| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ŠTUDIJA PRISOTNOSTI MIKROBNIH POPULACIJ V NARAVNIH BAZENIH
Tamara Šuster, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo preverili prisotnost mikrobnih populacij v naravnih bazenih. Opravili smo mikrobiološke analize, da bi ugotovili prisotnost naslednjih bakterij: Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Legionella sp. in Staphylococcus aureus. Prisotnost posameznih vrst bakterij smo zaznali, vendar smo ugotovili, da analizirane vode vsebujejo le majhne zametke teh bakterij, ki niso nevarne za človeka, saj se pričnejo razvijat, ko temperatura doseže 37°C. Ker je maksimalna temperatura vode v teh bazenih lahko največ 28°C, bakterije nimajo možnosti razvoja. Z opisom delovanja naravnega plavalnega bazena smo prav tako ugotovili, da so takšni biološki bazeni za človeka bolj prijazni kot bazeni z dodatkom klora.
Ključne besede: mikrobiološke analize, naravni plavalni bazeni, mikrobne populacije, vodni viri, fizikalno – kemijske analize
Objavljeno: 16.09.2016; Ogledov: 797; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (5,05 MB)

2.
SPREMLJANJE KAKOVOSTI TERMALNE VODE IZ VRTINE V DOBOVI
Nataša Horvatič, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo preverili kakovost termalne vode iz vrtine VC-1/09 v Dobovi. Opravili smo fizikalno-kemijske in mikrobiološke analize, da bi ugotovili kakovost termalne vode in nihanje vsebnosti posameznih ionov. Rezultati so pokazali, da voda vsebuje visoke koncentracije Ca2+, Mg2+ in HCO3- in le-ti določajo balneološki tip termalne vode. V okviru mikrobiološke analize termalne vode smo ugotavljali prisotnost naslednjih bakterij: Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Legionella sp. in Staphylococcus aureus. Prisotnost posameznih vrst bakterij nismo zaznali v nobenem vzorcu vode. Opravljene analize so potrdile tezo, da je termalna voda neoporečna s stalno koncentracijo posameznih ionov, ki niha največ do 4 %.
Ključne besede: termalna voda, vrtina, balneološki tip, fizikalno-kemijske analize, mikrobiološke analize
Objavljeno: 22.09.2014; Ogledov: 1243; Prenosov: 190
.pdf Celotno besedilo (2,67 MB)

3.
ČIŠČENJE PITNE VODE S FILTROM BIOLINE
Dejan Turk, 2012, diplomsko delo

Opis: V našem diplomskem delu smo želeli preveriti kakovost pitne vode po filtriranju z vodnim filtrom, ki ga nismo vzdrževali. V laboratoriju za tehnologijo vod na UM FKKT smo opravili fizikalno-kemijske analize, ki so pokazale, da so vsi merjeni parametri v skladu s pravilnikom o pitni vodi. Po končanih fizikalno-kemijskih analizah smo opravili še mikrobiološke analize v mikrobiološkem laboratoriju UM FKKT. Preverjali smo prisotnost Escherichie coli, Pseudomonas aeruginosa, Enterokokov in koliformnih bakterij. Rezultati so pokazali, da v vodi ni nobene od omenjenih bakterij (0/100 mL). Z opravljenimi meritvami smo dokazali, da je prefiltrirana voda primerna za pitje.
Ključne besede: vodni filter, fizikalno-kemijske analize, mikrobiološke analize, vzdrževanje filtra
Objavljeno: 04.10.2012; Ogledov: 2042; Prenosov: 245
.pdf Celotno besedilo (2,01 MB)

4.
UGOTAVLJANJE KAKOVOSTI PITNE VODE IZ ZASEBNEGA VIRA NA MUTI
Danijela Rašl, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo preučevali kakovost vode iz zasebnega vira na Muti. V laboratoriju za tehnologijo vod smo opravili fizikalno-kemijske analize, da bi ugotovili, če se v vodi nahajajo onesnažila (kot posledica gnojenja). Pri opravljanju fizikalno-kemijskih analiz nismo zaznali povišanih vrednosti. S sodelovanjem Zavoda za zdravstveno varstvo Ravne na Koroškem smo opravili preliminarne mikrobiološke analize vode. Preverjala se je morebitna vsebnost koliformnih bakterij in Escherichie coli.Rezultati so pokazali verjetnost nahajanja koliformnih bakterij. V mikrobiološkem laboratoriju UM FKKT smo preverjali prisotnost mikroorganizmov E. coli, koliformnih bakterij, enterokokov in Pseudomonas aeruginosa. Pri sobni temperaturi so se v 24 urah razvile koliformne bakterije, kasneje tudi enterokoki. V obdobju, ko ni bilo deževja, jih v vzorcih nismo zaznali, ko se je začelo deževje, pa so presegale mejne vrednosti Pravilnika o pitni vodi. Po pregledu zajetja smo ugotovili, da ima pokrov razpoko, kjer lahko dež koliformne bakterije in enterokoke prinaša v pitno vodo. Po sanaciji zajetja in čiščenju bazena, je potrebno ponovno preveriti kakovost vode.
Ključne besede: pitna voda, fizikalno-kemijske analize, mikrobiološke analize, dezinfekcija
Objavljeno: 28.06.2012; Ogledov: 3073; Prenosov: 602
.pdf Celotno besedilo (4,55 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici