| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 292
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Računalniško načrtovanje kompenzacijske dušilke jedernega tipa : diplomsko delo
Patrick Polajžer, 2023, diplomsko delo

Opis: V nalogi je predstavljen postopek načrtovanja kompenzacijske dušilke jedrnega tipa. V prvem delu diplomskega dela smo predstavili, kaj sploh je kompenzacijska dušilka, kako deluje, kateri deli jo sestavljajo in pa kje jo sploh uporabljamo. Naredili smo tudi osnovni izračun visokonapetostne dušilke v Matlabu , kjer smo določili osnovne parametre za konstruiranje dušilke. V osrednjem delu naloge smo naredili tudi ekonomsko ceno dušilke ki smo jo predstavili z grafom ki prikazuje ovojno napetost v odvisnosti od cene. Na podlagi dobljenega grafa iz Matlaba smo se odločili, da smo pozneje modelirali ekonomično dušilko v programu FEMM in izračunali njeno induktivnost. V zadnjem delu naloge smo dobljen numerični izračun induktivnosti za ekonomično dušilko primerjali, kako smo ga izračunali v programskem okolju Matlab in FEMM in prišli do ugotovitev da se induktivnost pri istih dimenzijah konstrukcije razlikuje za nekaj procentov to smo probali spremeniti z spreminjanjem debeline zračne reže. Ugotovili smo da lahko uporabljene metode služijo za načrtovanje kompenzacijske dušilke.
Ključne besede: kompenzacijska dušilka, jedrni tip, načrtovanje, metoda končnih elementov (FEM)
Objavljeno v DKUM: 13.10.2023; Ogledov: 312; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (2,82 MB)

2.
Analiza strešnih nosilcev : diplomsko delo
Jan Karnet, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prestavljen kratek opis podjetja, kjer sem prejel temo diplomske naloge. V nadaljevanju so predstavljeni programi, ki sem jih uporabljal, kratek opis strešnih nosilcev vozila, postopek konstruiranja, numerična simulacija, ki sem jo izdelal v programih UltraEdit in Ansa ter pregled rezultatov v programu Meta. Sledila je izbira nosilca z najboljšimi rezultati. Temu sem nato v programu SolidWorks dodal objemke in ostale potrebne dele za montažo na avto. Opisana je izbira materiala, izdelava simulacije v programu Ansa in pregled rezultatov v programu Meta.
Ključne besede: Konstruiranje, strešni nosilci za osebno vozilo, trdnostna analiza, metoda končnih elementov.
Objavljeno v DKUM: 09.10.2023; Ogledov: 368; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (3,61 MB)

3.
Konstruiranje dvižne roke za naklad okroglih bal
Florijan Krnc, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje konstruiranje dvižne roke za naklad okroglih bal, ki je nameščena na že obstoječo prikolico. Modeliranje se je odvijalo v programskem paketu SolidWorks. Konstruiranje je potekalo z upoštevanjem dimenzijskih omejitev ter omejitev glede premagovanja obtežbe bremena. V okviru diplomskega dela je bila izvedena trdnostna analiza po metodi končnih elementov. V analizi je bila analizirana dvižna roka skupaj s hidravličnim valjem in pripadajočim vpetjem. V fazi detajliranja priključka je bila izdelana sestavna risba s kosovnico.
Ključne besede: konstruiranje, dvižna roka, metoda končnih elementov
Objavljeno v DKUM: 09.10.2023; Ogledov: 184; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (3,24 MB)

4.
Konstruiranje stroja za rezanje odpadnega aluminija : diplomsko delo
Alen Lovrenčič, 2023, diplomsko delo

Opis: Z namenom lažjega transporta in kasnejše reciklaže aluminijastih profilov na želene dimenzije je bila v zaključnem delu skonstruirana sekalna naprava z nazivno silo 1 MN. Konstrukcija je narejena po že obstoječi sekalni napravi s pritisno silo 1,84 MN. Pritisno silo zagotavlja hidravlični valj proizvajalca Rexroth, ki smo ga izbrali na zahtevo naročnika. Ob glavnem hidravličnem valju je bilo prav tako potrebno izbrati ustrezna manjša hidravlična valja, s katerima zagotavljamo kontinuirano gibanje profilov skozi sekalno napravo. Ustrezno dimenzioniranje novega stroja smo dosegli s poenostavljeno trdnostno analizo nosilne konstrukcije. Nosilna konstrukcija sestavlja vse navpične in prečne komponente na katere ima hidravlični valj vpliv pri svojem delovanju. Deli konstrukcije so med seboj vijačeni, zato so bili v simulaciji vključeni vijaki z ustreznim prednapetjem. Na podlagi meje tečenja in ustreznega varnostnega faktorja smo trdnostno kontrolirali togost konstrukcije, kjer največja izračunana napetost v kritičnih točkah ni presegla dopustne napetosti.
Ključne besede: konstruiranje, rezalni stroj, odpadni aluminij, metoda končnih elementov
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 192; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (6,77 MB)

5.
Konstruiranje traktorskega nakladalnika : diplomsko delo
Aljaž Kerin, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje konstruiranje traktorskega nakladalnika na tri-točkovno vpetje. Modeliranje se je odvijalo v programskem paketu SolidWorks. Konstruiranje je potekalo z upoštevanjem dimenzijskih omejitev ter omejitev glede premagovanja obtežbe bremena. V okviru diplomskega dela je bila izvedena poenostavljena trdnostna analiza po metodi končnih elementov. V analizi je bila analizirana nakladalna roka, ki je najbolj obremenjeni del traktorskega priključka. V fazi detajliranja traktorskega priključka je bila izdelana sestavna risba s kosovnico.
Ključne besede: konstruiranje, tri-točkovno vpetje, traktorski nakladalnik, metoda končnih elementov
Objavljeno v DKUM: 03.10.2023; Ogledov: 350; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (2,62 MB)

6.
Konstruiranje valjčne matrice za preoblikovanje ekstrudirane gume : magistrsko delo
Marko Cimerman, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava razvoj valjčne matrice za preoblikovanje ekstrudirane gume v vročem nevulkaniziranem stanju. Na začetku dela je predstavljena teorija obdelave gume in izdelave pnevmatik. Nato je na kratko predstavljeno postrojenje, v katerega se vključuje napravo in način delovanja le-te. V nadaljevanju sledi preračun procesa valjanja in glavnih komponent naprave. Naloga se zaključi s predstavitvijo izdelanega modela naprave in z diskusijo.
Ključne besede: valjčna matrica, eksplicitna dinamična analiza, projektiranje, metoda končnih elementov, trdnostna analiza
Objavljeno v DKUM: 27.09.2023; Ogledov: 247; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (4,09 MB)

7.
SAP2000 : priročnik za začetno uporabo pri linearni statični analizi ravninskih linijskih konstrukcij
Denis Imamović, 2023

Opis: Program SAP2000 je izredno zmogljivo orodje za mehanske preračune in projektiranje konstrukcij v praksi. Kot odličen se je izkazal tudi v študijske namene pri opravljanju seminarskih nalog in zaključnih del, kot tudi za kontrolo rezultatov “peš” mehanskih analiz, s katerimi se študenti seznanijo v času večletnega študija na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo (FGPA) v Mariboru. S tem namenom je bil za vse študente FGPA, ki jih zanima delo v programu SAP2000, izdelan priročnik z naslovom “SAP2000: Priročnik za začetno uporabo pri linearni statični analizi ravninskih linijskih konstrukcij”. V tem delu so za najosnovnejšo mehansko -linearno statično- analizo na treh enostavnih primerih obširno in slikovito predstavljeni vsi vmesni koraki od začetnega modeliranja do končne predstavitve rezultatov. Priročnik je kot takšen namenjen za uporabnika z osnovnim znanjem mehanike brez kakršnihkoli predhodnih izkušenj v programu SAP2000.
Ključne besede: metoda končnih elementov, ravninske linijske konstrukcije, računalniška analiza konstrukcij, analiza statičnega odziva, modeliranje, grafična predstavitev rezultatov
Objavljeno v DKUM: 09.08.2023; Ogledov: 324; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (19,63 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Parametrično modeliranje mostnega žerjava : diplomsko delo
Jernej Kojzek, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno parametrično modeliranje mostnega žerjava. S takšnim modeliranjem lahko s preprosto spremembo parametrov spremenimo dimenzije celotnega modela. To nam olajša delo, predvsem pri modeliranju družine istih izdelkov. Pri preračunu mostnega dvigala je bila uporabljena metoda končnih elementov. Napetosti, ki ji povzroči obremenitev, ne smejo presegati dopustnih napetosti, ki so odvisne od materiala, ki ga uporabimo.
Ključne besede: parametrično modeliranje, mostno dvigalo, metoda končnih elementov.
Objavljeno v DKUM: 06.07.2023; Ogledov: 337; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (2,06 MB)

9.
Izračun parametrov Teslovega transformatorja : diplomsko delo
Luka Recek, 2023, diplomsko delo

Opis: V nalogi je predstavljen postopek določanja parametrov Teslovega transformatorja. Za razumevanje delovanja je najprej predstavljen princip osnovnega delovanja ter postopek za določanje njegovih konstrukcijskih parametrov. Z metodo končnih elementov (MKE) je bila v programu FEMM izračunana energija elektromagnetnega in elektrostatičnega polja. Na podlagi dobljenih izračunov je bila določena lastna in medsebojna induktivnost posameznih navitij ter kapacitivnost sekundarnega navitja. Iz določenih parametrov je bila nato izvedena simulacija odziva poteka napetosti v primarnem in sekundarnem nihajnem krogu s pomočjo programskega orodja Matlab. Odziva napetosti v posameznih nihajnih krogih sta bila izračunana z matematičnim modelom.
Ključne besede: Teslov transformator, metoda končnih elementov (MKE), FEMM, nihajni krog
Objavljeno v DKUM: 27.06.2023; Ogledov: 430; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (1,70 MB)

10.
Numerični izračun kratkostične napetosti v energetskem transformatorju : diplomsko delo
Alen Steinacher, 2022, diplomsko delo

Opis: V prvem delu diplomskega dela smo opredelili trifazne energetske transformatorje, opisali generatorski, regulacijski in transformator s tremi navitji, opisali problematiko kratkostične napetosti ter podali analitične formule za njen izračun. V osrednjem delu naloge smo se osredotočili na modeliranje transformatorja v programskem okolju FEMM in izračun kratkostične napetosti preko magnetne energije v transformatorskem oknu. Izračuni so bili izvedeni za tri tipe transformatorjev, in sicer za generatorski transformator ali blok transformator, za dvonaviti regulacijski transformator in tronaviti regulacijski transformator. V zadnjem delu naloge smo primerjali numerično dobljene rezultate s tistimi, ki smo jih dobili preko analitične formule. Na podlagi primerjave smo zapisali sklep o ustreznosti uporabe numeričnih pristopov pri izračunu kratkostične napetosti energetskih transformatorjev.
Ključne besede: energetski transformator, kratkostična napetost, razsipano polje, metoda končnih elementov (MKE)
Objavljeno v DKUM: 13.01.2023; Ogledov: 722; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (4,42 MB)

Iskanje izvedeno v 1.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici