| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 118
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Model digitalne planinske knjižice
Tim Prevodnik, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo se osredotočili na razvoj modela digitalnega pohodniškega dnevnika, da bi digitalizirali tradicionalno ročne zapise o vrhovih. Pri preučevanju sedanjih postopkov zapisovanja smo ugotovili različne pomanjkljivosti. Pomanjkljivosti sedanjega postopka smo opredelili in preučili možnosti za implementacijo ustrezne digitalne rešitve. Digitalni pohodniški dnevnik bi pohodnikom omogočil enostavno in zanesljivo beleženje njihovih vrhov, hkrati pa bi zbirne podatke ponudil planinskim društvom, ki bi tako dobila boljši pregled nad trendi pohodništva. Aplikacija bi pohodnikom omogočila, da se povežejo med seboj in skupaj osvajajo vrhove ter delijo svoje dosežke na svojih družbenih omrežjih. Poleg tega bodo gorska združenja pridobila že digitalizirane podatke, s čimer se bodo izognila sedanjemu ročnemu prepisovanju za izvedbo statistične analize. Prav tako bi ti digitalizirani podatki omogočili bistveno hitrejši dostop v primeru nesreč, slabega vremena in reševalnih akcij. Čeprav podobne rešitve že obstajajo, ta pristop rešuje poseben problem za pohodnike in prinaša številne druge koristi tako skupnosti kot planinskim društvom. Omogoča tudi boljšo uporabo podatkov za različne statistične analize, prihrani čas, saj odpravlja ročno prepisovanje, in prispeva k trajnostnemu razvoju planinstva, ker podpira njegov prehod v digitalno dobo.
Ključne besede: Planinska knjižica, GPS, QR koda, Razvoj mobilne aplikacije
Objavljeno v DKUM: 23.11.2023; Ogledov: 152; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (730,59 KB)

2.
Uporaba mobilne aplikacije Actionbound pri pouku izven učilnice pri predmetu družba v 5. razredu osnovne šole : magistrsko delo
Sara Jurovič, 2023, magistrsko delo

Opis: Izkustveno učenje je pristop, ki temelji na praktičnem delu in dejanskih izkušnjah ter spodbuja dejavno sodelovanje učencev pri reševanju problemov. Ta pristop učencem omogoča pridobivanje praktičnih spretnosti za boljše razumevanje in uporabo znanja v vsakdanjih situacijah. Ena izmed oblik izkustvenega učenja je učenje izven učilnice, ki vključuje pridobivanje znanja in izkušenj, na primer skozi terensko delo. Actionbound je mobilna aplikacija za prostorsko orientacijo in kartografijo, ki učiteljem omogoča oblikovanje vsebin v digitalnem okolju in uporabo teh izven učilnice. Namen magistrskega dela je bil načrtovati učno pot pri predmetu družba z uporabo aplikacije Actionbound in jo izvesti z učenci 5. razreda. V praktičnem delu smo najprej pregledali cilje iz učnega načrta za 5. razred, ki jih lahko realiziramo s pomočjo aplikacije Actionbound, nato smo na podlagi teh ciljev razvili in načrtovali dejavnosti in naloge v aplikaciji, ki smo jih povezali v obliko orientacijske učne poti po Šentjurju. S tem smo pri učencih razvijali tako sposobnost uporabe digitalnih zemljevidov kot tudi njihove digitalne kompetence.
Ključne besede: družba, pouk izven učilnice, digitalne kompetence, prostorska orientacija, mobilne aplikacije
Objavljeno v DKUM: 01.09.2023; Ogledov: 235; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (12,71 MB)

3.
Testiranje poslovnega modela start-up podjetja
Iaroslav Paramonov, 2023, diplomsko delo

Opis: V današnji digitalni dobi postajajo mobilne aplikacije vse bolj priljubljene, vendar je za njihov uspeh potrebna več kot le odlična ideja, potreben je tudi uspešen poslovni model. Diplomsko delo razišče različne metode za testiranje poslovnega modela, vključno z vitkimi metodologijami, razvojem strank in testiranjem minimalno sposobnih izdelkov. S proučevanjem študij primerov uspešnih novoustanovljenih podjetij za mobilne aplikacije in analizo strategij, ki so jih uporabili za preizkušanje svojih poslovnih modelov, želi diplomsko delo zagotoviti praktične vpoglede podjetnikom, ki želijo ponuditi lastno mobilno aplikacijo. Diplomsko delo tudi identificira pogoste izzive, s katerimi se soočajo start-up podjetja za mobilne aplikacije. Namen diplomskega dela je pomagati podjetnikom pri potrjevanju njihovih idej za zagon mobilnih aplikacij in povečati njihove možnosti za uspeh na konkurenčnem trgu aplikacij.
Ključne besede: poslovni modeli, Business model canvas, start-up, mobilne aplikacije
Objavljeno v DKUM: 07.08.2023; Ogledov: 250; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (2,21 MB)

4.
Primerjava mobilnih aplikacij za prvo posredovalce: pregled literature
Katarina Kocbek, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Izven bolnišnični srčni zastoj je največji zdravstveni problem. Hitro ukrepanje je velikega pomena, saj ogrožajočemu posamezniku zviša možnost preživetja, zato je veliko držav po svetu uvedlo mobilne aplikacije za prvo posredovalce. V zaključnem delu smo ugotavljali, ali uporaba mobilnih aplikacij za prvo posredovalce pripomore k povratku spontane cirkulacije pri žrtvah nenadnega srčnega zastoja. Metode: Izvedli smo pregled raziskav na temo uporabe mobilnih aplikacij za prvo posredovalce. Uporabili smo opisno metodo dela. Analizo in sintezo zbranih podatkov smo izvedli glede na skupne značilnosti izbrane literature s pomočjo tabel in grafov. Rezultati: Izmed 32 raziskav smo jih v končno analizo vključili 8, s skupnim vzorcem 24 387 izven bolnišničnih srčnih zastojev kjer prevladujejo države Evropske unije. Najpogosteje uporabljene mobilne aplikacije za aktivacijo prvih posredovalcev so bile GoodSAM (2/8; 25%), myResponder (1/8; 12,5%), Ticino Cuore (1/8; 12,5%) in Stay Alive (1/8; 12,5%). Trije avtorji (3/8; 37,5%) pa mobilnih aplikacij niso definirali. Večina raziskav (4/8; 50%) je dokazalo, da aktivacija prvih posredovalcev prek mobilnih aplikacij pri izven bolnišničnem srčnem zastoju pripomore k izboljšanju končnega izida ogrožajočega posameznika. Razprava in zaključek: V Sloveniji poznamo tudi primer aktiviranja prvih posredovalcev preko mobilne aplikacije imenovane iHelp, vendar se slednje ni uveljavilo, kot se je to v drugih državah Evropske unije. Izven bolnišnični srčni zastoj je še vedno velik zdravstveni problem po vsem svetu, je pa bilo dokazano, da uporaba mobilnih aplikacij poveča procent preživetja pri žrtvah nenadnega srčnega zastoja.
Ključne besede: srčni zastoj, prvi posredovalci, mobilne aplikacije, povratek spontane cirkulacije
Objavljeno v DKUM: 28.06.2023; Ogledov: 328; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (819,22 KB)

5.
Planiranje osebnih financ
Tina Komplet, 2021, diplomsko delo

Opis: Planiranje osebnih financ je dandanes za posameznika nuja, saj živimo v obdobju, ko ljudje ne znajo razpolagati s svojimi prihodki in premoženjem. Zavedamo se pomembnosti področja osebnih financ in razpolaganja z njimi, zato se vedno več ljudi ukvarja z upravljanjem le-teh. Kljub temu, veliko posameznikov ne ve, kako se lotiti upravljanja osebnih financ. Analizirati moramo svoje sedanje finančno stanje, določiti cilje in jih začeti uresničevati, pri čemer nam lahko pomaga osebni finančni svetovalec, ki nam daje nasvete, s katerimi se bomo lažje odločali in nas vodi do željenega zastavljenega cilja. V primeru, da želimo sami uresničiti pot do urejenih osebnih financ pa smo v delu diplomskega projekta predstavili mobilne aplikacije za boljši pregled in samostojnost pri ureditvi osebnih financ. Mobilne aplikacije so ena izmed lažjih oblik, s katerimi spoznamo za kaj mesečno in letno porabljamo svoje prihodke ter tako enostavnejše poskrbimo za svojo dolgoročno finančno varnost.
Ključne besede: Osebne finance, upravljanje osebnih financ, planiranje osebnih financ, osebni finančni načrt, finančno svetovanje, urejene osebne finance, mobilne aplikacije za upravljanje osebnih financ.
Objavljeno v DKUM: 23.03.2023; Ogledov: 653; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (771,10 KB)

6.
Brezkontaktno določanje hitrosti toka vodotokov s pomočjo mobilnih aplikacij : diplomsko delo
Timotej Trstenjak, 2023, diplomsko delo

Opis: V poletnih mesecih je pregreto ozračje eden glavnih vzrokov za nastanek številnih krajevnih neviht, neurij, debele toče in velike količine dežja v zelo kratkih časovnih obdobjih. Številni vodotoki – potoki in reke – takrat prestopijo svoje struge in poplavljajo ob svojih bregovih. Takrat tam velika količina vode povzroča poškodbe na infrastrukturi ali celo odnaša mostove, zaliva bližnje hiše, uničuje ceste, kmetijska polja itd. Da bi preprečili strahove in dolgotrajne sanacije, vodotoke opremljamo z različnimi merilniki in senzorji, ki nam odčitavajo pomembne podatke, kot so hitrost toka, pretok, nivo vodostaja in temperatura, kar pa je včasih premalo. V delu preverjamo, ali je na takšnih mestih lahko prisoten mobilni telefon, preko katerega bi lahko oseba s pomočjo aplikacije hitro odčitala hitrost toka ali pretok. S terenskim delom smo se skušali naučiti delovanja aplikacij za mobilne telefone in razbiranja njihovih podatkov ter preverili, v kakšni meri so dobljeni podatki zanesljivi in uporabni za nadaljnjo obdelavo. Opisujemo aplikacije, rezultate pa primerjamo s standardno merilno opremo. Rezultati so pokazali, da aplikacija Discharge že ponuja zadovoljive rezultate in sofisticiran prenos podatkov na druge naprave. Po izvedenih meritvah smo ugotovili, da je sicer cenovno ugodno rešitev še treba dodelati na nekaterih področjih. Merilno mesto in sama izvedba meritev na tak način sta lahko zamudna, za laika lahko hitro pride do manj natančnih informacij. Vseeno bi tak način merjenja že lahko uporabile zainteresirane skupine in organizacije, manj verjetno v namene ozaveščanja.
Ključne besede: mobilne aplikacije, vodotoki, določanje hitrosti toka vodotokov, poplave, pretok
Objavljeno v DKUM: 21.03.2023; Ogledov: 449; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (8,16 MB)

7.
Avtentikacijski postopek z uporabo azure active directory B2C in knjižnice microsoft authentication library : diplomsko delo
Patricij Jurgelj, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu pregledamo avtentikacijski postopek Single Sign On in začetke takšnih sistemov. Naredimo primerjavo med avtentikacijskima postopkoma Single Sign On in Azure Active Directory B2C. Slednjega implementiramo z uporabo knjižnice Microsoft Authentication Library. Na začetku izpostavimo delovanje in težave ki jih prinese avtentikacijski postopek Single Sign On, predstavimo razlike in izpostavimo nadgradnje, ki jih prinese novi avtentikacijski postopek. Nato prikažemo implementacijo na mobilnih klientih operacijskih sistemov iOS in Android ter pregledamo katere funkcionalnosti morajo odjemalci podpirati. Na koncu še opišemo in prikažemo uporabniško izkušnjo.
Ključne besede: Avtentikacijski postopki, Azure Active Directory B2C, Microsoft Authentication Library, mobilne aplikacije
Objavljeno v DKUM: 07.11.2022; Ogledov: 516; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (2,78 MB)

8.
Razvoj mobilne aplikacije cene goriv : diplomsko delo
Jaša Filip, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi se bomo sprehodili skozi zgodovino operacijskega sistema iOS ter si pogledali njegovo arhitekturo. Preučili bomo programski jezik Swift in razvojno okolje Xcode, v ta namen pa bomo implementirali aplikacijo Cene goriv. Aplikacija bo uporabnikom omogoča vpogled v cene goriv za posamezne bencinske črpalke v Sloveniji. Poleg programskega jezika Swift bomo uporabili tudi različne knjižnice, kot so MapKit, CoreLocation, WidgetKit in SwiftUICharts. Ker Xcode deluje samo na operacijskem sistemu macOS in bo aplikacija namenjena za vse naprave z operacijskim sistemom iOS, bomo omejeni večinoma omejeni na Applove tehnologije.
Ključne besede: razvoj mobilne aplikacije, iOS, MapsKit, CoreLocation, SwiftUICharts
Objavljeno v DKUM: 24.10.2022; Ogledov: 455; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (3,79 MB)

9.
Avtomatizacija testiranja mobilnih aplikacij : diplomsko delo
Sara Pristovnik, 2022, diplomsko delo

Opis: Avtomatizacija je pomemben del razvojnega cikla digitalnega produkta, saj prihranjen čas in efektivnost pomenita tudi prihranjen denar. Vedno več podjetij vlaga v avtomatizacijo testiranja mobilnih aplikacij ravno zaradi njenih prednosti, ki pripomorejo k uspešnosti in kakovosti. Namen diplomske naloge je v teoretičnem delu, s pomočjo deskriptivne in empirične metode, predstaviti avtomatizacijo testiranja mobilnih aplikacij, vrste avtomatskih testov, ki jih poznamo, izvajanje avtomatskih testov na napravah in predstaviti ter primerjati različna orodja, ki podpirajo avtomatizacijo. V empiričnem delu smo, z metodo načrtovanja, snovanja in testiranja delovanja kode, predstavili proces priprave okolja in izvedbo avtomatskih testov na operacijski platformi Android s pomočjo orodij CodeceptJS in Appium.
Ključne besede: Avtomatizacija testiranja, mobilne aplikacije, Android, CodeceptJS, Appium
Objavljeno v DKUM: 24.10.2022; Ogledov: 346; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (1,62 MB)

10.
Primerjava imperativnega in deklarativnega pristopa pri izdelavi uporabniških vmesnikov aplikacij Android : zaključno delo
Gregor Rant, 2021, diplomsko delo

Opis: V zadnjih letih je opaziti velik porast novosti na področju razvoja aplikacij za Android. V diplomskem delu je predstavljeno ogrodje Android za uporabniške vmesnike Jetpack Compose in ostale knjižnice Jetpack, ki so pomembne zanj. Jetpack Compose nam omogoča ustvarjanje uporabniškega vmesnika aplikacije z uporabo deklarativne paradigme. Ta vzorec je bil v delu primerjan z imperativnim, hkrati pa se je skušalo odgovoriti na vprašanje, ali je Jetpack Compose v trenutnem stanju pripravljen za produkcijsko rabo.
Ključne besede: Android Jetpack, Compose, mobilne aplikacije, uporabniški vmesniki
Objavljeno v DKUM: 04.11.2021; Ogledov: 778; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

Iskanje izvedeno v 0.22 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici