| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Optimizacija lokacije postavitve mobilnega dvigala na gradbišču : magistrsko delo
Janja Treiber, 2021, magistrsko delo

Opis: Namen magistrskega dela je z optimizacijo lokacije mobilnega dvigala na gradbišču znižati stroške gradnje in skrajšati čas. Uporaba mobilnega dvigala na gradbišču lahko predstavlja velik strošek še posebej takrat, kadar se uporablja več časa. Zato želimo mobilno dvigalo postaviti na takšno mesto, ki skrajšuje čas delovnih postopkov. Za potrebe optimizacije najprej zapišemo splošno formulacijo matematičnega modela. V splošni formulaciji delovni cikel dvigala razdelimo na posamezne delovne postopke. Optimizacijo izvedemo za sedem primerov postavitve dvigala na istem gradbišču. Za vhodne podatke uporabimo jekleno skeletno konstrukcijo skladišča podjetja Schrack. S procesiranjem modela smo uspeli pridobiti lokalne optimalne rešitve, zato poiščemo najugodnejši rezultat s primerjavo primerov. Iz rezultatov je razvidno, da z različnih lokacij mobilnega dvigala na gradbišču vplivamo na stroške, saj že z manjšimi premiki dobimo spremembe pri stroških.
Ključne besede: optimizacija, mobilno dvigalo, jeklene konstrukcije, nezvezni nelinearni program
Objavljeno v DKUM: 22.03.2021; Ogledov: 1031; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (1,95 MB)

2.
RAZVOJ MOBILNEGA DVIGALA : diplomsko delo
Tadej Boršnak, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen razvoj mobilnega dvigala, ki bo na terenu omogočalo enostavno, učinkovito in varno dvigovanje bremen. Zajema vse faze konstruiranja od načrtovanja, koncipiranja, snovanja do razdelave. V začetni fazi sem izdelal konstrukcijski zahtevnik, na podlagi katerega sem pripravil različne koncepte in izbral najprimernejšega za nadaljnji razvoj. V fazi snovanja sem izbrani koncept detajlno dodelal. Opravil sem numerično simulacijo in preračune, preko katerih sem ovrednotil nosilnost in varnost dvigala. Sledi opis priprave posameznih sestavnih delov in izdelave končnega izdelka. Rezultat diplomskega dela je dokumentacija, na podlagi katere lahko izdelamo tovrstno mobilno dvigalo in ga uporabimo v praksi.
Ključne besede: razvoj izdelka, konstruiranje, mobilno dvigalo
Objavljeno v DKUM: 24.09.2020; Ogledov: 1118; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (1,88 MB)

3.
Izdelava diagrama nosilnosti mobilnega žerjava v odvisnosti od dolžine izteka in nagiba teleskopa
Peter Golob, 2012, diplomsko delo

Opis: Dvigala so delovni stroji namenjeni za dvigovanje težkih bremen. Najpogosteje so uporabljena v gradbeništvu, vojski, za reševanje prevoznih sredstev in ljudi… Še večjo uporabnost dvigal pa dosežemo, če jih lahko enostavno premaknemo na mesto uporabe, ter v čim krajšem času pričnemo z delom. Zaradi tega so še posebej pogosto v uporabi mobilna dvigala, ki so nadgradnja osnovnega vozila. Ker pa lahko pride do preobremenitve mobilnega dvigala je potrebno upoštevati diagram nosilnosti dvigala. Diagram nosilnosti je diagram, ki prikazuje največje mase koristnega bremena, ki ga mobilno dvigalo lahko vzdrži pri določenem izteku pod določenim kotom nagiba teleskopa. V diplomskem delu je obravnavano dvigalo podjetja Palfinger PK-12000. Dvigalo je tehnično predstavljeno v prvem delu diplomskega dela, v nadaljevanju pa je poudarek na teoretičnem izračunu nosilnosti dvigala s poudarkom na stabilnosti mobilnega dvigala. Na podlagi izračunanih vrednosti je izdelan diagram nosilnosti mobilnega dvigala. Ugotovljeno je bilo, da ima mobilno dvigalo največjo nosilnost v primeru, ko je razdalja med podpornima nogama največja.
Ključne besede: dvigalni mehanizmi in naprave, mobilno dvigalo, diagram nosilnosti, analiza stabilnosti
Objavljeno v DKUM: 15.11.2012; Ogledov: 2489; Prenosov: 231
.pdf Celotno besedilo (5,95 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici