| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 11
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
MLADINSKI ROMANI PISATELJICE ANNE FINE
Patricija Babosek, 2010, diplomsko delo

Opis: S terminom mladinski roman označujemo daljša mladinska prozna besedila, ki jih bere mladina po 12. letu starosti. Problematiko mladinskega realističnega romana na Slovenskem odpira Dragica Haramija, zato so v diplomskem delu zajeta mnenja in ugotovitve njenih študij, poleg nje pa še Marjane Kobe, Igorja Sakside in Metke Kordigel. V diplomskem delu so predstavljene značilnosti mladinskega romana, njegove temeljne morfološke značilnosti in zgradba. Opisan je razvoj tega žanra, ki je sicer najmlajši med žanri. Pri tem so navedeni pogledi različnih teoretikov na obstoj in teorijo mladinskega romana. V diplomskem delu so natančno raziskane in analizirane morfološke značilnosti štirih mladinskih romanov pisateljice Anne Fine, ki so prevedeni v slovenski jezik, in sicer Spretna Tulip, Zijalo, V devetih nebesih in Dojenčki iz moke. Predstavljena sta biografija in bibliografija pisateljice Anne Fine. Po kronološkem zaporedju so naštete vse nagrade, ki jih je do sedaj prejela za svoje delo.
Ključne besede: Realistična mladinska proza, mladinski roman, mladostniki, Anne Fine.
Objavljeno: 17.02.2011; Ogledov: 2841; Prenosov: 328
.pdf Celotno besedilo (602,21 KB)

2.
David Hill: Realistično avanturistična proza in socialno-psihološki roman
Živa Brumec, 2011, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil predstaviti žanre mladinskega realističnega romana in ugotoviti, katera snov, teme in motivi se pojavljajo v šestih mladinskih realističnih romanih novozelandskega pisatelja Davida Hilla, prevedenih v slovenski jezik. Prebranih, analiziranih in primerjanih je bilo šest romanov. Dva od teh, Saj bo bolje in Korak pred plameni, spadata v žanr mladinskega realističnega avanturističnega romana. Dela Se vid'va, Simon!, Prav tam, kjer boli, Vračanje in Duet sodijo v žanr mladinskega socialno-psihološkega romana. Snov, ki je predstavljena v posameznem romanu, se dotika problemov, s katerimi se srečujemo vsak dan. Najstnik, ki je na meji med otrokom in odraslim, se težko spopada s situacijo, v kateri se znajde in se trudi, da bi težave razrešil, kljub temu, da se mu velikokrat zdi, da jim s svojimi izkušnjami ni kos. Stranski motivi in teme, ki se prepletajo v delih, so zaljubljenost, ljubosumje, sovraštvo, osamljenost, razočaranje, jeza, žalost, strah, tveganje, neuspeh, ločitev, samomor in pustolovščina. Glavne teme in motivi, ki se pojavijo v vseh šestih romanih, pa so prijateljstvo, ljubezen, družina in umiranje ter smrt.
Ključne besede: mladinski realistični roman, mladinski socialno-psihološki roman, pustolovščina, družina, prijateljstvo, ljubezen, smrt
Objavljeno: 24.01.2011; Ogledov: 4257; Prenosov: 654
.pdf Celotno besedilo (794,13 KB)

3.
Mladinska proza Marjane Moškrič
Tanja Žugelj, 2011, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil raziskati mladinsko prozo Marjane Moškrič ter predstaviti teorijo socialno-psihološkega romana, teorijo pravljice ter fantastične pripovedi in fantastičnega romana in hkrati vsebinsko ovrednotiti avtoričina dela in ugotoviti, katera snov, teme in motivi se pojavljajo v njenih delih.
Ključne besede: Mladinska proza, mladinski socialno-psihološki roman, pravljica, fantastična pripoved, fantastični roman, ljubezen, življenje, prijateljstvo, pustolovščina, Marjana Moškrič
Objavljeno: 05.09.2011; Ogledov: 1692; Prenosov: 431
.pdf Celotno besedilo (665,78 KB)

4.
MLADINSKA PROZA IRENE VELIKONJA
Ines Gerold, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Pripovedna proza Irene Velikonja je nastalo na osnovi natančne analize izbranih literarnih del pisateljice Irene Velikonja. S podrobno analizo književnih del (Poletje na okenski polici, Leto v znamenju polža, Lestev do neba in normalna družina … Pa kaj še!) bo predstavljeno pisateljičino ustvarjanje. Diplomsko delo je teoretično, zato so bile uporabljene temu primerne raziskovalne metode. Deskriptivna metoda je bila uporabljena v uvodnem delu diplomskega dela ob proučevanju že znanih dejstev o mladinski prozi, romanu, realističnem romanu in socialno-psihološkem romanu. Metoda klasifikacije je bila uporabljena pri klasifikaciji določenih pojmov in temeljnih značilnosti, komparativna metoda pa pri primerjanju in odkrivanju podobnosti in razlik na podlagi teoretičnih razlag realističnega in socialno-psihološkega romana. V sklepnem delu, kjer smo poskušali povezati teoretična izhodišča s konkretnimi besedili, je bila uporabljena metoda generalizacije in specializacije. Namen diplomskega dela je opredeliti osnovne značilnosti romana nasploh, realistične pripovedne proze in socialno-psihološkega romana, ter ugotoviti, zakaj omenjena književna dela sodijo med realistično in socialno-psihološko prozo.
Ključne besede: Irena Velikonja, mladinska proza, roman, mladinski roman, realistični mladinski roman, socialno-psihološki mladinski roman.
Objavljeno: 07.11.2013; Ogledov: 1826; Prenosov: 292
.pdf Celotno besedilo (1,05 MB)

5.
AVANTURISTIČNO-ZGODOVINSKA MLADINSKA PROZA IVANA SIVCA
Nina Seitl, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Avanturistično-zgodovinska mladinska proza Ivana Sivca je nastalo na osnovi natančne analize izbranih štirinajstih književnih del pisatelja Ivana Sivca, ki ustrezajo izbranemu tematskemu sklopu obravnave, in sicer Gusarji na obzorju (1991), Skrivnost zlate reke (1996), Krokarji viteza Erazma (1997), Čarobna violina (1998), Usodni pečat (2000), Pozabljeni zaklad (2001), Kriva prisega (2002), Kapitanov ključ (2004), Prekletstvo zlata (2006), Cela Idrija nori (2007), Zakleta bajta (2009), Potopljeni vlak (2010), Dolenjska naveza (2012) in Izgubljeni Prešeren (2013). Predstavljeni so vsebina književnih del, glavni književni liki, književni čas in prostor, teme, motivi, pripovedovalec in jezik. Namen diplomskega dela je opredeliti osnovne značilnosti mladinskega romana, avanturističnega mladinskega romana in zgodovinskega mladinskega romana ter ugotoviti, zakaj omenjena književna dela sodijo med avanturistično-zgodovinsko mladinsko prozo. Glavna tema v vseh delih je pustolovščina književnih likov, največkrat je to odkrivanje zaklada. Mladostnik se (nenamerno) znajde v avanturi, ki pa zaradi njegove poštenosti in drugih pozitivnih lastnosti vedno vodi do srečnega konca. Avtor je v vsako od obravnavanih del vpletel neko zgodovinsko snov in jo prenesel v sedanji čas. Diplomsko delo je teoretično, zato so uporabljene teoretične raziskovalne metode. V uvodnem delu diplomskega dela je uporabljena deskriptivna metoda ob proučevanju že znanih dejstev o avtorju Ivanu Sivcu in teorijah mladinskega romana ter avanturističnega in zgodovinskega mladinskega romana, komparativna metoda pri primerjanju in odkrivanju podobnosti in razlik posameznih del ter metoda klasifikacije pri opredelitvi pojmov mladinskega romana in njegovih žanrov. Pri analizi izbranih del sta uporabljeni metoda analize in generalizacije. Zgodovinska metoda je uporabljena pri ugotavljanju resničnosti zgodovinskih podatkov, opisanih v delih. V sklepnem delu, kjer je podan končni sklep in zbrane ugotovitve, je uporabljena metoda sinteze.
Ključne besede: Ivan Sivec, mladinski roman, avanturistični mladinski roman, zgodovinski mladinski roman.
Objavljeno: 15.07.2014; Ogledov: 1396; Prenosov: 572
.pdf Celotno besedilo (1,05 MB)

6.
PROBLEMATIKA DROG V SLOVENSKEM MLADINSKEM ROMANOPISJU
Aleksandra Štrbac, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Problematika drog v slovenskem mladinskem romanopisju je nastalo na osnovi natančnih analiz trinajstih izbranih slovenskih mladinskih realističnih romanov, ki v središčih zgodb obravnavajo problematiko drog (Metka Cotič: Kriva, Marinka Fritz - Kunc: Kam grejo ptice umret, Matjaž Fritz: Do golega, Matjaž Fritz: Do golega in čisto do konca: (v vrtincu narko-scene), Grega Hribar: Hotel sem samo ..., Asja Hrvatin: Od RTM do WTF, Aco Jerant: Razmišljanje za rešetkami, Marko Ješe in Branko Gradišnik: Kodrlajsasti piton, Rudi Mlinar: Gugalnica za dva, Slavko Pregl: Car brez zaklada, Ivan Sivec: Finta v levo: izpoved mladega zapornika, Ivan Sivec: Faktor X: izpoved naivne manekenke, Marija Vogrič: Za šus prodam mater). Namen diplomskega dela je bil na osnovi preučevanja virov in literature predstaviti in analizirati korpus izbranih slovenskih mladinskih romanov, ki kot glavno temo obravnavajo temo nelegalnih drog. Pri tem sem izbrana dela uvrstila v ustrezno književno vrsto in žanr. Prikazala sem še pozitivno vlogo takih romanov, tako za mlade kot tudi za odrasle.
Ključne besede: slovenska mladinska realistična proza, mladinski roman, socialno-psihološki mladinski roman, droge, zasvojenost
Objavljeno: 07.10.2015; Ogledov: 898; Prenosov: 193
.pdf Celotno besedilo (861,32 KB)

7.
MLADINSKA DELA DUŠANA ČATRA
Maja Žogan, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo Mladinska dela Dušana Čatra je pregled in predstavitev vseh mladinskih del obravnavanega avtorja. Naš namen je bil, da z literarnoteoretičnega stališča predstavimo njegova dela, ki smo jih najprej zvrstno opredelili in tako ugotovili, da se bomo ukvarjali z realno in s fantastično prozo. Ker gre za teoretično diplomsko delo, so temu primerne izbrane raziskovalne metode. V teoretičnem delu smo najprej razložili teorijo in značilnosti povedke, fantastične pripovedi in avanturistično realističnega mladinskega romana. Glede na to, da vse obravnavane povedke primarno sodijo v folklorno prozo, smo se dotaknili tudi te teme in razložili pojem ljudsko slovstvo. V teoretičnem delu smo še obrazložili in dodali značilnosti literarnega junaka. V jedru, kjer je osrednja tema, je najprej predstavljen avtor, nato pa so predstavljena vsa mladinska avtorjeva dela, in sicer: Peter Klepec (1995), Veronika Deseniška (1996), Kralj Matjaž (1996), Ribamož (2008) in Pojdi z mano (2013). Pri povedkah smo ugotovili povezave s tradicijo, tako da je v sklepu uporabljena komparativna metoda, s katero smo obravnavane povedke primerjali s folklornimi. V sklepu je ugotovljena tudi skupna značilnost glavnih oseb v vseh analiziranih delih.
Ključne besede: Dušan Čater, mladinska proza, povedka, fantastična pripoved, avanturistični realistični mladinski roman, ljudsko slovstvo, tradicionalna povedka, literarni junak.
Objavljeno: 13.06.2016; Ogledov: 530; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (1020,94 KB)

8.
TEMATIKA NASILJA V IZBRANIH DELIH NELI KODRIČ FILIPIĆ
Mojca Kozel, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Tematika nasilja v izbranih delih Neli Kodrič Filipić je nastalo na osnovi natančne analize izbranih književnih del. Diplomsko delo je teoretično. Najprej smo definirali nasilje in njegove oblike ter proučili tematiko nasilja v sodobni mladinski prozi. Predstavili smo bibliografijo mladinske pisateljice Neli Kodrič Filipić ter nagrade in nominacije, ki jih je prejela za svoja književna dela. Na podlagi literarne teorije smo analizirali štiri mladinska dela, ki ustrezajo skupnemu tematskemu sklopu. Opredelili smo pojem kratke realistične zgodbe ter značilnosti slikanice. Analizirali smo kratki realistični zgodbi v slikanici Punčka in velikan (2009) ter Ali te lahko objamem močno? (2011) in dva mladinska romana: fantastični roman Na drugi strani (2004) in realistični roman Solze so za luzerje (2013). Opredelili smo pojem mladinski roman in realistični mladinski roman s temeljnimi žanri, pri čemer smo izhajali iz teoretičnih izhodišč Dragice Haramija. Utemeljili smo problemski roman, ki ga v svoji doktorski disertaciji vpelje Gaja Kos, ter ugotovili, zakaj spadata izbrana romana v to skupino. V izbranih delih smo predstavili prevladujočo tematiko nasilja. Opozorili smo na problematiko medvrstniškega in družinskega nasilja, na posledice nasilja ter izpostavili družbeno kritično noto mladinske pisateljice Neli Kodrič Filipić.
Ključne besede: Neli Kodrič Filipić, nasilje, medvrstniško nasilje, družinsko nasilje, kratka realistična zgodba, slikanica, fantastični mladinski roman, realistični mladinski roman, mladinski problemski roman.
Objavljeno: 26.08.2016; Ogledov: 1019; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (1,05 MB)

9.
SOCIALIZACIJA GLEDE NA SPOL V IZBRANI OTROŠKI IN MLADINSKI LITERATURI - JEZIKOVNOSTILNA ANALIZA
Katja Stupan, 2016, diplomsko delo

Opis: Socializacija je družben proces vključevanja v družbo. V procesu se prilagajamo družbenim normam in prejemanju kulture. Otrok se že od rojstva naprej socializira, tudi skozi literaturo. To imenujemo literarna socializacija. V otroškem in mladinskem obdobju imajo knjige velik vpliv na otrokov razvoj. Otroci na začetku samo ob poslušanju, kasneje pa ob lastnem branju, v literaturi najdejo vzorce vedenja, kaj je prav in kaj narobe. Tako knjige subtilno vsiljujejo družbeno sprejemljiva obnašanja skozi jezikovna sredstva. V teoretičnem delu, ki je strokovno podprt z viri, bodo predstavljeni pojmi besedilo, jezikovna stilistika in jezikovna zvrstnost. Teoretično bo predstavljeno tudi področje spola in stereotipov, saj je to področje pomebno za izvedbo analize. V empiričnem delu bo s pomočjo jezikovnostilne analize izbranega gradiva prikazano, da se literarna socializacija močno kaže v otroški in mladinski književnosti. V analizo bo vključenih šest pravljic in trije mladinski romani.
Ključne besede: socializacija, jezikovnostilna analiza, pravljica, mladinski roman, denotativni, konotativni pomen, stereotipi, moški spol, ženski spol
Objavljeno: 14.10.2016; Ogledov: 678; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (708,46 KB)

10.
Mladinska pripovedna proza nataše konc lorenzutti
Sanja Javornik, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo analizirali mladinsko pripovedno prozo uveljavljene avtorice Nataše Konc Lorenzutti. Nataša Konc Lorenzutti je igralka, pedagoginja, pesnica in pisateljica, ki piše predvsem za otroke in mladino, izdala pa je tudi nekaj del za odrasle. Njena dela odražajo kakovost, izvirnost ter pristnost, zaradi česar je dobitnica mnogih nagrad za svoje delo. V začetnem delu smo predstavili avtorico Natašo Konc Lorenzutti – njeno biografijo ter bibliografijo, svoje poglede na ustvarjanje pa nam je podala v kratkem intervjuju. Ker v analiziranih delih kot vrednoti izstopata družina in prijateljstvo, smo ti dve vrednoti najprej predstavili teoretično. V jedrnem delu magistrskega dela smo analizirali vsa mladinska prozna dela Nataše Konc Lorenzutti. Razdelili smo jih v tri smiselne skupine, glede na naslovnika: književnost za predšolske otroke in 1. vzgojno-izobraževalno obdobje v OŠ (Lučka, Ravno prav velik, Poleti letim) književnost za 2. vzgojno-izobraževalno obdobje v OŠ (Pod Marijinim plaščem, Skrivališče, Mi smo slike, Kakšno drevo zraste iz mačka, Društvo starejših bratov, Kdo je danes glavni, Nisem smrklja, Zvezek in brezvezek) ter književnost za 3. vzgojno-izobraževalno obdobje v OŠ (Enajstnik, Lica kot češnje, Avtobus ob treh). Analizirali smo vsako delo posebej, na koncu pa smo skupne točke vseh del povezali v smiseln zaključek.
Ključne besede: Nataša Konc Lorenzutti, mladinska proza, doživljajska kratka zgodba, socialna kratka zgodba, mladinski realistični roman, slikopis, vrednote, družina, prijateljstvo
Objavljeno: 27.08.2019; Ogledov: 220; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici