| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vloga reševalca pri triaži
Boris Ladinek, 2013, diplomsko delo

Opis: Triaža je postopek, v katerem razvrstimo paciente glede na potrebo po začetku zdravstvene obravnave. Izvaja se v različnih okoljih in pod različnimi pogoji, gre pa za razvrščanje pacientov, glede na nujnost obravnave. Tako poznamo triažo ob množičnih nesrečah, naravnih katastrofah, na terenu in v institucijah v okviru bolnišničnih oddelkov in ambulant. Namen diplomskega dela je predstaviti vlogo medicinske sestre pri triaži pacientov v ambulanti nujne medicinske pomoči in na terenu ter z raziskavo ugotoviti značilnosti triaže v praksi. Uporabili smo kvantitativno metodologijo z deskriptivno metodo dela. Za raziskovalni instrument smo si izbrali anketni vprašalnik. V raziskavi je sodelovalo 40 reševalcev zaposlenih v Centru za nujno medicinsko pomoč in reševalne prevoze Zdravstvenega doma Dr. Adolfa Drolca Maribor. Rezultati raziskave so pokazali, da je stopnja prizadetosti pacienta najpogostejši faktor, ki vpliva na odločitev triažnega delavca glede prednostne obravnave pacienta. Triažo v ambulanti nujne medicinske pomoči najpogosteje opravlja diplomirana medicinska sestra/diplomiran zdravstvenik. Medtem, ko triažo pri množičnih nesrečah pa opravlja tisti, ki najprej pride na kraj dogodka. Vodja intervencije je po navadi zdravnik, medtem ko pa je izvajalec primarne triaže reševalec. V raziskavi smo ugotovili, da je Mariborska enota nujne medicinske pomoči zadovoljivo pripravljena na množične nesreče. Za dobro triažiranje potrebujejo reševalci obširno strokovno znanje, sposobnost opazovanja, ocenitve situacije in delovne izkušnje. V nujni medicinski pomoči ni pomembno samo znanje o nekem problemu, pač pa hiter in učinkovit prenos tega znanja v prakso
Ključne besede: triaža, reševalec, množična nesreča, ambulanta NMP
Objavljeno: 25.11.2013; Ogledov: 1724; Prenosov: 530
.pdf Celotno besedilo (1,35 MB)

2.
UKREPANJE OB MNOŽIČNIH NESREČAH
Petra Javornik, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga je sestavljena iz teoretičnega in empiričnega (raziskovalnega) dela. V teoretičnem delu je najprej predstavljeno ukrepanje ob množičnih nesrečah in vrste množičnih nesreč. Poznamo več vrst množičnih nesreč: poplave, zemeljski plazovi, snežni plazovi, požari, nevarne snovi-terorizem, potresi ter nesreče v cestnem železniškem in letalskem prometu. V nadaljevanju je predstavljena organizacija služb nujne medicinske pomoči, glavni zdravnik, naloge reševalca-diplomirani zdravstvenik, primarna in sekundarna triaža poškodovancev, organiziranost prevozov, komunikacija med ekipami in sodelovanje z drugimi intervencijskimi službami, oprema, dokumentacija ter izobraževanja na temo množične nesreče. Predstavljena bo tudi vaja RDEČI ALARM, ki je potekala v organizaciji Reševalne službe in službe nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica. Podatki, potrebni za empirični del diplomske naloge, so dobljeni s pomočjo ankete, ki so jo izpolnili zdravstveni tehniki in diplomirani zdravstveniki v Slovenski Bistrici, Mariboru in Slovenskih Konjicah. Anketa je bila izvedena anonimno v mesecu oktobru 2012, sodelovalo je 60 zdravstvenih delavcev. Uporabljena je bila deskriptivna metoda, ankete pa so v diplomskem delu analizirane in interpretirane.
Ključne besede: množična nesreča, organizacija, primarna triaža, sekundarna triaža, prevoz, komunikacija
Objavljeno: 25.02.2013; Ogledov: 2262; Prenosov: 605
.pdf Celotno besedilo (1,60 MB)

3.
VLOGA REŠEVALCA OB MNOŽIČNIH NESREČAH
Andrej Črešnar, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga je sestavljena iz teoretičnega in raziskovalnega (empiričnega) dela. V teoretičnem delu je najprej predstavljena oprema reševalca, potrebna ob množičnih nesrečah. Oprema je razdeljena na tri dele: medicinska, tehnična in oprema reševalca oziroma zaščitna oprema. V nadaljevanju je predstavljeno ukrepanje ob množičnih nesrečah: triaža poškodovancev (SORT in START), organizacija transporta, potek komunikacije med ekipami in sodelovanje različnih intervencijskih ekip. Podatki, potrebni za empirični del diplomske naloge, so dobljeni s pomočjo ankete, ki so jo izpolnili reševalci, zaposleni na reševalnih enotah po vsej Sloveniji. Anketa je bila izvedena anonimno v mesecu septembru 2010, sodelovalo je 60 zdravstvenih reševalcev. Uporabljena je bila deskriptivna metoda, rezultati ankete pa so v diplomskem delu analizirani in interpretirani.
Ključne besede: množična nesreča, ukrepanje, transport, triaža, komunikacija
Objavljeno: 24.12.2010; Ogledov: 3037; Prenosov: 614
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici