| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Deduplication of metadata : magistrsko delo
Martin Chuchurski, 2019, diplomsko delo

Opis: Duplicates are redundant data that increases the storage space needed as well as the serving cost. They also have a big impact on the search result quality of the database. Therefore, detecting and eliminating redundant data is crucial in restoring and maintaining the quality of the data stored as well as the database itself. Different methods have been used to detect duplicates. The most widely used are pattern matching algorithms, more precisely phonetic string matching algorithms. There is a wide variety of algorithms to choose from and we opted for the algorithms that best suited our needs. Jaccard, Jaro, Jaro-Winkler and Levenshtein distance algorithms were used in the development of our deduplication application. They were joined together to create a new hybrid approach for detecting duplicates in a metadata database. In a real database, the application showed promising results while maintaining relatively fast speeds and fairly small memory consumption.
Ključne besede: deduplikacija, metapodatki, besedilne metrike podobnosti, duplikat
Objavljeno v DKUM: 08.11.2019; Ogledov: 720; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (848,73 KB)

2.
UVAJANJE METAPODATKOVNEGA MODELA PO DIREKTIVI INSPIRE
Bojana Kelbel, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Naloga obravnava uvajanje metapodatkovnega modela, skladnega z Direktivo INSPIRE v EU. Podan je pregled razvoja te direktive, jedrnato je opisana njena vsebina. Direktiva INSPIRE določa pravne okvire za vzpostavitev in delovanje evropske prostorsko-podatkovne infrastrukture, ki jo sestavljajo infrastrukturne in prostorske informacije posameznih držav članic EU. Po uskladitvi prostorskih informacij z obravnavano direktivo so informacijske rešitve racionalnejše, odpravljeno je podvajanje podatkov, predvidoma pa se bodo zmanjšali stroški pridobivanja in uporabe podatkov. Direktiva je pričela veljati 14. 03. 2007, zato jo je vlada Republike Slovenije avgusta 2007 prenesla v slovenski pravni red z Zakonom o infrastrukturi za prostorske podatke (ZIPI), ki je kratko predstavljen. Podan je potek sprejemanja direktive v nekaterih drugih evropskih državah, kot so Danska, Nemčija, Slovaška. Rok za prenos direktive je bil 15. 05. 09, vendar ga je večina članic EU zamudila. Poročilo Komisije EU iz leta 2016 ugotavlja precejšnje zamude pri uvajanju direktive, stanje v Republiki Sloveniji pa je ocenjeno kot podpovprečno glede na ostale članice EU. Komisija EU je proti državam zamudnicam sprožila postopke. V nalogi je predstavljeno uvajanje metapodatkovnega modela v Republiki Sloveniji. Geodetska uprava RS je imela okoli 400 baz metapodatkov po standardu CEN/TC 287, nato pa je zaradi obveze do Direktive prešla na nov metapodatkovni model, ki temelji na standardih EN ISO 19115 in EN ISO 19119. Razvoj novega metapodatkovnega modela je obsegal: študij metapodatkovnega modela po standardu CEN/TC 287, prevajanje na nov model ter večkratno usklajevanje zaradi različne strukture in načina zapisa. Za uspešen prehod na nov metapodatkovni model je bilo potrebno usklajevanje tudi na evropskem nivoju.
Ključne besede: direktiva INSPIRE, Zakon o infrastrukturi za prostorske podatke – ZIPI, metapodatki, ISO 19115
Objavljeno v DKUM: 12.10.2016; Ogledov: 1135; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

3.
VKLJUČITEV GEOGRAFSKE POKRITOSTI V METAPODATKE PUBLIKACIJ DKUM-a
Miha Kočevar, 2015, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je omogočiti vnos in iskanje po metapodatkih o geografski pokritosti publikacij iz Digitalne knjižnice Univerze v Mariboru. V teoretičnem delu bomo naredili pregled geografskih javno dostopnih podatkovnih baz in opisali nekaj že izdelanih sorodnih aplikacij, ki koristijo omenjene podatkovne baze kot pomoč pri iskanju publikacij glede na njihovo geografsko pokritost. V praktičnem delu diplomskega dela bomo izdelali aplikacijo za vnos metapodatkov o geografski pokritosti publikacij iz digitalne knjižnice Univerze v Mariboru. Aplikacija bo omogočala tudi iskanje publikacij glede na njihovo geografsko pokritost..
Ključne besede: geografske podatkovne baze, digitalna knjižnica, metapodatki, geografska pokritost
Objavljeno v DKUM: 18.12.2015; Ogledov: 1436; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (2,71 MB)

4.
SISTEM ZA UPORABNIŠKO POMENSKO OZNAČEVANJE VSEBIN
Primož Žnidar, 2013, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu predstavljamo sisteme za uporabniško pomensko označevanje vsebin in njihovo uporabo. Najprej smo opisali razna orodja in implementacije sistemov, ki se že uporabljajo, nato pa smo v praktičnem delu izdelali lastni sistem. Na njem uporabniki vpišejo spletne naslove strani, katere želijo dodatno obogatiti s pomenskimi oznakami. Sistem vsebuje svojo bazo znanja in dovoljuje uporabnikom dopolnjevanje z novimi izrazi in njihovimi pomeni, manjkajoče znanje pa pridobi iz Wikipedije. Na koncu smo naš sistem primerjali z obstoječimi in podali njegove prednosti ter slabosti.
Ključne besede: sistemi za pomensko označevanje, pomenski splet, metapodatki
Objavljeno v DKUM: 20.09.2013; Ogledov: 1417; Prenosov: 155
.pdf Celotno besedilo (3,34 MB)

5.
IZDELAVA PROGRAMSKEGA PAKETA ZA PRIDOBIVANJE IN PRIMERJANJE BESEDIL IZ INTERNETA
Matej Petek, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo obdelali področje pridobivanja dokumentov iz različnih virov na internetu. V teoretičnem delu smo predstavili, kako delujejo spletni pajki, strežniki OAI-PMH in OAI-ORE ter orodje Appache Tika, ki omogoča pretvorbo različnih vrst dokumentov v tekstovno obliko in ekstrakcijo metapodatkov. Zatem smo na kratko predstavili naloge, ki jih rešujejo sistemi za obdelavo besedil v naravnem jeziku. V praktičnem delu smo izdelali programski paket za pridobivanje dokumentov iz interneta in primerjanje besedil iz teh dokumentov.
Ključne besede: procesiranje naravnega jezika, metapodatki, spletni pajki, OAI-PMH, detekcija plagiatov
Objavljeno v DKUM: 14.03.2012; Ogledov: 3377; Prenosov: 258
.pdf Celotno besedilo (2,57 MB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici