| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
Utemeljitelja kriminologije v Sloveniji : diplomsko delo
Rebeka Lesjak, 2009, diplomsko delo

Ključne besede: kriminologija, razvoj, mladoletniško prestopništvo, Slovenija, diplomske naloge
Objavljeno: 19.11.2009; Ogledov: 2082; Prenosov: 253
.pdf Celotno besedilo (372,94 KB)

4.
5.
Vprašanje krivde, odgovornosti in sankcioniranja mladoletnikov v kazenskem pravu : diplomsko delo
Anita Jevšek, 2012, diplomsko delo/naloga

Opis: Kaznivo dejanje, krivda in kazenska sankcija, so osrednji pojmi kazenskega prava, ki smo jih skozi zakonske določbe opredelili v diplomski nalogi, ter se dotaknili sprememb, ki so pri njihovem pojmovanju nastale v primerjavi KZ-KZ-1. Predstavili smo pojem mladoletniškega prestopništva, dejavnike, ki vplivajo na njegov razvoj, ter položaj in pravice mladoletnika v kazenskem pravu. Opredelili smo vrste kazenskih sankcij in pogoje, pod katerimi se le-te izrekajo mladoletnikom, na koncu pa predstavili pojav mladoletniškega prestopništva na področju Novega mesta, v obdobju 2005-2010. V povzetkih intervjujev s kriminalistko Kriminalistične policije, z okrožnim tožilcem Okrožnega tožilstva, s sodnico Okrožnega sodišča in strokovno delavko Centra za socialno delo predstavljamo delo in najpogostejše težave, s katerimi se srečujejo pri obravnavi mladoletnih storilcev kaznivih dejanj ter želje po spremembah. Ugotovili smo, da na področju Novega mesta mladoletniki izvršujejo predvsem premoženjska kazniva dejanja, da so v porastu nasilna kazniva dejanja, da se tožilci Okrožnega tožilstva za uporabo Instituta odloženega pregona in poravnavanja ne odločajo pogosto, da so najpogosteje izrečeni vzgojni ukrepi, ki jih je sodišče izreklo mladoletnikom, nadzor centra za socialno delo in ukor, pomanjkanje programov, ki bi se jih mladoletniki lahko udeležili, pa je glavna težava svetovalnih delavcev Centra za socialno delo Novo mesto. Z nalogo smo potrdili, da obravnava mladoletnikov v kazenskem postopku, ob siceršnjih novostih, ki jih je prinesel KZ-1, še naprej ohranja tiste bistvene lastnosti, ki s poudarkom na varstvu pravic otrok in mladoletnikov zagotavljajo, da kazenskopravni sistem države k vprašanjem krivde, odgovornosti in sankcioniranja mladoletnikov pristopa s kar največjo možno mero previdnosti, upoštevaje njihov osebni razvoj in socialni položaj v družbi.
Ključne besede: kazniva dejanja, prekrški, kazenska odgovornost, krivda, mladoletniki, mladoletniško prestopništvo, kazenske sankcije, diplomske naloge
Objavljeno: 28.03.2012; Ogledov: 2944; Prenosov: 638
.pdf Celotno besedilo (1,05 MB)

6.
SISTEM KAZENSKIH SANKCIJ V MLADOLETNIŠKEN KAZENSKEM PRAVU
Jasmina Petar, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava sistem kazenskih sankcij za mladoletne storilce kaznivih dejanj v veljavni kazenskopravni ureditvi Republike Slovenije. Naša kazenskopravna zakonodaja določa, da je za mladoletne storilce kaznivih dejanj treba šteti vse tiste storilce, ki še niso dopolnili 18 let, posebne določbe pa se pod določenimi pogoji uporabljajo tudi za polnoletne, kadar se jim sodi za kazniva dejanja, ki so jih storili kot mladoletniki, izjemoma pa se uporablja tudi za tiste, ki so storili kaznivo dejanje kot mlajši polnoletniki. Kot prva in hkrati univerzalna kazenska sankcija se štejejo vzgojni ukrepi, ki se lahko izrečejo mlajšim in starejšim mladoletnikom, kot tudi mlajšim polnoletnikom. Vzgojni ukrepi veljajo za glavnino potrebnega posebnega obravnavanja mladoletnikov in se delijo v dve skupini: na zavodske in nezavodske ukrepe. Druga vrsta kazenskih sankcij so kazni za mladoletnike, ki se lahko izjemoma izrečejo samo starejšim mladoletnikom, pri čemer ločimo dve glavni kazni (mladoletniški zapor, denarna kazen) in stransko kazen(prepoved vožnje motornega vozila). Varnostni ukrepi pa so tretja in tudi zadnja vrsta kazenskih sankcij, ki se lahko izrečejo obema skupinama mladoletnikom. Opozorilnih sankcij za mladoletnike naš kazenskopravni sistem za mladoletnike ne pozna. Veljavna materialna ureditev mladoletniškega kazenskega prava torej ponuja široko možnost izbire med različnimi kazenskimi sankcijami za mladoletnike, vendar se senati za mladoletnike še vedno v večini odločajo za izrekanje nekaterih nezavodskih varnostnih ukrepov. Namen kazenskih sankcij za mladoletnike je: vzgoja, prevzgoja in pravilno usmerjanje. Zaradi slednjega je primerjava s kazenskimi sankcijami za polnoletne storilce kaznivih dejanj skoraj nemogoča že zaradi zasledovanja različnih ciljev sankcioniranja. Materialna vprašanja so zaenkrat urejena še v posebnem poglavju starega kazenskega zakonika, kateri velja do sprejetja posebnega zakona za mladoletnike.
Ključne besede: mladoletnik, mladoletniško prestopništvo, sistem kazenskih sankcij, vzgojni ukrepi, nezavodski vzgojni ukrepi, zavodski vzgojni ukrepi, mladoletniški zapor.
Objavljeno: 13.09.2012; Ogledov: 2565; Prenosov: 552
.pdf Celotno besedilo (686,96 KB)

7.
VLOGA CENTRA ZA SOCIALNO DELO V KAZENSKEM POSTOPKU PROTI MLADOLETNIKU
Saša Prah, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo govori o mladoletniškem prestopništvu, kazenskem postopku proti mladoletnikom, predvsem pa o vlogi organa socialnega varstva v tem postopku, katerega osnovna naloga je v skladu z Zakonom o kazenskem postopku pomagati sodišču, da se kazenski postopek proti mladoletnikom konča s pravilno odločbo. Vloga in pomen organa socialnega varstva (Centra za socialno delo) sta v postopku proti mladoletnikom izredno velika, saj kazenska zakonodaja na področju mladoletniškega prestopništva omejuje uporabo kazenskopravnih ukrepov, ki se uporabijo zaradi potreb po vzgoji in prevzgoji mladoletnika, na najnujnejšo mero. V skladu z veljavno zakonodajo ima organ socialnega varstva veliko pooblastil. V postopku proti mladoletnikom ima organ socialnega varstva pravico seznaniti se s potekom postopka, dajati predloge med postopkom ter opozarjati na dejstva in dokaze,pomembne za pravilno odločitev. Socialno delo pa je pogosto razpeto med prisilo in pomočjo, v okviru katerega se združujejo različne poklicne vloge v eni osebi, pri čemer se pojavlja predvsem vprašanje primernosti združevanja teh vlog, na katerega se veže tudi vprašanje poklicne skrivnosti, kar vse bom skušala raziskati in predstaviti v diplomski nalogi.
Ključne besede: mladoletniško prestopništvo, kazenski postopek, Zakon o kazenskem postopku, organ socialnega varstva, poklicna skrivnost
Objavljeno: 17.12.2012; Ogledov: 1563; Prenosov: 182
.pdf Celotno besedilo (296,04 KB)

8.
VZROKI MLADOLETNIŠKEGA PRESTOPNIŠTVA IN UKREPI ZA NJEGOVO PREPREČEVANJE
Sabina Matija, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava mladoletniško prestopništvo. Osredotoča se na vzroke in ukrepe za preprečevanje oziroma zmanjševanje prestopništva mladih. Pozornost je posvečena še obravnavi tako mladoletnih storilcev kaznivih dejanj kot mladoletnih storilcev prekrškov. Mladoletniško prestopništvo obsega kazniva dejanja in druge oblike deviantnega, negativnega odklonskega vedenja otrok in mladoletnikov, vendar je pri nas sprejeto ožje pojmovanje omenjenega pojava. Po tem konceptu obravnava kazenska zakonodaja samo kazniva dejanja mladoletnikov, torej ravnanja, ki jih kazenski zakonik določa kot kazniva in jih storijo mladoletniki (to so praviloma osebe med 14. in 18. letom starosti). Izključena so kazniva dejanja, ki jih storijo otroci (osebe do 14. leta starosti) in vsa ravnanja mladoletnikov, ki so sicer odklonska, niso pa kazniva. Sodišča obravnavajo mladoletne storilce kaznivih dejanj v prirejenem kazenskem postopku, ostale mladoletne storilce nekaznivih a odklonskih dejanj pa obravnavajo nekazenski (sodni ali upravni) organi. Dejavniki tveganja ali vzroki za prestopniško vedenje mladoletnikov povečujejo možnost za razvoj takšnega vedenja. Nekatere teorije posplošujejo pomen posameznega dejavnika, vendar je večinsko mnenje, da na mladoletniško prestopništvo vplivajo številni, med seboj povezani dejavniki, ki izhajajo iz širšega ali ožjega družbenega ali mladoletnikovega okolja, iz splošnih socialnih in ekonomskih razmer ter iz osebnih lastnosti mladoletnika. Potrebno je upoštevati njihovo součinkovanje, saj se pogosto pokaže učinek šele v medsebojni povezavi. Kljub temu ima nedvomno najpomembnejši vpliv družina, ki bistveno vpliva na razvoj otrokove percepcije. Družina pomembno vpliva na razvoj otroka, na njegovo zaznavanje kaj je prav in kaj ne in ima tako zelo pozitiven vpliv. Po drugi strani pa neurejene družinske razmere (slaba vzgoja, odsotnost mej in nadzora, pomanjkanje čustvenih vezi) prispevajo na nastanek prestopništva. Pomemben dejavnik so tudi vrstniki, saj ko začne popuščati vpliv staršev je družba tista, ki ima vedno večji vpliv na posameznika. Mladoletne storilce kaznivih dejanj in mladoletne storilce prekrškov je potrebno obravnavati na specifičen način, predvsem zaradi njihove stopnje osebnega razvoja ter dovzetnosti za vplive okolja. S posebno vrsto kazenskih sankcij se skuša mladoletniku zagotoviti vzgoja, prevzgoja in pravilen razvoj ter pomoč pri ponovni vključitvi v življenje. Pri tem ima pomembno vlogo tudi center za socialno delo, ki sodeluje s sodiščem. V okviru preprečevanja oziroma zmanjševanja mladoletniškega prestopništva je potrebna sprememba ali odprava vzrokov, okoliščin in situacij, ki vplivajo na njegov razvoj. Učinkovito ukrepanje zahteva predvsem poznavanje vzrokov in preventivno dejavnost vseh pristojnih institucij ter njihovo sodelovanje.
Ključne besede: mladoletnik, mladoletniško prestopništvo, dejavniki tveganja, mladoletni storilci kaznivih dejanj, mladoletni storilci prekrškov, center za socialno delo, preprečevanje mladoletniškega prestopništva
Objavljeno: 24.04.2013; Ogledov: 1738; Prenosov: 420
.pdf Celotno besedilo (589,15 KB)

9.
Odklonska vedenja mladih : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Jožica Tomelj, 2014, diplomsko delo

Opis: Za odklonsko vedenje otroka, mladoletnika, ne moremo iskati vzroka samo v njem in ga identificirati kot negativno osebo, pač pa je potrebno narediti celotno sliko njegove družine, okolja, šole oz. vse okoliščine, ki so ga pripeljale do kršitve družbenih norm. V kolikor želimo otroku pomagati pri odraščanju in v samem obdobju adolescence moramo zelo dobro poznati njegovo osebnost in glede na to izbrati primeren način komunikacije in pomoči. Nemalokrat starši zaradi svoje preobremenjenosti, alkoholizma in nasilnega življenja ne opazijo, da jih nekdo potrebuje, da jih ves čas s svojim vedenjem opozarja, pač pa otroka enostavno ignorirajo, nočejo in niti ne želijo prisluhniti njihovim težavam, pač pa zanje krivijo druge, pomoč strokovnih služb pa odklanjajo ne le zaradi sramu, ampak so prepričani da tovrstne probleme lahko rešijo sami znotraj družine. Šola kot institucija, v kateri otrok preživi največ časa, nekaj časa opozarja na otrokovo vedenje in poskuša s pomočjo staršev reševati problem, v kolikor pa ni hitrega rezultata, otroka negativno klasificirajo in njegovo vedenje samo še kaznujejo ali pa celo prosijo starše za prepis na drugo šolo. V diplomski nalogi sta predstavljena dva primera oseb, ki sta v enakem starostnem obdobju storila zelo hudo kaznivo dejanje ter nadalje potek izvrševanja kazenske sankcije. Natančno sem proučila oba spisa Okrožnega sodišča v Ljubljani in ju med seboj primerjala. Glede na sam potek izvrševanja kazenskih sankcij so imele močan vpliv družina, vzgojne, zdravstvene in socialne službe. Že ob prvem pojavljanju odklonskega vedenja otroka, so skoraj v celoti zatajile družina, šola in socialne službe. Iz primerov je razvidno, da v kolikor ni sklenjen dobro organiziran krog med družino šolo in strokovnimi službami, je realno skorajda nemogoče pričakovati napredek. Pri tem je zelo pomembna profesionalnost strokovnih služb, saj v nasprotnem primeru, kot se je zgodilo pri osebi A ne bo napredka, ampak bo mladoletnik nadalje razvijal svoj kriminalni stil.
Ključne besede: mladi, odklonsko vedenje, prestopništvo, mladoletniško prestopništvo, preprečevanje, kazenske sankcije, diplomske naloge
Objavljeno: 11.02.2014; Ogledov: 1603; Prenosov: 212
.pdf Celotno besedilo (381,84 KB)

10.
Kaznovanje mladoletnih prestopnikov : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Lara Rovšnik, 2014, diplomsko delo

Opis: Most med otroštvom in odraslostjo imenujemo mladostništvo. To je obdobje intenzivnega telesnega, duševnega in socialnega dozorevanja. V tem obdobju prevzamemo večino vedenjskih vzorcev in si oblikujemo življenjske navade, ki nas pogosto spremljajo vse življenje. Zaradi pospešenega pridobivanja življenjskih izkušenj in iskanja ter odkrivanja samega sebe, lahko zaradi duševne preobremenjenosti pride do odklonskih ravnanj. Ko mladostnik prestopi mejo upornika, začnemo govoriti o mladoletniškem prestopništvu. V diplomski nalogi smo obravnavali kaznovanje mladoletnih prestopnikov v Republiki Sloveniji. Kazenskopravno obravnavanje mladoletnih prestopnikov pri nas, do sprejetja posebnega zakona za obravnavanje mladoletnih prestopnikov, ureja Kazenski zakonik iz leta 1994. Ker so mladoletniki osebe, ki se osebnostno še razvijajo, so zanje predvidene posebne kazenske sankcije. Namen teh sankcij je vzgoja, prevzgoja in pravilno usmerjanje. Glede na starostno skupino v katero mladoletni prestopnik spada, se sodišče lahko odloči med izrekom vzgojnega ukrepa, kaznimi za mladoletnike ter varnostnimi ukrepi. Oprli smo se na statistične podatke zadnjih štirih let (od leta 2010 do leta 2013) delovanja državnih tožilstev, Policije, Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij ter Statističnega urada Republike Slovenije. Ugotavljali smo, kako se giblje mladoletniška kriminaliteta, katera kazniva dejanja med mladimi prestopniki prevladujejo ter katere kazenske sankcije so največkrat izrečene. Ugotovili smo, da so bile največkrat izrečene kazenske sankcije nezavodski vzgojni ukrepi, da v prevzgojnem domu (Radeče) ni bilo upada mladoletnih prestopnikov, da med mladoletnimi prestopniki prevladujejo kazniva dejanja zoper premoženje ter da mladoletnih obsojenk zadnja štiri leta ni bilo.
Ključne besede: mladoletniki, prestopništvo, mladoletniško prestopništvo, kaznovanje, vzgojni ukrepi, kazensko pravo, diplomske naloge
Objavljeno: 12.11.2014; Ogledov: 1463; Prenosov: 439
.pdf Celotno besedilo (687,91 KB)

Iskanje izvedeno v 0.29 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici