| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
GIS pri načrtovanju in spremljanju migracijskih tokov : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa
Jan Kellner, 2023, diplomsko delo

Opis: Za učinkovito spremljanje migracijskih tokov potrebujemo primerno orodje, ki bo omogočilo obdelavo in pregleden prikaz podatkov o migracijah. V naši raziskavi nas je zanimalo, kakšna je dodana vrednost orodja GIS, za spremljanje in načrtovanje migracijskih tokov. Zbrane migracijske podatke, povezane z vojno v Ukrajini, smo uredili in s pomočjo GIS (ArcGIS Pro 3.1.1), prikazali v obliki tematskih kart ter s pomočjo Microsoft Office Excela v obliki grafov. Rezultati so pokazali, da sta glavni prednosti GIS pri načrtovanju in spremljanju migracijskih tokov sledeči: osredotočenost na prostorsko/kartografsko prikazovanje podatkov ter podajanje geografskega konteksta.
Ključne besede: GIS, migracijski tokovi, prikazovanje na karti, uporabnost GIS, vojna v Ukrajini
Objavljeno v DKUM: 14.02.2024; Ogledov: 174; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (2,43 MB)

2.
Migracije in kriminaliteta : analiza migracijskega toka skozi Slovenijo v letu 2015/2016
Tjaša Tomažič, 2016, diplomsko delo

Opis: Migracijska »kriza«, ki se je začela leta 2015, je doletela tudi Slovenijo. Pogledi Slovencev na krizo so bili različni, prevladovalo pa je negativno vzdušje. Vzroki za začetek obsežnih migracij, so bili nemiri v Siriji. Teoretični del diplomske naloge vsebuje opredelitev pojma mednarodne migracije, pojem kriminaliteta, povezavo med tema dvema pojmoma ter kratek uvod v empirični del. Za empirični del smo izbrali analizo migracijskega toka skozi Slovenijo v letu 2015, s poudarkom na stopnji kriminalitete na območjih, kjer so se nahajali begunci. Namen analize je ugotoviti, ali je prihod migrantov vplival na stopnjo kriminalitete. Rezultati temeljijo na podlagi analize že obstoječih statističnih podatkov, ki so objavljeni v Poročilih o delu policije. Primerjali bomo število prijavljenih kaznivih dejanj v posameznih letih, ter število prestopov državne meje v posameznih letih (v obdobju od leta 2010 do 2015). Analiza je narejena za področja štirih policijskih uprav, in sicer tistih, ki so na svojem območju imele vzpostavljene begunske centre.
Ključne besede: migracije, migranti, migracijski tokovi, kriminaliteta, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 24.10.2016; Ogledov: 1697; Prenosov: 279
.pdf Celotno besedilo (474,26 KB)

3.
Zaslužki trgovine z ljudmi v Sloveniji : diplomsko delo univerzitetnega študija
Špela Kosem, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljamo problematiko trgovine z ljudmi v Sloveniji. Uradne statistike velikega dela trgovine z ljudmi ne zajamejo, saj je velik del ostaja neodkrite ali nedokazane. Podatke in ocene zato v diplomskem delu pridobivamo s poglobljenimi intervjuju z zaposlenimi, ki se pri svojem delu neposredno srečujejo s primeri in posledicami trgovine z ljudmi. Z analizo rezultatov ugotavljamo, da so dobički v trgovini z ljudmi zlasti v razmerju s tveganji za trgovce izjemno visoki, velik problem pa predstavljajo tudi majhna stopnja družbene angažiranosti, težave pri dokazovanju in veliko število oprostilnih sodb. Za bolj učinkovito preprečevanje trgovine z ljudmi bi se morali pri spremembah zakonodaje zgledovati drugih državah, potrebno pa bi bilo tudi boljše medresorsko in mednarodno sodelovanje.
Ključne besede: trgovina z ljudmi, migracijski tokovi, žrtve, preprečevanje, mednarodno sodelovanje, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 16.06.2016; Ogledov: 2247; Prenosov: 236
.pdf Celotno besedilo (600,31 KB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici