| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Enkapsulacija hlapnih organskih spojin v nano/mikrokapsule iz biorazgradljivih in okolju prijaznih polimerov
Stipana Šandrić, 2020, magistrsko delo

Opis: Za izdelavo magistrske naloge na to temo smo se odločili zaradi porasta uporabe pesticidov v preteklih nekaj letih. Namen same naloge je bila priprava nano/mikrokapsul iz biorazgradljivih polimerov, ki služijo kot nosilci biopesticida citriodiol. V laboratoriju smo izvedli sintezo mezoporoznega amorfnega silicijevega dioksida (silike) in nadaljnjo funkcionalizacijo mezoporoznega amorfnega silicijevega dioksida z razvejanim polietileniminom, da bi dobili funkcionalne nano/mikrokapsule kot dostavni sistem pesticidov. V sintetizirane nano/mikrokapsule smo enkapsulirali biopesticid citriodiol. S pomočjo različnih analiznih meritev smo primerjali dobljene vzorce mezoporozne silike in mezoporozne silike s polietileniminom. Velikost pridobljenih kapsul smo določili s pomočjo določitve velikosti delcev, disperznega indeksa in zeta potenciala. Za določitev morfološkega izgleda kapsul in določanje poroznosti pa smo uporabili vrstično elektronsko mikroskopijo SEM in Brunauer-Emmet-Tellerovo BET metodo. Fourierjevo transformacijsko infrardečo spektroskopijo smo uporabili za pridobivanje spektrov vzorcev z namenom določitve elementarne sestave. Dokazali smo prisotnost citriodiola znotraj kapsule, ne pa na sami površini. Z metodo plinske kromatografije smo določili hlapnost citriodiola v (mg/L) v zadanem časovnem intervalu (min). Dobljeni rezultati in spoznanja tekom izdelave magistrske naloge lahko služijo kot model za enkapsulacijo komercialno zelo uporabljenega pesticida, imenovanega klomazon.
Ključne besede: citriodiol, enkapsulacija, mezoporozna silika, nano/mikrokapsule, hlapne organske spojine, polietilenimin
Objavljeno: 02.07.2020; Ogledov: 400; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (2,52 MB)

2.
Priprava tekočinskih formulacij za kontrolirano sproščanje pesticidov
Helena Primec, 2019, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge sta bili priprava in karakterizacija mikrokapsul: v koloidno raztopino β-ciklodekstrina smo s tehniko enkapsulacije ujeli olje citronele. Z laboratorijskimi metodami smo določili velikosti delcev, izmerili potenciala zeta, vsebnosti vlage, opravili analizo s FTIR (Fourierjeva transformacijska infrardeča spektroskopija) ter izvedli meritve hlapnih snovi z modificirano kromatografsko metodo (GC). Ugotovili smo, da smo uspešno enkapsulirali olje citronele v mikrokapsule β-ciklodekstrina. Meritve spektrov FTIR olja citronele, β-ciklodekstrina in vzorca sintetiziranih mikrokapsul so pokazale ujemanje spektrov β-ciklodekstrina in sintetiziranih mikrokapsul. S tem smo potrdili, da je olje citronele v notranjosti mikrokapsule, in ne na ovoju. Meritve velikosti delcev so pokazale, da gre za mikroenkapsulacijo. Velikost delcev je bila neenakomerna, kar je pokazal polidisperzni indeks. Dobili smo neenakomerno masno vpetje olja citronele v mikrokapsule. Izmerjeni potencial zeta je pokazal, da je raztopina nestabilna in da so se delci posedali. V olju citronele in v pripravljenih mikrokapsulah smo z modificirano metodo GC identificirali vsebnost in hitrost sproščanja hlapnih spojin β-citronelola, citronele in trans-geraniola. Ugotovili smo, da je spontano sproščanje ob izpostavitvi zunanjim pogojem hitro. V prvih štirih urah se večina substanc sprosti in koncentracija ostaja konstantna do konca merjenja.
Ključne besede: olje citronele, β-ciklodekstrin, mikrokapsule, hlapne spojine, metoda GC
Objavljeno: 18.10.2019; Ogledov: 467; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (1,53 MB)

3.
Enkapsulacija aditivov s protikorozijskim delovanjem
Tina Mihelčič, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje pripravo samoobnovljivih protikorozijskih premazov, ki vsebujejo mikrokapsule. Vsebina mikrokapsule se ob določenem vplivu kontrolirano sprosti na površino premaza, prekrije površino in preprečuje nastanek korozije na tem mestu. Mikrokapsule smo sintetizirali s pomočjo mešanice organske in vodne faze. Obliko in velikost kapsul smo analizirali z IR-spektroskopijo ter na vrstičnem elektronskem mikroskopu. Ugotovili smo, da imajo mikrokapsule, pripravljene z magnetnim mešalom, bolj homogeno obliko kot mikrokapsule, pripravljene s homogenizatorjem. Z merjenjem IR-spektra smo ugotavljali prisotnost aktivne komponente na ovoju in v notranjosti mikrokapsul. Ujemajoči IR-spektri silika mikrokapsul in aktivne komponente so potrdili prisotnost le te v notranjosti. Nastale mikrokapsule smo nato vmešali v premazno smolo na vodni osnovi in premaze nanesli na kovinske vzorce aluminija AA2024. Premazanim vzorcem smo izmerili kontaktne kote in izračunali prosto površinsko energijo. Izkazalo se je, da se hidrofobnost poveča, če so v premazni smoli dodane mikrokapsule z dodatkom hidrofobnih molekul. Debelino premaza smo določili z vrstično elektronsko mikroskopijo. V elektrolitski celici pa smo izmerili hitrost nastanka korozije. Iz meritev je razvidno, da so premazi z dodanimi mikrokapsulami bolj protikorozijsko učinkoviti kot premazna smola.
Ključne besede: mikrokapsule, protikorozijski premaz, samoobnovljivi material, silika mikrokapsule
Objavljeno: 10.10.2019; Ogledov: 331; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (2,57 MB)

4.
Priprava okolju prijaznih mikrokapsul za kontrolirano sproščanje hlapnih organskih spojin
Ana Ambrož, 2018, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil priprava okolju prijaznih etil celuloznih mikrokapsul s citriodiolom, ki bodo omogočale kontrolirano sproščanje izbrane organske snovi v okolico. Sintetizirali smo jih s homogeniziranjem organske in vodne faze. Ugotovili smo, da so bile mikrokapsule, ki so nastale ob mešanju s homogenizatorjem, bolj enakomernih velikosti kot tiste, mešane z magnetnim mešalom. Nastale mikrokapsule smo okarakterizirali z določitvijo polidisperznega indeksa, velikosti nastalih delcev in zeta potenciala. Ugotovljena je bila odvisnost velikosti nastalih mikrokapsul od načina mešanja, pri dodajanju organske faze k vodni fazi. Sproščanje citriodiola iz mikrokapsul smo merili z UV/VIS spektroskopijo, pri čemer smo spremljali časovno spreminjanje absorbance pri določeni valovni dolžini. Vrednosti merjenih absorbanc se po eno mesečnem merjenju niso znatno spremenile, kar pripisujemo zanemarljivi količini sproščenega citriodiola. Z merjenjem FTIR spektra citriodiola, etil celuloze in nastalih mikrokapsul, smo ugotavljali prisotnost aktivne komponente na ovoju ali v notranjosti mikrokapsule. Zaradi ujemajočih FTIR spektrov etil celuloze in vzorca etil celuloznih mikrokapsul, smo potrdili prisotnost citriodiola v notranjosti mikrokapsul. Nahajanje citriodiola v jedru mikrokapsul, je bilo vidno tudi s konfokalnim mikroskopom.
Ključne besede: mikrokapsule, citriodiol, etil celuloza, UV/VIS spektroskopija, kontrolirano sproščanje, hlapne organske spojine
Objavljeno: 05.10.2018; Ogledov: 718; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (1,99 MB)

5.
Vpliv ultrazvoka na velikost fotokromnih etilceluloznih kapsul
Božica Glavica, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se osredotočili na pripravo etil celuloznih kapsul s fotokromnim barvilom. Izdelavo kapsul smo preizkusili na različne postopke, kot so mešanje kapsul z magnetnim mešalom in s pomočjo ultrazvočne sonde pod vplivom ultrazvočnega mešala z različno stopnjo amplitude. Velikost tako pripravljenih etil celulozne kapsul smo opazovali z optičnim mikroskopom. Meritve velikost pripravljenih kapsul smo opravili z metodo dinamičnega sipanja laserske svetlobe (DLS). Ugotovili smo, da mešanje mikrokapsul s pomočjo ultrazvoka bistveno vpliva na velikost kapsul; z večanje amplitude ultrazvoka (najvišja amplituda 90%) smo uspeli pripraviti kapsule reda velikosti nano kapsul, njihova velikost je znašala okoli 200 nm. Ugotovili smo tudi, da so pripravljene kapsule stabilne in se ne aglomerirajo.
Ključne besede: kapsuliranje, etil celulozne kapsule, fotokromizem, ultrazvok, mikrokapsule, nanokapsule
Objavljeno: 14.04.2015; Ogledov: 795; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (2,74 MB)

6.
Priprava in nanos mikrokapsul na tekstilni material
Vesna Puhalj, 2014, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomskega dela so bile izvedene teoretične in eksperimentalne raziskave na področju izdelave mikrokapsul osnovane na etil ceulozi z vsebnostjo eteričnega olja sivke ob nanosu na tekstilni material. Raziskava je bila opravljena v dveh delih. V prvem delu smo izdelali mikrokapsule po postopku emulzijske enkapsulacije. Sledi mu nanos mikrokapsul na tekstilni material s postopkom toplotnega fiksiranja. Opravljena so bila opazovanja mikrokapsul ter vzorcev materiala z vrstičnim elektronskim mikroskopom po nanosu. Na podlagi dobljenih rezultatov je bilo ugotovljeno, da je prišlo do mehanskih poškodb mikrokapsul. Mikrokapsule so aglomerirale v skupke kar je oviralo nanos mikrokapsul na tekstilni material.
Ključne besede: Mikrokapsuliranje, etil celulozne mikrokapsule, etil celuloza, eterično olje, kozmetotekstilje
Objavljeno: 05.02.2014; Ogledov: 1259; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (2,11 MB)

7.
ZETA POTENCIAL FUNKCIONALNIH TEKSTILNIH MATERIALOV
Urška Modlic, 2009, diplomsko delo

Opis: Elektrokinetične lastnosti opišejo električni potencial v bližini trdne površine, ki se premika v tekoči fazi. Opisan je z zeta potencialom. Avstrijsko podjetje Anton Paar GmbH iz Graza je razvilo elektrokinetični analizator SurPASS, ki temelji na principu merjenja pretočnega potenciala in pretočnega toka za določanje zeta potenciala. V tekstilni industriji so v uporabi večnamenske apreture za aplikacijo tehnologije mikrokapsuliranja na tekstilijah, katerim lahko izmerimo pretočni potencial, na osnovi tega pa določimo zeta potencial, s katerim lahko ovrednotimo lastnosti površin bombažnim in poliamidnim pleteninam. Namen diplomskega dela je raziskava vpliva mikrokapsuliranih in apreturnih sredstev bombažnih in poliamidnih (PA6,6) vzorcev na zeta potencial (ZP), v odvisnosti od pH elektrolita. Ob tem smo proučevali vpliv pralnih ciklov na obstojnost mikrokapsul in apreturnih sredstev. Raziskovali smo lastnosti bombažnih pletenin in poliamidnih prej in pletenin. Iz rezultatov meritev pretočnega potenciala je razvidno, da je pri bombažnih vzorcih po 10 kratnem ciklu pranja zelo povečana hidrofilnost, saj se po pranju spira mehčalec in protimikrobni nanos. Pri poliamidnih vzorcih pa se spirajo mikrokapsule prav tako po 10 kratnem ciklu pranja.
Ključne besede: bombažne pletenine, poliamidne pletenine, zeta potencial, pretočni potencial, mikrokapsule.
Objavljeno: 22.12.2009; Ogledov: 2898; Prenosov: 303
.pdf Celotno besedilo (1,12 MB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici