| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv simulacij množičnih nesreč na pripravljenost zdravstvenih delavcev nujne medicinske pomoči: pregled literature
Tia Kac, 2023, diplomsko delo

Opis: Dogodki množičnih žrtev povzročijo veliko število akutno bolnih ali poškodovanih ljudi, ki potrebujejo takojšno zdravniško ali duševno oskrbo. Pogostejši in resnejši incidenti v množičnih nesrečah so povzročili, da se zdravstveni delavci pripravijo s potrebnimi veščinami in znanjem za obvladovanje takih incidentov. Namen diplomskega dela je predstaviti različne vrste simulacij množičnih nesreč za zdravstvene delavce ter preučiti njihov vpliv na psihofizično pripravljenost le-teh na morebitno soočenje z množično nesrečo. V diplomskem delu smo izvedli pregled znanstvene in strokovne literature v angleškem jeziku, in sicer v podatkovnih bazah PubMed, CINAHL, Cochrane Libary, Cureus in MedEdPORTAL. Članke smo omejili na izbrano temo, kateri niso starejši od 10 let, in članke, ki so objavljeni v celoti in so prosto dostopni. Pregled in izbiro člankov smo prikazali z diagramom po priporočilih PRISMA. Članke smo analizirali s pomočjo grafov in tabel. V zaključno delo smo vključili 7 člankov s skupnim vzorcem 835 zdravstvenih delavcev nujne medicinske pomoči. Ugotovili smo, da je predavanje in kasneje aktivno sodelovanje najboljša vrsta simulacije, s katero lahko pričakujemo najvišjo stopnjo pripravljenosti. Velik potencial so prikazale resne igre in navidezna resničnost. Ugotovili smo, da je pomembno kontinuirano izobraževanje zaposlenih za ohranjanje znanja in da simulacije ter izobraževanje skupaj trajno izboljšujeta natančnost triažiranja. Opozoriti je potrebno, da je v prihodnje treba zagotoviti stalno usposabljanje za pripravljenost na izredne razmere.
Ključne besede: zdravstveni delavci nujne medicinske pomoči, simulativno okolje, množične nesreče
Objavljeno v DKUM: 22.05.2023; Ogledov: 376; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (688,32 KB)

2.
Pomen triažnih sistemov pri množičnih nesrečah v službi nujne medicinske pomoči
Sara Ferjuc, 2023, diplomsko delo

Opis: Množične nesreče so v porastu ne samo na globalni ravni ampak tudi na slovenskem področju. Predstavljajo visoko težavnostjo stopnjo, predvsem ekip nujne medicinske pomoči zaradi pomanjkanja resursov, delavcev in znanja. Tukaj nastopijo triažni sistemi, kateri so ne samo izjemnega pomena za preprečevanje večje števila žrtev in hitre obravnave poškodovancev. Namen zaključnega dela je ugotoviti pomen triažnih sistemov pri množičnih nesrečah in razlike med pristopi v primeru množične nesreče, glede na vzrok nastanka le-teh.
Ključne besede: množične nesreče, triaža, triažni sistemi, služba nujne medicinske pomoči
Objavljeno v DKUM: 15.05.2023; Ogledov: 474; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

3.
Odločitveni model usposobljenosti zaposlenih v zdravstveni negi za delo v izrednih razmerah
Sabina Slovenc, 2021, magistrsko delo

Opis: Naši cilji so bili ugotoviti, kaj zaposleni v zdravstveni negi potrebuje za ukrepanje v izrednih razmerah in nato izdelati model usposobljenosti zaposlenega v zdravstveni negi za delo v izrednih razmerah s pomočjo metodologije DEX. S pregledom teorije s področja izrednih razmer, poklicnih kompetenc medicinskih sester in načina usposabljanja delavcev smo osnovali teoretična izhodišča za izdelavo magistrskega dela. Oblikovali smo ekspertno skupino, s katero smo na podlagi strokovne literature in osebnih izkušenj pri delu v zdravstvu določili kriterije, ki so potrebni za delo v izrednih razmerah. Pripravili smo tudi dva vprašalnika, ki sta kot kriterija vključena v model. Kot izredne razmere smo določili množične nesreče. S pomočjo DEX metodologije smo naredili model, katerega smo validirali na petih kandidatih. Z rezultati smo zadovoljni, saj smo dobili v pogled v znanje pri delu ob množični nesreči in videli, kje so primanjkljaji in priložnosti za izboljšanje. Izkazalo se je, da so zaposleni več kot primerni za delo v izrednih razmerah. Kljub temu so bili slabše ocene deležni vsi kandidati pri usposabljanju, saj so imeli izobraževanje pred več leti. Povzamemo lahko, da so zaposleni v zdravstveni negi strokovno podkovani za delo, ki ga opravljajo, vendar je prisoten deficit pri obiskih tečajev in usposabljanj na področju množičnih nesreč, zato bi bilo na tem področju potrebno več narediti.
Ključne besede: izredne razmere, množične nesreče, DEXi, usposabljanje, kompetence.
Objavljeno v DKUM: 05.01.2022; Ogledov: 707; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (699,44 KB)

4.
Sodelovanje intervencijskih služb na kraju množične prometne nesreče v Senožečah januarja 2016 : diplomsko delo univerzitetnega študija
Boštjan Smolej, 2016, diplomsko delo

Opis: Sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami kot podsistem nacionalne varnosti v Republiki Sloveniji je zasnovan na državni, regionalni in lokalni ravni. Prometne nesreče iz njimi povezana prometna (ne)varnost so eden izmed dejavnikov ogrožanja. Med temeljne cilje varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami sodijo tudi ukrepi in aktivnosti za ukrepanje ob množičnih prometnih nesrečah. Množične prometne nesreče se dogajajo, največkrat oziroma vedno na avtocestah, ne glede na to, da so avtoceste zaradi svojih konstrukcijskih lastnosti najvarnejše za uporabnike. Širša javnost prometno varnost ocenjuje predvsem skozi odmevne dogodke, kot so množične prometne nesreče in prometne nesreče z hudimi posledicami. 30. januar 2016. Med Senožečami in Razdrtim se je v gosti megli zaradi slabe vidljivosti, neprilagojene hitrosti in prekratke varnostne razdalje posameznih voznikov zgodila prometna nesreča, v kateri je bilo udeleženih 48 osebnih avtomobilov, sedem tovornih vozil in avtobus. V prometni nesreči so štiri osebe umrle, 25 pa je bilo telesno poškodovanih. Odpravljanje posledic prometne nesreče je potekalo več ur. Na kraju so delovale različne intervencijske službe, predvsem pa reševalci in zdravniki nujne medicinske pomoči, gasilci, policija, pripadniki civilne zaščite in vzdrževalci cestne infrastrukture. Delovanje teh služb je bilo usmerjeno v hitro in učinkovito reševanje prizadetih, zagotavljanje osnovne stopnje varnosti (ljudem in premoženju) in sanacijo ter odpravljanje nastalih posledic. Vse naštete aktivnosti morajo potekati v usklajenem, organiziranem, enotno vodenem in delujočem sistemu. Usklajenost delovanja in medsebojno sodelovanje med intervencijskimi službami smo poskušali preveriti v pričujočem diplomskem delu.
Ključne besede: prometne nesreče, množične prometne nesreče, intervencijske službe, policija, gasilci, reševalci, sodelovanje, analiza primera, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 13.10.2016; Ogledov: 1878; Prenosov: 320
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

5.
Smernice za pripravo medicinske opreme ob množičnih nesrečah
Jernej Kocbek, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo opisali opremo za množične nesreče., ki jo uporabljajo službe NMP. Izvedli smo primerjavo trenutne opreme med službami NMP Maribor in Celje. Primerjavo smo opravili tudi s predlagano vsebino Ministrstva za zdravje RS. Bistvenih razlik v načinu razporeditve posameznih prikolic NMP Celje in NMP Maribor nismo ugotovili. Razlikujeta se le v tem koliko poškodovanih sta sposobni oskrbet. Skupno imata to, da je drobni materjal zložen v zabojnikih, ti pa so lepo označeni z barvami za vsak sektor. Glede na predlagano vsebino Ministrstva ugotavljamo, da je oprema, ki jo imata opisani enoti NMP zgolj osnovna. Če bi želeli vso opisano opremo pripravit, bi potrebovali nekoliko večje prikolice in tudi temu primerno sestavljene. Opremo smo kategorizirali v strukturiran seznam z namenom lažjega preverjanja in priprave opreme za množične nesreče. Uporabili smo miselne vzorce, ki nam omogočajo lažjo razvrstitev. Pregledali smo tudi predpise kateri bi nam lahko bili v pomoč pri sestavi medicinske opreme.
Ključne besede: množične nesreče, medicinski pripomočki, prikolica za množične nesreče.
Objavljeno v DKUM: 11.11.2011; Ogledov: 2215; Prenosov: 333
.pdf Celotno besedilo (1,42 MB)

Iskanje izvedeno v 0.61 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici