| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
INDIVIDUALNE METODE ZA PREMAGOVANJE STRESA
Daniel Soldat, 2016, diplomsko delo

Opis: Življenje si lahko predstavljamo kot čolniček, ki pluje po vodi in življenjske dogodke kot valove, ki lahko zamajejo človekovo ravnotežje. Čoln včasih pluje mirno, spet drugič se na obzorju pojavijo nevihte, iz oblakov se trgajo strele in visoki valovi čoln močno zamajejo. Takrat bi lahko rekli, da je posameznik v stresu. Sodoben način življenja prinaša mnogo preglavic, frustracij in takšnih ali drugačnih zahtev, ki lahko posameznika spravljajo v stres. Od vsakega posameznika je odvisno, v kolikšni meri je dovzeten za stres in kakšen vpliv ima na njega samega. Stres ni vedno nezaželen, v majhnih količinah na človeka vpliva spodbudno: spodbuja tvorbo novega spomina, kreativno razmišljanje, dinamičnost, motiviranost za delo. Ko pa smo na drugi strani več časa ali konstantno pod stresom, lahko to usodno vpliva na naše psihično in fizično zdravje. Zato je pomembno, da stres prepoznamo in ga poskušamo obvladati. Posameznikom so na voljo številne metode in tehnike za premagovanje stresa in vsak posameznik lahko izbere tisto, ki mu najbolje ustreza. Pričujoče diplomsko delo bralcu ponuja vpogled v najpogosteje uporabljene in omenjene metode premagovanja stresa: fizične aktivnosti, meditacija, joga, zdravstvena hipnoza, avtogeni trening, sprostitev z uporabo vizualizacije, kognitivne metode, biofeedback metoda sproščanja, tehnika čustvenega osvobajanja – EFT, Bownova terapija, masaža in aromaterapija, humor in smeh, terapija z zvokom in glasbo, terapija z barvo, terapija s pomočjo živali, spanje, prehranjevalne navade, upravljanje časa, progresivna mišična sprostitev ter druge.
Ključne besede: stres, izvori stresa, simptomi stresa, posledice stresa, individualne metode za premagovanje stresa
Objavljeno: 02.09.2016; Ogledov: 1570; Prenosov: 264
.pdf Celotno besedilo (1,84 MB)

2.
ANALIZA STRESA NA DELOVNEM MESTU V ORGANIZACIJI X
Sonja Vukan, 2015, diplomsko delo

Opis: Stres lahko na nas vpliva pozitivno in negaStres ima na nas pozitivne in negativne učinke. Ko pa je stres prisoten dlje časa, lahko preide v kroničnega. To zelo negativno vpliva na nas in naše zdravje. Ob tem lahko opazimo psihične, fizične in vedenjske simptome. Če dlje časa zanemarjamo te simptome. lahko zbolimo za različnimi boleznimi. Poleg tega, da trpita telo in naše duševno stanje, trpi tudi organizacija in posledično celotna družba. Do stresnih situacij prihaja vse bolj zaradi hitrega tempa življenja in zahtevnosti dela, ki ga moramo opraviti v čim krajšem času. Zato je pomembno, da posamezniki vedo, kako se soočiti s stresom in da so pri tem tudi uspešni. Stres se nam zaradi več razlogov zdi pomemben dejavnik učinkovitosti in uspešnosti zaposlenih na delovnem mestu. V diplomskem projektu smo zato analizirali stres na delovnem mestu pri zaposlenih v organizaciji X. Obravnavali smo, kaj sploh je stres, kakšne vrste stresa obstajajo ter katere metode in tehnike se najbolj obnesejo pri premagovanju stresa na individualni in organizacijski ravni. V empiričnem delu diplomskega projekta smo ugotavljali, kako pogosto so zaposleni podvrženi stresu in njegove najbolj pogoste dejavnike. Zanimale so nas tudi najpogostejše individualne metode in tehnike, ki jih uporabljajo pri premagovanju stresa sami in organizacija. Vzorec udeležencev v spletnem anketnem vprašalniku je zajemal 25 zaposlenih v organizaciji X.
Ključne besede: stres, individualne metode, premagovanje stresa na ravni organizacije, dejavniki stresa, simptomi stresa, posledice stresa
Objavljeno: 25.08.2015; Ogledov: 1260; Prenosov: 164
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

3.
INDIVIDUALNE METODE ZA PREMAGOVANJE STRESA
Sabrina Udrih, 2014, diplomsko delo

Opis: Način življenja postaja vse bolj umeten. Ljudje se oddaljujejo od narave, ne poslušajo in ne upoštevajo več sebe, svojega telesa, temveč hitijo, da bi uspeli slediti in postati del sprememb, ki jih prinaša sodobno življenje. Posledično se povečujeta psihična in fizična obremenjenost, kar posameznika vodi v stres. Naravni stres človeku ni škodljiv, medtem ko je umeten stres vzrok številnim boleznim današnjega časa. S seboj prinaša mnoge negativne posledice, ki se kažejo na telesni, vedenjski, miselni, čustveni, zdravstveni in osebnostni ravni posameznika. Vendar pa je stres lahko tudi priložnost, da se posameznik začne kot oseba razvijati in rasti. To je mogoče doseči z individualnimi metodami za premagovanje stresa, saj z njimi ne premagujemo zgolj stresa kot takega, ampak postajamo tudi močnejša, bolj umirjena in ljubeča oseba. Individualnih metod za premagovanje stresa je veliko. V diplomskem seminarju bomo predstavili jogo, meditacijo, vizualizacijo, psihoterapijo, hipnoterapijo, reiki, masažo, aromaterapijo, zdravljenje z zelišči, terapijo s pomočjo živali, ples, življenje v sedanjem trenutku, smeh in številne druge metode, s katerimi se je mogoče učinkovito spopasti s stresom in že preventivno preprečiti njegove škodljive posledice. Predstavili bomo tudi Društvo Joga v vsakdanjem življenju Maribor, ki s ponudbo različnih vrst vadb skrbi za dobro počutje svojih članov, med katere sodijo tudi otroci, nosečnice in starostniki.
Ključne besede: stres, zdravje, osebnostna rast, individualne metode za premagovanje stresa, Društvo Joga v vsakdanjem življenju Maribor
Objavljeno: 17.11.2014; Ogledov: 1551; Prenosov: 303
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

4.
ANALIZA STRESA V POSLOVALNICI ENOTE X
Janja Buzeti, 2014, magistrsko delo

Opis: Ko je posameznik dalj časa izpostavljen stresu, se v njem odvijajo različni procesi, izraženi na njegovi fizični, psihični in vedenjski ravni, ki za sabo puščajo številne (pogosto) negativne posledice. Ko določena stopnja stresa prekorači mejo pozitivnega stresa, se pojavijo številne bolezni, čustvene težave, s tem pa se povečajo tudi pogostost izostanka z dela, slabše opravljanje delovnih nalog, nezadovoljstvo z delom, ipd. Delo in delovno okolje, v katerem posameznik preživi večino svojega časa, sta vse pogostejša dejavnika stresa. Vzrok za to so hitre spremembe, ki od zaposlenih in organizacij zahtevajo še hitrejše prilagajanje. In da bi jim to v čim večji meri tudi uspelo, je pomembno, da se vsi, tako zaposleni kot organizacije, seznanijo z metodami in tehnikami za premagovanje stresa ter jih tudi izvajajo. V empiričnem delu magistrske naloge smo ugotavljali najpogostejše dejavnike stresa v izbrani organizaciji, katere simptome stresa zaposleni opazijo pri sebi in pri svojih sodelavcih ter katere metode in tehnike uporabljajo sami in katere uporablja organizacija, da bi zmanjšala stres na delovnem mestu. Preverjali smo stopnjo stresa pri zaposlenih, ugotavljali razlike med spoloma glede stopnje doživljanja stresa, preverjali, ali je pri zaposlenih zdrav način življenja najpogosteje uporabljena metoda ter ali v izbrani organizaciji izvajajo strategije in/ali programe za premagovanje stresa na delovnem mestu. Vzorec udeležencev raziskave je zajemal 49 zaposlenih v poslovalnici podjetja X.
Ključne besede: stres, osebnost, individualne razlike, delovno okolje, individualne metode, premagovanje stresa na ravni organizacije
Objavljeno: 07.11.2014; Ogledov: 1031; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (3,63 MB)

5.
INDIVIDUALNO PREMAGOVANJE STRESA
Barbara Štancer, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: V delu diplomskega seminarja smo si zastavili, da dokažemo kako močan vpliv ima stres na ljudi v današnjem času. Ljudje se na vsakem koraku soočajo z vplivi stresa, ki nanje vpliva pozitivno lahko pa tudi negativno-odvisno za kakšno vrsto stresa gre, ter kakšnemu tipu osebnosti pripadamo. Ker so vplivi stresa na telo in duha lahko zelo nevarni se je potrebno le-tega zavedati preden resno ogrozi naše zdravje. Tako je za ljudi, ki so pogosto izpostavljeni stresnim situacijam priporočljivo, da svoje zdravstveno stanje redno spremljajo in v primeru pojava simptomov hitro ukrepajo. Le s hitrim ukrepanjem se lahko izognemo trajnim posledicam, ki jih lahko ima stres na naše zdravje. Poznamo različne metode, ki nam pomagajo bojevati se s stresom. Nekatere nam pomagajo lajšati telesne simptome, ki jih ima vpliv stresa na naše telo, medtem ko nas druge naredijo psihično bolj močne ter čustveno bolj odporne na stresne dejavnike. Tako naprimer masaža predvsem na naše telo vpliva blagodejno ter ga sprošča, medtem ko je glavni učinek joge da se poleg njenega učinka na telo tudi psihično spočijemo in naberemo novi moči za nadaljnje delo.
Ključne besede: stres, stresorji, posledice stresa, metode za premagovanje stresa
Objavljeno: 01.12.2010; Ogledov: 1884; Prenosov: 202
.pdf Celotno besedilo (323,23 KB)

Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici