| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ELEKTRONSKI SISTEM ZA VODENJE IZMENIČNIH MOTORJEV - PROGRAMSKA OPREMA ZA MIKROKRMILNIK TMS320F28335
Darko Podržaj, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo opisuje potek načrtovanja, razvoja in testiranja programske opreme, ki je del sistema za vodenje izmeničnih motorjev. Programska oprema teče na digitalnem signalnem krmilniku TMS320F28335, in je zmožna vodenja izmeničnih motorjev po hitrosti. Izvedena je tudi komunikacija z osebnim računalnikom, preko katere nadzorujemo in upravljamo sistem. Vodenje motorja je izvedeno z odprto zančno U/f metodo, pulzno širinsko modulirani signal pa je generiran z uporabo trikotniške modulacije. Splošno je predstavljen tudi mikrokrmilnik TMS320F28335, zlasti njegove periferne enote, ki so uporabljene v programu. Podani so rezultati meritev ter ugotovitve, do katerih smo prišli med načrtovanjem, razvojem in testiranjem programske opreme in celotnega sistema.
Ključne besede: vodenje, izmenični motorji, močnostna elektronika, mikrokrmilnik, vodenje v realnem času
Objavljeno: 02.11.2011; Ogledov: 1428; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (3,93 MB)

2.
SISTEM SONČNE ELEKTRARNE - PROGRAMSKA OPREMA PROCESORSKE KARTE
Gregor Tašner, 2012, diplomsko delo

Opis: V sklopu izdelave sistema sončne elektrarne je bila izdelana in nadgrajena programska oprema enostopenjskega DC-AC pretvornika, ki je sestavljen iz dveh pretvornikov navzgor. Prednosti enostopenjskega pretvornika sta uporaba minimalnega števila elementov ter čista sinusna napetost na izhodu. Programska oprema teče na digitalnem signalnem krmilniku TMS320F2812, njena osnovna funkcija je regulacija in nadzor pretvornika. Zaradi lažjega preizkušanja raznih algoritmov vodenja je izvedena komunikacija z osebnim računalnikom. Za nadzor in upravljanje pretvornika je izdelan grafični uporabniški vmesnik. Predstavljen je tudi digitalni signalni krmilnik TMS320F2812, zlasti njegove periferne enote, uporabljene v sistemu. Podani so rezultati testiranja različnih parametrov regulacije.
Ključne besede: sončna elektrarna, DC-AC pretvornik, enostopenjski pretvornik, močnostna elektronika, mikrokrmilnik, vodenje v realnem času, programska oprema, grafični uporabniški vmesnik
Objavljeno: 16.11.2012; Ogledov: 1159; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (5,55 MB)

3.
ELEKTRONSKI SISTEM ZA VODENJE IZMENIČNIH MOTORJEV - VMESNIŠKO VEZJE ZA MIKROKRMILNIK TMS320F28335
Domen Bele, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno načrtovanje, izdelava in preizkus vmesniškega vezja, ki je del elektronskega sistema za vodenje izmeničnih motorjev. Sistem je posodobitev in nadgradnja podobnega obstoječega sistema. Glavna tema diplomske naloge je vmesniška karta, ki je potrebna za prilagoditev nivoja krmilnih in merilnih signalov med mikrokrmilnikom in močnostnim delom. Predstavljen je mikrokrmilnik, ki smo ga uporabljali, njegove lastnosti in periferija. Pojasnjeno je delovanje sistema za vodenje izmeničnih motorjev in namen vmesniške karte, sledi pregled posamičnih elektronskih vezij vmesniške karte, predstavitev vmesniške kartice kot celote in njena izdelava, na koncu dela pa je predstavljeno še preizkušanje delovanja sistema in rezultati meritev.
Ključne besede: izmenični motorji, vodenje, sistem, mikrokrmilnik, močnostna elektronika, vmesniško vezje
Objavljeno: 20.11.2012; Ogledov: 1150; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (2,53 MB)

4.
HIBRIDNO ELEKTRIČNO VOZILO - NAPAJALNO ZAŠČITNO VEZJE ZA OSKRBO Z ENERGIJO
Slavko Brečko, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno napajalno zaščitno vezje za vklop in izklop akumulatorske baterije za oskrbo električnega vozila z energijo. Dodatno je predstavljeno še vmesniško vezje za povezavo z digitalnim signalnim krmilnikom TMS320F28335, s katerim je izvedeno vodenje sistema. Opisane so uporabljene periferne enote krmilnika in njihova konfiguracija. Podan je tudi opis komunikacijskih vodil CAN in SPI. Na koncu so predstavljeni rezultati meritev, do katerih smo prišli med testiranjem.
Ključne besede: digitalni signalni krmilnik, komunikacijsko vodilo, vmesnik, močnostna elektronika, baterije
Objavljeno: 27.06.2013; Ogledov: 1320; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (4,19 MB)

5.
IZDELAVA PROGRAMSKE OPREME ZA ŠTIRI-KVADRANTNO VODENJE PMSM S POMOČJO MATLAB/SIMULINKA
Matej Vajs, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno vodenje trifaznega sinhronskega motorja s trajnimi magneti (PMSM), ki deluje v vseh štirih kvadrantih, in sicer tako v motorskem kot generatorskem režimu. Podani so tudi opisi programske opreme, ki smo jo uporabljali, to je Matlab/Simulink Target Support Package za uporabljen ciljni sistem (TMS320F28335, Texas Instruments). Opisan je tudi celoten sistem (PMSM, pretvornik močnostne elektronike, digitalni signalni krmilnik). Predstavljeno je načrtovanje in delovanje modela in algoritma ter postopek načrtovanja vodenja v Matlab/Simulinku. Ovrednotili smo tudi avtomatsko generirane programske opreme v programskem jeziku C in primerjali eksperimentalne in simulacijske rezultate. Vodenje smo izvajali na realnem sistemu.
Ključne besede: vodenje, sinhronski motor s trajnimi magneti, regulacija, programiranje, načrtovanje vodenja, pretvornik, močnostna elektronika, digitalni signalni krmilnik
Objavljeno: 14.11.2012; Ogledov: 1714; Prenosov: 245
.pdf Celotno besedilo (2,32 MB)

6.
VODENJE IZMENIČNEGA MOTORJA V POGONSKEM SISTEMU HIBRIDNEGA VOZILA Z UPORABO FPGA
Jernej Hari, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je opisano načrtovanje in vodenje razsmernika za pogon trifaznega sinhronskega stroja s trajnimi magneti. Opisani so posamezni deli pretvornika, tako strojni kot programski. V opisu strojnega dela je predstavljena konstrukcija enosmerne zbiralke, hladilnega telesa, ohišja in elektronike. V opisu programskega dela je izvedeno vodenje sinhronskega stroja s pomočjo direktne navorne metode, implementirane na FPGA vezju. Osnova regulacije navora je dvonivojska histereza. S pomočjo direktne navorne metode dosežemo visoko odzivnost navora. Pomanjkljivost te metode predstavlja nekontrolirano število preklopov. Delovanje algoritma vodenja je bilo preizkušeno na eksperimentalnem sistemu, kjer je kot breme deloval po hitrosti voden elektromotor.
Ključne besede: sinhronski stroj s trajnimi magneti, vodenje, direktno vodenje po navoru, FPGA, močnostna elektronika, hlajenje
Objavljeno: 29.05.2015; Ogledov: 1060; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (6,35 MB)

7.
Regulirana prožilna stopnja za močnostne tranzistorje
Janko Horvat, 2016, doktorska disertacija

Opis: V doktorski disertaciji je obravnavano področje proženja močnostnih tranzistorjev v strukturah stikalnih pretvornikov za trakcijske pogone osebnih vozil. Naloga prožilne stopnje je kontrolirano preklapljanje in zaščita močnostnih tranzistorjev pod vsemi pogoji uporabe ter kontrolirano doseganje varnega stanja pretvornika. Glede na študijo fizikalnih lastnosti močnostnih tranzistorjev in drugih za preklope relevantnih komponent stikalnega pretvornika so razviti napredni algoritmi in metode za prediktivno proženje, zaščito in opazovanje stanja močnostnega tranzistorja. Pri tem napredni algoritmi omogočajo brezsenzorsko ocenjevanje toka, temperature spoja in preostale življenjske dobe tranzistorja ter izbiro optimalnih strmin preklopov, kar omogoča zmanjšanje izgub, elektromagnetnih motenj in podaljša življenjsko dobo pretvornika. Na podlagi zahtev naprednih algoritmov in metod je razvita strojna oprema prožilne stopnje s PLD-vezjem, ki omogoča implementacijo in preizkušanje le-teh in nudi osnovo za razvoj regulirane prožilne stopnje za serijsko uporabo.
Ključne besede: močnostna elektronika, stikalni pretvornik, močnostni tranzistor, prožilna stopnja, opazovalnik, temperatura, toka, življenjska doba, elektromagnetne motnje, oblikovanje preklopa
Objavljeno: 07.07.2016; Ogledov: 802; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (11,39 MB)

8.
Simulacija in praktična izvedba polprevodniškega stikala za testiranje pretvornikov močnostne elektronike
Danijel Pongrac, 2016, diplomsko delo

Opis: Polprevodniško stikalo je primerno za vklop in izklop enosmernih tokokrogov in lahko nadomesti klasičen mehanski rele ali klasičen mehanski kontakt. V okviru diplomske naloge bomo zasnovali testno vezje, preverili delovanje v simulacijskem programu LTSpice, kjer bi preštudirali vklop in izklop ohmsko-induktivnega bremena moči do 5 kW. Za te potrebe bomo zgradili eksperimentalni funkcionalni laboratorijski prototip, ki bo primeren za eksperimentalno verifikacijo. Polprevodniško stikalo bo zgrajeno z MOSFET-i in ustreznimi prožilnimi vezji, ki bodo omogočali vklope tranzistorjev. Celotni sklop bo omogočal testiranje stopničnih obremenitev DC-DC pretvornikov.
Ključne besede: polprevodniško stikalo, MOSFET, močnostna elektronika
Objavljeno: 20.10.2016; Ogledov: 557; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (4,24 MB)

9.
Emulator v realnem času za sisteme močnostne elektronike, izveden na polju prostoprogramirljivih logičnih vezij
Jaka Marguč, 2019, doktorska disertacija

Opis: Doktorska disertacija obravnava razvoj in izvedbo emulatorja v realnem času za sisteme močnostne elektronike. Emulacija je izvedena in se izvaja na polju prostoprogramirljivih logičnih vezij (FPGA), ki zaradi svoje zgradbe in načina delovanja omogoča hitre izračune sistemov enačb z izrazitim paralelnim značajem. Sistem s takšnim značajem je matematični zapis delovanja sistemov močnostne elektronike v obliki sistema diferencialnih enačb, do katerega pridemo s pomočjo teorije grafov in Kirchhoffovih zakonov. Za zapis splošnega modela se uporabljata pristop z povezovalno matriko, ki opisuje zančno metodo, in pristop z incidenčno matriko, ki opisuje vozliščno metodo. Modulacijski signali, s katerimi vklapljamo polprevodniška stikala v pretvornikih, vplivajo na spreminjanje koeficientov diferencialnih enačb modela. Takšen način omogoča avtomatizacijo modeliranja, saj lahko z njim z ustreznimi vhodi zapišemo poljubno vezje. Emulator je verificiran s simulacijami in z eksperimenti v sočasnem izvajanju z realnima pretvornikoma: usmernik in enofazni DC-AC razsmernik.
Ključne besede: močnostna elektronika, modeliranje, teorija grafov, FPGA
Objavljeno: 23.09.2019; Ogledov: 405; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (3,47 MB)

10.
Izvedba močnostnega modula vzporednega trifaznega pretvornika
Kristina Trajkovska, 2020, magistrsko delo

Opis: V magisterskem delu je predstavljeno snovanje močnostnega modula vzporednega trifaznega pretvornika. Cilj je bil načrtovati sheme ter izdelati ustrezno tiskano vezje za porazdeljen pretvornik, ki bo deloval tudi v primeru odpovedi enega dela (ene veje) sistema. Opisana je strojna in programska oprema. Magistrska naloga vsebuje še simulacijski del v programu Matlab/Simulink (ki prikazuje vse tri dele pretvornika), postopke izdelave tiskanega vezja v pragramu Altium Designer in izvedbo eksperimentalne meritve za tok in napetost s pomočjo osciloskopa.
Ključne besede: sinhroni DC-DC pretvornik, vzporedni pretvornik, močnostna elektronika, tiskano vezje, simulacije, modeliranje, vodenje
Objavljeno: 03.11.2020; Ogledov: 29; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (5,04 MB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici