| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 67
Na začetekNa prejšnjo stran1234567Na naslednjo stranNa konec
1.
Mobing in nasilje tretjih oseb nad člani sindikata policistov slovenije
Sergej Gutsmandl, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo preučili mobing na delovnem mest ter nasilje tretjih oseb, ki se izvaja nad člani Sindikata policistov Slovenije, ki so zaposleni v policiji Republike Slovenije.
Ključne besede: mobing, nasilje, policija, sinidkat policistov slovenije, stres
Objavljeno: 06.11.2020; Ogledov: 262; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (1,60 MB)

2.
Mobing – psihično nasilje na delovnem mestu v podjetju X
Lea Žavbi, 2019, diplomsko delo

Opis: Mobing ali psihično nasilje na delovnem mestu v sodobnem svetu postaja resen problem, ki se žal pojavlja v mnogih organizacijah. Mobing ima negativen vpliv na zaposlene, zato je pomembno, da se vodje s problemom čim prej soočijo in ga poskušajo v najkrajšem možnem času odpraviti. Posledice mobinga so lahko zaskrbljujoče, saj zaposleni lahko izgubijo delovno vnemo, se začnejo zapirati vase, doživljajo psihične in zdravstvene težave, ki vplivajo tudi na sam potek in rezultate dela. Žrtvam mobinga je treba ponuditi strokovno pomoč in podporo, ter se z njimi pravočasno in pravilno pogovoriti. Diplomsko delo je razdeljeno na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu smo opredelili mobing, pogledali razvojne stopnje mobinga, preučili njegove posledice in ukrepe za omejevanje oziroma preprečevanje mobinga. V praktičnem delu pa smo izvedli anonimno anketo, v kateri je sodelovalo 24 zaposlenih. Raziskavo smo izvedli v podjetju X, z njo pa smo želeli opozoriti na resnost problema mobinga, poiskati rešitve, ki bi ga lahko preprečile ali omejile, ter ugotoviti, kakšne so njegove posledice. Naša raziskava je pokazala, da je bilo v danem podjetju več kot tretjina zaposlenih žrtev mobinga, od tega kar 66,67 odstotka žensk. Zaposleni ocenjujejo, da je za mobing v podjetju v največji meri krivo nespoštovanje, slaba komunikacija in slabi medsebojni odnosi. Kot največjo posledico mobinga pa navajajo slabšo produktivnost in pomanjkanje zbranosti na delovnem mestu. Menimo, da bi se mobing v podjetjih dalo omejiti, in sicer z dodatnimi izobraževanji in usposabljanji delavcev, ustvarjanjem kulture sodelovanja in zaupanja med zaposlenimi ter zavedanjem vodij, da so prav zaposleni njihovo največje bogastvo, ki ustvarja uspeh organizaciji. Prav tako menimo, da na organizacijsko klimo pozitivno vplivajo neformalna druženja, kot so team buildingi, saj gradijo zaupanje, zmanjšujejo konflikte in spodbujajo komunikacijo ter sodelovanje med zaposlenimi.
Ključne besede: mobing, trpinčenje, žrtve, napadalci, posledice
Objavljeno: 21.05.2019; Ogledov: 817; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (726,09 KB)

3.
Strah dovoljuje mobing na delovnem mestu
Romana Sprager, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: Nadlegovanje ali trpinčenje na delovnem mestu, mobing, je vedno bolj aktualna problematika današnjega časa. Potrebno se je s problemom soočiti in ga v dobro vseh vključenih, v najkrajšem času odpraviti oziroma ga preventivno preprečiti. Kdo so največkrat žrtve, od koga so največkrat trpinčene in kako ravnati v primeru trpinčenja na delovnem mestu, je naloga vseh, ki se zavedamo problema, da žrtvam pomagamo in jih v tem ne puščamo samih. Mobing je z vidika človekovega dostojanstva neetično dejanje in ima na organizacijo negativen vpliv. Ta negativen vpliv se odraža kot nezadovoljstvo zaposlenih, slabem organizacijskem vzdušju, absentizmu in dolgoročno posledično tudi zdravju zaposlenih ter rezultatih dela. Opravljena raziskava je pokazala, da se problem mobinga, odraža predvsem v nezadostnem informiranju in znanju zaposlenih s področja mobinga oziroma njegovi ozaveščenosti. Vsi vključeni v procesu mobinga se ne zavedajo tako svojih dejanj, odgovornosti ter na drugi strani svojih pravic. Okolica na trpinčenje ne odreagira pravočasno zaradi strahu ali neznanja, zaradi česar je problem še toliko večji. Implementacija informiranja, izobraževanja in usposabljanje zaposlenih, bi bistveno zmanjšalo razsežnost problema, prav tako zavedanje vodilnih v podjetju, da navsezadnje so največje bogastvo podjetja ravno zaposleni, zato bi bilo potrebno graditi na izboljšanju organizacijske klime, odnosov in povečati skrb za njihovo zdravje in dobro počutje.
Ključne besede: - Mobing - Trpinčenje na delovnem mestu - Šikaniranje - Upravljanje organizacijskega vedenja - Organizacijska kultura
Objavljeno: 13.09.2018; Ogledov: 663; Prenosov: 168
.pdf Celotno besedilo (918,42 KB)

4.
Mobing – nasilje na delovnem mestu
Sandra Velov, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: V teoretičnem in raziskovalnem delu smo preučili tematiko mobinga oz. nasilja na delovnem mestu. V teoretičnem delu smo pojasnili, kaj je mobing ter kakšne vrste in oblike mobinga poznamo. Nato smo prikazali, kateri so možni vzroki za pojav mobinga ter njegove posledice. V nadaljevanju smo opredelili, kateri so izvajalci in žrtve mobinga ter predlagali nekatere ukrepe za preprečitev mobinga. V raziskovalnem delu nas je zanimalo, koliko je mobing prisoten v Biotehniškem centru Naklo, kateri so najpogostejši vzroki za pojav mobinga, kdo so največkrat njegove žrtve, kakšne so lahko posledice ter kdo so največkrat njegovi izvajalci. Zanimalo nas je tudi, kakšne oblike mobinga so zaposleni v Biotehniškem centru Naklo doživeli oz. opazili ter kakšni ukrepi obstajajo za njegovo preprečitev. Ugotovili smo, da je mobing prisoten v organizaciji, najpogosteje v psihični obliki. Prav tako smo ugotovili, da slabo vodstvo in časovni pritiski največkrat povzročajo mobing. Izkazalo se je, da so žrtve mobinga moški in ženske. Povzročitelji so največkrat nadrejeni ter sodelavci. Prav tako smo ugotovili tudi možne posledice, ki se pojavijo kot rezultat mobinga in kako te posledice vplivajo na organizacijo in na zaposlene. Izkazalo se je, da so splošna utrujenost, nezmožnost koncentracije pri delu ter razočaranje največkrat posledice mobinga. Kot pomoč pri preprečevanju mobinga smo predlagali preventivne ukrepe s strani posameznikov in s strani organizacije. Anketiranci menijo, da sta zaupati nadrejenemu ter nagovor napadalca najbolj ustrezna ukrepa za preprečitev mobinga s strani posameznika. Prav tako se je izkazalo, da sta ukrepa sankcije zoper napadalce ter izobraževanje zaposlenih o mobingu in njegovih posledicah najbolj ustrezna za preprečitev mobinga s strani organizacije.
Ključne besede: mobing, trpinčenje, psihično nasilje, Biotehniški center Naklo, konflikt
Objavljeno: 13.09.2018; Ogledov: 1071; Prenosov: 159
.pdf Celotno besedilo (952,91 KB)

5.
ANALIZA MOBINGA IN IZGORELOSTI V PRODAJNI FUNKCIJI V FARMACEVTSKI INDUSTRIJI
Damjana Topolšek, 2016, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga obravnava problem mobinga in izgorevanja med strokovnimi sodelavci v prodajni funkciji v farmacevtski industriji. V teoretičnem delu smo predstavili kako strokovni sodelavci širijo ustrezne informacije o zdravilih zdravnikom, delo in vodenje strokovnih sodelavcev, pojavnost mobinga, stresa, izgorelositi in raziskali vzroke ter posledice za žrtev in organizacijo. V empiričnem delu smo na podlagi vprašalnika ugotavljali razširjenost mobinga in izgorelosti tistih strokovnih sodelavcev v farmacevtskih podjetjih v Sloveniji, ki so se zaposlili na delovnem mestu strokovnega sodelavca pred letom 2008, torej pred gospodarsko krizo in opravljajo to delo še v obdobju gospodarske krize, torej od 2008 do 2016. Podatke smo pridobili s anketnim vprašalnikom na priložnostnem vzorcu strokovnih sodelavcev. Anketiranje strokovnih sodelavcev je potekalo anonimno. Pravilno izpolnjenih je bilo 71 anketnih vprašalnikov. Raziskava je pokazala, da je razširjenost mobinga in izgorelosti strokovnih sodelavcev v obdobju gospodarske krize višja kot pred pojavom gospodarske krize. Mobing nad strokovnimi sodelavci v farmacevtski industriji je pogosteje izvajan s strani vodij in višjega managementa. Ugotovili smo, da razširjenost mobinga med strokovnimi sodelavci pomembno vpliva na njihovo zdravje. Razširjenost mobinga je večja pri strokovnih sodelavkah kot pri strokovnih sodelavcih.
Ključne besede: mobing, izgorevanje, stres, strokovni sodelavci, gospodarska kriza.
Objavljeno: 13.12.2016; Ogledov: 882; Prenosov: 148
.pdf Celotno besedilo (1,85 MB)

6.
MOBING NA DELOVNEM MESTU
Darja Muršec, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu je bil obravnavan mobing na delovnem mestu. Zaradi pretekle gospodarske krize, je mobing postal pereč problem sodobne družbe, saj je v podjetjih vse bolj prisoten. Diplomsko delo je razdeljeno na teoretični in praktičnem del. V teoretičnem delu so bila opisana tri poglavja. Prvo poglavje se je nanašalo na predstavitev mobinga, v drugem je bila opisana motivacija, tretje pa je zadevalo pravno ureditev mobinga. V praktičnem delu naloge, pa je bila izvedena anonimna anketna raziskava, v kateri so sodelovali naključni anketirani (zaposleni iz različnih podjetij).
Ključne besede: Mobing, stres na delovnem mestu, trpinčenje, žrtve nasilja, povzročitelji nasilja.
Objavljeno: 25.10.2016; Ogledov: 2237; Prenosov: 395
.pdf Celotno besedilo (966,22 KB)

7.
MOBING V MIKROPROIZVODNIH PODJETJIH NA KOROŠKEM
Suzana Laznik, 2016, magistrsko delo

Opis: POVZETEK Mobing pomeni načrtno psihično ali fizično nasilje nad posameznikom, ki poteka dlje časa s ciljem posameznika izolirati od drugih. Izvajanje mobinga nad posameznikom lahko pusti žrtvi mobinga resne socialne, telesne ali psihične zdravstvene težave. Magistrsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in raziskovalnega dela. V teoretičnem delu smo preučili pojem mobing. Zanimalo nas je, zakaj pride do mobinga, katere so vrste in oblike mobinga, kakšne so značilnosti žrtve in napadalca mobinga. Predstavili smo posledice mobinga. Opredelili smo preventivne ukrepe za preprečevanje mobinga, ter izpostavili kakšni pravni predpisi so sprejeti v Republiki Sloveniji in v EU. V raziskovalnem delu smo anketirali zaposlene v mikroproizvodnih podjetjih na Koroškem. Pridobljene podatke smo statistično obdelali in razložili rezultate. Ključne besede: Mobing, vzroki za nastanek mobinga, vrste in oblike mobinga, preventivni ukrepi za preprečevanje mobinga, predpisi, ki urejajo področje o mobingu, mikroproizvodna podjetja.
Ključne besede: Mobing, vzroki za nastanek mobinga, vrste in oblike mobinga, preventivni ukrepi za preprečevanje mobinga, pravni predpisi o mobingu, mikroproizvodna podjetja.
Objavljeno: 22.08.2016; Ogledov: 648; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (1,81 MB)

8.
Šikaniranje na delovnem mestu - analiza značilnosti pojava in težave pri dokazovanju kaznivega dejanja šikaniranja
Sanja Nađ, 2016, magistrsko delo

Opis: Dobri odnosi na delovnem mestu delavcu omogočijo preživljanje časa v prijetnem delovnem okolju, ga spodbujajo k delu in so ključnega pomena za uspešno opravljeno delo. A mnogokrat na delovnem mestu prihaja tudi do nerešenih konfliktov, ki pa lahko vodijo do nasilnega vedenja. Ena od oblik nasilja je tudi šikaniranje na delovnem mestu. »Šikaniranje« je skupni izraz za psihično (čustveno) nasilje, izsiljevanje, nadlegovanje, trpinčenje na delovnem mestu in je prevod mednarodnega izraza »mobbing«. V Sloveniji smo izraz mobbing v 4. odstavku 7. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1, 2013) definirali kot trpinčenje na delovnem mestu, v 197. členu Kazenskega zakonika (KZ-1, 2008) pa kot šikaniranje na delovnem mestu. Magistrsko delo obravnava šikaniranje na delovnem mestu od zaznave, prepoznave, prijave, nakar sledi (naj)težji del, to je dokazovanje kaznivega dejanja šikaniranja. Namen naloge je na podlagi dostopne literature predstaviti proces in značilnosti pojava ter podati nekaj predlogov, ki bi prispevali k lažjemu prepoznavanju, odkrivanju in posledično dokazovanju obravnavanega pojava. Osrednji problem proučevanja je ugotoviti zaznavanje, prepoznavanje in ukrepanje javnih uslužbencev v Pomurju glede šikaniranja, mobbinga. Raziskava, ki je predstavljena, je bila opravljena na večjem številu javnih uslužbencev na izbranih enotah v Pomurju. Raziskava je pokazala, da med moškimi in ženskami ne prihaja do statistično značilnih razlik glede izbire žrtve (spol ne vpliva na izbiro žrtve). Prav tako je raziskava pokazala, da so Pomurci v večjem številu šikanirani s strani nadrejenih. Večina jih je mnenja, da so dovolj ozaveščeni o pojavu in vedo, kako ukrepati, ko postanejo žrtev šikaniranja, mobbinga. Rezultati raziskave nam tudi kažejo, da je šikaniranje v sodnem postopku težko dokazljivo in se zaradi strahu pred izgubo službe ne odločajo za tožbo šikaniranja.
Ključne besede: delovna mesta, zaposleni, šikaniranje, mobing, storilci, žrtve, zaznava, dokazi, magistrska dela
Objavljeno: 05.08.2016; Ogledov: 2695; Prenosov: 386
.pdf Celotno besedilo (1,66 MB)

9.
MOBING NA DELOVNEM MESTU
Maja Grunt, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo se osredotoča na probleme mobinga na delovnem mestu in morebitne rešitve. Razdeljeno je na teoretični in empirični del. V teoretičnem delu smo opredelili pojem mobing na delovnem mestu, kot ga razlagajo različni avtorji, oblike mobinga, ki kažejo na to, da se v podjetjih mobing pojavlja na različne načine in v vseh smereh, vzroke za njegovo nastajanje, ki se kažejo v kulturi organizacije, značilnostih organizacije dela, značilnostih žrtev mobinga in značilnostih napadalcev. Predstavljene so posledice mobinga, ki se odražajo na posameznika, sodelavce, organizacijo in celotno družbo. Žrtev mobinga je lahko vsak, celo brez njegovega zavedanja, zato so reakcije žrtev mobinga različne, pri reševanju tega problema pa je nujno potrebno preventivno delovanje. Zadnje poglavje teoretičnega dela diplome vsebuje pregled zakonodaje na tem področju. Raziskovalni del diplomskega dela pa zajema raziskavo mobinga na delovnem mestu, njeno analizo in predloge za zmanjšanje tega pojava.
Ključne besede: - mobing - konflikt - komunikacija - delovno mesto
Objavljeno: 27.05.2016; Ogledov: 1365; Prenosov: 216
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

10.
VARSTVO DOSTOJANSTVA JAVNEGA USLUŽBENCA PRI SLUŽBENEM OCENJEVANJU
Andreja Sajič, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Ko govorimo o varstvu dostojanstva javnega uslužbenca pri službenem ocenjevanju v javni upravi mislimo na varstvo pred nadlegovanjem in mobingom – trpinčenjem na delu. Republika Slovenija je pričela zakonsko urejevati področje varovanja dostojanstva javnih uslužbencev in delavcev nasploh šele leta 2002. Za zagotavljanje varstva dostojanstva je zadolžen delodajalec v okviru svojih pravic in obveznosti. Izkušnje in sodna praksa kažejo, da prihaja do vse večjega kršenja dostojanstva in trpinčenja javnih uslužbencev s strani nadrejenega oz. delodajalca. Izvedena anketa potrjuje, da delodajalec ne opravlja svojih obveznosti obveščanja, saj zaposleni ne poznajo svojih pravic in niso seznanjeni s predpisi, ki varujejo dostojanstvo javnega uslužbenca na splošno in pri službenem ocenjevanju. Zaposleni v večini primerov ne upajo spregovoriti in poiskati ustrezne pomoči in zaščite. S pomočjo anketiranja smo poizkušali preveriti, ali zaposleni vedo, kdaj je kršeno njihovo dostojanstvo pri delu, ali poznajo predpise, ki urejajo varovanje dostojanstva na delu, ter kaj jih ovira, da ne prijavijo kršitve dostojanstva svetovalcu. V raziskovalnem delu smo predlagali postopek glede tega, kaj naj stori posameznik, ko mu sodelavec potoži, da njegov nadrejeni grobo krši njegovo dostojanstvo na delu. Prav tako smo predlagali, kako preprečiti nadaljnje kršenje dostojanstva zaposlenemu, še posebej, ko ima kršitelj vlogo in možnost službeno ocenjevati, kljub temu da je zaposleni prijavil kršenje dostojanstva na delu. Iz ugotovitev diplomskega dela izhaja, da sta potrebna zakonska ureditev in varstvo dostojanstva vseh javnih uslužbencev. Prispevek našega dela je v razmišljanju in predlogu, da bi moral vsako prijavo kršitve dostojanstva javnega uslužbenca reševati tudi neodvisen organ. Iz sodne prakse in izkušenj lahko sklepamo, da bo delodajalec naredil vse, da zadevo pomete pod preprogo. Delodajalec se mora zavedati dejstva, da je vsak vložek v varovanje dostojanstva javnih uslužbencev na delu naložba, ki je upravičena, smiselna in ne nazadnje tudi nujna.
Ključne besede: trpinčenje, mobing, kršitev dostojanstva, službeno ocenjevanje, prijava kršitve dostojanstva
Objavljeno: 12.05.2016; Ogledov: 746; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (1013,76 KB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici