| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 1356
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Komplementarne metode lajšanja simptomov v obdobju menopavze
Gaia Konec, 2024, diplomsko delo

Opis: Uvod: Menopavza pomeni konec reproduktivnega obdobja, ki se običajno pojavi pri ženskah, starih 45—55 let. Težave v menopavzi so kritičen vidik življenja žensk in lahko resno vplivajo na njihovo kakovost življenja. Namen zaključnega dela je raziskati učinkovitost različnih komplementarnih metod za lajšanje simptomov v obdobju menopavze. Metode: V zaključnem delu smo uporabili opisno metodo dela. Zaključno delo temelji na pregledu znanstvene literature; za iskanje le-te smo uporabili tuje podatkovne baze: PubMed, CINAHL Ultimate in Web of Science. Potek iskanja literature smo predstavili s PRISMA diagramom, analizo in sintezo zbranih podatkov pa v evalvacijski in sintezni tabeli. Rezultati: V končno analizo smo vključili 12 člankov. Ugotovili smo, da so komplementarne metode razširjen in učinkovit način lajšanja simptomov menopavze. Na splošne simptome menopavze najbolje vplivata telovadba in meditacija, na težave s spancem prehranska dopolnila ter joga, na zmanjšanje pojavnosti vročinskih oblivov je imela največji vpliv hipnoza. Razprava in zaključek: Vse več žensk uporablja komplementarne metode za lajšanje simptomov menopavze, vendar se pojavlja problematika o ozaveščenosti glede varnosti uporabe le-teh. Komplementarne metode so lahko učinkovit način naravnega lajšanja simptomov, ki se pojavijo v obdobju menopavze, vendar bo potrebnih še več raziskav o varnosti uporabe posameznih komplementarnih metod za lajšanje specifičnih simptomov menopavze. 
Ključne besede: menopavza, lajšanje simptomov, komplementarne metode
Objavljeno v DKUM: 21.06.2024; Ogledov: 106; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (1,58 MB)

2.
Analiza ocenjevalnih centrov v Sloveniji
Nikolina Vukadinović, 2024, diplomsko delo

Opis: Glavni namen diplomskega dela je analizirati obstoječe ocenjevalne centre v Sloveniji. Diplomsko delo smo razdelili na dva dela. V prvem, teoretičnem delu so opredeljeni pojmi, sestavni deli in osnovni koncepti ocenjevalnih centrov, predstavljene so temeljne kategorije in pristopi k ocenjevanju ter njihov vpliv na organizacijsko učinkovitost. V drugem, praktičnem delu je opravljena analiza ocenjevalnih centrov v Sloveniji. Analizirali smo trenutno stanje ocenjevalnih centrov v Sloveniji, kjer smo opisali ponudbo storitev in metode za delo s kadri, ki jih ponujajo posamezni ocenjevalni centri. S pomočjo kazalnikov na spletu, kot sta Google PageRank in SimilarWeb, smo pridobili podatke o priljubljenosti spletnih strani ocenjevalnih centrov glede na algoritme Googla, zunanje povezave, globalni in državni rang, trajanje obiska na spletni strani, število ogledanih strani in stopnjo odboja. Na AJPES-u smo pridobili podatke o prihodkih in dobičku. Analiza ocenjevalnih centrov v Sloveniji razkriva, da večina ponuja storitve iskanja kadrov, psihološka testiranja in HR rešitve, medtem ko so druge storitve manj prisotne. Glede spletnih ocen je Competo, d. o. o. izstopal z oceno 3/10 Google PageRank in 1327 zunanjimi povezavami, Kompetenca, d. o. o. pa je imela najdaljše trajanje obiska na spletni strani (3:55 min) in najnižjo stopnjo odboja (44,20 %). Ugotovljeno je bilo, da je podjetje Competo, d. o. o., v letih 2022 in 2023 ustvarilo najvišji prihodek in dobiček.
Ključne besede: Ocenjevalni centri, analiza, metode, raznolikost
Objavljeno v DKUM: 17.06.2024; Ogledov: 70; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (1019,22 KB)

3.
Znanstvene in neznanstvene metode v forenzični psihologiji : magistrsko delo
Jan Kern, 2024, magistrsko delo

Opis: Forenzična psihologija je opisana kot interdisciplinarno področje, ki se ukvarja s preučevanjem in z razumevanjem psiholoških vidikov pravosodnega in policijskega sistema. V magistrskem delu so osvetljena in predstavljena tudi področja njenega delovanja ter njen razvoj. Podrobneje so razložene najpogosteje uporabljene metode iz forenzične psihologije: kognitivni intervju, poligraf, profiliranje, hipnoza, psihološka avtopsija in grafologija. Številne med njimi spremljajo očitki, da niso znanstveno podprte. Delo se posveča razmejitvi med znanostjo in neznanostjo. Številni poskusi iz zgodovine dokazujejo, kako težko je potegniti ločnico. Enotna in univerzalna opredelitev znanosti, ki bi naletela na širše priznavanje, tako še vedno ne obstaja. Namesto tega se delo osredotoča na iskanje najprimernejših meril, ki so v pomoč pri razlikovanju. Ta so skupek širokega in raznolikega pogleda na znanost. Razkrite so nekatere tehnike, s katerimi poskuša kvaziznanost zavajati laično in strokovno javnost. Metode iz psihološke forenzike so dobro raziskane in vrednotene na podlagi zastavljenih meril in nato kategorizirane v skupino znanstvenih ali neznanstvenih. Predstavljene so šibke točke metod, ki pomembno vplivajo na njihovo verodostojnost, in predlogi za prihodnje izboljšave. Cilj dela je pridobiti vpogled v poznavanje obravnavanega področja iz strani javnosti in njihovo stališče o uporabi omenjenih metod. Raziskava vključuje 236 anketirancev z območja Slovenije. Razbrano je zelo dobro poznavanje forenzične psihologije in njenih metod. Ugotovljeno je, da javnost slabo ocenjuje, katere metode so znanstvene. Uspešno presojanje je zaznano zgolj v enem primeru od šestih. Rezultati kažejo na odobravanje uporabe znanstveno manj podprtih metod v forenzični psihologiji, z določenimi omejitvami.
Ključne besede: forenzična psihologija, znanstvene metode, neznanstvene metode, magistrska dela
Objavljeno v DKUM: 10.06.2024; Ogledov: 113; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (2,32 MB)

4.
Analiza ustreznosti ergonomskih vidikov pri pisarniškem poslovanju
Blaž Kadunc, 2024, diplomsko delo

Opis: Ergonomija predstavlja pomemben del našega življenja. Dobra ergonomska ureditev omogoča dobro delovno izkušnjo in zmanjšuje negative vplive delovnega okolja na človekovo zdravje. Možnost prilagoditve delovnega mesta pripomore k uspešnosti in učinkovitosti na delovnem mestu. Zaključno delo v teoretičnem delu izpostavi različne poglede na ergonomijo in predstavi metode za ergonomsko analizo delovnega mesta. Osrednji del zaključnega dela obravnava ergonomsko urejenost pisarniškega delovnega mesta v Lekarni X, za analizo katerega so bila uporabljena ergonomska orodja CMDQ, ERF CHECKLIST, RULA, REBA in anketni vprašalnik. V zaključku dela so na podlagi dobljenih rezultatov in ugotovitev ergonomske analize obstoječega stanja podani predlogi za izboljšanje ergonomske ureditve izbranega delovnega mesta.
Ključne besede: Ergonomija, ergonomske metode, pisarniško poslovanje
Objavljeno v DKUM: 24.04.2024; Ogledov: 310; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (2,12 MB)

5.
6.
Možganski prstni odtisi kot ena od novih kriminalističnih metod
Tomislav Pospeh, Saša Kuhar, 2006, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: kriminalistična preiskava, metode, možganski prstni odtisi, odziv možganov, nevrokirurgija
Objavljeno v DKUM: 21.03.2024; Ogledov: 169; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (407,99 KB)

7.
Forenzični svetlobni vir kot sodobna optična metoda v daktiloskopiji
Andrej Gerjevič, 2005, objavljeni povzetek strokovnega prispevka na konferenci

Ključne besede: forenzika, daktiloskopija, optične metode, forenzični svetlobni vir
Objavljeno v DKUM: 21.03.2024; Ogledov: 131; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (113,35 KB)

8.
Uporaba biometričnih tehnologij v sistemih pristopne kontrole
Dušan Fefer, 2003, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: tehnično varovanje, sistem pristopne kontrole, biometrične metode, standardi
Objavljeno v DKUM: 19.03.2024; Ogledov: 127; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (260,96 KB)

9.
Slovenski glamping turizem v večjezičnem okolju : magistrsko delo
Petra Ovčar, 2023, magistrsko delo

Opis: Glampingi so novodobna oblika turizma. Predstavljajo bivanje na idiličnih območjih v neposrednem stiku z naravo, poleg tega pa ponujajo vse udobje in razkošje hotelskih sob, saj za razliko od običajnih kampingov vključujejo toaletne prostore ter postrežbo na visokem nivoju. Ločimo več različnih vrst glampingov, saj gre za obliko turizma, ki jo je mogoče prilagoditi različnim razmeram. Največkrat so glamping nastanitve večji in udobni šotori ali počitniške hiške, druge inovativne oblike so lahko tudi vinski sodi, hišice na drevesih, jurte ipd. Slovenija, dandanes priljubljena turistična destinacija, je znana po svojih naravnih lepotah in zelenem turizmu, ki so kot nalašč za pestro in barvito glamping ponudbo. Ker Slovenijo obišče precejšnje število tujih gostov – julija 2023 je v slovenskih turističnih nastanitvah namreč prenočilo 79 % tujih turistov, medtem ko je slovenskih gostov bilo zgolj 21 % (pridobljeno od Statističnega urada Republike Slovenije: https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/11303) –, je ključnega pomena, da je vsa turistična ponudba predstavljena na tujejezičnih spletnih straneh, za kar pa potrebujemo usposobljene prevajalce, ki lahko te informacije ustrezno prevedejo, pomembni pa so tudi turistični delavci, ki morajo biti spretni v večkulturnem sporazumevanju z različnimi ciljnimi skupinami. V turistični panogi se prevajajo vsa besedila, ki turistom pomagajo pri načrtovanju svojih potovanj, v to kategorijo lahko sodijo potovalni vodniki, brošure, seveda pa tudi spletne strani turističnih destinacij. »Turistični jezik« sodi v posebno zvrst specializiranega jezika, ki ima posebne slogovne, leksikalne in pragmatične lastnosti. Zaradi nenadne in naraščajoče priljubljenosti glampingov smo se v naši empirični raziskavi lotili analize nemških in angleških prevodov spletnih strani slovenskih glampingov. V ta namen smo na spletnih iskalnikih natančno pregledali osem ponudb slovenskih glampingov in njihovih angleških in nemških prevodov ter prišli do ugotovitve, da teh prevodov ni opravil usposobljeni prevajalec, saj se v njih pogosto pojavljata nedoslednost in površnost. Največkrat zasledimo dobesedno prevajanje in izpuščanje. Večina primerov izpustov je imela v izhodiščnem besedilu nezanemarljive informacije, ki so pomembne za tujegovoreče turiste, npr. opcijo doplačila za dodatne storitve, natančen opis nastanitve, uvodni zapis. Poleg tega v nemalo primerih predvidoma prevedenih besedil ostanejo stavki v izhodiščnem jeziku, kljub temu da je uporabnik izbral nemško ali angleško prevedeno stran. V nalogi smo ponudbo slovenskih glampingov primerjali s ponudbami tujih ponudnikov, pri čemer lahko pridemo do zaključka, da imajo avstrijske, hrvaške, madžarske in italijanske spletne strani podobne glamping ponudbe. Domače strani vseh naštetih so vizualno atraktivne, uporabljen je besedni in slikovni material, natančno so opisane nastanitve, lokacija, dodatne ponudbe in dodatna oprema, cenik ipd. Pomembno vlogo pa igrajo tudi zaposleni v glampingih, ki so v sklopu magistrske naloge rešili anketo o svojih tujejezičnih znanjih. Iz rezultatov je razvidno, da večina zaposlenih v slovenskih glampingih nima ustreznega dodatnega jezikovnega usposabljanja, kljub temu pa vsak od zaposlenih govori najmanj en tuji jezik, večinoma je to angleški jezik. Ravno tako je presenetljivo, da skoraj polovica anketirancev trdi, da znanje tujih jezikov ni vplivalo na možnosti njihove trenutne zaposlitve. Turistični prevodi nimajo zgolj vloge posredovanja informacij, ampak ustvarjajo vzdušje in motivirajo obisk izbrane turistične destinacije, zaradi česar strokovno in funkcionalno pripravljene spletne strani igrajo pomembno vlogo.
Ključne besede: prevajanje, glamping, turizem, analiza prevodov, prevajalske metode, prevajanje turističnih besedil
Objavljeno v DKUM: 04.03.2024; Ogledov: 289; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (9,33 MB)

10.
Obvladovanje sprememb izdelka med procesom načrtovanja in izdelave orodja za hladno preoblikovanje pločevine : diplomsko delo
Luka Stepišnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Tudi v industriji, kjer izdelujejo orodja za hladno preoblikovanje pločevine, se pogosto soočajo s spremembami končnega izdelka. V tej diplomski nalogi smo opisali, kako poteka proces izdelave orodja v podjetju ter kako se soočajo s spremembami tega orodja. Z uporabo programa Catia smo primerjali star in nov (spremenjen) izdelek. Nato smo v programskem paketu AutoForm R10 izdelali računalniško simulacijo spremembe izdelka, ki je temeljila na metodi končnih elementov. Rezultate smo ocenili in ugotovili, da je sprememba izvedljiva. Prav tako smo ugotovili, da je soočanje s spremembami bistvenega pomena za obstoj in dolgotrajno delovanje podjetja.
Ključne besede: orodje, hladno preoblikovanje, sprememba izdelka, simulacije, numerične metode
Objavljeno v DKUM: 28.02.2024; Ogledov: 255; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (3,77 MB)

Iskanje izvedeno v 1.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici