vina in grozdja. V drugem delu pa je uporabljena finančna ocena investicije za gradnjo novega hleva. Oba metodološka postopka dopolnjuje še metoda simulacijskega modeliranja. Ob predpostavki vhodnih parametrov analize, rezultati raziskave kažejo, da sta obe panogi na kmetiji ekonomsko upravičeni, saj je koeficient ekonomičnosti v obeh primerih pozitiven in znaša v panogi vinogradništva Ke = 1,63 in v prireji pitancev Ke = 1,41. Zaradi želje po usmerjanju kmetije bolj v živinorejsko panogo kot razvoj vinogradništva, smo na podlagi ocene investicij ocenili iz praktičnega in finančnega dela smiselnost postavitve novega hleva za pitance. Na podlagi ocenjenega konstantnega letnega denarnega toka kmetije in ocenjene vrednosti investicije, ugotavljamo, da se nam izbrana investicija pri 5,5 % letni obrestni meri povrne v petih letih kmetovanja. Raziskava je podkrepljena še s swot analizo, kjer smo analizirali prednosti, slabosti, priložnosti in morebitne nevarnosti izbrane investicije, saj so investicije eno od najtežjih hkrati pa tudi najpomembnejših odločitev pri vodenju podjetja ali kmetije.
Ključne besede: modelne kalkulacije, investicija, hlev, simulacijsko modeliranje
Objavljeno v DKUM: 17.09.2020; Ogledov: 1484; Prenosov: 197
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

2.
Analiza upravičenosti investicije v izgradnjo hleva glede na scenarije različnih razmerij med številom lastnih živali in dokupljenih
Tina Kep, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: Namen diplomskega dela je oceniti najugodnejši scenarij pitanja goveda za izbrano kmetijo. Na podlagi izračunanih ekonomskih parametrov za 8 različnih scenarijev smo ugotovili, da je reja doma rojenih moških telet, pri scenariju z vzrejo bikov pitancev, ekonomsko najbolj upravičena, saj finančni rezultat (FR) znaša 479,39 €, koeficient ekonomičnosti (Ke) za isti scenarij pa1,48 €. Pri scenarijih z vzrejo telic, je prav tako najboljši scenarij z domačimi teleti, kjer vrednost FR doseže 217,35 € in Ke 1,26. Najslabši rezultati so bili ocenjeni pri scenariju z rejo na prirastek, še posebej slab je bil pri telicah, kjer je vrednost FR -123,10 € in Ke 0,78. V raziskavi smo želeli ugotoviti tudi, pri katerem scenariju se najhitreje povrne investicija v izgradnjo novega hleva. Za potrebe ocene upravičenosti smo uporabili metodo finančne analize (finančni del Cost Benefit Analysis, CBA) z oceno metode neto sedanje vrednosti (NSV) in interne stopnje donosnosti (ISD). Upravičenost investicije smo ocenili po 10-ih različnih scenarijih, glede na razmerje med številom lastnih živali in dokupljenih. V vseh scenarijih je bila upoštevana 0,7 % obrestna mera. Ugotovljeno je bilo, da bi se najhitreje investicija povrnila v scenariju, kjer bi vzrejali le dokupljene bike pitance, pri masi 200 kg in sicer v 9. letu. V primeru scenarija z domačimi in kupljenimi biki pitanci, kot tudi v scenariju z domačimi in kupljenimi telicami, investicija ni upravičena, saj se v 20 letih le-ta ne povrne. Prav tako je vrednost NSV negativna pri scenariju z doma rojenimi biki in v scenariju z doma rojenimi ženskimi živalmi. Najslabše rezultate smo dobili v primeru analize scenarija s trenutnimi razmerami, kjer so upoštevani aktualni krmni obroki in sedanje število živali. V tem primeru se investicija ob predpostavljenih parametrih analize, ne povrne v 20 letih.
Ključne besede: ekonomika, goveji pitanci, modelne kalkulacije, ocena investicije
Objavljeno v DKUM: 21.09.2018; Ogledov: 1067; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (1,76 MB)

3.
Ekonomika proizvodnje soka iz korenčka in jabolk
Tina Novak, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Cilj raziskave je bil razvoj kalkulacijskega sistema za oceno ekonomike proizvodnje soka iz korenčka in jabolk. V sistem kalkulacij so zajeti glavni tehnološko-ekonomski parametri pridelave in predelave korenčka in jabolk v zelenjavno-sadni sok, skupni stroški, vrednost kmetijske proizvodnje, lastna cena, koeficient ekonomičnosti in finančni rezultat. Osrednja metodologija raziskave je bila metoda kalkulacij skupnih stroškov. V nadaljevanju raziskave je bila izvedena tudi anketa o potrošnji korenčkovega soka in definiran profil potrošnika. Proizvodnja soka iz korenčka in jabolk se je izkazala za ekonomsko upravičeno, saj je koeficient ekonomičnosti znašal 2,0. Na podlagi rezultatov anket smo ugotovili, da potrošniki ocenjujejo korenčkov sok z različnimi dodatki kot »dober«. Pijejo ga nekaj dni na mesec, sok pa najraje kupijo v trgovini. Za dostavo na dom so potencialni potrošniki pripravljeni plačati do 5 % redne prodajne cene.
Ključne besede: ekonomika / modelne kalkulacije / proizvodnja soka / anketa
Objavljeno v DKUM: 04.09.2017; Ogledov: 1468; Prenosov: 147
.pdf Celotno besedilo (2,80 MB)

4.
EKONOMIKA REJE PIŠČANCEV BROJLERJEV
Sebastjan Krabonja, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Cilj raziskave je analizirati rejo piščančjega mesa piščancev brojlerjev iz ekonomskega vidika. V ta namen je bil za rejo piščančjega mesa na kmetiji razvit tehnološko-ekonomsko simulacijski model s pripadajočimi podmodeli. V model so zajeti glavni tehnološko-ekonomski parametri prireje mesa, skupni stroški, vrednost kmetijske proizvodnje, koeficient ekonomičnosti in finančni rezultat. V drugem delu raziskave je raziskan vpliv letnih časov na pogin v reji.
Ključne besede: ekonomika / modelne kalkulacije / reja piščancev / kalkulacije skupnih stroškov
Objavljeno v DKUM: 11.10.2016; Ogledov: 3530; Prenosov: 660
.pdf Celotno besedilo (920,08 KB)

5.
RENTABILNOST INVESTICIJE V HLEV ZA KRAVE MOLZNICE: NOVOGRADNJA IN ADAPTACIJA
Gašper Dajčman, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Cilj diplomske naloge je oceniti ekonomske parametre prireje mleka na domači kmetiji in nato s pomočjo teh podatkov oceniti rentabilnost investicije v gradnjo novega hleva oz. adaptacijo le-tega. V raziskavo bodo zajeti glavni ocenjevani parametri prireje mleka: vrednost kmetijske proizvodnje, skupni stroški, koeficient ekonomičnosti, lastna cena in finančni rezultat. Na koncu bo narejena še kratka primerjava analize investicije glede na to, ali je hlev grajen na novi lokaciji s pridobitvijo gradbenega dovoljenja ali pa je grajen na obstoječi lokaciji vključno s porušitvijo obstoječega hleva. Rezultati kažejo, da je prireja mleka na kmetiji ekonomsko upravičena. Gradnja hleva na obstoječi lokaciji se ob upoštevanju 5,5 % letne obrestne mere ne bi povrnila v 15 letih, prav tako se gradnja na novi lokaciji ne bi povrnila v 16 letih. Smotrno bi bilo, da kmetija za investicijo pridobi 50 % nepovratnih sredstev, saj bi se po takšnem scenariju investicija povrnila že v 12 letih.
Ključne besede: ekonomika, ocena investicije, modelne kalkulacije, prireja mleka
Objavljeno v DKUM: 29.06.2015; Ogledov: 2353; Prenosov: 624
.pdf Celotno besedilo (800,43 KB)

6.
Ekonomika prireje kunčjega mesa
Vid Šajher, 2014, diplomsko delo

Opis: Cilj raziskave je bil analizirati prirejo kunčjega mesa z ekonomskega vidika. V ta namen je bil za prirejo kunčjega mesa na kmetiji razvit tehnološko-ekonomsko simulacijski model s pripadajočimi podmodeli za lastno pridelano krmo. V model so zajeti glavni tehnološko-ekonomski parametri prireje mesa, skupni stroški, vrednost kmetijske proizvodnje, koeficient ekonomičnosti in finančni rezultat. Osrednja metodologija raziskave je bila metoda kalkulacij skupnih stroškov. V analizo je bila vključena skupina 100 kuncev za pitanje. V nadaljevanju raziskave je bila izvedena tudi anketa o potrošnji kunčjega mesa in definiciji profila potencialnih potrošnikov. Izsledki ankete lahko služijo kot pomoč pri iskanju novih trgovskih poti na relaciji rejec-potrošnik. Reja kuncev se je izkazala za ekonomsko upravičeno, saj je koeficient ekonomičnosti znašal 1,04. Na podlagi rezultatov anket smo ocenili, da potrošniki ocenjujejo kakovost mesa z oceno 4 na 5-stopenjski lestvici. V prehrani ga uporabljajo 1- do 2-krat na mesec, predvsem zaradi njegove kakovosti. Meso kuncev kupujejo neposredno pri rejcu, za dostavo na dom pa so pripravljeni plačati do 10 % redne prodajne cene. Potrošnikom je krmni obrok kuncev zelo pomemben.
Ključne besede: ekonomika, modelne kalkulacije, reja kuncev, anketa
Objavljeno v DKUM: 26.09.2014; Ogledov: 1901; Prenosov: 481
.pdf Celotno besedilo (872,86 KB)

7.
Ekonomika prireje mleka na kmetiji Kovačič
Aleksandra Kovačič, 2014, diplomsko delo

Opis: Osnovni cilj diplomske naloge je oceniti parametre ekonomske in finančne prireje mleka na kmetiji. V raziskavi bodo zajeti glavni ocenjevani parametri prireje mleka, skupni stroški, vrednost kmetijske proizvodnje, koeficient ekonomičnosti, lastna cena mleka in finančni rezultat. Proučevana kmetija spada med večje kmetije v Sloveniji, saj celotna kmetija obsega 80 ha površin in vzreja 230 glav govedi. Razvili bomo pripadajoče tehnološko – ekonomske simulacijske pod-modele pridelave kmetijskih pridelkov in prireje mleka, kateri bodo temeljili na metodologiji kalkulacij skupnih stroškov. Pri izračunu rentabilnosti bomo upoštevali vse outpute in inpute (delovne ure, amortizacijo, stroške pridelave krme, veterinarske posege ...) na kmetijskem gospodarstvu. Ker je bil v letu 2009 zgrajen popolnoma novi objekt za prosto rejo krav molznic z robotskim molziščem, se bo z ustrezno metodologijo (t. i. CBA analiza) analiziral in ocenil kapitalski vložek v investicijo ter pripadajoči finančni parametri upravičenosti investicije.
Ključne besede: prireja mleka, modelne kalkulacije, ekonomska analiza, ocena investicije.
Objavljeno v DKUM: 03.03.2014; Ogledov: 2593; Prenosov: 338
.pdf Celotno besedilo (753,24 KB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici