| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza uporabe apache kafka kot sistema za integracijo
Domen Jesenovec, 2024, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo sistematično raziskuje uporabo Apache Kafka za integracijo v informacijskih sistemih. Uvod postavlja osnovno problematiko, cilje, hipoteze in predpostavke raziskave. Pregled integracij zajema tematiko mikrostoritev, različne ravni integracije, tehnologije (REST, SOAP, Kafka, GraphQL, gRPC), integracijske vzorce in tipe integracije. Posebno pozornost smo namenili ključnim komponentam Apache Kafka in njenemu delovanju. Izvedli smo primerjalno analizo med klasičnimi metodami integracije (npr. HTTP-protokol) in metodo Apache Kafka. Z eksperimentom smo primerjali klasične integracije s pomočjo HTTP-protokola z integracijo s pomočjo Apache Kafka. Poglavje o testiranju natančno preuči učinkovitost, robustnost, težavnost razvoja in skalabilnost obeh implementacij. V zaključku povzamemo ključne ugotovitve magistrskega dela.
Ključne besede: Apache Kafka, Integracija, REST, Mikrostoritve
Objavljeno v DKUM: 29.03.2024; Ogledov: 49; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (3,54 MB)

2.
Razvoj porazdeljenih aplikacij s protokolom gRPC : diplomsko delo
Bojan Pejkovski, 2023, diplomsko delo

Opis: Glavni cilj tega diplomskega dela je bil raziskati in preučiti zmožnosti gRPC kot ogrodja za gradnjo komunikacije med storitvami, v primerjavi z drugimi arhitekturnimi stili. Analizirali smo med pripravo diplomske naloge ustrezno literaturo/vire, ki so nam zagotovili potrebne informacije za eksperimentalno fazo. Za preverjanje teoretičnih trditev smo zasnovali in implementirali vzorčno aplikacijo z uporabo podanih arhitekturnih stilov.
Ključne besede: gRPC, REST, mikrostoritve, proto, porazdeljenih aplikacij
Objavljeno v DKUM: 06.10.2023; Ogledov: 280; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (2,73 MB)

3.
Analiza in primerjava RabbitMQ in Kafka kot rešitev za sporočilne sisteme : magistrsko delo
Uroš Žerak, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo primerjali in analizirali dva priljubljena sporočilna sistema, RabbitMQ in Apache Kafka. Z raziskovanjem razlik med RabbitMQ in Kafka, ter preučevanjem njune predvidene uporabe smo želeli potrditi izbiro Apache Kafka kot orodje izključno za sporočilne sisteme. Naša raziskovalna vprašanja in hipoteze so se osredotočale na ugotavljanje značilnosti sistemov sporočanja, primerjavo Sistema RabbitMQ in sistema Apache Kafka, ter ugotavljanje izvedljivosti uporabe Kafke izključno za sistem sporočanja. Naše raziskovalne metode so vključevale sistematičen pregled literature, načrtovanje in izdelavo prototipov. Rezultate smo pridobili s testiranjem in analizo podatkov iz štirih testnih vzorcev. Ugotovitve naše raziskave in testiranja zagotavljajo informacije za razvijalce in organizacije, ki želijo v svoje aplikacije uvesti sistem sporočanja.
Ključne besede: mikrostoritve, RabbitMQ, Apache Kafka, sporočilni sistemi
Objavljeno v DKUM: 23.05.2023; Ogledov: 485; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (1,81 MB)

4.
Decentralizirano upravljanje in zagotavljanje konsistentnosti v mikrostoritvenih arhitekturah : magistrsko delo
Tomaž Zazijal, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi izvajamo teste in primerjamo rezultate nad implementacijami mikrostoritvenih pristopov za zagotavljanje konsistence podatkov v sistemu. Najprej razložimo kaj so mikrostoritve in kako pomembne so tovrste arhitekture v industriji, ter na kratko opišemo načine konsistence podatkov, ki so ideja implementacij podatkovnih baz. Nato razložimo vrste mikrostoritvenih arhitekturnih pristopov, katere obravnavamo kasneje skozi empirični del magistrske naloge. Nato predstavimo vse tehnologije, s pomočjo katerih realiziramo mikrostoritvene implementacije na osnovi arhitekturnih pristopov za zagotavljanje konsistence podatkov. Nato preidemo na empirično raziskavo naloge, kjer razvijemo več programskih implementacij, s katerimi izvedemo različne preformančne teste in beležimo rezultate. Nato na osnovi rezultatov izvedemo analizo in grafično predstavimo opažene ugotovitve. Za na konec še povzamemo ugotovitve in predstavimo možne izboljšave za nadaljno raziskavo ter razloge za odgovore, do katerih smo prišli tekom naloge.
Ključne besede: mikrostoritve, mikrostoritvene arhitekture, konsistenca podatkov, arhitekturni pristopi, testiranje
Objavljeno v DKUM: 12.04.2022; Ogledov: 783; Prenosov: 148
.pdf Celotno besedilo (4,22 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Vzpostavitev devops informacijske tehnologije za razvoj in izvajanje mikrostoritev
Andrej Škufca, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja način, kako vzpostaviti tehnologijo in postopke za razvoj in zaganjanje programskih rešitev po pristopu DevOps. V diplomskem delu je predstavljen kratek pregled DevOps literature in praktični prikaz razvoja aplikacije, sestavljene iz mikrostoritev, ter izgradnja cevovoda, ki nam omogoča samodejno testiranje in grajenje kode. Tako razvita programska rešitev se preko avtomatiziranih postopkov zapakira v vsebnik in naloži na platformo za orkestracijo zaganjanja vsebnikov. Prišli smo do ugotovitev, da so orodja in tehnologije dovolj zrela za obvladovanje razvoja mikrostoritvenih programskih rešitev, s katerimi lahko izkoriščamo vse prednosti, ki nam jih taka arhitektura rešitve ponuja.
Ključne besede: devops, continious delivery, continious deployment, mikrostoritve, kubernetes
Objavljeno v DKUM: 11.11.2021; Ogledov: 837; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (1,76 MB)

6.
Razvoj skalabilnega simulatorja interneta stvari : diplomsko delo
Andraž Vrečko, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo preučili in predstavili problem skalabilnosti interneta stvari na primeru implementiranega sistema. Najprej smo opisali internet stvari ter predstavili problem skalabilnosti. Nato smo podali zasnovo arhitekture našega sistema in opisali posamezne komponente. Razvili smo sistem, ki prejema meritve simuliranih avtomobilov, jih obdela, shrani v podatkovni bazi ter omogoča uporabniku pregled nad njimi v spletni aplikaciji. Razvit sistem smo testirali in ocenili, da bi lahko obdelal podatke za vsaj 100.000 povezanih avtomobilov.
Ključne besede: Internet stvari, skalabilnost, mikrostoritve, senzor
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 814; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (1,28 MB)

7.
Uporaba domensko vodenega načrtovanja in vzorcev mikrostoritvenih arhitektur : diplomsko delo
Eftimije Tomovski, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo opisali uporabo vzorca domensko vodenega načrtovanja in drugih vzorcev mikrostoritvenih arhitektur pri načrtovanju informacijskih sistemov na osnovi mikrostoritvene arhitekture. Osredotočili smo se na načela in taktične vzorce domensko vodenega načrtovanja in njihov prispevek pri načrtovanju mikrostoritvene aplikacije. Postopek domenskega vodenega načrtovanja smo uporabili pri implementaciji praktičnega primera ter prikazali uporabo vzorcev lastna podatkovna baza, CQRS in dogodkovni vir.
Ključne besede: informacijski sistemi, programska oprema, arhitekture, domensko vodeno načrtovanje, mikrostoritve, načrtovalski vzorci
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 695; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

8.
Pristopi k obvladovanju različic mikrostoritev : magistrsko delo
David Zakelšek, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo izvedli celovito analizo pristopov upravljanja različic mikrostoritev. Opredelili smo pomen mikrostoritev ter predstavili prednosti pred monolitnim pristopom in storitveno orientirano arhitekturo. Opisali smo dobre prakse ter izzive, ki jih s seboj prinaša arhitektura mikrostoritev ter upravljanje različic. Predstavili smo obstoječe pristope in jih s pomočjo komparativne metode med seboj primerjali na več nivojih. Na podlagi ugotovitev smo glede na zadane zahteve in omejitve izbrali identifikator različice in najprimernejši pristop celovitega upravljanja različic mikrostoritev. Izbran pristop smo podrobneje predstavili, opisali potek in korake upravljanja različic ter izpostavili njegove prednosti. Te smo uprizorili še na praktičnem primeru uporabe.
Ključne besede: različice, mikrostoritve, upravljanje
Objavljeno v DKUM: 30.06.2021; Ogledov: 954; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

9.
Analiza in primerjava zmogljivosti in kakovosti mikrostoritev na osnovi knjižnic Node.js : magistrsko delo
Tomaž Obu, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo izvedli celovito analizo uporabe namembnih knjižnic za mikrostoritve na osnovi Node.js. V raziskavo smo vključili knjižnice Node.js za mikrostoritve Moleculer.JS, Seneca.JS in Cote.JS. Na podlagi metod pregleda funkcionalnosti, izvedbe testov zmogljivosti in analize kode smo izvedli primerjavo najbolj aktualnih knjižnic. Z vsako knjižnico smo implementirali osnovne operacije, računsko zahtevnejšo operacijo za izračun Fibonaccijevega zaporedja ter preprosto operacijo, ki vrača besedilo. V vse implementacije smo vključili sporočilne posrednike. Po implementaciji kode smo izvedli teste zmogljivosti, pregled in primerjavo funkcionalnosti ter pregled kode. Na podlagi rezultatov smo izbrali najprimernejšo knjižnico za uporabo.
Ključne besede: Node.js, mikrostoritve, Moleculer.JS, Seneca.JS, Cote.JS.
Objavljeno v DKUM: 08.04.2021; Ogledov: 1001; Prenosov: 179
.pdf Celotno besedilo (2,62 MB)

10.
Implementacija portala s pristopom arhitekture mikrostoritev in mikro čelnih sistemov : diplomsko delo
Maša Hober, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskali arhitekturo mikrostoritev in mikro čelnih sistemov. Osredotočili smo se predvsem na mikro čelne sisteme in njihov razvoj ter implementacijo v sistem za upravljanje vsebin DotNetNuke. Za razvoj mikro čelnih sistemov smo uporabili React, odprtokodno JavaScript knjižico za gradnjo uporabniških vmesnikov. Na podlagi ugotovitev smo opisali prednosti in slabosti uporabe mikro čelnih sistemov v sistemu za upravljanje vsebin DotNetNuke.
Ključne besede: mikro čelni sistemi, mikrostoritve, DotNetNuke, CMS, React
Objavljeno v DKUM: 06.01.2021; Ogledov: 982; Prenosov: 101
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

Iskanje izvedeno v 0.23 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici