| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 17
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
OPREDELITEV PROFILA KOPALNIH VODA NA REKI DRAVI
Darja Repnik, 2011, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je prispevek k uvodnim preiskavam kakovosti vode reke Drave in ocena tveganj glede zahtev za kopalne vode. Naloga predstavlja program monitoringa izvedenega v skladu s Programom monitoringa kakovosti kopalnih voda v letu 2010, vzorčenja, terenske meritve in meritve splošnih fizikalno-kemijskih in mikrobioloških parametrov na treh vzorčnih mestih potencialnih kopališč na reki Dravi. Ugotovili smo, da je kakovost vode glede ne na fizikalno-kemijske parametre skladna z mejnimi vrednostmi za zelo dobro ekološko stanje voda. V vseh serijah vzorčenja je kakovost vode glede na mikrobiološke razmere neskladna s kriteriji za kopalne vode za razred »Zadostna kakovost«, opredeljenimi z Uredbo o upravljanju kakovosti kopalnih voda (Ur. list RS, št. 25/2008), izjema so le nekateri vzorci, odvzeti na lokaciji Drava – Mariborski otok in Drava-Sidro. Na podlag raziskav in analiz kakovosti vode na vzorčnih mestih sklepamo, da se bo projekt dopolnjeval in izvajal tudi v prihodnje, saj ugotovitve predstavljajo velik korak k realizaciji ureditve naravnih kopališč na reki Dravi.
Ključne besede: kopalne vode, profil reke Drave, fizikalno-kemijske meritve, mikrobiologija
Objavljeno: 28.11.2011; Ogledov: 2002; Prenosov: 243
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

2.
VPLIV OZONIRANJA NA STOPNJO BELINE IN MIKROBIOLOŠKO STABILNOST SUSPENZIJE CaCO3
Jerneja Bezgovšek, 2012, diplomsko delo

Opis: Kalcijev karbonat je kemična spojina, ki ima zaradi svojih lastnosti edinstven pomen in vlogo v mnogih vejah industrije, bodisi kot polnilo ali pigment. Uporablja se predvsem v proizvodnji papirja, plastike, gume ter v farmacevtski in živilski industriji. V naravi se nahaja v različnih oblikah - kot apnenec, kreda ali marmor. Glede na izvor je lahko rahlo rumenkasto obarvan, kar kazi belino čistega CaCO3. Pogoj za dobro kakovost karbonatnih polnil je poleg odlične beline tudi, da je njihova suspenzija stabilna in mikrobiološko neoporečna. Zato v postopku predelave karbonatna polnila zaščitijo proti razpadu suspenzije in mikrobiološki nestabilnosti s kemijskimi dodatki kot so biocidna sredstva, različni konzervansi, vodikov peroksid in dispergirna sredstva. Uvedba postopka ozoniranja v tehnološki proces priprave suspenzije CaCO3 je priložnost izboljšati belino suspenzije CaCO3 in hkrati zagotoviti mikrobiološko stabilnost izdelka ter na ta način zmanjšati porabo biocidnih sredstev in belil.
Ključne besede: kalcijeva karbonatna polnila, CaCO3, ozoniranje, pH vrednost, električna prevodnost, belina, mikrobiologija, presejalni test
Objavljeno: 29.06.2012; Ogledov: 1851; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (3,04 MB)

3.
4.
5.
Industrijska mikrobiologija : zbrano gradivo
Maja Leitgeb, 2008, druge monografije in druga zaključena dela

Ključne besede: industrijska mikrobiologija, biokemijska tehnika, biotehnologija, celice, visokošolski učbeniki
Objavljeno: 31.05.2012; Ogledov: 1924; Prenosov: 56
URL Povezava na celotno besedilo

6.
7.
8.
Vpliv zniževanja soli v mesnih izdelkih na vsebnost skupnega števila mikroorganizmov
Irena-Leonida Kropf, 2012, magistrsko delo

Opis: V nalogi smo preučevali možnost zniževanja odstotka soli v mesnih izdelkih, predvsem pa, kako znižanje odstotka soli v posameznem tipu izdelka vpliva na mikrobiološko sliko in senzorično na oceno z vidika možnosti uvedbe takšnih izdelkov v redne proizvodnje. Preučevali smo kranjsko klobaso in hot dog v naravnem ovitku. Vse izdelke smo mikrobiološko pregledali na posamezni dan roka trajanja in analitsko določili odstotek soli v izdelkih. Pred koncem roka trajanja smo vse izdelke tudi senzorično ocenili. Podatke smo uredili in jih statistično obdelali s pomočjo računalniškega programa MsExcel (2007) in izdelanih programov (Visual Basic) za linearno regresijo. Ugotovitve so bile naslednje: pri istih proizvodnih pogojih so imeli mesni izdelki z vsebnostjo višjega odstotka soli boljšo mikrobiološko sliko. To pomeni nižjo skupno število mikroorganizmov, v primerjavi z mesnimi izdelki z nižjim odstotkom soli. Ugotovili smo tudi razlike v barvi in okusu mesnega izdelka pri različnih odstotkih vsebnosti soli.
Ključne besede: kranjska klobasa, hot dog v naravnem ovitku, vsebnost soli, kronične bolezni, mikrobiologija mesnih izdelkov
Objavljeno: 26.07.2012; Ogledov: 1650; Prenosov: 175
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici